aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: homerun Takács Máté
2013. április 14. 17:38:00

Kategória: film 10 komment

A 42 című életrajzi sportfilm nagy sikert aratott a hétvégén, miközben a rettentően elnyújtott Horrorra akadva-szériából az ötödik epizódra már igencsak kifogyott a szusz. Bukásról persze nehezen beszélhetünk ennél a fajta filmnél...

scary_movie_5.jpg

> új filmek
Az amerikaiak sportszeretete mérhető akár a különféle sportágak és azok jeles képviselőinek felhasználásával forgatott drámák vagy éppen vígjátékok bevételi eredményein is. Az, hogy éppen Jackie Robinsonról nem született eddig valamirevaló mozifilm, meglepő nemcsak e szeretet fényében, hanem a baseball-játékos jelentőségét tekintve is. Elvégre egy fekete ikonról van szó, aki nem csak a pályán, de a polgárjogi mozgalmakban is fontos alak, hiszen az első színesbőrű játékos volt a profi ligában. Brian Helgeland írta és rendezte meg róla a mezszám után elnevezett 42 című filmet, melyben az eddig sorozatokban látott Chadwick Boseman kelti életre Robinsont, de főszerepet játszik Harrison Ford is. A Robinsont és a sportágat övező kedveltség csakugyan jelentősnek mutatkozik: 27 millió dollárral tisztes távolságba helyezte magát a lista további helyezettjeitől a Warner produkciója, ami a sportdrámák között is előkelő helyet kölcsönöz neki, de konkrétan a baseball körül forgó alkotások mezőnyéből is magasan kiemelkedik. A nyitónapi felmérések szerint nagyon nagy arányt tett ki a 25 év felettiek képviselete, s több volt a női néző, mint a férfi. Az afroamerikai nézők minden bizonnyal kapva kapnak az alkalmon, hogy végre valami olyat nézzenek, amit magukénak érezhetnek, de nem Tyler Perry fércelte össze nekik; a sport mondjuk eleve nem ismer korlátokat, ez is segíti majd, hogy hosszú távra tervezhessen Helgeland negyedik rendezése. A nézői reakciók nagyon erősek, s a kritikusok is kedvelték a látottakat, így a 40 millióból készült 42 egyelőre 100 millió dollár fölé is pályázhat.

Tizenhárom éve került a mozikba a Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson, s a 2000-es év egyik legnagyobb meglepetése vált belőle a toplistán. A folytatás egy év múlva érkezett, a nézőknek viszont kevesebb mint fele tért vissza, így Wayansék otthagyták a franchise-t. A harmadik részt David Zucker és Pat Proft vette kezelésbe, de a poénok legfeljebb finomodtak, jobbak nem nagyon lettek, ami mindenképpen csalódás ettől a párostól, ám a kasszáknál azért új erőre kapott a sorozat. Ez egy negyedik epizódot is eredményezett, ami még mindig képes volt 40 milliós nyitányra és csaknem százmilliós végeredményre. Ennek tudatában meglepően sokat kellett várni egy újabb Scary Movie-ra, de hát időközben rengetegféle 'Movie'-val traktálták a nézőket, így létjogosultsága évről évre csökkent. Ebbe a Dimension Films nem nyugodott bele, így végül tető alá hozta a Horrorra akadva 5.-öt (Scary Movie 5; hazai bemutató: április 18.), ami elsősorban a Parajelenségeket parodizálja, s tekintve, hogy ez a horror-franchise elég jellegzetes és még folyamatban van, ezzel még talán nem is lőtt bakot, csak hát idén már volt egy A Haunted House, ami kellőképpen megszedte magát. Charlie Sheen és Lindsay Lohan jelenléte sem biztos, hogy a kívánt hatást érte el a nézőknél, akik már csak a jobb opció híján térhettek be egyszerű vígjátékot várván, de a 15 millió dollárjukért cserébe a Rotten Tomatoes jelentése szerint az utóbbi évek legrosszabb filmjét kapták. Bármilyen csalódás is ez az összeg az elődökéhez képest, a 20 milliós költségvetéstől nincs messze, úgyhogy nagyot nem bukik rajta senki, de azért kétség kívül kínos még egy ilyen franchise-t is ennyire mélyen befejezni. Az ennyire mély 30-35 millió közötti véget jelent.

Több mint félezer moziban látható már a The Place Beyond the Pines című dráma, így a film beférkőzött a top tízbe is 4 millió dolláros eredményével. A Focus Features igen vaskos számoknak örvendhetett az elmúlt két hétben, s ez a mostani hétvége sem hozott megvetendő eredményt, úgyhogy további szélesedés várható a Ryan Gosling és Bradley Cooper főszereplésével készült filmtől. Ezzel szemben a Danny Boyle rendezése, a Transz (Trance; hazai bemutató: június 6.) a jó kezdetet nem tudta megtartani a nagyobb téren: 438 moziban kevesebb mint egymilliót hozott az elmúlt három nap során, vagyis átlaga már csak nem sokkal haladja meg a kétezer dollárt. A Fox Searchlight terjesztése ezzel a Napfény sorsára jut, vagyis nem keres többet 3-4 milliónál, vagy inkább 2-3 milliónál.

> korábbi filmek
Az Evil Dead alaposan visszaesett, 25,8 millióról tízmillió alá, az első helyről az ötödikre. A TriStar ettől függetlenül boldog lehet, hiszen 50 millió dollárt sajtolhat ki egy 17 milliós projektből. A továbbiakban ugyanakkor okosan kell eljárnia Sam Raimiéknak, amibe beletartozik, hogy nem hagyják figyelmen kívül az erőtlen nézői visszajelzéseket. A Jurassic Park térhatású verziója ugyancsak sokat, 53%-ot veszített nyitányából, de ez nem szokatlan a 3D-s újráktól. A Universal forgalmazta kalandfilm eddig 32 millió dollárt tett hozzá korábbi bevételéhez, vagyis összesen már csaknem 390 milliót hajtottak fel a megelevenedett dinoszauruszok. A 400 millió befogásához azonban szükséges lesz némi kitartást tanúsítani az elkövetkező egy-két hét folyamán.

A harmadik helyet ezen a héten a Croodék érdemelte ki. A Fox rajzfilmje a negyedik kört futja már, s még mindig bőven tízmillió fölött szerepel. Eddig 142 milliót kasszíroztak ősemberék, ez meg már olyan szint, ahol a DreamWorks nem egy, hanem rögtön két folytatást is be szokott jelenteni. A G.I. Joe: Megtorlás a negyedik helyen lépte át a 100 millió dollárt, ami kielégítő teljesítmény egy nem különösebben kedvelt első rész után. A Paramount így már akár zöld utat is adhat a következő felvonásnak, aminél szemmel láthatóan az új nevek szerződtetése lesz célravezető a sikerhez; Dwayne Johnson és Bruce Willis jelenléte legalábbis komoly kompenzációt jelentett most.

> végszó & ami jön
A top 12 bevétele nagyjából azonos összeget mutat az egy évvel korábbinál, ami már kielégítő fejlemény az eddig igen gyatra 2013-as moziévad számára. A 42 meglepő sikere mellett a Horrorra akadva 5. kudarca eltörpül, így a (negatív hangvételű) szalagcímekből is kevesebb jut majd a Weinstein Company másfél órás inzultusának. A jövő héten pedig a nemzetközileg már 60 milliónál járó Feledés pályázik kitüntetett figyelemre; a Universal 120 millió dolláros sci-fije egyedüli premierként érkezik közel 4000 moziba, így nem is kérdés, hogy 100 millió dollárnál alább nem adhatja végül.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
Feledés | 3800 | $38m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú 42
$27,3m $27,3m
2 ú Horrorra akadva 5.
$15,2m $15,2m
3 3 Croodék
$13,2m $142,5m
4 2 G.I. Joe: Megtorlás
$10,8m $102,4m
5 1 Evil Dead
$9,5m $41,5m
6 4 Jurassic Park
$8,8m $389,0m
7 5 Támadás a Fehér Ház ellen
$7,3m $81,9m
8 7 Óz, a hatalmas
$4,9m $219,4m
9 6 Temptation: Confessions of a Marriage Counselor
$4,5m $45,4m
10 13 The Place Beyond the Pines
$4,1m $5,5m

Címkék

harrison ford sport box office comedy parody charlie sheen drama brian helgeland

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr485222444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2013.04.14. 17:54:19

120 milla volt csak a Feledés? Ahhoz képest elég decens a látványvilága. Drukkolok neki.

Az meg, hogy már képtelenek az amerikaiak ízléses és minőségi paródiafilmet készíteni, ami nem egymásra hajigált jelenetek kifigurázásokból áll, már valahogy nem lep meg.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.14. 18:02:30

Evil Deadnek örülök, mert a 17 (?) milliós beruházás igencsak visszahozta az árát.

+ jó film is ;)

Feledésnél kíváncsi leszek, hogy az USA bemutató után melyik irányba mozdul el a film IMDB-n. Jelenleg 7.3, ami szerintem kevés :S

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.14. 18:16:05

A Feledés a hétvége folyamán elvileg 61 milliót hozott világszinten, ami nem egy olyan hű de nagy szám, ugyanis Amerikán kívül gyakorlatilag mindenhol bemutatták.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.14. 18:23:37

@Zalaba_Ferenc: Ha egyből van egy kis komolyság a filmben, akkor már nem szállingóznak úgy az emberek, mint egy Transformersre :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.14. 18:27:18

@REMY: És mi a helyzet az Eredettel? Az se csak aprópénzt hozott. :)

NorthopViggo 2013.04.14. 18:42:03

@Zalaba_Ferenc: Hát azért az Inception-t ne hasonlítsuk az Oblivion-al...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.14. 18:49:16

@Zalaba_Ferenc: Nolan vs Kosinski, DiCaprio vs Cruise hááát :D Cruiset alapból sokan nem szeretik, és sokan ezért nem nézik meg a filmet. DiCaprio sokak kedvence, Nolan nagyobb név a szakmában.

Ilyen kis apróságok miatt is sok ember megy, vagy sok ember nem megy moziba. (környezetemben lévőknél tapasztaltam ilyen dolgokat, és valamilyen szinten ez kivetíthető a világra is, szerintem)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.14. 18:56:19

@NorthopViggo: Nem én mondtam azt, hogy értelmes a Feledés. :) (Egyébként az... és nálam kb. egy szinten van a két film.)

NorthopViggo 2013.04.14. 20:14:09

@Zalaba_Ferenc: Na, most megleptél...nálam az Inception sokkal előkelőbb helyet foglal el, mint az Oblivion. De ugye, ízlések és pofonok!

sidek 2013.04.14. 22:18:37

Az Evil Dead-ről van már valami hír? Lesz itthon moziban?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása