aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: it's dead Takács Máté
2014. január 26. 17:56:00

Kategória: film 10 komment

2014 világosan válságban van: három kivételével az idei filmek hidegen hagyták az amerikai közönséget. Ebbe a sorba állt be jelen hétvége egyetlen premierje, az Én, Frankenstein is; a határozottan költséges akció-fantasy még a legminimálisabb elvárásoknak sem tudott megfelelni, ami a top 5-ön kívüli bekapcsolódást eredményezett. Második hete a Ride Along vezet.

i_frankenstein_eckhart.jpg

> új filmek
Össze kell kapniuk magukat valahol valakiknek: az eddig prezentált filmek még a szokásos januári silányság-áradatot is alulmúlják, és ez nem csak a különféle értékeléseken látszik immáron meg, hanem a bevételeken is. A Herkules legendája után most az Én, Frankenstein (I, Frankenstein; hazai bemutató: már a mozikban) is túl bénán nézett ki a nagyérdeműnek, s csak egészen kis szeletüket hatotta meg, hogy a már régen kimúlt Underworld-széria alkotó toldozták-foldozták össze ezt a Mary Shelley figuráján tett erőszakot. A természetfeletti lényekben rendszertelenül tobzódó előzetes és a zavaros központi sztoriötlet (Frankenstein teremtménye harcol az emberiségért) mind kárára volt ennek a 65 milliót felemésztő szörnyetegnek, így még a Lionsgate szerény várakozásait (10 millió dollár) is pár fokkal alulmúlja a 8 milliós start. Oltári bukta, tovább nem is érdemes ragozni.

Jó pár Oscar-jelöléssel a tarsolyában a Nebraska végre országos szintre lépett. A Paramount terjesztése most csaknem ezer moziból hozott 1.5 millió dollárt, szóval az, hogy eddig nem merészkedett ilyen széles körű vetítési státuszba, nem véletlen: Alexander Payne filmje a korábbiaknál (Utódok, Schmidt története, Kerülőutak) lényegesen kisebb közönséget képes megmozgatni, s nem csak nagy nevű színész híján. Most közel 12 millión áll a mutató, s a 20-at már csak komoly erőfeszítésekkel éri el. Ez amúgy cseppet sem rossz eredmény.

> korábbi filmek
Csaknem felezte nyitányát, de még mindig első a Ride Along, sőt ami azt illeti, a fekete közönséget célzó produkciók rendre nagyot szaltóznak második körben, szóval kifejezetten jó visszhangról árulkodik a 20 millió feletti újabb bankolás. A Universal akció-vígjátéka 10 nap alatt 75 milliót hajtott fel, ami már megfontolásra késztetheti a stúdiót, hogy bővítse a nemzetközi piacok számát.

Két hétvége után 40 milliónál jár A mogyoró-meló című rajzfilm. Az Open Road Films nem vacakolt: már az első víkend után bejelentette a folytatást.

A két múlt heti film közé A túlélő ékelődött be a dobogón. A Universal háborús akciófilmje már csak egy karnyújtásnyira van a 100 milliótól.

> végszó & ami jön
Most igazán lecsillapodtak a kedélyek az amerikai mozikban, de hát ilyen hézagos kínálat mellett nincs mit csodálni ezen; az Én, Frankenstein még ütős előzetessel és korrekt visszhanggal sem tudott volna igazán fordítani helyzetén: tipikusan olyan film, aminek divatja már lecsengőben van. Az összforgalmat a következő hétvége két premierje sem fogja túlzottan boldogítani: a Csajkeverők című vígjáték nem tűnik blamának, de a Super Bowl ellenében nagy-nagy imádságokra van szüksége. A másik delikvens Jason Reitman új filmje, a Nyárutó, ami meglepően széles körű premierben részesül.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Csajkeverők | 2800 | $10.5m
Nyárutó
| 2500 | $5.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Ride Along
$21.2m $75.4m $25m
2 2  A túlélő
$12.6m $93.6m $40m
3 3  A mogyoró-meló
$12.3m $40.3m $42m
4 5  Jégvarázs
$9.0m $347.8m $150m
4 4  Jack Ryan: Árnyékügynök
$8.8m $30.2m $60m
6 ú  Én, Frankenstein
$8.3m $8.3m $65m
7 6  Amerikai botrány
$7.1m $127.0m $40m
8 9  A Wall Street farkasa
$5.0m $98.0m $100m
9 8  Augusztus Oklahomában
$5.0m $26.5m $20m
10 7  Az ördög ivadéka
$2.8m $12.9m $7m

Címkék

fantasy box office action alexander payne lionsgate

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr985783592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2014.01.26. 18:20:46

Meg ezek az új filmek egyáltalán érdeklik a szélesebb közönséget? Most komolyan, 1-2 unatkozón kívül ki ül be az Én, Frankensteinre? (de bármelyik címet mondhattam volna az elmúlt 3 hétből)

Nem csoda, hogy a régebbi filmek futnak odakint és idehaza is, szinte semmi érdekes nincs a kínálatban. Alig várom a februári érdekesebb bemutatókat. Ez nem válság, szimplán nincs mit eladni.

kescefko19 2014.01.26. 19:49:28

Ezt a Jégvarázst már jó régóta nyomatják

Egyszeru Elek 2014.01.26. 19:53:04

Üdv!

Egy hozzá nem értő ember tenne fel egy béna kérdést:
Ha messziről bűzlik, hogy valami bukta lesz, miért gyártják le? Azt vágom, hogy minden mozifilm visszahozza a pénzét, legkésőbb a tévés jogdíjakból. De az sok idő. A pénz időértékét figyelemebe véve pedig inkább csak nullszaldó lesz, legalábbis ha a minimális mennyiségű információmból dolgozok. Mi értelme évekig elesni egy csomó pénztől? Valaki valahogyan biztos nyer ezzel...

Köszöntem szépen!

NorthopViggo 2014.01.26. 19:58:03

@Egyszeru Elek: Üdv!
Amikor ezek a filmek gyártásba kerülnek, valószínűsíthetően még sikernek képzelik el. A Frankeinstein-borzalom alkotói egyszer már jól jártak az Underworld-el, és mivel ezt annak mintájára építették fel, hasonlót remélhettek tőle. Csak a piac kiszámíthatatlan, és egyhamar kiderül, hogy bukás lesz, de akkor már késő. Lásd nemrég a The Legend of Hercules buktáját, ami nyilván a Gladiator-Troy-300 vonalat akarta követni, de azok nem ma volt már. Szóval ennyi: nem tudják fel mérni a piacot.

Egyszeru Elek 2014.01.26. 20:06:27

@NorthopViggo: Köszi!

Egyébként ebben a témában tudnátok javasolni szakirodalmat vagy épp keresőkifejezéseket? Hogyan mérik fel az igényeket, nagyjából hogyan építik fel a pénz útját stb. Biztos hasonlóan izgalmas világ ez, mint a tőzsde.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.26. 20:58:07

Csak én érzem kicsit úgy, hogy ez a január-május között tartó pangás kicsit önmagát gerjeszti? Mivel senki nem jár moziba, direkt szar filmeket küldenek be, amire senki nem megy el. Aztán meg májustól jön a húsdaráló.

Kíváncsi lennék, hogy ha a Disney pl. egyszer január végén dobna ki egy Marvel-filmet, az szükségszerűen bukta lenne-e. Mert azért a Gravity példája óta számomra az látszik, hogy azért ilyen langyosabb időszakokban is bőven lehet tarolni egy jó filmmel.

nortonp 2014.01.27. 09:01:05

@Egyszeru Elek:

szerintem ez nem feltétlen bűzlött messziről, simán gondolhatták, hogy kinézhet ebből egy Underworld-szerű franchise. Erre a darkos fantasy stílusra szerintem még mindig van igény, és az alapötlet sem tűnik rossznak, hogy végre vonatkoztassunk el kicsit a vámpíros, farkasemberes témától és egy relatíve egyedi, de mégis közismert karakter legyen a főszereplő.

(Yvonne-t viszont sajnálom, nem hiszem, hogy ez lökte volna meg igazán a mozis karrierjét, de ha fele annyira bejött volna, mint az Underworld - minőségben is -, akkor jó ugródeszka lehetett volna.)

Egyszeru Elek 2014.01.27. 12:06:53

@nortonp: Játszunk. Én, mint stúdiófejes meghallgatok egy ötletet, látok pár vizuális anyagot hozzá, tetszik az ötletgazdák eddigi munkássága -> elolvasom a forgatókönyvet. Végül aláírom, hogy mehet a pénz a forgatásra.
Látom a kész anyagot, és beállítom a várakozásomat bukás alatt kettőre.
A kész anyag és a forgatókönyv között nem lehet ekkora eltérés... Azaz mégis, de hogyan?

nortonp 2014.01.27. 12:58:10

@Egyszeru Elek:

kicsit leegyszerűsítetted a folyamatokat, úgyhogy fogjuk meg csak a legvégét :)

minden film más, épp ezért bármelyik bármilyen fázisban félremehet durván, tehát attól, hogy leteszünk egy relatíve jó forgatókönyvet az asztalra és mellé egy kitűnő visual scriptet is, valószínűleg köszönőviszonyban sem lesz a végtermék ezekkel.

Stuart Beattie azért letett már BO szinten annyit az asztalra, hogy relatíve szabadon valósíthasson meg egy projektet és hiába indul az el jó úton, valószínűleg félúton alárúgnak és beleszólnak majd a munkájába, hogy ez így mégsem lesz jó. és akkor jön a kreatív nézeteltéréses duma, a film meg egy olyan össze-vissza fércelt szörnyeteg lesz, mint Frankenstein maga. vagy pedig ő maga már rossz vonalon indul el és megpróbálják egyből terelgetni, de nem áll össze végül az anyag, hiába annyira nem is szerencsétlenek az alkotók.

mindig vannak balul elsült projektek az alkotók legjobb szándékai ellenére is és nem csak a filmes körökben - de ha már itt tartunk, ugyan nagyon elnagyolt, de ajánlom az Entourage-t, ott szépen be lehet tekinteni, hogy milyen okokból lehet kész katasztrófa egy-egy jó ötletből.

freddyD 2014.01.27. 19:07:11

Mindenki aki látta ennek a mosléknak az előzetesét, tudhatja, hogy ezért felesleges bármennyit is kiadni.

Messziről bűzlött, hogy ez bukta lesz

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása