aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: defekt Takács Máté
2014. március 16. 17:12:00

Kategória: film 8 komment

A videojáték-adaptációk bevételi krónikájában nem esett változás a hétvégén: a Need for Speed sem tudott kitörni a nagy átlagból, mi több, csak a harmadik helyen futott be, s ez a hét elsődleges várományosától igencsak kedvetlenítő teljesítmény. Az élen azonban helycsere történt: a 300: A birodalom hajnala átengedte az első pozíciót a Mr. Peabody és Sherman kalandjainak, ami némi konszolidációt azért hozhat a súlyos anyagi fiaskóból ocsúdó DreamWorksnek, de nem sokat.

needforspeed620.jpg

> új filmek
Mikor már az eleve mozifilmnek indult produkciók is videojáték-hatást keltenek helyenként, kevésbé megnyerő az a tény egy film kapcsán, hogy játék alapján készült. Ráadásul ma számtalan nívós játék pályázik a gamerek kegyeiért, s biztosan nehezebb is kitűnni és menő névvé válni, mint amikor a Mortal Kombat vagy a Tomb Raider ért el olyan státust, ami elegendő volt a box office-dicsőséghez is. Éppenséggel a Need for Speed (hazai bemutató: már a mozikban) is a nyomába szegődhetett volna ezeknek a fiskálisan sikeres átültetéseknek, ha idejében érkezik. Nem akkor, mikor a tematikájában erősen hasonló Halálos iramban a hetedik részével új bevételi határokat készül áthágni; nem akkor, mikor a térhatás már csak annyit ér, mint ablaktörlő a szélvédő belső oldalán; és nem akkor, mikor már a játékpiac is olyan sűrű, mint a filmpiac – azaz mikor már egyre nehezebb elcsábítani a játékosokat a konzoltól a vásznakhoz. A Need for Speednek nyilván sikerült jelentős hányadukat a több mint 3100 teátrum valamelyikébe irányítani, elvégre mégis csak egy két évtizede jól csengő márkanévről van szó – és ami ilyen hosszú ideje forgásban van, az még a laikusoknak is mond valamit. A valamit mondás önmagában mondjuk nem elég: a DreamWorks gyártotta és a Disney által forgalmazott akciófilm nem tudott egy kis kaland-pluszt (Perzsia hercege: Az idő homokja) vagy krimi-pluszt (Max Payne - Egyszemélyes háború) ajánlani a nézőknek, és ha már itt tartunk, még csak egy Jake Gyllenhaalt vagy Mark Wahlberget sem, szóval a 18 millió dolláros start csakugyan a lehetőségek felső határát pedzegeti, még ha a prognózisok meg is ugrották a 20 milliót. Az hagyján, hogy a filmet a kritikusok szokás szerint döngölték, de a játék-adaptációk híresen sokat veszítenek hétvégi szinten nézőikből, szóval nem csak a 66 milliós költségvetés nagyon távoli cél, hanem az 50 milliós vonal is. A Street Fighter: The Legend of Chun-Li azért még így is feleslegesebb filmprojekt volt – már csak azért is, mert a Need for Speed nemzetközileg alaposan feltankol majd; 45 milliót (felét Kínából) már most a csomagtartóban tudhat.

Tyler Perry csillaga halványulóban: legújabb írása-rendezése, a The Single Moms Club eddigi leggyengébben teljesítő munkája is lett. A címével minden tudnivalót el is intéző drámai vígjáték 10 millió dollár alatt futott be (konkrétan 8 millióval), ami eddig nem fordult elő a Hollywood befolyásos figurái között előkelő helyen álló afroamerikai filmes karrierjében. Az tagadhatatlan, hogy a célközönség (a fekete nők) alaposan ki voltak szolgálva az utóbbi hónapokban, de a beépített(nek hitt) közönség számát ezzel együtt is nagyobbra becsülték a 15 millió felé-fölé tendáló előrejelzések. Ez van.

Fantasztikus négy helyes kezdés után 66-ra ugrott A Grand Budapest Hotel mozijainak száma, és Fox Searchlight gyermeke tovább fokozza az izgalmakat: a 3.6 millió dollár nem csak ismételten szenzációs mozinkénti átlagbevételt jelent (55 ezer dollár), hanem már top 10-es helyezést is. A forgalmazó vélhetőleg nem is vacakol sokkal tovább az országos premierrel, bár Wes Anderson munkái nem mindig találják meg úgy az összhangot a nagyközönséggel, mint a nagyvárosi közönséggel. Majd meglátjuk, sikerül-e a Holdfény királyságot megközelíteni.

A közösségi finanszírozásban készült Veronica Mars-ot 291 moziban mutatta be a Warner Bros., egyidejűleg a VOD-os eléréssel. A népszerű televíziós sorozat filmes folytatása 2 millió dollárt szült, ami korrekt átlagot takar, ámde nagyon nagy rajongói sietséget is, hiszen több mint fele a pénteki premiernapon folyt be a kasszákba. Ennek fényében az 5 millió elérése sem túl valószínű, pedig szigorúan nézve innen a 6 milliós költségvetés lenne az ideális végcél.

> korábbi filmek
A több mint 80 milliós leírásokról és zuhanó tőzsdei részvényárakról szóló hírek után a DreamWorks Animation számára sovány vigasz lehet, hogy a Mr. Peabody és Sherman kalandjai előlépett az első helyre. A Fox forgalmazta animációs film e 21 milliós második hétvégével 63 millióra növelte egyenlegét, ami még így is nagyon-nagyon messzi a 150 milliót pedzegető költségvetéstől, de ha csakugyan ilyen jó pályára állt a film, akkor még lehet köszörülni valamicskét a csorbán. Az Így neveld a sárkányodatéhoz hasonló bravúrhoz (43 milliós rajt után több mint 200 millió) talán nem elég jó jelen produkció, de az már most látszik, hogy a szokásos színvonal felett áll a nézők szerint is.

58%-ot zuhant a 300: A birodalom hajnala hétvégi bevétele, ami aligha érte váratlanul a Warnert. A történelmi akciófilm 10 nap alatt 78 milliót hajtott fel, és költségvetésével azonos összegre továbbra is igényt tarthat hazájában.

> végszó & ami jön
A premierek hidegen hagyták az amerikaiakat ezen a hétvégén, így második hete változatlan az első két helyezett kiléte – csak ugyebár maga a helyezés nem. A következő hétvégén újak pályáznak e két pozícióra: elválik, hogy A beavatott csakugyan az Alkonyat bevételi babérjaira tör-e (mert azért Az éhezők viadala csak egy van), és arra is választ kapunk a Muppets Most Wanted jóvoltából, hogy Brekiék egypoénosak voltak-e vagy sem.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
A beavatott | 3800 | $70.5m
Muppets Most Wanted
| 3000 | $23m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 2  Mr. Peabody és Sherman kalandai
$21.2m $63.2m $145m
2 1  300: A birodalom hajnala
$19.1m $78.3m $110m
3 ú  Need for Speed
$17.8m $17.8m $66m
4 3  Non-stop
$10.6m $68.8m $50m
5 ú  The Single Moms Club
$8.3m $8.3m n.a.
6 4  A Lego-kaland
$7.7m $236.9m $60m
7 5  Isten fia
$5.4m $50.9m $22m
8 17  A Grand Budapest Hotel
$3.6m $4.8m n.a.
9 8  Jégvarázs
$2.1m $396.4m $150m
10 ú  Veronica Mars
$2.0m $2.0m $6m

Címkék

disney box office warner wes anderson need for speed dreamworks tyler perry game adaptation

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr795864784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2014.03.16. 17:24:33

A Need for Speed elkeserítő,sajnos :( Talán a nemzetközi bevétellel elérhet egy folytatásig.

Maelk Nihilist 2014.03.16. 17:36:25

ehhez folytatás????? ugyan minek?

Dean6 2014.03.16. 17:39:34

@Maelk Nihilist: Szerintem van benne potenciál, és ahogy az F&F esetében is,van hova javulni.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.03.16. 17:52:18

szerintem a Muppets csúnyán el fog hasalni. Kábé semmilyen hype sincs körülette, ellentétben a 2011-es eresztéssel.

Atkakukac1989 2014.03.16. 18:00:01

A Muppets már jövőhéten megy odakint? Ne már, akarom. Mindenesetre nagyon remélem, hogy szeretni fogja a csillagsávos nép.

Dzsedáj 2014.03.16. 18:17:49

Nah basszus, ezek után félek, mi lesz a méregdrága Warcraft játékadaptációval, amit szintén ilyen tájban márciusban mutatnak majd be 2016-ban..

De jó is lett volna annak a filmek a karácsonyi szezon box office szempontból, csak hát a Star Wars oda ékelődött.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.03.16. 19:30:49

A beavatottnak 70 milkós nyitás?! Merész tipp.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása