aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: rendíthetetlen [unbroken] (2014) Richter Géza
2015. február 04. 16:20:00

Kategória: film 6 komment

- SPOILERMENTES -

Angelina Jolie második rendezése újabb strigula az igaz történetek listáján. A Rendíthetetlen Louis Zamperini amerikai sportoló életének valós eseményein alapul. A berlini olimpia után egy bombázógép irányzójaként szolgált a csendes-óceáni hadszíntéren, amikor a gépüket lelőtték. Bajtársaival bő másfél hónapig sodródtak a nyílt vízen, majd japán hadifogságba kerültek a háború végéig.

unbroken_04.jpg

Lehet, hogy az ingerküszöböm emelkedett magasabbra ekkora mennyiség után, de olyan volt a Rendíthetetlent nézni, mintha a nem sokkal előtte látott életrajzi művek összegzését látnám. Megismerünk egy olimpikont erős fivéri támogatással (Foxcatcher), akinek a sorsát a második világháború történései fogják alakítani (Kódjátszma). Ez a benyomás semmiben nem befolyásolta a végül kialakult véleményt, ettől függetlenül érzem úgy, hogy a forgatókönyv kivitelezése hagy kívánnivalót maga után.

A történet elején letudjuk a kötelező köröket a háborús hős hosszútávfutó családi hátteréről, visszaemlékezést a visszaemlékezésben. Az eseményeket egészen az 1936-os olimpiai játékokig követhetjük, aztán folytatódik az egész flashback apropójául szolgáló repülőszerencsétlenség a fronton. Az ezt követő hánykolódás a mozgókép legerősebb része, a főszereplő Jack O'Connell illetve társai, Domhnall Gleeson és Finn Wittrock színészi játéka ezekben a jelenetekben teljesedik ki leginkább, talán a ráérős tempónak köszönhetően.

unbroken_05.jpg

Ami aztán a film második, nagyobb lélegzetű felében annyira lelassul, hogy a történet túlnyúlik saját optimális keretein. A fogolytáborba kerülést követően a szenvedés különböző stációi nem épülnek egymásra, így nem szolgálják a drámai fokozást, ami nélkül nem lehet eljutni a katarzisig. Hiányzik az igazi átütő erő, a nagybetűs dráma helyett a fásultság képei peregnek, bár néha úgy tűnik, vánszorognak a szemünk előtt. Az sem segíti a látottak átélését, hogy a "gonoszról" annyit tudunk meg nagyjából, hogy "nagyon gonosz", bár az alkotók kínosan ügyelnek arra, hogy nehogy azt higgyük, amiatt az, mert japán. Nem, ő teljesen más okból seggfej. Ennyivel le is rendeztük a kérdést.

A rendezőnő végül elég direkt módon, a keresztény szimbolikát használva közli velünk, hogy végig passiójátékot láttunk. A képek hatásvadász volta ellenére itt megvillanhatna valami abból, ami a Rendíthetetlen lehetett volna, ha a giccshatáron egyensúlyozva mindig sikerrel járna, ami sajnos nem mondható el róla - például a zene tolakodása miatt. Ezért elmarad a csoda, végignézhetjük az ábrázolását, de nem vehetünk részt benne.

Nem rossz film a Rendíthetetlen, de hangozzék ez bármennyire is közhelyesen: láttunk már sokkal jobbat ebben a témában... és kevésbé közhelyeset. Kíváncsi vagyok, mi lett volna a végeredmény, ha a Coen tesók nem csak a szkriptet írták volna, de a direktori székbe is ők ülnek. Mindent elmond Jolie munkájáról, hogy a végén bejátszott archív felvétel az idős Louis Zamperini megvalósult álmáról sokkal megindítóbb, és többet mond el a megbocsátásról, mint az azt megelőző két és negyed óra.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_unbroken_hun.jpg

Címkék

kritika oscar *** angelina jolie drama universal biopic garrett hedlund jack o connell coens war movie uip duna film domhnall gleeson jai courtney

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr587140457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.04. 22:02:09

Éltető kritikát még nem nagyon olvastam erről a filmről. Pedig fogadni mertem volna rá, hogy éltetni fogják a kritikusok.

isvean 2015.02.04. 22:30:27

"Coen-tesók nem csak a szkriptet írták volna"
kb az összes kritikát letoltam ezzel a filmmel kapcsolatban, de egy kritikus sem veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen, nevezetesen, hogy: nem ők írták. de mindegy is. velük vagy nélkülük sem lesz sztem jó a film.

kószák egyike 2015.02.05. 11:27:56

Kár érte. A könyv zseniális volt. Javaslom mindenkinek! Képtelenség volt letenni annyira magával ragadó.

Richter Géza 2015.02.05. 11:42:22

@isvean: újraírták a forgatókönyvet, tehát gyakorlatilag a végső változatot, amiből a film forgott, ők készítették.

isvaen 2015.02.05. 13:22:15

@Richter Géza: a szakszervezetnél pontosan le van fektetve, mi minősül annak, ami írtál. amúgy + Richard LaGravenese, William Nicholson.

lifelike 2015.03.17. 00:31:44

azért elég jó a film
ha a nagyon műértők számára nem is

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása