aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: godzilla (2014) Zalaba_Ferenc
2014. május 12. 23:15:00

Kategória: film 28 komment

- SPOILERMENTES -

Valamit mindig eltusolunk. Abban nagyok vagyunk. Például egy (valójában nem létező) japán város atomerőműjének összeomlását is egy földrengés nyakába lehet varrni, mert arrafelé amúgy is nagyon virgoncak a tektonikus lemezek. Ám az exerőmű biztonsági főnöke (Bryan Cranston) valami másra gyanakszik, és ez a gyanú hajtja még 15 év múlva is, mikor az időközben felcseperedett fiával (Aaron Johnson) együtt visszatér az egykori tragédia helyszínére. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy eme katasztrófa nem geológiai jellegű, sokkal inkább biológiai...

...no meg fantasztikus. A szó műfaji értelmében véve. A címszereplőt életre hívó háttérsztorinak ugyanis vajmi kevés köze van a tudományhoz, no de nehezen is lehetne megmagyarázni egy ilyen paraméterekkel rendelkező lény felbukkanását. Itt van, és kész. Mint hatvan évvel ezelőtti rokonát, Godzillát is az emberi nemtörődömség hívta életre: olyan erőkkel játszadozunk, melyekről csak hisszük, hogy kordában tartjuk; isteneknek képzeljük magunkat, és ezzel pont a hatalmasok haragját vívjuk ki magunk ellen, hogy aztán rádöbbenjünk saját kis jelentéktelenségünkre.

Szép, borús meglátás, de akár belemagyarázásnak is veheted, hisz a film nem igazán papol, se nem sulykol, mi több, cselekménnyel se nagyon rendelkezik, csupán szemlél. Mit szemlél: tátott szájjal bámul. Megvan az a "spielbergizmus", mikor a főhős ilyen-olyan felületen (egy eső áztatta ablak, vagy egy fényárban úszó ajtó) keresztül szembesül az egyszerre rémisztő és hívogató ismeretlennel, és a néző a széke csúcsán egyensúlyozva nézi és nézi az álmélkodó figurát, és majd megfeszül, hogy ő is láthassa azt, amit az a figura lát? Na most, az ilyen beállításokból a Godzillában van vagy két tucat, de inkább három. Elég sok. Túl sok. Gyakorlatilag a színészi teljesítmény kimerül eme rácsodálkozásban, pedig ha vetsz egy pillantást a stáblistára, akkor láthatod, hogy vannak itt olyan nevek, akik nagy dolgokra képesek, de sajna kevés lapot kapnak.

Szóval ez az össznépi rácsodálkozás olyan szinten nyomja rá bélyegét a filmre, hogy gyakorlatilag még a címszereplő is háttérbe szorul. A Monsters is hasonló dilemmával küzdött, habár Gareth Edwards extrém kis költségvetésű bemutatkozására rá lehetett húzni, hogy mi vagyunk a szörnyek, és nem is baj, hogy a csápos izék csak a háttérben sertepertélnek, a valódi haddelhaddot az emberi dráma adja. Na most, ez a dráma ezúttal hollywoodi/blockbusteri tálalásban érkezik: kihipózva, filléresen, a lehető legközhelyesebben. Van a tudós, akinek senki sem hisz. Van a másik tudós, aki hajlamos neki hinni, csak kicsit elkésik. Van a fiatal anya, aki mindenkiért aggódik. Van a fiatal főhős, aki megmenti a világot.

Mondjuk, jelen esetben még ez sem feltétlenül áll, hisz Aaron Johnson nem túlzottan proaktív, inkább amolyan egész estés Nordbergként (tudod, O:J. Simpson a Csupasz pisztolyból) egyik katasztrófától a másikig sodródik, és nagyon kell hunyorognod ahhoz, hogy mindezt elnézd az íróknak, hisz minden normális esetben rég lemorzsolódott volna az eseményekről, erre mindig sikerül az epicentrumban kikötnie.

No és mi van az igazi főhőssel? Godzillát nem kell félteni: van rajta felesleg, kicsit tufa, kicsit ráérős, de alapvetően jó formában van. Igaz, ami igaz, őt is állandóan a margóra kényszerítik, hol egy-egy idegesítően ügyes váltással, hol esővel, köddel, füsttel, sötétséggel, mert hát verőfényes napsütés mellett minden szörny összemegy. Tehetséges csapata élén Edwards pedig faszán bűvöli a kamerát, játszadozik a beállításokkal, néha mesterien köti össze egyik szcénát a másikkal (ebben az előzetesekből már megismert Hawaii-jelenet az élenjáró, amely bámulatosan sakkozik négy-öt különböző, de egymáshoz kapcsolódó, egymásra ható helyszíneken a kisebb-nagyobb-KURVANAGY szereplőkkel), és végig megőrzi a történések monumentális jellegét anélkül, hogy öncélú túlzásokba esne.

A Godzillából könnyen lehetett volna mestermű, az egyik legjobb Spielberg-film, amit nem Spielberg rendezett, ha Edwardsék nem elégedtek volna meg azzal a felismeréssel, hogy egy szörnyfilmben az emberi karakterek legalább annyira fontosak, mint a mumusok, hanem ezekkel a karakterekkel kezdtek is volna valamit. Az a megállapítás sem áll, hogy ez a film lenne a creature feature-ök nolanizált változata, ugyanis a valóságot tükröző helyszínek és eszközök ellenére a film egy percig sem kapcsolódik a valósághoz, és az előzetesek által beígért melankólia is csak nyomokban lelhető fel benne (a pusztítást mégsem szegélyezik hullák): sokkal inkább hordozza magában egy óriási kaland ígéretét, melyet csak botladozva realizál.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_godzilla_hun_final.jpg

Címkék

kritika *** godzilla david strathairn monster movie ken watanabe juliette binoche sally hawkins aaron johnson gareth edwards bryan cranston elizabeth olsen

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr186157544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.12. 23:23:56

Ejj, de gyorsak vagytok :D Éreztem én, hogy nem lesz ez 3nál több nálatok. Igazam is lett. No, nem baj, kíváncsi leszek rá csütörtökön.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.12. 23:28:38

Még annyi, hogy a csodálkozás mellé némi múltba révedés is járul, melyet a Toho-filmek rajongói biztosan értékelni fognak, és tuti elnézik majd neki a dohszagot.

Ja, és ebben is vannak óriási méretű földigiliszták. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.12. 23:31:39

@Zalaba_Ferenc: Persze Niko Tatopoulos (Matthew Broderick) gondolom nem tűnik fel :D :( :D

Kemény Husi 2014.05.12. 23:38:03

@Zalaba_Ferenc: ha most egy harmadik mutót spoiloltál el azokkal a gilisztákkal, hinnye.

Korrektomundo kritika amúgy, örülök, hogy nem lett csuklóból lehúzva, csak mert nem dark & gritty. Különvélemény godzit jobban toleráló kollegáktól várható esetleg?

skaven 2014.05.12. 23:39:46

a superman elso elozetese is kellemesen szomorkas volt anno, ennek is jo hangulata volt, aztan a filmnek meg koze sincs ehhez. szomoru... talan majd par ev mulva tenyleg csinalnak egy ilyen jellegu filmet.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.12. 23:43:38

@skaven: @Kemény Husi: A filmből hiányzott az a shot, melyben egy rakás hulla vesz körül egy kisiklott/szétkapott vonatot, viszont én határozottan kiszúrtam egy lebegő testet az üvegfalat beborító zöld áradatban. :)

PestiSrác 2014.05.13. 00:12:22

meg valami. a 3d semmit nem rakott hozza, inkabb zavaro volt. ha megegyszer neznem, akkor 2d-ben tennem.

Németh Barna 2014.05.13. 00:12:37

@Kemény Husi: Mivel a MUTO az MUTO és nem giliszta, így nem :)

A filmről: az elpocsékolt emberagyagért nagy kár, ami viszi is magával a film első kb. 75 percét, de aztán megérkezik az, amiért imádom Godzillát. Roppant hálás vagyok, hogy nem csak küllemében, de gesztusaiban, harcmodorában és úgy egyébként, szellemiségében is megidézték az eredeti és egyetlen Gojirát. Azt nem tudom, hogy reagál rá az, aki nem ismeri/nem szereti azt, de az ősrajongók elégedettek lesznek.

Atkakukac1989 2014.05.13. 00:13:17

"az előzetesek által beígért melankólia is csak nyomokban lelhető fel benne "

A francba, pedig ezt vártam a legjobban a filmtől, mint érzést, amit átad/közvetít. Mindegy, ettől kötelező program lesz a hétvégén.

PestiSrác 2014.05.13. 00:22:34

a filmnek egy pozitivuma volt, nem volt nyalas.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.13. 00:26:21

@PestiSrác: Azért Olsen-néni kente neki rendesen. :)

PestiSrác 2014.05.13. 00:28:31

@Zalaba_Ferenc: ez ahhoz kepest, hogy mi megy nyaladzas szinten egy atlagos cgi filmben manapsag, lofutty nem volt :)

-creeper- 2014.05.13. 08:00:56

PestiSrác véleményét más is megerősíti a térhatás céltalansága ügyében?

Tyberius06 2014.05.13. 09:01:02

Jómagam se láttam túl sok értelmét a 3D-nek, sokat nem adott hozzá.
Mondjuk ennyire negatívan se látom a filmet, mint kritika, a rendezés/vágás/hangulat nálam rendben volt, sőt, az hogy a színészek rácsodálkozáson kívül másra nem hivatottak meg annyira nem zavart, vagy csak immunis lettem az évek folyamán a hollywoodi anyagra. A főszereplő sodródása, okés gyanúsan mindig a középpontba került így vagy úgy, de a film többi része elnyomta a késztetést, hogy ezen fennakadjak (szamártól ne várjuk el alapon, hogy táltosparipa legyen, ez nem a Shrek). A magyarázat a lény(ek) létezésére ha ugyan tudományosan nem is helytálló vagy bizonyított, attól még elfogadható magyarázat, nem hihetetlenebb, mint az interdimenzionális kapu a tenger alatt...
Nálam, ami verte a biztosítékot, de az elmúlt 15-20 évben kb. minden látott hollywoodi filmben veri, csak mostanra azt hittem kinőtték ezt a betegséget, amikor valami drámaian veszélyes szituációban, idézem:
"- ...Csak még annyit: Szeretlek!
- Én is szeretlek!"
Ezzel nem lehet mit kezdeni, de ott abban a pillanatban ítélném halálra mindkét szereplőt, plusz az írót emberiség ellenes bűncselekmény miatt.
És bár nem lett igazán melankólikus, vagy annyira über borongós, hogy az ember utána az ereit vágja (kérdézem én, mi a hokiért kellett volna ilyennek lennie), ezerszer komolyabban vehető ez a verzió, mint a '98-as a feszültségről nem is beszélve.
Azt se értem, hogy miért lett volna jó a halál explicit ábrázolása, ha lények emberi hullahegyeken átgázolva gyepálták volna egymást. Mert az valósághűbb, bevállalós, szerintem nem, tisztán felesleges.

Olsen-néni pedig valóban eléggé idegesítő volt (de lehet csak a szinkron miatt).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.13. 09:17:04

@Tyberius06: Nézd meg az előzeteseket, vagy még inkább ezt a promóciós teasert:
aeonflux.blog.hu/2013/10/04/trailer_godzilla
A füst meg a por meg a romok a filmben is megvoltak, de ez a cucc sokkal sötétebb hangulatú filmet ígért, mint ami végül is lett belőle. A producerek, cö-cö, azok tehetnek mindenről!

Kemény Husi 2014.05.13. 10:35:54

@Zalaba_Ferenc: itt lépném meg a white knightkodást, hogy áhá, ezért nem alapozunk idejétmúlt, a stúdió akarata ellenére netre szivárgott concept-anyagra, csak ugye az első hivatalosan kidobott teaserbe szintén bevágták azt a kilapított vonatot, szóval nem lenne helytálló. Cö producerek, cö marketingesek.

@Németh Barna: harcmodor? Felüti a fejét akkor valami hangos, fényes és kék? (Ironikus módon melyik CGI blockbusterben nincs ilyen vizuális cucc manapság? :)) Sold!

Németh Barna 2014.05.13. 10:43:34

@Kemény Husi: ??? Ugye tudod, mit jelent a harcmodor? Ahogy támad, ahogy üt, ahogy SPOILER muto szétfeszített állkapcsába hányja sugarait SPOILER VÉGE az tiszta Toho. Annyira, hogy el sem hittem, hogy meglépték.

Kemény Husi 2014.05.13. 11:16:32

@Németh Barna: óh máj! Erre gondoltam, igen. Helyes. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.13. 12:43:03

@Kemény Husi: Valószínűsíthetően nem Edwards gondolta meg magát menet közben, hogy egye fene, szóljon ez a film is a bennünk lakozó 12 évesnek! Mindenesetre a sokszor lehordott, amúgy ugyanerre a koncepcióra épülő Világok harca esetében én sokkal jobban be voltam tojva, mint ezen a mozin: hiába, no, Spielberg jobban ért ahhoz, hogy beszéljen az örök gyerekek nyelvén, mint majd minden blockbusteres. JJ, rajtad a világ szeme.

MasterTom 2014.05.13. 13:05:44

@Zalaba_Ferenc: Szerintem is a Világok harca az egyik legjobb film a "témában", és bár még nem láttam az új Godzillát, de nagyon sajnálom, hogy a trailerek által ígért nyomasztó hangulat nem maradt meg végül. Egyébként nem szeretnétek visszatérni a 10 csillagos rendszerre, mert akkor talán becsúszhatna egy 5, vagy 7/10 a standard 6/10 mellé, így viszont bérelt helye van a 3/5 értékelésnek. :-)

Németh Barna 2014.05.13. 13:21:33

@Zalaba_Ferenc: Úgy tűnik, ez a két dolog üti egymást :) Én egy cseppet sem vágytam olyasmire, hogy a bennem lakozó gyereket szólítsa meg a film, sőt, meg sem fordult a fejemben, hogy ez esetleg olyan lesz.

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.13. 13:24:15

@MasterTom:

(0-5 ugyanaz,mint a 0-10, csak mondjuk 7 helyett 3.5 van. már ha nem csak egész pontokat adnak, ha meg igen, máshol is csinálták már úgy hogy kettesével nő az értékelés, akkor meg ugyanott vagyunk,mintha ötösön csak egész pontokat adnánk:) )

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.13. 13:25:31

@MasterTom: Nincs is neki bérelt. Egy rakat film kapott ennél jobb vagy rosszabb értékelést.

@Németh Barna: És végül mit szólított meg benned a film?

Németh Barna 2014.05.13. 13:38:24

@Zalaba_Ferenc: A Godzilla-rajongót, meg egy kicsit a b-film rajongót :)

SPOILER!!!SPOILER!!!

Az év legtökösromantikusabb jelenete, amikor a hetyke mutofiú megmutatja, hogy kell atombombával udvarolni :)

MasterTom 2014.05.13. 19:00:44

@Deepblue Noir: Itt nincs 3,5, csak 3 vagy 4 ahogy láttam, szóval én érzem a 7-es jogosultságát, mert a 3.5 az mégis fölötte van a 3-nak. Így viszont, ha egy film lecsúszik a 4 csillagról, azonnal 3-ra esik vissza. De ha vannak a blogon félpontok, elnézést kérek, eddig egyet sem láttam. ;-)

Kemény Husi 2014.05.16. 04:15:01

@Zalaba_Ferenc: neeem is volt giliszta, csak százlábú :)

És Mothra-utalás.

Meg "rengeteg hal."

@Németh Barna: esküszöm, Godzi nélkül, MUTO-filmként is működött volna.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.16. 08:08:26

@Kemény Husi: Akkor inkább Tom Mix felé kacsintottak volna, semmit Patrick Tataratatapopolous felé? :)

A Mothrás miniterrárium megvolt, a halak viszont nem estek le.

A film hogy tetszett?

nortonp 2014.05.17. 11:51:13

Szerintem a legjobb szo ra a meglepo. Beindul egy szokasos csaladi dramaval megtuzdelt katasztrofa-szorny filmkent es feltavtol kezdve atmegy a Ferenc altal emlitett racsodalkozasba, es akkortol a szokasos ertelemben vett tortenetvezetes valoban megszunik. Inkabb egy hangulatot kozvetit, mintsem egy sztorit mesel es ez valoban furcsa valtas. Vegig azon gondolkodtam en is, hogy ez most tetszik, vagy sem, de ahogy megerett az elmeny es aludtam ra egyet egyertelmu az igen.

Elkepesztoen hatasos vilagot mutat be, amire az ugyes vagasokkal es kreativan felvett jelenetekkel meg raerosit, mikozben nem fel neha pofatlanul elfordulni az akcioktol. Szerintem az ilyen hangulat miatt fogom en is a kovetkezo evekben ujra elovenni, mert ezt erezni kell, mig ha csak meselne egy jol megirt szornysztorit, akkor a tortenet ismereteben nem tartogatna sok izgalmat. Egeszen kulonos es egyedi mozielmeny emiatt, ami nem csoda, ha megosztja a nepet. Nalunk is sokan ugy jottek ki a terembol, hogy vissza a penzemet, akit viszont elkapott az velem ott ult a stablista vegeig es latszott, hogy kokemenyen kattog. Nem a film mondanivalojan, filozofiajan - ha van egyaltalan van olyanja -hanem egyszeruen megfogta valami kulonos egyedi elmeny.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása