aeon flux

ready for the action now, danger boy?

összefoglaló: minden, amit a készülő magyar filmekről tudni érdemes! Németh Barna
2013. június 18. 19:30:00

Kategória: film 30 komment

Az elmúlt napok örvendetes hírei (Szász János Karlovy Vary-ban versenyez, Pálfi György Toldija tisztességes támogatást kapott) ösztönözték ezt a kis összeállítást a jelenleg forgó, vagy bemutatás előtt álló magyar filmekről. Mi minden alkotásnál megszavaztuk a magunk tetszési indexét*, most rajtatok a sor. A Filmalap célja, hogy közelebb hozza a magyar mozit a magyar közönséghez, hogy olyan filmeket hozzon létre, amelyek tisztességes számú nézőt vonzanak. Nos, a rendelkezésre álló információk (és néha trailerek) alapján felkeltette valami az érdeklődéseteket? Melyik filmekben bíztok és mi került fel a várólistátokra?

*Az egyes filmekhez kapcsolt csillagos értékelések azt jelzik, mennyire várjuk az adott filmet.

20130604-a-nagy-fuzet.jpg
Ulrich Thomsen A nagy füzet című filmben (r.: Szász János)

Pálfi György: Toldi (támogatás: 900M)

A rendező szinte semmi pénzből is tudott olyat készíteni, amitől leesett az állunk, úgyhogy nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy megfelelő támogatással mit tud kihozni az egyik legnagyobb magyar (szuper)hőstörténetéből. A film az öreg Toldi Miklós visszaemlékezéseire épül majd, aki elmeséli, hogy is történt valójában. Pálfi ígérete szerint a film nagyszabású lesz, ugyanakkor figyelmet fordít majd a karakterekre és a drámára is. Mi bízunk benne...

Szász János: A nagy füzet (támogatás: 180M)

Agota Kristof világhírű regényének filmadaptációjában egy anya elküldi két fiát a nagyanyjukhoz, hogy ott vészeljék át a második világháború borzalmait. Ez az egyetlen lehetőség, hogy a gyerekek túléljék a világégést, csakhogy a helyzetük a biztos menedékben sem fenékig tejfel. Szász János (Witman fiúk, Woyzeck) mindig biztos kézzel nyúl a választott alapanyaghoz, reméljük, most sem lesz ez másképpen.

Nemes Gyula: Zero (támogatás: 180M)

A négy különböző stílusú és műfajú epizódból álló film első szegmense egy burleszk lesz, középpontjában a mézgyáros főhőssel, aki a második epizód melodrámájában döbben rá a szomorú tényre, a méhek napjai meg vannak számlálva. Ez egyenes úton torkollik a harmadik felvonás akciófilmjébe, amiben a főszereplő ökoterroristaként próbálja megállítani a végzetes feladatot, hogy aztán a dokumentarista zárásban eljusson a méhek paradicsomába, Afrikába. Ez most egyelőre még túl kusza, na de a legvadabb ötletekből is szoktak kikeveredni kiváló filmek... de befogadhatatlan masszák is.

Bodzsár Márk: Isteni műszak (támogatás: 205M)

A délszláv háború idején a horvát seregből dezertáló fiú mentősnek áll Magyarországon. Az éjszakai műszakba osztva azonban nem csak életeket ment, hanem részesévé válik a szépen jövedelmező, illegális élet-halál biznisznek. Kemény téma egy elsőfilmes rendezőnek, ráadásul Bodzsár Márk egy fekete komédiát kerekített ebből a kényes kérdéseket feszegető alapból. Eutanázia, magyar egészségügy, fekete humor - szorítunk, hogy sikerüljön.

Istenimuszak.jpg

Hajdu Szabolcs: Délibáb (támogatás: 350M)

Egy hazánkban élő fekete focistából rabszolga lesz az Alföld tanyavilágában. Igen, ez egy magyar western, magyar Django: csikósok, oligarchák és a délibábos Hortobágy Tar Sándor Ház a térkép szélén című novellájából. Ha egy effajta zsánerfilmhez rendezőt kellett volna javasolnunk, mi is Hajdu Szabolcsot ajánlottuk volna.

Mundruczó Kornél: Fehér Isten (támogatás: 280M)

Egy kislány, és apja döntése miatt tőle elszakított kutyájának története. Elsőre biztos nem hangzik tipikus Mundruczó alapanyagnak, és valószínűleg nem is lesz az. A rendező lezártnak tekinti pályája eddigi állomásait és most új színt akar mutatni magából, ami egész biztosan jó hír azoknak, akik agybajt kaptak a stílusától.

Császi Ádám: Viharsarok (támogatás: 60M)

Újabb elsőfilmes, újabb táncolás a vékony jégen. Kamaszkor, útkeresés, szexuális ébredezés, felnőtté válás - nagyon kell tudni, hogy valaki valami újat mutasson ezekben a témákban. Persze magyar vonatkozásban mostanában nem kaptunk túl sok efféle kérdéseket boncolgató drámákat, úgyhogy hajrá!

Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból (támogatás: 190M)

A többszörös fesztiválnyertes Fekete Ibolyának jól áll a történelmi háttér, úgyhogy most négy generációnyit merít belőle és egy család történetét viszi vászonra 1918-tól 1989-ig. Sajnos konkrétumok nem nagyon állnak rendelkezésre, úgyhogy a várakozási faktor egyelőre...

Orosz Dénes: Coming Out (támogatás: 280M)

A Coming Out valójában egy "coming in" történet Csányi Sándorral, aki büszke melegként szembesül a ténnyel, hogy beleszeretett egy nőbe (Tompos Kátya). A rendező előző filmje (Poligamy) szép eredményeket ért el a mozipénztáraknál, ennek ellenére nem nagyon emlékszünk rá. Talán majd most...

Ujj Mészáros Károly: A Liza, a rókatündér (támogatás: 220,4M)

A Liza, a rókatündér című film egy naiv, világtól elzárt ápolónőről szól majd, aki körül elhullnak az udvarlók, mert a lány igazából egy démoni erővel bíró rókatündér. Morbid és humoros meseféleség - ilyenünk úgy sincs túl sok, sőt!

Gárdos Péter: Hajnali láz (támogatás: 300M)

A könyvalakban már bizonyított történet a rendező holokauszt-túlélő szüleinek csodálatos találkozásáról és szerelméről, amit a rendező a pár levelezéséből rekonstruált. Legalább lesz mit Oscarra nevezni.

Zombrácz Virág: Utóélet (támogatás: 190M)

A rendezőnő első játékfilmje egy fiúról szól majd, aki nem jön ki az apjával, így a férfi halála után kicsit megkönnyebbül. Ettől persze lelkiismeret-furdalása lesz, pláne hogy apja szelleme is tiszteletét teszi nála. Rövidfilmjei az átlagnál nagyobb figyelmet kaptak, elhangzottak igaz és igaztalan vádak, de annyi biztos, hogy Zombrácz Virágnak van stílusa - de az Utóélet kapcsán kiadott kis videó ebből semmit nem mutat. Egyelőre ez egy "ez meg mi?".

Milauzic Bence: Parkoló (támogatás: 180M)

Egy üres telken parkolóőrnek felcsapó ex-légiós és egy üzletember párharca elevenedik meg a Parkolóban, aminek forgatókönyve különdíjat kapott ScriptTeast Cannes-i díjátadóján. A zsűri méltatta a szkript frissességét és kiemelkedő karaktereit. Bár a rendezőnek még nem sikerült a nagy kiugrás, mi mindig vevők vagyunk egy jó karakterekkel működtetett fekete komédiára.

Pejó Róbert Adrián: Mancs (támogatás: 250M)

A híres mentőkutya, Mancs és gazdájának története, ami azonban nem feltétlenül a valós eseményeket követi majd. Az alkotók elmondták, hogy egy szélesebb közönségnek szóló családi filmet szeretnének készíteni, mert ennek híján vagyunk. Igazuk van, Nagy Ervin főszerepeltetéséért pedig plusz pont jár.

Fazekas Csaba: Swing (támogatás: 325M)

Három nő, három félresikerült élet. Nem, ezek találkozásából most nem egy újabb magyar szenvedéstörténet bontakozik ki, ugyanis a három hölgy a sarkára áll és egy swing-triót alapít. Zenés filmünk úgy sincs sok, szóval ha a jó dalok mellé kidolgozott karaktereket is kapunk, akkor jöhet.

Árpa Attila: Argo 2 (támogatás: 296,5M)

A börtönből kikerülve Balogh Tibi felajánlja bandája szolgálatait a japán szindikátusnak egy meló erejéig, aminek kapcsán aztán a világuralom is terítékre kerül, úgyhogy Tibi egy kicsit többet akar az eredeti tervnél. Mit lehet erre mondani, valószínűleg olyan lesz mint az első.

Horváth Lili: A szerdai gyerek (támogatás: 181,3M)

Egy árvaházból kikerült lány próbálja egyenesbe terelni életét, hogy az intézetben hagyott gyerekét magához vehesse. Ez tipikusan az a film, amihez szükségünk lenne legalább egy kis mozgóképes anyagra, de egy jól kiválasztott főszereplővel ebből még bármi lehet.

Herczeg Attila: Megdönteni Hajnal Tímeát (támogatás: 227,5M)

A tizenöt éves osztálytalálkozón az egyik fickó felcsípi az időközben félcelebbé avanzsált csajt, ám egy harmadik osztálytársuk kompromittáló felvételeket készít róluk és megzsarolja őket. Az alkotók Judd Apatow filmjeit tartották szem előtt a forgatókönyv megírásakor. Ezt már sokan mondtak, de a kényes egyensúlyt poén és alpáriság között nem sokan tudták megragadni. Talán magyarjainknak sikerül.

Török Ferenc: Senki szigete (támogatás: 236M)

A kiadott közlemény szerint a Senki szigete egy vagányan bájos szerelmi történet kiindulópontja egy titokzatos szökött menyasszony, egy taxisofőr lány és egy kallódó kosárlabdás srác véletlen találkozása. Az összegabalyodó szerelmi szálakban és humorban bővelkedő „love story” mindhárom főszereplője másként próbálja valóra váltani álmait. Nagyon régen volt már az a Moszkva tér, úgyhogy éppen itt lenne az ideje valami hasonlót alkotni.

További magyar nyelvű filmek, amikről nem találtunk érdemi információt: Walkthrough (r.: Fliegauf Bence), Kakukkfiók (r.: Goda Krisztina).

Megjegyzés: Minden 150 millió forint feletti támogatás esetén az utolsó vágás joga a Nemzeti Filmalapé.

Címkék

magyarfilm magyarvalosag trailer magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr745364875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.18. 19:37:33

A Toldira nagyon kíváncsi leszek. Pálfi anno a Taxidermiával nagyon megvett.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.18. 19:42:32

A fentieket elolvasva azt mondanám, hogy egy csomó érdekes(nek tűnő) projekt van készülőben, de igazából az a bajom, hogy a legtöbbjük tipikus magyar filmes téma (múlt, fájdalom, országimázs-kifigurázás, stb.). Mikor készül már egy jó zsánerfilm itthon? Egy thriller? Egy horror? Egy akciófilm???

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.18. 19:43:03

És még a fentieknél is fontosabb kérdés, hogy ki játssza el Toldit? :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.18. 19:50:39

@Zalaba_Ferenc: Ez egy jó kérdés. Egy horrorra nagyon kíváncsi lennék, mert az európai horrorok általában jók, és mivel mi is itt vagyunk, így a remény nem hal meg.

De amúgy tényleg az a gond az itthoni filmgyártással, hogy nem tudnak kilépni a megszokott témákból. Csak tudnám miért nem? Mitől félnek a rendezők?

Én akár egy sci-fit is megnéznék, vagy egy apokaliptikus filmet. Annyi ötlet lenne, de mégse csinálják...

ozymandias 2013.06.18. 19:51:32

Ahogy hallottam, Toldit egy ismertebb külföldi színész fogja játszani, tehát egyértelmű, hogy Franco Nerot újabb magyar szuperprodukcióban láthatjuk majd viszont. A Sacra Corona Gellért püspöke és a Honfoglalás néma Árpád vezére után újabb testhezálló szerep a jó öreg Neronak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.18. 19:59:46

@Zalaba_Ferenc: Fekete Laci :D (ő lesz majd a magyar The Rock)

Jó kis lista amúgy, de a filmalapon kívül létező világról lehet tudni valamit? Thelomeris pl.? Meg volt még valami ígéretes második világháborús film, amiből már előzetest is láthattunk, arról sem hallottam semmit azóta.

"Megjegyzés: Minden 150 millió forint feletti támogatás esetén az utolsó vágás joga a Nemzeti Filmalapé."
Kíváncsi vagyok hány filmet fognak elbarmolni...

Spawn85 2013.06.18. 20:04:10

Őszintén szólva, a felsoroltak majdnem mind érdekesnek hangzanak.

Arra én is kíváncsi leszek, hogy Toldit ki fogja játszani.

Kicsit más. Ha jól tudom, most készül valami film Hunyadi János életéről is. Vagy még csak tervben van?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.18. 20:46:05

@tom991: Köszi, de le tudnád írni röviden, h mit mondott a Thelomerisről? (Ahogy nézem, nagyrészt a Gingerclown-ról beszél, ezért meg nem akarom végighallgatni az 50 percet)

tom991 2013.06.18. 20:53:35

@danialves: A lényeg (most én is csak így emlékezetből), hogy Mark Hamillel már felvették, amit kellett, külföldi stúdiók érdeklődnek a film iránt, a magyar színészekkel készült felvételek a kukában vannak, mert külföldiek váltják őket, jelenleg pedig pénzre várnak, hogy folytathassák.

Németh Barna 2013.06.18. 20:56:27

Csak az öreg Toldit alakítja majd külföldi színész, de szerintem Nero fizikuma nem megfelelő, szóval ne éljétek bele magatokat. Ide valami Bud Spencer-méret kell :) A fiatal Toldit pedig a legutóbbi információk szerint a magyar evezősök és vízilabdások között keresgélik. Gondolom nem akarnak felszteroidozni hetek alatt egy profi színészt.

Ami a többi magyar filmtervet illeti: Üdvös volna, ha a filmkészítők tájékoztatnák a sajtót. Semmibe nem kerülne nekik. De ha nem, hát nem.

abelh 2013.06.18. 21:01:11

@Zalaba_Ferenc:

+1

egyszerűen nem tudunk elszakadni a büdös nagy magyar valóság témától és még a fiatalok is ezt a vonalat erőltetik (vagy csak ezek kapják meg a támogatást..). Évek óta leírtak minket a depressziós kelet krónikásaiként, pedig aztán micsoda zseniális öniróniával lehet feldolgozni a múltat (és a jelent) - pl. Menzelék, a komplett cseh film, vagy éppen délebbre a balkánról is akad néhány gyöngyszem.

dagonyázunk a poshadt, büdös, meleg állóvízben és látszólag rohadtul élvezik ezt állami szinten. ezeknek a 90%-a mély depressziós szellemi maszturbáció lesz már megint.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2013.06.18. 21:32:38

Hát ezek közül nem sok keltette fel az érdeklődésemet.

A Toldit viszont nagyon várom.

@danialves: Drága Elza! youtu.be/H4A3QLPEXEQ

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.18. 21:41:38

@tom991: Értem, hát ez nem sok jót jelent...
@desmondwallace: Erre gondoltam, köszi, csak a címet felejtettem el. De jól hangzik, ha idén októberre végre elkészül. (Csak aztán nehogy a Stalingraddal kelljen versenyeznie)
@Zalaba_Ferenc: Most jut eszembe, nem pont ti tettetek ki facebookra nemrég egy plakátot a "Szabadság különjárat" akciófilmről? ;)

Wintermoots (törölt) 2013.06.18. 21:53:33

@abelh:

de ha nagyon ironikusak akarnak lenni, az is visszaüthet. menzel nem lesz akárkiből, magyar kusturica meg szvsz nem kellene...

Wintermoots (törölt) 2013.06.18. 21:55:52

"a lány igazából egy démoni erővel bíró rókatündér"

ajaj

Repce Manó 2013.06.18. 22:00:29

Azért azzal a "Pálfi György olyat csinált a semmiből, amitől leesett az állunk" azzal muszáj pár gondolat szintjén vitatkoznom. A Final Cut jó lett volna 10-15 percben, de másfél órában azzal foglalkoztam, hogy mely filmeket ismerem fel. Ja, és jött egy hosszabb jelenet az Ének az esőben c. musicalből és akartam, hogy folytatódjon, de nem, egy otromba vágással továbbvitte a témát. Nem volt kivel azonosulni, amikor két férfi harcol, akkor nem tudtam, hogy ki kivel van és még sorolhatnám. Egy klasszikus filmek promotálására jó amúgy.

Ja és a Toldit én is várom.

Repce Manó 2013.06.18. 22:03:22

@Zalaba_Ferenc: thriller? én ugyan nem láttam, de ... mi volt az, amiben Kern András és talán Dobó Kata van? Valami Halál... na mindegy, állítólag az is nagyon minőségi lett. horror? Ez a Gingerclown ez nem minősül annak? akciófilm? Európa Expressz? azt se láttam ugyan, de állítólag az is komoly minőséget képvisel.
meg valaki említette a sci-fit lentebb. Én kettőt is láttam moziban, az egyik az Emelet, amit kb. két szobában vettek fel, a másik meg az 1, na az elég jó volt, csak kicsit ööö, Kerekes Vica meztelenkedésén kívül nem sokmindenre emlékszem belőle :D

Németh Barna 2013.06.18. 22:47:26

@Repce Manó: A mi állunk attól még leeshetett, nem? :)

@Wintermoots: Pénzből. Nem kell mindenhez sok belőle. Nekem például százszor is elég lenne egy Kutyaszorítóban. Inkább mint egy ...ember.

Egyébként sztem itt most elég sok a műfaji film, nem tudom, hol látjátok azt a mindent elnyomó nagykeleteurópaiszenvedést :)

Gandalf Garaboncias 2013.06.18. 23:15:45

@danialves:
A Drága Elzát érdemes Facebook-on nyomon követni, mert ott egészen biztosan fent lesz minden tudnivaló:
www.facebook.com/pages/Dr%C3%A1ga-Elza/205444802851699

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.06.18. 23:44:07

@tom991: Nem mindet, csak akit tudtak helyettesíteni (lévén nem mindegyik felkért színész, ill. színésznő vállalta); Dörner pl. tuti maradt a főszerepben

Seraphin 2013.06.19. 07:48:27

Most olvastam az Agota Kristof regényt, nagyon jó film lehet belőle! Ulrich Thomsen csak epizódszereplő lehet, viszont a Nagyanyó szerepére szerintem nem elég idős, sőt túl maníros a Molnár Piroska. Valamit az ikrek elhanyagoltak, és nincs rövidre vágott frizurájuk. De a kép ettől még nagyon jó! Várom!

tom991 2013.06.19. 11:33:45

@megnevezhetetlen: Balázs az interjúban azt mondta, hogy leforgatták magyar színészekkel, de most újraforgatják "amerikanizálva", és hozzá teszi, hogy ha rajta múlna, szívesen dolgozna együtt újra az eredeti színészgárda tagjaival.
Az egyik felvételben a riporter mondja, hogy ő magyar szereposztással hallott a filmről, és megkérdezi, hogy ez már nincs? Balázs pedig egyértelműen megmondja, hogy nincs.

Kovács Erzsébet 2013.06.19. 12:26:03

@Zalaba_Ferenc: Pszt, én pályáztam egyszer a Filmalaphoz egy kosztümös vérben tocsogós film ötletével. Hát, mondjuk úgy, hogy a bírálók még mindig nem ilyen (zsáner)filmet szeretnének látni :-)

nikodémus 2013.06.19. 16:16:28

@Zalaba_Ferenc: Én pont értékelem a sajátosan magyar témákat, főleg ha az jól van csomagolva, és normális filmként van eladva.
A románok pl. mást sem csinálnak, mint saját történelmükről készítenek filmeket (pl. 4 hónap 3 hét 2 nap, Beyond the Hills), és mégis kajálja őket Európa - mert bitang jó filmek.

Én amúgy látok pozitív tendenciákat, a Nyomozó, A vizsga, a Köntörfalak, a Fehér tenyér és a Pál Adrienn pl. kifejezetten tetszett, ebből a szempontból is. És ezeket mind fiatalok készítették. Nagyon kíváncsi vagyok a Csak a szél-re, az Utolér-re (a Taxidermiát a híre miatt inkább kihagynám), és ezekre a filmekre is.

Az, hogy kicsit "amerikanizálták" a rendszert (forgatókönyv-fejlesztés, utolsó vágás joga stb.), szerintem jót tesz a gagyi és a lila köd szélsőségeiben mozgó magyar filmnek. Nyilván Tarr Bélát nem fogják újravágatni, de pl. Szabó Istvánra Az ajtót látva ráfért volna egy csipetnyi kreatív kontroll... (Arról meg már ne is beszéljünk, hogy miközben páran diktatúráznak, elfelejtik, hogy az MMKA pár év alatt milliárdos adósságot csinált, miközben csókosoknak nyomta a pénzt...)

Szóval lesz itt zsáneresedés, s remélem, sajátos magyar ízekkel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.19. 16:39:24

@nikodémus: "Én pont értékelem a sajátosan magyar témákat, főleg ha az jól van csomagolva, és normális filmként van eladva."

same here.

magyarben 2013.06.20. 00:02:02

Évek óta van egy hiányérzetem. Lenne/van egy magas labda a magyar filmeseknek, amit valamiért nem ütnek le?!: Valahol Európában Színpadi musical változatát kéne megcsinálni Mozifilnek! Az jó film lenne.
Én azt várom a legjobban.
(Az 1948-es film jó, a 95-ös szinpadi változat remek, amit azóta is szinte minden évben játszák valamelyik színházban)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása