aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: végsebesség Takács Máté
2013. május 26. 17:49:00

Kategória: film 8 komment

Az idei év Memorial Day-hétvégéje már messziről csúcsdöntögetőnek látszott: 2011 két 200 milliós blockbusterének folytatása, azaz a Halálos iramban 6. és a Másnaposok 3. is most került a mozikba egy menetrendszerű animációs film mellett, plusz az elmúlt hetek sikerei is helyet követeltek még maguknak az élmezőnyben. Tudatos machináció vagy bátor versenyeztetés? Akárhogy is, a hétvégén összegyűlt tetemes összeg vetekszik az eddigi rekordtartóéval.

fast&furious6_620.jpg

> új filmek
S ha már rekordtartás, a Universal Pictures két év után újfent fennállása legerősebb nyitányát köszönheti a gyors –és egyre törékenyebb– kocsiknak: a Halálos iramban 6. (Fast & Furious 6; hazai bemutató: már a mozikban) nem kevesebb, mint 98.5 millió dollárt pörgetett fel péntek és vasárnap között, ami, nos, önmagáért beszél. Nem kizárt, hogy a végleges számadatok akár kilenc számjegyűre növelik e tekintélyt parancsoló összeget, de ez már igazán lényegtelen; az, hogy mindezt egy hatodik epizód produkálta, egyfelől példaként támasztható a franchise-építőknek, másfelől viszont csak tovább mélyíti a franchise-építést. A hatodik rész persze csak technikai megjelölés: valójában egy második, legfeljebb harmadik epizódként funkcionált e tizenkét éves gyökerekkel bíró produkció, ami két éve, az Ötödik sebességgel bekövetkezett irányváltásával bővíteni bírt közönségén. Ezt ráadásul kedvező visszhangra találva tette, így új, szélesebb közönségéből sokat tudott tartani, mi több, ahogy a jelek mutatják, gyarapította is. A siker kulcsa részben az autós mutatványok, amik amennyire távoliak egy átlagos mozibajárótól, olyannyira látványosak, másrészt pedig természetesen az ismerős név, illetve az, hogy a leginkább aktív nézőcsoporthoz szólnak ezek a filmek, etnicitásra és nemre is tekintet nélkül. A Universal Pictures így könnyen lehet magabiztos a szériával kapcsolatban; nem átallottak ezúttal 160 millió dollárt szánni a gyártásra, az egyéb költségekkel pedig alighanem a negyedmilliárdot is meghaladják a kiadások. Minden megtérül, és a hetedik rész kapcsán, ha bármi bizonytalanság lett volna, eloszlott, a Halálos irambannál kevés kelendőbb termékkel rendelkezik most Hollywood. A színvonal a kritikusok szerint hellyel-közzel maradt, a bevételi mutatók tekintetében várhatóan nő is; ehhez elegendő 210 millió dollár, de az előző rész nyomvonalán haladva a 240 milliót is elérheti majd a film. Nemzetközi fronton már legutóbb is elképedést kiváltó eredmény született (416 millió dollár), ez alapján a félmilliárdra is jó kilátások nyílnak (177 millió már meg is van), ergo akár 750 millióval is számolhat a stúdió. Annál többet csak a Jurassic Park és az E.T., a földönkívüli hozott házuk táján.

2009 legnagyobb filmsikeréből, a Golden Globe-nyertes Másnaposokból mostanra az egyik legcsúnyább példája vált annak, amikor a producerek nem tudnak nemet mondani. A világszerte közkedvelt, egyfilmes, de annál jobb ötlettel operáló vígjáték két éve folytatódott, ám a frenetikus kezdés után módfelett gyorsabban hagyták magára a nézők, lévén frissességét teljesen elveszítette. 254 millió dollár (sőt, globálisan csaknem 600 millió!) azonban azt mondta, ez még nem hűlt ki. A Másnaposok 3. (The Hangover Part III; hazai bemutató: május 30.) az előzőekből tanulva új irányt vett, bár ezzel a kritikusok szerint nem csak elhagyta vígjátéki mivoltát, de tulajdonképpen rajongóinak is bemutatott (ugyanakkor azt is hibaként rótták fel anno, ha ismételt: ezért egyfilmes ötlet). A kitartóak a csütörtöki nyitónapon 11.8 millió dollárral járultak hozzá a Warner filmjének bevételéhez, ami messze-messze elmarad a második rész 30 millió feletti startjától (tehát nem lehet igazán a Halálos iramban 6.-ra kenni a dolgokat), mint ahogy a hétvégi összeg is nagyjából feleződött. A 42.4 millió dollár persze így is meglehetősen méretes összeg a korhatáros komédiák terén, de ettől a magasabb szinttől függetlenül jellemző példája annak, mikor egy vígjáték harmadik része messze elmarad a korábbiaktól (hasonló volt még az Utódomra ütök pár éve). Az újságírók véleménye szokás szerint nem befolyásol semmit, az pedig, hogy a nézők hogyan értékelik ezt az újféle másnaposokat, rövidesen eldől: jelenlegi 54 millió dollárját a filmnek minimum meg kellene háromszoroznia ahhoz, hogy ne süljön fel túlzottan, elvégre hol van már az első rész 35 milliós költségvetése? Most 103 millió dolláros árcédulával igyekszenek kisajtolni a nézőkből az utolsókat; mert erre, hogy a trilógia befejezéséről van szó, azért alaposan rádolgoztak a felvezetőkampányban. Harry Potternél és az Alkonyatnál talán működött, egy vígjátéknál ettől várni a sikert azonban téves elképzelés.

A Blue Sky Studios a Jégkorszak negyedik részével már bőséggel ott járt, ahol a Másnaposok 3., azaz teljesen kifáradt sztorit erőltetett rá a világ nézőire, ám a világ nézői túl sokan vannak ahhoz, hogy látványosan elutasítsanak valamit, így jobb híján inkább megnézik. Ugye világos? Mindegy: az animációs filmekben utazó cég most valami újhoz nyúlt, igaz, A zöld urai (Epic; hazai bemutató: már a mozikban) nem annyira eredeti, mint a Rio volt (ez így elsőre nem túl biztató) két éve, lévén egy mesekönyv adaptációjáról van szó, és hát nem egy rajzfilmmel vagy játékfilmmel is sok hasonlóságot mutat. Ez azonban lényegtelen, ha arról van szó, hogy a szülők moziba vigyék a gyerekeket, márpedig a százmillióból készült (szóval egész olcsó, a Másnaposok 3. is többet kóstált ennél) 3D-s kaland teljesen a hosszú hétvégére szabott szórakozást biztosított, a már majdhogynem túlnézett Croodék után hagyott űrt tökéletesen töltve ki közel 4000 moziban. Tökéletesen, ha azt vesszük, hogy a 34 milliós rajt egybecseng az előrejelzésekkel, máskülönben azért nem túl acélos. Az említett ősemberes kaland szorzójának ismeretében ugyanakkor kielégítő indítás, a lényeg úgyis a nemzetköz, ámbár most csak egy hónapja van a biztos gyarapodásra a Fox által forgalmazott filmnek, hiszen a Szörny Egyetem, majd a Gru 2. márkázott, vagyis vonzóbb alternatívát kínál majd. Ezzel együtt sem kellene azonban 130 millió dollár alatt zárni a kapukat.

> korábbi filmek
A kissé döcögősen meginduló Sötétségben - Star Trek sikeresen kivédte az újonnan érkező direkt konkurenciát, és 38 milliós feletti hétvégét zárt, a négy évvel ezelőtti első résztől nem sokkal elmaradva. A Paramount sci-fije szinte azonos pályát fut be elődjével, hiszen ezúttal is 147 millió tájékán helyezkedik el a második vasárnapot követően, igaz, erre a folytatásnak eggyel több napja volt. A továbbiakban tán megindul a leszakadás, de egyelőre még nem lehet kizárni, hogy a kezdeti nehézségek ellenére a folytatás végül megközelíti a 2009-es eredményt (257 millió dollár).

Csak úgy rakódnak egymásra a megafilmek, de azért az elsőként érkezőre is akadnak még jelentkezők, így a Vasember 3. a negyedik hétvégéjén is felhajtott még csaknem 20 millió dollárt. Ezzel a Disney forgalmazta képregény-adaptáció már majdnem 370 milliót termelt az amerikai mozikban, szóval szépen kúszik egyre közelebb a 400 millióhoz, míg világviszonylatban immáron minden idők ötödik legsikeresebb filmje. Ezek után nincs az az összeg, amit Robert Downey Jr.-nak ne adnának meg egy újabb epizódért, persze a rebootok korában senki sem pótolhatatlan, még akkor se, ha történetesen ő Vasember.

A nagy Gatsby zárja az érdemi eredményt produkáló filmek sorát. A Warner romantikus drámája 14 millió dollárt gyűjtött forgalmazása harmadik hétvégéjén, s ezzel már kis híján 115 milliót összesen. Arányokat tekintve a szezon eddigi legnagyobb nyertese Baz Luhrmann filmje, méretes gyártási költség ide vagy oda.

> végszó & ami jön
A Másnaposok 3. az idei mozis nyár első kudarca, de alighanem minden stúdió kiegyezne egy ilyen kudarccal. Az sem valószínű, hogy teljesen szabadon, valamirevaló vetélytárs nélkül lényegesen jobb eredményt produkált volna a film, így inkább arra érdemes rámutatni, hogy nem kis részt járult hozzá az amerikai moziüzemeltetés eddigi minimum második legnagyobb bevételt termelő hétvégéjére (az ítélettel nem árt megvárni a végső adatokat). Az első hat helyezett összesített bevétele megközelíti a negyedmilliárdot, jobban, mint az eddigi rekorder víkend, mikor az Avatar, a Sherlock Holmes és az Alvin és a mókusok 2. foglalták el a dobogót. Megesett már, hogy öt film hozott 20 millió felett egyetlen hétvégén, de arra még nem volt példa, hogy négy darab teljesítse a 30 milliót. Most majd lesz. A Halálos iramban 6. kibővítette korlátait a végsőkig, a hetedik rész fokozni ezt nehezen tudja majd (persze két éve is ezt gondoltuk), de így is a jövő nyár egyik nagy várományosa. A zöld urai nagyjából megfelelt a rá rótt feladatnak, a Sötétségben - Star Trek és a Vasember 3. tovább hódít meggyőző mértékben. Mindenki örül. Kérdés, hogy egy hét múlva is lesz-e öröm, mikor is M. Night Shyamalan és Will Smith teszik próbára erejüket A Föld után című sci-fiben. Bárhogy is alakultak a dolgok a Men in Black - Sötét zsaruk 3. és a Hét élet esetében, Smith még mindig húzónévnek minősül, így a visszafogott előrejelzésekre rá kell cáfolnia. A hét másik premierje a Szemfényvesztők című thriller lesz, ami sikerének fontos aspektusa, hogy milyen is lesz a film megítélése, úgyhogy remélhetőleg Louis Leterrier felkötötte a gatyáját.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
A Föld után | 3000 | $40.5m
Szemfényvesztők | 2800 | $19.5m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú Halálos iramban 6.
$98.5m $98.5m $160m
2 ú Másnaposok 3.
$42.4m $54.2m $103m
3 1 Sötétségben - Star Trek
$38.0m $146.8m $190m
4 ú A zöld urai
$34.2m $34.2m $100m
5 2 Vasember 3.
$19.4m $367.5m $200m
6 3 A nagy Gatsby
$13.7m $114.4m $105m
7 8 Mud $2.0m $14.6m $10m
8 6 42 $1.2m $91.0m $40m
9 5 Croodék $1.2m $179.2m $135m
10 7 Feledés $0.8m $87.3m $120m

Címkék

box office comedy animation warner action sequel adaptation fast and furious children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr255318936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2013.05.26. 18:13:58

Szép eredmény a Furious 6-től,nem vártam voltam ennyit.A Star Trek kicsit csalódás, a nemzetközi bevétel sem tűnik olyan soknak,azt hittem nagyobb durranás lesz,főleg,hogy jól is sikerült.
A Hangover már elvesztette fényét,a karakterek még kihozzák majd 0-ára,de kétlem,hogy sikeres lesz.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.26. 18:20:03

örülök, hogy a hangoverről végre lejött a nép
annak viszont nem, hogy egy Fast6 jobban nyit, mint egy 3D-vel felvértezett Trek2 :-((

MasterTom 2013.05.26. 18:29:05

Nagyon örülök a Fast 6 sikerének, de értetlenül állok a Star Trek mérsékelt sikere előtt. Lehengerlő, kritikus és közönségkedvenc előzmény, csúcsra járatott marketing, 3D, IMAX 3D, és még a film is pazar lett... Persze keresi a betevőt, de az ilyen csodafilmek többet szoktak kaszálni.

McCl@ne 2013.05.26. 18:32:04

Az a baj, hogy a Star Treknek nem csak a 3D-je felkonvertált, de a sztorija is... Még az is lehet, hogy soha többet nem fogom látni, pedig nem volt végülis rossz film, ezzel szemben a Furious 6-nél fontolgatom a 3. mozizást!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.26. 18:33:50

Nem kell félteni a Star Treket: ez a 45%-os csökkenés azt mutatja, hogy jó a szájhagyomány, és még ilyen durva konkurencia mellett is szépen tartja magát. A következő hétvége húzósabb lesz, lévén a Föld után nem csupán műfajban, de kiszerelésben (3D, IMAX) is nagy vetélytárs lehet.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.05.26. 18:35:06

Ugyanakkor örülök a Másnaposok 3 mérsékelt teljesítményének, de figyeljétek majd meg, hogy a szirszar második rész ellenére itthon a harmadik is robbant majd.

drazsika 2013.05.26. 20:24:12

Én speciel néhány kritika alapján kíváncsi vagyok a Hangoverre. Tudom hogy utálni fogom, de kíváncsi vagyok meddig merik elvinni Galafinakis karakterét.

McCl@ne 2013.05.26. 21:44:07

@Zalaba_Ferenc: Ez egyértelmű. A bokorarccal végigülhető előzetesen kis híján megfulladtak körülöttünk a moziban a F6 előtt. Elég volt már a szereplőknek megjelenniük, tulajdonképpen a saját ovációjuktól az esetleges poénokat sem hallották/hallottuk, mert már az "vicces volt", hogy ott volt ez a 3(?) idióta.
Üresen kongó termekkel kéne mennie, ehelyett fullon lesz minden. Ez a magyar közönség tökéletes blockbustere :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása