aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: céllövölde Takács Máté
2015. február 23. 18:59:00

Kategória: film 5 komment

Ember legyen a talpán, aki mostanában kiigazodik a magyar mozinézőkön: csaknem minden film betalált nálunk ezen a hétvégén is, sőt a korábbiak is nagyon jól nyerészkedtek azon, hogy nem volt tömegmozgósító siker. A szürke ötven árnyalata zuhant, de még mindig nagyon tör előre, miközben a SpongyaBob: Ki a vízből! gyakorlatilag változatlan nézőszámmal a második. Az Amerikai mesterlövész nálunk is kilátásba helyezte egy kisebb csoda születését a kortárs háborús drámáktól szokatlanul erős nyitánnyal, de a Liza, a rókatündér is rácáfolni látszik a magyar portékákkal szembeni közönyre...

american_sniper.jpg

> új filmek
Előfordult párszor, hogy az egy-egy filmet övező nagy-nagy amerikai visszhang éreztette hatását a magyar piacon, de úgy alapból nem vagyunk egy mindent beszopó nemzet... vagyis izé... Szóval, az Amerikai mesterlövész egy feliratos, jelenkori háborús dráma, amik rendre célt tévesztettek az elmúlt években, elég csak Zero Dark Thirtyre gondolni, vagy a ráadásul szinkronizált A túlélőre. Az InterComot mondjuk annál keményebb marketingfából faragták, meg most ilyen szezon van, hogy egy feliratos, jelenkori háborús dráma 26.225 nézőt toboroz egyetlen füttyszóra, ami füttyszóban benne foglaltatik fél tucat Oscar-jelölés is. A harmadik helyet érő, 37.5 millió forint pazar kezdet, és merjük remélni, hogy ez afféle tüntetés azok részéről, akiktől a Gran Torino óta megvonták a Clint Eastwood-filmeket. A forgalmazónak amilyen kevés bizodalma volt az Invictusban vagy az Azutánban, olyannyira rápörgött a mostanira, legalábbis erről árulkodik a 44 mozira kiterjedő terjesztés, ami a múlt heti Kingsmanét is felülmúlja. Hogy a távozó nézők ugyanolyan lelkesek-e, mint tengerentúli társaik, az nagyban eldönti majd a csupán egy hangeffektes szobrocskát zsákoló film további sorsát, de 70 ezer nézőre biztosan hivatott az Amerikai mesterlövész, és ez elég nagy szám egy feliratos, kortárs háborúba kalauzoló drámától. Mármint egy feliratos, kortárs háborúba kalauzoló drámától.

A megint jó sok új opció között második helyen, amúgy pedig a hatodik pozícióban futott be a Liza, a rókatündér. Az érezhető volt a premier közeledtével, hogy ez most kicsit más lesz, mind magát a filmet, mind box office-esélyeit illetően, bár utóbbiakat senki sem merte volna szétkürtölni előre a róka bőrére. Na de a remek visszhang már a nyitányba is beleszivárgott, hiszen 11.961-en ültek be az A Company terjesztésére, ami meghaladja a Swing (11.204) decemberi startját is. Honi produkcióknál a kezdet kevéssé lényeges, de a kitűnő szájhagyomány kardinális kérdés, és úgy tűnik, a 34 moziban látható, fantasyelemekkel átszőtt romantikus komédia képes lesz ebből táplálkozni. Hogy így milyen szinteket vehet célba, az majd csak egy-két hét múlva körvonalazódik, de 50 ezer néző alatt biztosan nem áll meg. Szép.

Ahhoz képest, hogy odaát mennyire lefitymálták, nálunk nem indult olyan vészesen a Kéjlak. A Big Bang istápolta thrillerre 7.264 jegy kelt el, amivel például nagymenő Disney-produkciókat is lefőzött (oké, csak a Vadregényt, de akkor is!). A mindössze 12 moziban vetített remake hétköznapi, mondhatni a divatból régen kiment sztorival, és csak ímmel-ámmal ismert színészekkel tudta felverekedni magát 10 millió forint fölé, amiben azért –nem lehet figyelmen kívül hagyni– szerepet játszhatott szinkronizált mivolta is. Hosszú életet nem jósolhatunk neki, de 20 ezer nézőig elkolbászolhat, ami tavaly még egy lélektani határ volt a forgalmazónak, idén viszont elég jól alakulnak a dolgaik, hogy inkább a tisztességgel elvárhatóvá alakuljon át.

A 10. helyen vágott neki a 14 mozi műsorán szereplő Vadon. Az InterCom érezhetően kisebb energiát fektetett ebbe a heti premierbe, és az eredmények szerint abszolút joggal: Reese Witherspoon személye és alakítása az, amiből a film táplálkozhatott, és az 3.624 nézőig vitte a hátán. Nem sok, de több csak akkor lehetett volna ez az első blikkre nem annyira érdekes életrajzi dráma, ha több és menőbb Oscar-jelöléseket tudott volna magáénak. Talán a díjszezon bevégezte után is marad annyi tartaléka, hogy elmasírozzon 10 ezer nézőig, de sokkal többre nem hivatott ebben a folytatódó filmtumultusban – vagyis lényegesen leszakad az Út a vadonba és a 127 óra 20 ezer felé tendáló látogatottságától.

Nem volt épp egy sikersztori 2012 márciusában A fekete ruhás nő a magyar mozikban, de hát mit is várhattunk egy horrortól egy eleve gyengélkedő időszakban? A horror azóta sem igazán tért magához, ellenben az időszak ereje teljében van – van azonban, ami menthetetlen. A fekete ruhás nő 2: A halál angyala alulmúlta az első részt 3.360 nézőjével (vs. 3.846) és 4.7 millió forintjával (vs. 5.1m), s még a top 10-be sem bírt beférkőzni. A Freeman Film első kudarca ez, de aligha meglepő vagy váratlan. A 14 mozit kísértő folytatás hamar eltűnik az egy darab éjszakai előadást jelentő süllyesztőben, alaposan lemaradva elődje 12.536 nézője mögött.

> korábbi filmek
A mindenféle rekordot hozó premier után sem alakulnak túl rosszul A szürke ötven árnyalata magyarországi dolgai: miután egyetlen nap alatt zsákolt be 100 millió forintot (lehet tippelni, melyik volt az a nap az elmúlt tizenegyből), a második vasárnapját már a 400. millió küszöbén zárja. Az embertelen tempót 60.948 második hétvégi nézőtáborral diktálja a UIP terjesztése, ami kétharmados veszteség, de még ezzel együtt is figyelemre méltó az érdeklődés fenntartása, hát még az, hogy csupán két víkendbe tellett neki meghódítani a 300 ezres nézőhatárt. A 400 ezreshez is szabad a pálya, aztán majd kiderül, hogy lesz-e tovább.

Még nagyobb szenzációnak bizonyul a SpongyaBob: Ki a vízből!, mint elsőre az tűnt, pedig már akkor is leesett az állunk a közel 60 ezer néző láttán. Most újabb 53.201 magyar vetődött partra, ami 69.5 millió forintos második helyezést kölcsönöz a UIP gondozottjának, és ez 10%-on belüli csökkenést jelent. A komplett nézőszám a 120 ezret ostromolja (alázva a friss Oscar-díjas Hős6ost), aztán jöhet a 200 ezres is.

A negyedik helyre visszacsúszó Kingsman - A titkos szolgálat forgalma is csekély mértékben apadt. Az InterCom akciófilmjére 22.716-an váltottak jegyet második körben, s ezzel a 100 ezres kilátások határozottan erősödtek.

> végszó & ami jön
Csak a top 10-re vonatkoztatva, több mint 210 ezer embernek nem akadt jobb dolga csütörtök és vasárnap között, mint moziba menni. Döbbenetes szám egy unalmasnak tűnő februári hétvégén. Az eddigiek fényében csalódás lenne, ha a heti újdonság Focus - A látszat csal 30 ezer néző alatt futna be, mert a Will Smith van benne és az a bige A Wall Street farkasából, és mert nagyon menőnek mutatja magát az egész produkció. Ezen felül SpongyaBob után Shaun, a bárány is megméretteti magát, bár a szöveg nélküli mese inkább csak a kicsiknek szól, úgyhogy 10 ezer néző alá várható a rajt. Ami a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúját illeti, általában a csak felnőtteket célzó animációk árnyékra vetődnek, szóval túl sok jóra nem számíthat a magyar produktum.

A magyar box office-jelentés elkészültét biztosította: a UIP-Duna Film.

> a top 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1  A szürke ötven árnyalata
81.5m -66.6% 398.2m 300.410
2 2  SpongyaBob: Ki a vízből!
69.5m -8.3% 156.3m 118.879
3 ú  Amerikai mesterlövész
37.5m - 37.5m 26.225
4 3  Kingsman - A titkos szolgálat
31.7m -17.4% 88.1m 62.680
5 4  Jupiter felemelkedése
19.1m -44.0% 131.9m 85.787
6 ú  Liza, a rókatündér
17.0m - 17.0m 11.961
7 ú  Kéjlak
11.0m - 11.0m 7.264
8 6  Kódjátszma
9.9m -36.3% 102.2m 70.802
9 5  Csingiling és a Soharém legendája
9.6m -39.4% 53.0m 40.770
10 ú  Vadon
5.3m - 5.3m 3.624

 

 

Címkék

horror thriller magyarfilm box office drama clint eastwood reese witherspoon intercom sequel spongebob biopic box office hazai big bang media fifty shades of grey a company hungary freeman film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr927209401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2015.02.23. 19:06:20

Srácok szerintem örüljünk mert eddig agyonverjük 2014et ennyi eladott jeggyel!de lehet 2013at is!
Arra volt már példa,h már januárban volt egy 200+ ezres film??(Taken 3)

Ficus Cucis 2015.02.23. 20:08:25

Nem vagyok képben a valós számokkal, de nézzük már meg, hogy mi járhat a forgalmazók fejében, amikor a felirat/szinkron kérdésében döntenek.

Egy felirat mennyibe kerül? Nem tudom, vegyünk mondjuk 100 ezernek.
A szinkront se tudom, legyen félmillió, vagyis 400 ezerrel drágább.

Namost, 1500 forint az átlagjegy, ebből 350 az áfa. Mennyi jut vissza a forgalmazónak? Ezt se tudom, szerintem a nettó összeg negyede, vagyis kb. 300,-Ft/néző.

A 400 ezret elosztjuk a 300-zal, azaz ha egy szinkron miatt 1334 fővel többen ülnek be, már jobban járt a forgalmazó, mintha feliratosan indította volna a filmet. Nyilván évente mindig van néhány kivétel, pont most a Sniper, meg a művészibb igényű munkák is értelemszerűen.

Ezt az egészet most csak a Kéjlak miatt vezettem le, mert azt gondolom, hogy jobb befektetés szinkronosan moziba küldeni még egy ilyen tinglitangli popcorn-filmet is, mert minimun 2-szer, háromszor annyian ülnek be rá.

Atkakukac1989 2015.02.24. 08:08:02

Csak mondom, hogy pl. Miskolcon előttem kértek jegyet a Spongyára (vasárnap kora délutáni előadás) és már nem tudott jegyet adni a pénztáros. Tehát teltházzal futott. De a Sniperen is a fél terem tele volt.

TomPowell25 2015.02.24. 21:28:50

Én péntek délután (immár negyedszer!!!) néztem meg a Kingsmant a Westendben, és majdhogynem tömve volt a terem. Külön öröm volt, hogy a nézők is szemmel láthatóan jól szórakoztak a filmen.:)

butch2038 2015.02.25. 07:05:51

Lizának örülünk, talán segít a magyar filmes nihilen. Az 50e tán túlzottan optimista, itt most erős a konkurencia, de a 30e+ már jónak számít, az meg békaügetésben is meglesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása