aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 1984: az év legjobb filmjei Zalaba_Ferenc
2014. december 27. 18:50:00

Kategória: film 33 komment

Itt az év vége, itt az ideje a filmes listáknak, ám mi olyan szexik és faszák vagyunk, hogy a litániázást összekötjük egy kis időutazással is, mert hát "régen minden jobb volt", 30 éve aztán különösen.

Orwell nem sok jót jósolt 1984-re, és ugyan ez volt az az év, melyben az AIDS-vírust beazonosították, a szovjet blokk (velünk együtt) bojkottálta a Los Angeles-i olimpiát, Etiópiát pedig olyan éhínség sújtotta, hogy a világ popsztárjai összefutottak egy Band Aid-nóta kedvéért, ugyanakkor ez volt az az év, melyben megjelentek az első CD-lejátszók a piacon, az Apple piacra dobta az első Macintosh-t, valahol Komárom-Esztergom megyében eme sorok írója végérvényesen filmbuzi lett, továbbá rengeteg durva jó film látta meg a napvilágot, melyből szerkesztőségileg kiválasztottuk a (szerintünk a) legjobb tízet.  Íme.

1984.jpg

10. Nauszika – A szél harcosai (Kaze no tani no Naushika)

R.: Mijazaki Hajao
Miért: Mijazaki második egész estés filmjében nem egyszerűen visszaköszönnek az egész pályáját végigkísérő momentumok és gondolatok (sebezhetőnek tűnő, de lélekben sziklaszilárd gyermek szemben a nagy ismeretlennel; az ember a természet ellensége; repülő járműcsodák, egyszerre modern és avítt gépezetek), de tudatosan és éretten épülnek be egy szemkápráztató, izgalmas és szédítően eredeti sci-fibe.
Momentum: Az ohmuk (a Dűne homokférgeire emlékeztető hatalmas rovarok) megindulnak...
Mondat: Tell them how the jungle evolved and how the insects are gaurding it so we won't pollute the earth again.
Mifelénk: Nem volt ritka jelenség a távol keleti film a magyar mozikban az 1980-as években, s konkrétan a japán animáció sem, melyek közül kétségtelenül A szél harcosai volt a legnagyobb szám. Legalábbis mai szemmel: 105 ezer nézője 1987-ben nem számított különösebben kiemelkedő eredménynek, és a kollektív emlékezetben sem maradt meg úgy, ahogy megérdemelte volna.

9. Beverly Hills-i zsaru (Beverly Hills Cop)

R.: Martin Brest
Fsz.: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Ronny Cox
Miért: Ma már nem csinálnak ilyeneket. A zsaru/haver/fekafilmek kizárólag a 80-as években készült zsánertestvérek kifigurázásából élnek, mert ez a könnyebbik út. Nem mintha a Beverly Hills-i zsaru véresen komoly film lenne – habár vérből nem szenvedett hiányt, ami akkoriban természetes volt –, igazi „high concept” film, melyben egy tapló detroiti zsaru egészen más világba pottyan, hogy aztán a „borjú és az új kapu” hozzáállás helyett a maga képére formálja az egészet. Murphy-nél nagyobb dumás fickó akkoriban nem nagyon létezett, rendesen fel is zabálta a vásznat, mi pedig imádtuk érte.
Momentum: Mire nem jó egy banán.
Mondat: I never been in no cell that had a phone in it. Can I stay for a while, 'cause I ordered some pizza.
Mifelénk:
1987-ben érkezett meg, ahogyan a Szerepcsere és a 48 óra is, szóval Eddie Murphyt alaposan megjegyezhettük magunknak. Főleg ebben a krimivígjátékban, amelyre több mint egymillió jegy kelt el. És persze a két folytatás is ütős siker volt a maga évében.

beverlyhillscop.jpg

8. A smaragd románca (Romancing the Stone)

R.: Robert Zemeckis
Fsz.: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito
Miért: Gyakran szokták a szegény ember Indiana Jonesaként emlegetni a Smaragdot, amely valójában egy pikáns lányregénybe oltja, azaz némileg új felfogásban közelíti meg (értsd: szexuális töltettel ruházza fel) a régészprofesszor által lefektetett alapokat. Talán nem is csoda, hogy Michael Douglas játssza a szerencsevadászt, aki a teljesen átlagosnak beállított Kathleen Turnerből farag kalandor amazont. Ó, és igen, a filmet Robert Zemeckis rendezte.
Momentum: Arccal a jóban (egy hegyoldalon történő lezúdulást követően Douglas arccal Turner lábai között landol).
Mondat: Goddamn it, I knew I should've listened to my mother. I could've been a cosmetic surgeon, five hundred thou a year, up to my neck in tits and ass.
Mifelénk: 1986-ban mutatták be a mozik, és egy amerikai kalandfilm nehezen járhatott pórul akkoriban. 1.6 millió nézővel Robert Zemeckis legnépszerűbb munkája hazánkban A smaragd románca.

7. Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street)

R.: Wes Craven
Fsz.: Heather Langenkamp, John Saxon, Robert Englund, Johnny Depp
Miért: Wes Craven szinte már magától értetődő módon találta meg a kulcsot a fiatalok legősibb félelmeihez az azóta emblematikussá vált, álmainkban támadó rémével, ugyanis alvás nélkül nem lehet létezni (kivéve egy-két durvább vizsgaidőszakban), magyarán Freddy elől nem lehet elmenekülni, ráadásul az ő birodalmában egyszerűen nincsenek szabályok.
Momentum: Johnny Deppet (élete első szerepében) elnyeli a saját ágya, majd vérgejzír lesz a helyén.
Mondat: One, two, Freddy's coming for you
Mifelénk: Egészen a rendszerváltásig nem forszírozták nálunk a horrorfilmeket, szóval Freddy csak nagy későn, 1990-ben tudta a frászt hozni a magyarokra. A VICO gyorsan be is tömködött két részt két hónapon belül a mozikba, aztán meg már csak valamelyik sokadik érkezett meg a '90-es évek derekán. A Freddy vs. Jason pedig 2003 második legsikeresebb filmje volt Amerikában, amit hozzánk nem hoztak be.

anightmareonelmstreet.jpg

6. Végtelen történet (The Neverending Story)

R.: Wolfgang Petersen
Fsz.: Barret Oliver, Noah Hathaway, Tami Stronach
Miért: Lehet vitatkozni azon, hogy a film csak egy egyszerű mese, vagy a felnőtté válás szimbóluma, melyben a gyermekkor emlékeit felzabálja a felejtés, de az elvitathatatlan, hogy Wolfgang Petersen redezése az egyik legfantáziadúsabb, egyben legijesztőbb gyerekfilm, amely valaha készült.
Momentum: G’mork, a farkas végre támadásba lendül, és kölkök ezrei csinálják össze magukat félelmükben.
Mondat: It's the emptiness that's left. It's like a despair, destroying this world.
Mifelénk: Az európai filmgyártás akkori legdrágább produkciója ideális programnak bizonyult 1986 karácsonyán, a második rész viszont már nem hozott annyi nézőt, hogy a harmadikkal is próbát tegyen a forgalmazó. Ja, volt harmadik is.

5. Indiana Jones és a végzet temploma (Indiana Jones and the Temple of Doom)

R.: Steven Spielberg
Fsz.: Harrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan, Amrish Puri
Miért: A jó fél évszázaddal korábban divatos revüket idéző intrótól az azt követő végtelen akciójeleneten és a földkerekség leggyomorforgatóbb vacsorajelenetén át a „szívkitépés gyerekeknek” bemutatóig A végzet temploma bizony nagyon fura film: sötét, szürreális, és valahogy passzív (Jones inkább szenvedő, mint cselekvő fél), de a csillés muri a mai napig nehezen überelhető, és Jones az Jones.
Momentum: Azok a BOGARAK!
Mondat: Kali ma... Kali ma... Kali ma, shakthi deh!
Mifelénk: Tíz hónapot sem kellett várni a frigyláda után a folytatásra, és az 1986 nyarán érkezett folytatás talán éppen e sietségnek köszönhette, hogy nem sokkal maradt el az érdeklődés sem a korábbitól - 1.7 millió néző nem kevés, a bő három évvel későbbi kereszteslovag már egymillióval alább adta.

indiana_jones_andthetempleofdoom.jpg

4. Volt egyszer egy Amerika (Once Upon a Time in America)

R.: Sergio Leone
Fsz.: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Joe Pesci
Miért: Leone utolsó (közel 4 órás, rendezői változatban pedig több mint 4 órás) filmjéhez képest a Keresztapa maga a rögvalóság: költői, epikus, ugyanakkor intim gengsztertörténet, melynek hátterében egy egész nemzet veszíti el végképp az ártatlanságát. Vajh Max tényleg fejest ugrott a halálba?
Momentum: De most tényleg, Max fejest ugrott? Ó, és az ott csak nem Jennifer Connelly?
Mondat: I like the stink of the streets. It makes me feel good. And I like the smell of it, it opens up my lungs. And it gives me a hard-on.
Mifelénk: Pontosan Leone halála előtt egy hónappal mutatták be nálunk, Robert De Niro és a gengszterfilm műfaja pedig már/még bőven megért százezrünknek is egy jegyet, még ha a fél nap rá is ment a mozi sötétjében.

3. Szellemirtók (Ghostbusters)

R.: Ivan Reitman
Fsz.: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis
Miért: Leírva a földkerekség legnagyobb őrültsége lehetett (egy csapat szellemvadász, akik úgy dolgoznak, mint a telefonon rendelhető kártevőirtók?), hogy aztán a földkerekség egyik legnagyobb blockbusterévé legyen, amely sok-sok szerencsés együtthatónak, az egyáltalán nem ciki trükköknek, a félelem, a kaland és a humor tökéletes egyensúlyának, Murray, Aykroyd és Ramis hibátlan jelenlétének és Sigourney Weaver kilométer hosszú combjainak köszönheti azt, hogy még ma is próbálják folytatni/rebootolni.
Momentum: Raymondnak beugrik valami, valami ártatlan, ami aztán letapossa fél Manhattant.
Mondat: This city is headed for a disaster of biblical proportions.
Mifelénk: Ahhoz képest, hogy mennyien nyomultak 1989-ben a mozikba erre a kirobbanó amerikai sikerre nálunk is, nem tartjuk olyan nagy becsben manapság. De annyit azért tán mi is megjegyeztünk, hogy kit kell hívni, ha...

ghostbusters.jpg

2. Amadeus

R.: Milos Forman
Fsz.: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Jeffrey Jones
Miért: Mi lehetne érdekesebb a világ egyik legzseniálisabb zenészének fordulatos élettörténeténél? Ugyanezen zenész élete egyik legnagyobb csodálója és egyben irigylője szemében, aki talán halálát is okozta. Milos Forman elképesztő érzékkel tapint rá ellentmondásos figuráinak legnagyobb csodáira, és ebben a filmben mindjárt két hihetetlenül izgalmas figurát kapunk a pénzünkért.
Momentum: Salieri először találkozik Mozarttal, először szembesül az utóbbi közönségességével.
Mondat: Forgive me, Majesty. I am a vulgar man! But I assure you, my music is not.
Mifelénk: Hat évbe telt, de végül csak elérte a magyar mozikat is a mestermű: felfokozott lehetett a várakozás, hiszen egy három órás életrajzi dráma nem termett automatice több százezer nézőt már huszonnégy évvel ezelőtt sem. Oscar? Oscar.

1. Terminátor – A halálosztó (The Terminator)

R.: James Cameron
Fsz.: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn
Miért: Cameron lázálma már az első részben is valószerűtlen méretet öltött (itt még csak Arnold személyében, és nem a büdzsében mérve), hogy aztán az örökkévalóságba meneteljen a maga maréknyi mondatával, de annál nagyobb jelenlétével. Kevés jobb sci-fi és akciófilm létezik ennél a kis költségvetésű mozinál. Nem csoda, hogy nálunk magasan az év legjobbja lett.
Momentum: Lelövik... és feláll! Ez feláll!
Mondat: It can't be bargained with. It can't be reasoned with. It doesn't feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until you are dead.
Mifelénk: Megérte az a négy év, hiszen így 1988 vitán felül jelentette a sci-fi áttörését Magyarországon, és persze, hogy James Cameron állt az első két helyen. A bolygó neve: Halálnak már volt miből építkeznie, míg Schwarzeneggert először láthattuk meghatározó szerepében - s egyben a legtöbben is ekkor fizettünk be rá. Vajon akad még egy nemzet, ahol az első Terminátor népszerűbb maradt, mint a folytatás?

(A "mifelénk" szekciót Takács Máté szállította.) Mesélj, szerinted mi volt 1984 legjobb filmje?

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_theterminator_polish.jpg

Címkék

toplista anniversary terminator johnny depp eddie murphy indiana jones joe pesci steven spielberg michael douglas james cameron miyazaki robert de niro bill murray george lucas arnold schwarzenegger sergio leone wes craven robert zemeckis ghostbusters milos forman sigourney weaver james woods harold ramis danny devito dan aykroyd freddy krueger top film harridon ford

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr617015081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.12.27. 19:10:14

"A Freddy vs. Jason pedig 2003 második legsikeresebb filmje volt Amerikában"
Ezt gondold át :-))

Sütemény1975 2014.12.27. 20:15:27

Jo lista, ebbol is latszik mennyivel jobb filmeket csinaltak anno...

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.27. 20:46:54

@Zalaba_Ferenc: Nem, arra gondol, hogy 82.6 milliónál csak a Mi a manó? (Elf) hozott többet azok között, amiket nálunk nem adtak moziban.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.12.27. 21:54:49

Volt egyszer egy Amerika. Leone talán legemberközelibb filmje, egy olyan atmoszférával, amelybe az ember beleborzong. Most nem vadnyugat, hanem a gengszterek, de ugyanazzal a stílussal. Mestermű.

Csaba Turbucz 2014.12.27. 22:26:44

Hol volt a freddy vs jason a 2ik legsikeresebb amerikában??
Elmondom: köze se volt hozzá!

exilis 2014.12.27. 22:38:53

Durva év volt, szerintem ez az év az amerikai mozi csúcsidőszaka, régóta a kedvencem. Nincs még egy olyan év, ami ennyi sorozatot indított volna el (terminátor, rendőrakadémia, szörnyecskék, karate kölyök, beverly hill-s i zsaru, smaragd románca), és ott egy csomó olyan cím még a fentieken ezeken kívül, ami azóta sem felejtődött el:

www.imdb.com/search/title?year=1984,1984&title_type=feature&sort=moviemeter,asc

2014.12.27. 22:42:17

Itt az év vége, itt az ideje a filmes listáknak"

sőt, még a tízes évek első felének legjobb filmjeit is listázni kell!:)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.27. 23:11:39

Zseniális! És akkor ezek után mondja valaki, hogy a 80-as évek nem volt Hollywood 2. aranykora. Ez csak egy esztendő, de megannyi klasszikus név. Kedvenc időszakom.

isvean 2014.12.27. 23:12:17

ghostbusters
gremlis
indiana jones
karate kid
once upon... america
police academy
romancing th stone
stranger than paradise
top secret
terminator

ilovebubbles 2014.12.28. 00:28:55

Nuaszikán nincs bugyi.

ungverjaland 2014.12.28. 10:03:12

Paris, Texas (Wim Wenders)
Stranger Than Fiction (Jim Jarmusch)

Ez a kettő alap.

Csaba Turbucz 2014.12.28. 10:35:38

és a 90 es évek a harmadik

Atkakukac1989 2014.12.28. 13:54:50

Az első két helyezett annyira erős, hogy én egyedül nem is tudnék különbséget tenni. Ezért is jó, ha többen szavaznak egy lista készítésekor. Amúgy rengeteg jó film készült a 80-as években. Durva, hogy mennyit újra és újra megnézünk a mai napig.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.12.29. 02:41:25

RENDORAKADEMIA?! 1984 volt amikor eloszor lattam VHS filmeket egy ismerosunknel. Az is kozte volt. Nem mintha jo film lenne mai szemmel... viszont a.... TOP SECRET?!! Az is 1984! Hat az ki lett felejtve a listabbol pedig alap komedia :)) Valamint.. pl.
Az utolso csillagharcos
Dűne
Szornyecskek (az is volt a mozikban)
A gengszterek klubja (azt is moziban lattam)

dutch 2014.12.29. 03:19:38

Na és a Legénybúcsú? Tudom, nem Oscar-eső, de nálam az egyik legalapvetőbb vígjáték a mai napig.

videki gyerek 2014.12.29. 03:41:31

Az "Elektromos halal" mennyivel jobb cim mint a terminator.

Tahó Sandokan 2014.12.29. 05:40:23

Észre lehet venni, hogy nem volt ott semmi nagy ismétlés, semmi Vasember 97, semmi Csodálatos pókember 46, eredeti alkotások, kultuszteremtők, ezt nevezem filmgyártásnak, nem bőrnyúzást 20 éve bejáratott franchise-okon.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.12.29. 06:53:44

@dutch: Jogos!! Habar nem emlekszem, hogy az valaha jott volna moziba... Ahogy a Top Secret sem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.29. 07:50:28

@dutch: @Chaoyang: A lista összeállításában nem volt szempont, hogy bemutassák itthon moziban (az csak egy kis kiegészítő infó volt a filmek bemutatásánál), egyszerűen a szerkesztőség ezeket jobban szereti (mondjuk, néhány pofont kiosztottam azért, hogy a Véresen egyszerű nem jutott be a legjobb tízbe :).

ComLo 2014.12.29. 07:53:15

Azért a Végzet templomát, már a maga idejében is a sorozat leggyengébb tagjának tartották. Nem volt rosz, de messze elmaradt a zseniális első, és a még zseniálisabb 3. résztől. Spilberg csak azért forgatta le, hogy felszedhesse a főszereplőnőt ...
Persze később, verejtékes munkával, sikerült olyan szörnyű "izét" készíteni, ami még ezt is messze messze alul múlja ...

Gaál Csaba 2014.12.29. 07:56:48

Nagyszerű lista, jó válogatás! Én csak a kiindulópontként használt Orwell-regény megfilmesített verzióját hiányoltam a listáról. Az is emlékezetes, és nagyon jó film.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.12.29. 08:15:49

A Nauszika jó volt, de szerintem nincs Mijazaki három legjobb filmje között.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.12.29. 09:25:34

@Zalaba_Ferenc: Blood Simple? Oszinten szolva tegnap lecsekkoltam az IMDB-t, hogy mely filmek keszultek 1984-ben es lattam azt is koztuk, de mivel azt csak a 90-es evek kozepen lattam (es nem is maradt tul emlekezetes) nem is foglalkoztam vele! :) (Ki latta-lathatta azt Magyarorszagon a 80-as evekben?!) :)))

Annak ellenere jo film, de ha a Cohen testverpar viszonylataban gondolok ra, sehol nincs a kedvenceimhez; Fargo, Lebowsky, A nagy ugrashoz kepest :)

szanalmas 2014.12.29. 09:52:38

Hozzájárulnék a nosztalgiához én is ezzel a csodás plakáttal, jó III, de lehetne I is:

1.bp.blogspot.com/_3kXzkUeNRy0/SLapSX6PtUI/AAAAAAAAA3Q/u826d00KBTg/s400/ukranmozi1.jpg

titok84 2014.12.29. 09:59:12

Személy szerint haragszom, amikor A Végtelen Történet kapcsán nem írják le, mennyire hiteltelen és gagyi filmet sikerült összehozni egy emblematikus könyvből. Szerintem fontos hangsúlyozni, hogy WP kis híján lerombolta egy kultkönyv nimbuszát. Elég az utolsó öt percet megnézni: ellentmond a történet addigi logikájának, nyálas-giccses butaság.
Amúgy tényleg hihetetlenül erős év volt...

2014.12.29. 10:12:51

@Chaoyang: Rendőrakadémia jó film. Utolsó csillagharcos nem annyira.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.12.29. 11:46:23

@szanalmas: Az ott egy elektromos csavarhúzó Máté Péter kezében?

Tahó Sandokan 2014.12.29. 12:25:19

@trev: Semmi, csak a sokadik bőr... :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása