aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: gyilkos joe [killer joe] (2011) Kovács Erzsébet
2013. február 25. 10:59:00

Kategória: film 8 komment

SPOILERMENTES!

Megállnál az úton, ha közlekedési balesetbe botlanál, hogy megnézd, hol tört össze a karosszéria, vagy hogy milyenek a vérfoltok az anyósülésen? A világ minden kincséért el nem mulasztottad volna az I love Gjoni aktuális részét? Hát rettenetesen ostoba texasi lakókocsis prolikat akarsz-e nézni? Ja, hogy te is visszasírod az időt, amikor feliratozva adták a Jerry Springer Show-t a késő esti műsorsávban? Eljött a te időd.

killerjoe.jpg

A 77 éves William Friedkin, aki anno a Portyánban tövig meríttette a kést a New York-i Freddie Mercury Club tagjainak nemesebb testrészeibe, ezúttal sem hazudtolta meg magát, sem azt a márquezi aranyköpést, miszerint csak egy aggastyán tud igazán harapós lenni. Itt ugyan bevazelinozott ököl helyett a szőrös szörny (mostohaanyué, nem a Bábelből) tolakszik rögtön az arcunkba, és a Diane Keaton által gyilkosan szép arcúnak titulált Al Pacino után a kidolgozott felsőtestű Matthew McConaughey bújik fekete gúnyába, hogy levezekelje a bájgúnár szerepét. Nem, ez nem randifilm.

Hanem pokolian jó mulatság azt látni, ahogy Texasban, az olajban sült, bundázott vaj szülőhazájában ravaszkodik a lakókocsik és konténerek diszfunkcionális white trash családja meg egy Zippót csattogtató, szúrós szemű bérgyilkos (aki roppant kényelmes módon a rendőrség nyomozója főállásban) az 50.000 dolláros életbiztosítás körül. Chris, a tinédzserpihés állú, piti díler (Emile Hirsch az Út a vadonba főszereplőjének tenyérbemászó ikertestvérét játssza) igencsak megszorul, amikor az anyja állítólag meglovasítja a kábítószerkészletét. Cserébe ő azzal az ötlettel környékezi meg bamba tekintetű apját (Thomas Haden Church), aki már egy fehérmájú második feleséggel (Gina Gershon) él, hogy tegyék el láb alól anyut az életbiztosításért, amelynek Dottie, Chris enyhén gyengeelméjű szöszi húga (Juno Temple) a kedvezményezettje. Sajnos a remélt pénz felét gondolatban már el is költötték a profi bérgyilkos, Joe 'Gyilkos' Cooper (McConaughey) díjazására, aki azonban tapasztalt szakember lévén nem dolgozik hitelbe.

Mi jó sülhet ki ebből? Valóvilágos kaliberű bazmegelés és tarantinós dialógusok közepette, Twin Peaks-es countryszámok és nagybőgődünnyögés mellett váratlanul, brutálisan, szintén tarantinósan érkezik az erőszak, és érik kellemetlen meglepetések a tettestársakat; McConaughey-t is, aki hajmeresztő stílusban teszi zárójelbe a kétezres évek összes romantikus vígjátékszerepét. Belőlünk pedig dől a politikailag teljesen inkorrekt nevetés. (Igaz, a magyarra szinkronizált trágárságok élvezetéből valamelyest levon, hogy nem a zsíros, rágós texasi akcentusban halljuk őket. Meglehet, magyar fordítóban már sosem lesz meg az a merészség, hogy a parasztos tájszólást is visszaadja.)

Friedkin rendhagyó KFC-reklámja, ha messze áll is az időtlen klasszikustól, ritka lehetőséget kínál némi felszabadítóan bunkó röhögésre. És mert a rántott csirkecomb soha többé nem lesz már a régi, a mester munkásságához viszonyítva megajánlok nekirating-6.gif-ot.

killerjoe2.jpg

Címkék

kritika thriller comedy matthew mcconaughey william friedkin 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr55101646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2013.02.25. 11:19:33

Friedkin Coenék babérjaira tör, végül is nem is ügyetlenül. De amíg Coenéknél szerethető lúzereket látunk, akikhez empátiával közelítenek, itt egyszerű tahók rohangálnak a vásznon. Egy idő után baromi fárasztó/idegesítő őket nézni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.25. 11:23:10

"Meglehet, magyar fordítóban már sosem lesz meg az a merészség, hogy a parasztos tájszólást is visszaadja."

A Django is megkapta a maga tájszólását, de azért tényleg óvatosan bánnak ezzel, mert sokak a tájszólást a butasággal társítják, és antiszemitizmushoz vezet. Mások meg szeretik összekeverni a hibás beszédet a tájszólással. Mondjuk tény, hogy a pejoratív megközelítésnek van alapja a magyarban (általában a tájszólás tényleg akkor jön, ha egyszerű embereket akarnak megkülönböztetni a többiektől), míg egyes délen játszódó filmek (például a Thelma & Louise) szinkronjába még véletlenül se tennének tájszólást, pedig jó ízesen beszélnek benne.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.25. 11:24:35

@kaamir: Nekem ez a fim sok volt. Mire sokkolnia kellett volna, annyira leszedált a sok féleszű, hogy egyszerűen nem érdekelt az egész. Mintha az első félórában végeztem volna egy vödör csirkeszárnnyal: a későbbiekben már csak pihegtem, és vártam, hogy végre jobb legyen.

borisz 2013.02.25. 12:21:29

szerintem az utolsó huszonöt perces vacsorajelenet zseniális. külön érdekesség, hogy csajom utána mindenáron kfc-t akart vacsorázni :D

Kovács Erzsébet 2013.02.25. 14:06:22

@Zalaba_Ferenc: Tudom én, hogy nálunk tájszólásban beszéltetni valakit kockázatos kísérlet. De itt lett volna szerepe a téma miatt. Ha Győzike nyelvén hallhattuk volna a trágárságokat, sokkal természetesebb lett volna az egész. Főleg, hogy a tájszólás a nyelvújítás óta garantáltan röhejes nálunk. (Mindegy, ez régi vesszőparipám már... a halálom volt a Túl a barátságon szinkronja is, meg a novella magyar fordítása is.)
Ami a filmet illeti, csakugyan megüli az ember gyomrát, mert leviszi kutyába a nézőt, és cserébe semmi lehetőséget nem ad az empátiára. Mostanában olvastam valahol, hogy Friedkin mintha azzal kísérletezett volna itt, hogy Lynch fura viccekkel tarkított szorongásos kisvilágát közelebb hozza a talajhoz, és alpári humorral oldja egy kicsit. Hát ez sem egy könnyen emészthető recept...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.02.26. 13:07:21

@kaamir: @Zalaba_Ferenc: Jó látni, hogy nem csak nekem voltak elviselhetetlenek a főszereplők, pedig én bármilyen beteg karaktert elviselek a vásznon, de az ilyen gyökereket pont nem

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.26. 16:18:50

bitang jó egy film. MM játéka valami hátborzongató.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása