aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: r.i.p.d. - szellemzsaruk (2013) Zalaba_Ferenc
2013. július 17. 23:00:00

Kategória: film 28 komment

Egy tehetséges fiatal zsarut egy túlvilági lények kordában tartásával foglalkozó modern, mégis feltűnően ódivatú, szupertitkos szervezet rekrutál be soraiba, ahol aztán társul adják egy mogorva és utálatos vén róka mellé, aki a megváltozott szabályok szerint működő világba eleinte nehezen berázódó emberünket ott szívatja, ahol tudja, de szíve mélyén azért messzemenőkig szimpatizál vele, és végül együtt mentik ki a világot valami interdimenenzionális balhéból. Nem, ez nem a Men in Black sztorija.

ripd620.jpg

Mesélek egy másikat.

Egy fiatal szerelmespár épp közös jövőjüket építgeti, mikor a férfit meggyilkolják. A gyilkosságról annak legjobb barátja tehet, aki aztán nem rest megkörnyékezni az őt gyászoló párját. Emberünk azonban még nem tér meg a szellemvilágba, hanem próbál kapcsolatba lépni nejével, no meg persze lebuktatni az igazi bűnöst. Nem, ez nem a Ghost sztorija.

De tudjátok, mit? Mesélek még egyet.

A fentiek alapján bizonyára már sejtitek, mennyi eredeti pillanata lehet az - ehem - Original Films produkciójában készült R.I.P.D. - Szellemzsaruknak, de hogy valójában milyen vacak is ez a produkció, az már a film első perceiben világossá válik, mikor a címszereplők Fat Bastard túlvilági, rettenetesen rossz CGI segítségével realizált unokatestvérét veszik üldözőbe, aki méretei ellenére úgy tapad a falhoz, ahogy Pókember soha, és miután sikerül kicselezni a két szellemzsarut, bemutat nekik, hogy "kapjátok be", aztán kivillantja bőrtangás valagát, de miután arrébb pattog egy kicsit, kap a seggébe egy jól irányzott lövést. És talán még böfög is egy sort. De lehet, hogy azt már egy másik túlvilági undormány műveli.

A film humora ilyen és ehhez mérhetően színvonalas gegekkel parádézik, és ugyan az 1800-as évektől fogva (szellem)zsaruskodó Jeff Bridges próbálja menteni a menthetőt, mert ő tud úgy nézni, hogy az önmagában vicces, de az ő beszólásai se nagyon működnek, mert egyszerűen elfelejtették őket megírni. Aggódik a kalapja miatt. Arról nyekereg, hogy milyen szar volt a halála. Beszólogat a társának vagy valaki másnak. Aggódik, Nyekereg. Beszól. És ez a hármas megy körbe-körbe, de konstans (és képzelhetitek, hogy mind Speier, mind Sörös Sándor rátesz erre egy kiadós lapáttal). Mindeközben Ryan Reynolds hozza a mindenre rácsodálkozós figurát, aki a fenti triót grimaszolással, szemforgatással, esetenként kitöréssel honorálja. Ja, és a film egész játékidején végigfut az a poén, hogy az átlagemberek szemében Jeff Bridges egy lószabó spiné, Ryan Reynolds pedig egy banánt szorongató vén kínai formájában jelenik meg. Se nem szexista, se nem rasszista, ugye.

Apropó átlagemberek: a film elvileg napjaink Bostonjában játszódik, ami nem egy kisváros, alkalomadtán mégis képes egy pillanat alatt teljesen elnéptelenedni (a'la Tűzgyűrű), főleg akkor, amikor a holtak és szellemzsaruk lezavarják a maguk nagy és látványos (említettem már, hogy milyen vacak a CGI?) leszámolását. Apropó szellemzsaruk: a film már-már öklendezésre késztetően tömény intrójában bemutatott R.I.P.D. (azaz Rest In Peace Department), amely az utóbbi néhány száz év legjobb, másvilágra költözött rendőreit tömöríti magába, eme öt perc után szinte meg is szűnik létezni, a már említett nagy leszámolásra és kb. öt zsarut vet be, akik aztán három kerek másodpercen belül el is haláloznak. De persze, mit nekik egy armageddon, ha ott van nekik Jeff Bridges?

Végül akartok hallani egy sztorit arról a főgonoszról (azaz a halovány Kevin Baconről, akit a trailerből ugyanúgy kifelejtettek, mint én a kritikámból), aki szándékosan kapatja el magát a jófiúkkal, mert mindez egy nagyobb terv része? Ugye hogy nem?

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika fantasy sci fi 3csillagos action ryan reynolds kevin bacon jeff bridges cop movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr865412252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.17. 23:09:39

Ó, és a speckó flintákról elfelejtettem említést tenni!

sidek 2013.07.17. 23:32:50

Már a trailer alapján is fogtam a fejem, hogy mi ez a lószar, és látom nem is vezetett félre a trailer. :D

David S. 2013.07.18. 00:08:02

Ennek a filmnek már a trailere is nagyon kínos volt.

freddyD 2013.07.18. 07:05:31

Ha Men in Blacket akarok nézni, akkor Men in Blacket nézek.

Ezt már a gyatra trailer után megfogalmaztam magamban

McCl@ne 2013.07.18. 08:52:54

Annyira, de annyira fáradt már ez az egész nyár :D
De legalább a sorra érkező hülyeségek kritikái kellően szórakoztatóak! :D
Amúgy ahogy olvastam, arra gondoltam, hogy ezt a magyar közönség szeretni fogja! Kíváncsi leszek.

szkristof92 2013.07.18. 08:55:26

Már a trailer-ből ki lehetett következtetni, hogy ez lesz a nyár x+1-ik égése, csak arra nem számítottam, hogy ennyire.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.18. 09:00:59

@McCl@ne: Egyetértek. Egyedül csak a Star Trek magasodik ki nálam (és jó volt még a Szörny Egyetem is), de még az se éri el az első rész színvonalát. Még a végén kiderül, hogy a... Mielőtt éjfélt üt az óra lesz a nyár filmje. :)

McCl@ne 2013.07.18. 09:09:54

@Zalaba_Ferenc:
Pedig még nincs vége a sornak :(
Elysium vegyes fogadtatás, Wolverine max 6/10 lesz, White House Down nekem tetszett (tudom, tudom, de ez volt a kivételt erősítő szabály), de senki másnak nem fog, Riddickben azért bízom, de az legjobb esetben sem az a "nyármentő" kategória, főleg, hogy már ősszel jön.

In Gravity We Trust.
In Don Jon We Trust.
In The Counselor We Trust.
...ezt fogom mantrázni mától.

Atkakukac1989 2013.07.18. 09:22:16

@McCl@ne: Egyetértek.. Egyelőre ez a nyár messze a leggyengébb az utóbbi 3-4 évben. Ha nem lett volna a Star Trek májusban (az is mikor volt már?), meg a kis Pixar adag, ezt a nyarat át lehetne aludni.

A baj az, hogy a Gravity is október vége. De olyan igazi látványfilmek, amiért várunk a nyárra és jók is, semmi.

Egész augusztus felmutat egy Elysium-ot meg egy Kick-Ass 2-t. Komolyan mondom, még a kisebb filmek érdekesebbnek tűnnek: Byzantium, Pain & Gain, Before Midnight.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.18. 10:39:45

én ezt a nyarat jobban élvezem, mint a tavalyit, mert akkor június-júliusban volt össz-vissz három film (Promi, Póki, Batman), most legalább tele vagyunk. Igaz, hogy többségében szarok, de legalább vannak :-))

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.18. 10:44:39

(Miért nem szóltatok, hogy az első bekezdést totálisan elbaszarintottam? Vagy már megszoktátok? :)

TommyGun77 2013.07.18. 11:03:21

Nemtom hogy sikerült ezt így elcseszni. nem kelett vólna több csak rendesen lemásolni a MIB-et oszt kész. Nem kéne többnek mutatni magát mint ami és akkor nem lett vólna baj ezzel...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.18. 12:30:08

"Végül akartok hallani egy sztorit arról a főgonoszról, aki szándékosan kapatja el magát a jófiúkkal, mert mindez egy nagyobb terv része?"
Na ez az egyetlen dolog, ami miatt legszívesebben kitörölném a TDK-t a filmtörténelemből. Azóta mindenki azt hiszi, hogy ha ezt a húzást majmolja, akkor neki is lesz egy fasza főgonosza.
@Atkakukac1989: 2011-et biztosan nem múlja alul. Volt a Majmok bolygója, és kb. ennyi.
Nálam a tavasz menti valamennyire a helyzetet: Oblivion, Iron Man 3 révén. (Meg nekem a számomra csalódás Star Trekkel ellentétben a Pacific Rim is bejött)

Spender 2013.07.18. 13:30:04

Valóban nem csak a nyár de az év is leginkább a csalódásokról szól. Egyrészt csökkent a filmek eredetisége és a forgatókönyvek minősége, másrészt mi is mindig túl sokat várunk el (ami persze megint visszavezethető a filmek körüli hónapokkal előbb már kezdődő marketingre).

Persze nem konkrétan az RIPD-re gondolok, mert már a trailernél sem értettem, hogy ez most valami poén vagy tényleg csináltak egy ilyen filmet.

Szerintem a nyár egyetlen jó filmje eddig a World War Z. (Mondom ezt úgy, hogy a Pacific Rim-et és a Trance-t még a napokban fogom csak megnézni)

Spender 2013.07.18. 13:34:52

Ha már 2012: ha visszagondolok pont ugyanez volt. Sok csalódás (Prometheus, Expendables 2, Ted) és egy film ami menti a nyarat (TDKR).

Ha kb. ezzel megbékélünk és erre az átlagra számítunk akkor nem esünk pofára jövőre :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.18. 13:38:11

@Spender: én évek óta így remélek, hogy legalább 1-1 jó film legyen egy nyáron. :S

Maldini 2013.07.18. 19:52:32

Egy újabb agypusztító remekmű. Egy újabb agyrágó bogár a szellemi leépülés érdekében. kriminális

galamb01 2013.07.19. 00:22:09

@Maldini: ha neked egy film képes pusztítani az agyad, akkor ez van, sajnállak.

én megnéztem. és nem pusztította. gyengécske, de az a vicces, hogy fogalmad sincs róla, hogy milyen, csak gágogsz, beállsz a sorba mások véleményét szajkózva. az is lehet, hogy imádnád a filmet.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.07.19. 08:15:13

A kritika szokás szerint el lett túlozva. A filmben igaz semmi eredetiség nincs, de ettől függetlenül élvezhető.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.07.19. 17:12:26

@Zalaba_Ferenc: Brutál. Jó, hogy még azelőtt megnéztem, hogy ezek a kritikák elvették volna a kedvemet tőle.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.19. 17:32:39

@J. Bauer: eddig te vagy a kisebbség akinek tetszett, szóval még nem vagyok meggyőzve, hogy egyáltalán látnom kell e a filmet. :S

sirok0001 2013.07.23. 11:31:34

Ezen a nyáron ennyi szar filmet még nem láttam. Erre is kíváncsi lettem volna, de erősen elgondolkodok.
Jelzi, hogy nekem eddig a Stand up guys 2012-es alkotás tetszett az idei nyáron legjobban és ez gáz... :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.18. 21:42:59

A kritikák ellenére csak megnéztem, de nem kellett volna, senki nem fogja visszaadni ezt a másfél órát az életemből. :S

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása