aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a titanic fedélzetéről: csadoros vérszívó, hétköznapi vámpírok, weng weng nyomában Németh Barna
2015. április 14. 12:47:00

Kategória: film 2 komment

Csadorba csomagolt western-vámpírromantika Iránból, háztartási gondokkal közdő vérszívók Új-Zélandról. Szóval fokhagyma szag az nem volt, volt viszont egy igazi geek, rajongói dokumentumfilm a világ legkisebb akciósztárjáról.

girl_walks_home_alone_at_night.jpg

Csadoros vérszívó [A Girl Walks Home Alone at Night] (2014)

Amikor a világ legkülönbözőbb pontjairól származó fesztiválbeszámolókban újra meg újra felbukkan ugyanaz a szuperlatívuszokkal övezett cím, az ember óhatatlanul kíváncsi lesz, hogy mire ez a nagy felhajtás. Ana Lily Amirpour filmje pontosan ebbe a kategóriába tartozik, Sundance, London, Stockholm és még vagy egy tucat fesztivál közönségét szippantotta magába, s vált az év egyik legtöbbet emlegetett (és méltatott) függetlenjévé. Nos, a végeredményt látva kielégült minden kíváncsiságom, Amirpour piszok jól beszél filmül, nem csak stílusérzéke, de stílusa is van, amit tényleg meg kell becsülni.

Tudja, hogyan használja a klasszikus bűnfilmek látványvilágát, tudja, hogy melyik jelenetet kell western-szemmel nézni és tudja, hogyan ötvözze mindezt a vámpírromantikába oltott egzisztencialista drámával, és akkor még nem beszéltem az utóbbi idők egyik legjobb zenehasználatáról. Lehetett volna belőle valami hatalmas katyvasz, de nem lett. Amirpour szépen és következetesen viszi végig egy piti bűnöző, egy kurva, egy félresiklott életű apa és persze egy vámpírnő kallódását és útkeresését, amelyet néha Elvis, néha a Black Sabbath komponál és amelyre Goddard vagy Wenders éppúgy büszke lehetne mint Coenék vagy Jarmusch.

Sok mindenki előtt tiszteleg a film, mégis világosan kirajzolódik belőle Amirpour saját víziója, ami nagyon is a mai világról szól. Ez a XXI. század magánya, a XXI. század függőségei, problémája és megoldásai, még ha James Deannek van is öltöztetve.

A filmet még megnézhetitek holnap (04.15.) este 21 órától az Uránia moziban.

walks_home_alone.jpg

Hétköznapi vámpírok [What We Do in the Shadows] (2014)

Új-Zéland vámpírjait az élet más kérdései foglalkoztatják Jemaine Clement és Taika Waititi (Slágermájerek) fergeteges áldokumentumfilmjében, hiszen emberáldozatot még csak csak lehet szerezni, de ki fogja elmosogatni a véres poharakat? Hogyan öltözzenek fel tisztességesen, ha nem látszik a tükörképük és hogyan jussanak be a buliba, ha az ajtónál álló kidobómonstrum nem hívja be őket? Húsba vágó kérdések ezek napjaink vérszívói számára, a film pedig nem fukarkodik a válaszokkal.

Egy hatalmas, másfél órás geget fog látni az, aki jegyet vált erre az agymenésre, amely nem hagy parlagon heverni egyetlen témát sem. Amit a vámpírokkal kapcsolatban ki lehet figurázni, azt ez a film meg is teszi, méghozzá tényleg viccesen és átgondoltan. Jó volt végre egy olyan paródiát látni, ami nem blőd, hanem tényleg megragadja a lényeget, szóval ha nem vagy Twilight, akkor irány a mozi! Zsebkendő nem kell, let’s misbehave!

A filmet még megnézhetitek ma este (04.14.) 19 órától az Uránia moziban, vagy jövő héttel az ország több mozijában.

what-we-do-in-the-shadows.jpg

Weng Weng nyomában [The Search for Weng Weng] (2014)

A nyolcvanas évek legnagyobb filippínó szupersztárja mindössze 83 centi volt, de James Bondot megszégyenítő magabiztossággal hódította meg a világ videotékáit, néhány volt olyan ország, ahol magát Indiana Jonest verte le a mozipénztáraknál. Weng Weng ikon lett, mégsem tudunk róla semmit. Ezt elégelte meg kungfu szuperkém legnagyobb rajongója, és Manilába utazott, hogy lerántsa a leplet a nagy „Weng Weng-rejtélyről”.

Ekkor még nem sejtette, hogy a külvárosi szegénynegyedek világa fut majd össze a legfelsőbb körökkel, hogy több száz b-kategóriás trash mögött milyen politikai érdekek álltak, úgyhogy a film végére nem csak a körülrajongott Weng Weng titkaira, hanem egy olyan ország filmgyártásának múltjára is fény derül, amely nem is olyan régen még évi 300 alkotást dobott piacra. Habár a film maga néha tényleg csak egy amatőr rajongó próbálkozásának tűnik, van annyira geek (és van annyira informatív), hogy érdemes egy esélyt adni neki, ha másért nem, a rengeteg filmrészletért.

További kritikák Titanicos filmekről: MegléptekÜtős angyal'71, Megmaradt Alice-nek, Ex Machina, Kukoricasziget

A fesztivál honlapja, teljes program.

Címkék

horror *** **** independent comedy titanic drama action documentary titanic filmfesztival kritika szokatrany titanic 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr167367364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drex 2015.04.14. 17:49:45

Csadoros vérszívó számomra hatalmas csalódás,pedig nagyon vártam,Hétköznapi vámpírok viszont az év vígjátéka nálam.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása