aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: személyiségtolvaj [identity thief] (2013) Takács Máté
2013. február 20. 23:46:00

Kategória: film 9 komment

Seth Gordon rendező másfél éve a Förtelmes főnökökkel jól járt: egyszerű ötlet, ha nem is teljes, de kielégítő realizálását rendezhette meg az elé rakott forgatókönyvből, sok jó színész közreműködésével. Új munkája, a Személyiségtolvaj még kezdetlegesebb felütéssel bír, ám látszólag abszolút ott rejlik benne a humorforrás. Meg aztán, a személyazonosság-eltulajdonítás olyasvalami, amivel egyre többen vannak tisztában, mégis mindenki úgy véli, vele ez úgysem történik meg, ellenben szívesen elnézi, más miként szenvedi el. De tényleg, mi olyan vicces abban, ha valakinek eltulajdonítják az azonosságát? Szóval, mi lehet vicces a Személyiségtolvajban?

identity_thief.jpg

Nos, valójában nem sok. Ezúttal a kielégítő ötletrealizálás ott ütközött az első falba, mikor a forgatókönyvíró rádöbbent: ez a sztori cirka negyed órát bír. Craig Mazin azonban nem esett pánikba, elég csak rátekinteni munkásságára (Horrorra akadva 3-4., Másnaposok 2.), és máris láthatjuk, mennyire nem pánikba eső ember ő. A címszereplőnek (Melissa McCarthy) áldozatul eső szerencsétlen flótás Sandy Bigelow Patterson (Jason Bateman) története így lesz vígjátékból/helyett egy bűnügyi akció-kaland roadmovie, amelyben mindent bevetnek azért, hogy ebből a TVR-hét műsorújság "Öt perces krimi" rovatába kívánkozó sztoriból teljes értékű film legyen: van itt lövöldözés bérgyilkosokkal és fejvadászokkal, autós üldözések és borulások, némi állattámadás és bunyó is szép számmal, s ezzel a játékidő fel is szökik csaknem két órára. Eközben a cselekmény hol túlzsúfolódik felesleges figurákkal, hol a képtelenség határait súrolja (ugye te is direkt belehajtanál kamionoddal az országúton álló autóba, csak hogy szóljon egy nagyot?), de végső soron jó iramot diktál, csak éppen a poénokat hagyja ott az út szélén. Vagyis nem: Melissa McCarthy húszpercenként torkonöklöz valakit. És annak a valakinek ez igencsak fáj, mert az vicces.

Na jó, a helyzet az, hogy nem az a vicces, hogy ilyen meglepően erőszakos hajlamokkal áldották meg a főszereplőket (még a jámbor Bateman is lezúzza partnernője fejét egy gitárral), hanem az, hogy konkrétan ez a két színész műveli az egészet. Bateman végleg beleragadt a mit sem sejtő avagy jó szándékú pancser szerepkörébe, ami nem baj, mert jól áll neki, de nem lehet elfeledni, hogy mennyire jó volt őt bunkóként látni egy rövid ideig a Testcserében. Szóval itt is szimpatikus áldozat, amennyire telik tőle, jól dolgozik azzal a kevéssel, amit a szkript kínál neki, és ugyanez mondható el McCarthyról is. A színésznő teljes mellszélességgel magára vállalta a "nem kimondottan vonzó, de annál nagyobb szájú túlsúlyos nő" figuráját, hiszen a Koszorúslányok és a 40 és annyi után harmadjára is enyhén alpári, akit alakít, ráadásul ezúttal főszerepben. Diana jelleme a megszokott és várható átalakuláson megy át, mint ahogy az egész film is a bevált formulát követi. Annyira azért nem lehet érte okolni: a valóságban nincs túl sok vicces abban, ha valakinek eltulajdonítják az azonosságát, szóval legalább a filmvásznon érjen jó véget a dolog.

S hogy a Személyiségtolvajban mi vicces? Jason Bateman és Melissa McCarthy, de nem Sandy Bigelow Patterson és Diana. A színészeket cserben hagyták a nekik írt szerepekkel, ők mégis el tudják érni, hogy ne teljes ellenszenvvel forduljunk a film felé. Sőt, elnézve az amerikai bevételi adatokat, ennél többet is; ezek tanúsága szerint ugyanis pontosan a nézőközönség legnagyobb hányadának kedvére tesz a produkció. Ezzel nehéz szembeszállni, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy aki nem csípi Batemant és McCarthyt, az ezután sem fogja. Aki viszont hozzám hasonlóan szívesen nézi őket, az nyugodtan tehet vele egy próbát, s ha másnap kérdőre vonnak miatta, egy röpke füllentéssel le is lehet rendezni az egészet: más váltott rá jegyet a nevedben, a személyazonosságoddal visszaélve.

A film szinkronjáról itt írtunk.

identity_thief_hun_poster.jpg

Címkék

kritika comedy 4csillagos jason bateman melissa mccarthy uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr695095253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.20. 23:49:55

erre a filmre tuti nem adnék ki pénzt. trailer alapján kikészített, annyira rossz és idegesítő volt.

De hát pénzt hozott a konyhára...

VVega · https://debugme.eu/ 2013.02.20. 23:57:05

Már az előzetese is borzalmas volt, a filmet eszemben sincs megnézni. Melissa McCarthy pedig évek óta a legirritálóbb komikus számomra.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 08:36:00

Felébredve ma be kellett vallanom magamnak: még a Jason Bateman-szeretetemmel együtt sem érdemel közepest.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 08:41:40

Nos, eddig kevés filmről jöttem ki, de ez a darab immáron közéjük tartozik (persze, az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy kezdődött a Barca-Milan :). Bő egy órán át húztuk, ez idő alatt Melissa McCarthy ötször esett hasra, háromszor vágták pofán valami súlyos tárggyal, és egyszer kufircolt egy bődületeset a Modern család Camjével (miért, Eric, miért?!). A közönség ezeket hahotázva fogadta, szóval a siker itthon is garantált.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 08:43:53

Egyébként ha a film egy picit is értékelhető lett volna, akkor végignézzük. Ennyire érdekel csak a foci. :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 09:06:01

@Zalaba_Ferenc: A kígyós résznél még ott voltál? Csak mert akkor a mélypont az megvolt. A hasraesés ősi poén, szóval nem csoda, hogy alkalmazzák, még ha ma már teljesen béna is, ellenben azt nem értem, egy kígyó gatyába kúszásán meg ilyesmiken mi a vicces.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 09:17:41

@Takács Máté: Oké, a hasraesés vicces... egyszer. Mint ahogy az is vicces volt egyszer, hogy Bateman félrerántotta a kormányt, hogy McCarthy bevágja a fejét a kocsi oldalába. De csak egyszer. (Ott jöttünk ki.) A torokütés ismétlődésével nem volt ilyen gondom, mert az valahol eredeti húzás, ezért McCarthy kisajátíthatta, magáévá tehette, ugyanakkor a mellettem ülő háromtagú család helyett én éreztem kínosan magam, ugyanis egy tízéves forma fiúval jöttek mozizni. A kígyós poén megvolt, gurultunk rajta... Nem.

Kovács Erzsébet 2013.02.21. 09:20:17

Hm, grat a fordítónak. Jól megoldotta a poszter eredeti tagline-ját (She's having the time of his life.).

szkristof92 2013.02.21. 10:37:27

@Zalaba_Ferenc: "Nos, eddig kevés filmről jöttem ki, de ez a darab immáron közéjük tartozik..."

Köszönöm. Csak ennyire volt szükségem ahhoz, hogy elkönyveljem magamban azt, hogy csakis akkor fogom megnézni ha lángszórót nyomnak a tarkómhoz. Persze a fenti írás is megerősített ebben! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása