aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: titanic horror special Micsoda Dániel
2013. április 08. 17:45:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Szerelmes szellemek, vásárolgató oroszok és fegyvermániás cracker-ek, avagy hullámzó színvonalú véres vasárnap a Titanic-on.

resolution2.jpg

Elbocsátó Szép Szavak (Last Kind Words, 2012)

Szépen fényképezett, ártalmatlan kísértethistória szellemlány és parasztfiú szívhez szóló, évődésben gazdag viszontagságairól. Az elsőfilmes Kevin Barker láthatóan ingoványos talajon lépdel, ha éppen mondania kell valamit, mégis kipottyan avas köpönyegéből jó néhány érzékenyen felépített intim pillanat, s akkor tényleg bele lehet feledkezni az Elbocsátó Szép Szavakba. Ezeket azonban rendszerint felváltja a feneketlen klisépuffogtatás és a b-kategóriás kisgyerek-ijesztgetés.

Kár, pedig a vad amerikai dél vérfoltos történelmébe és feszültségeibe ágyazott mitológia és az elégikus tempó egyaránt erős hangulatteremtő elemek, Barker azonban nem tud velük mit kezdeni, így maga is a legszerényebb hollywoodi klisékbe menekül, karaktereit pedig jócskán az irracionalitás mezsgyéjére taszítja.

A változó minőségű színészi alakítások, valamint a történet meggondolatlanságai csak kidomborítják a tartalom hiányosságait, amit hiába itat át Geeshie Wiley koromfekete muzsikájának mélyen a földben gyökerező fájdalma, a végeredmény mégis inkább azt az érzetet kelti, hogy az Engedj be! egy részeges éjszakán meggondolatlanul ágynak döntötte a Twilightot és most nyögheti a gyerektartást.

lastkindwords.jpg

Shopping Tour (2012)

Anya és fia útnak indulnak szomorkás, orosz rögvalójukból, hogy két nap önfeledt vásárolgatás erejéig a civilizált, fejlett Finnországot barangolhassák be. Egy busznyi hasonlóan motivált orosz shopping-turistával karöltve, a határt átlépve ímmel-ámmal bele is vetnék magukat a nyugati minőség ájtatos böngészésébe, de mint az hamar kiderül (jó néhány emberélet árán), rossz napot választottak a kiruccanásra. Látogatásuk napja ugyanis egybeesik az egyik legfontosabb finn nemzeti ünneppel, melynek keretein belül minden finnek ajánlatos legalább egy turistát szőröstül-bőröstül felfalnia.

El is kezdődik az epikus menekülés és pont olyan, egyszeri hahotára okot kínáló poénokba lehet botlani lépten-nyomon, mint amilyen az alapötlet is. Közben a kamera is rázkódik found footage horrorhoz méltón, itt-ott lehet picit ijedezni, máskor mosolyogni, néha a műfaj is megkapja a maga pofonjait, a két főhős egész rokonszenves, a finnek meg éhesek. Baj nincs, szórakozni lehet, van egy kevés vér, néhány leharapott testrész, párszavas társadalomkritika. A Shopping Tour igyekszik a realitás talaján maradni, jól is csinálja, de emlékezetessé csak nem tud válni.rating-5.gif

shoppingtour.jpg

Feloldozás (Resolution, 2012)

Kevés horror büszkélkedhet azzal, hogy az általa kreált világról az egyszeri néző épp úgy nem tudhat meg semmit a stáblista legördültekor, mint az első képsorokat látva. A Feloldozás erre a listára vésődhet fel teljes joggal. Bő másfél órás játékideje folyamán két régi, gimnáziumi cimborát kell végigkísérni személyes pokoljárásán, egyikük a droggal küzd, a másik furcsa helyekről - leginkább a semmiből - előbukkanó filmtekercsekkel, melyek aggasztó (zenei aláfestésű) jövőt jósolnak mindkettejük számára. Míg Chris a drogelvonás hatására egyre mélyebbre süllyed az önsajnálatban, addig Michael mindenkit nyúlbéla módon megvesztegetve vívja ki a helyi indián és nem indián közösségek ellenérzését, mindeközben pedig időről-időre dübörög és morog valami furcsa dolog nagyon kevés hertzen a hangfalakból.

Mindez működik is, nyomasztó, feszült világban járhat-kelhet a bátor néző, ez nem is kérdés, de nincsenek játékszabályok, és a ködös videó és hangüzenetek sem szolgálnak túl sok izgalomforrással egy idő után. Így elégszik meg a Feloldozás azzal, hogy tényleges filmmé válás helyett csupán egy profin elkészített home video legyen két nagyon fura srácról, akik Marble Hornetset néznek egy faházban egy héten keresztül, hogy végül a filmtörténet egyik legkínosabb befejezésében szabadíthassák meg filmjüktől a világot. rating-3.gif

resolution.jpg

Címkék

kritika horror independent comedy 5csillagos 3csillagos 4csillagos romance titanic filmfesztival eurocinema kritika szokatrany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr765206593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása