aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: lavina [turist] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. szeptember 30. 14:30:00

Kategória: film 2 komment

Tomas és családja számára a francia Alpokba tett kirándulás sorsfordítóvá válik, mikor úgy tűnik, hogy mindjárt elsodorja őket a hegyről lezúduló lavina, mire a férfi feleségét és két gyermekét hátrahagyva nyúlcipőt ránt. A hős. A lavina végül nem okoz tragédiát, de a tüske az asszonyban és a gyerekekben egyaránt megmarad: ki ez a férfi, akire eddig támaszként tekintettek?

A néző számára nyilvánvaló, hogy Tomas miféle ember, és igazából a családja, sőt, önmaga is látja, csak hát nehéz dolog szembesülni a lesújtó igazsággal. Viszont sokkal fontosabb az a kérdés, amely felmerülésére a film hosszan kitartott, helyenként redundáns, egyébként gyönyörű képsorai bőven engednek időt: te vajon hogy reagálnál hasonló helyzetben? Nem is olyan régen volt egy többé-kevésbé hasonló élményem, amely alapján megnyugtató választ tudnék adni a kérdésre... addig, amíg jobban bele nem gondolok a kérdésbe, hisz veszély és veszély között is van különbség, és biztos vagyok benne, hogy van egy olyan határ, melyet átlépve bárkiben felülkerekednének a túlélő ösztönök, hisz alapvetően önző lény az ember, még a családalapítás és -fenntartás is önös érdekből történik.

Talán ezért is megy át a kispolgári - néhol kényelmetlen, néhol meglepően szellemes - megközelítésből a film egyfajta transzcendens szimbólumvilágba, melyben az individuumból szerepek lesznek, az egyéni értékrendet pedig felülírja a nos... egyfajta túlélőösztön. Mert hát a családnak túl kell élnie, bármi áron.

turist620.jpg

Címkék

kritika **** cannes comedy drama eurocinema kritika szokatrany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr356747133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.30. 19:32:00

Östlund előző filmje nálam 5 csillagos, és az eggyel előbbi is elég jó volt, szóval sokat várok ettől. Nagyon érti a dolgát a fickó.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.30. 20:35:07

@Takács Máté: Elég halvány a negyedik csillag. Jó a téma, jó a konklúzió, de a film helyenként mégis elég tanácstalannak tűnik (példának okáért maga az esemény külső hallgatóság előtti felfedése is többszörösen megtörténik - szóval nem csak a képekről lehet azt mondani, hogy redundánsak).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása