aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: ház az erdő mélyén [the cabin in the woods] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. augusztus 19. 00:28:34

Kategória: 25 komment

- SPOILERMENTES -

"Ha jó terméket akarsz, vegyél amerikait!"

Lehet itt rizsázni giallóról, j- és hammer-horrorról, no meg a spanyol vágtázó halottakról napestig, de a rémület igazi magnus opusai Amerikában születtek. A jó öreg slasher az, amely a legközelebb áll az arra fogékony réteghez, és jöjjön bármilyen trend, ez az a zsáner, amely újra és újra feltámad, hogy fáradhatatlanul szórja a vászonra közhelyeit, a néző pedig újra meg újra megeszi ezeket, mert meg kell ennie, hisz mi lenne a vérkeringéssel vérpezsdítő sikolyok és a karfán megfeszülő izmok nélkül? Mi késztetne minket arra, hogy ne duhajkodjunk, ha azt látjuk, hogy a felelőtlen szexért és a tivornyáért súlyos büntetés jár? Mi lenne belőlünk horror nélkül? Zombik, ember, kiszabott zombik.

- SPOILERMENTES -

"Ha jó terméket akarsz, vegyél amerikait!"

Lehet itt rizsázni giallóról, j- és hammer-horrorról, no meg a spanyol vágtázó halottakról napestig, de a rémület igazi magnus opusai Amerikában születtek. A jó öreg slasher az, amely a legközelebb áll az arra fogékony réteghez, és jöjjön bármilyen trend, ez az a zsáner, amely újra és újra feltámad, hogy fáradhatatlanul szórja a vászonra közhelyeit, a néző pedig újra meg újra megeszi ezeket, mert meg kell ennie, hisz mi lenne a vérkeringéssel vérpezsdítő sikolyok és a karfán megfeszülő izmok nélkül? Mi késztetne minket arra, hogy ne duhajkodjunk, ha azt látjuk, hogy a felelőtlen szexért és a tivornyáért súlyos büntetés jár? Mi lenne belőlünk horror nélkül? Zombik, ember, kiszabott zombik.

De azt hiszem, innen nincs tovább: Drew Goddard és Joss Whedon közös produkciója beverte az utolsó szöget a horror koporsójába; eme film után egyszerűen nincs értelme tovább piszkálni a műfajt, ugyanis a szelleme elenyészett, rémei szanaszét futottak, rothadó kelyhe pedig végleg kiürült. Szóval csesszék meg.

A slasher élt... hány évet is? Ha a Psychotól számolom, akkor ötvenkettőt; de lehetne a Black Christmas is az első, vagy akár a Halloween: a vélemények megoszlanak, abban viszont nagy az egyetértés, hogy a Friday the 13th az egyik legemblematikusabb darab, és ha úgy vesszük, a The Cabin in the Woods pofátlanul majmolja eme 30+ éves film alaptételeit: öt fiatal - szexik és kanosak, drogosak és naivak - indul el egy tóparti házba, ahol aztán valami rémség szabadul rájuk, és akár itt abba is hagyhatnád az olvasást...

...de az élmény így nem lenne teljes, hisz a film már az első percében lelöki a sínről a Camp Hellbe tartó horrorvonatot, hisz látod, hogy ez a közhelyparádé valami játék, valami show, valami nagyobb dolog része... és itt azért én is megállok a hagyma hámozásánál.

Joss Whedont talán nem kell bemutatni, főleg annak nem, aki a The Avengers előtt is ismerte a nevét, de ha felütöd az IMDB-t Goddardnál, akkor találhatsz néhány ínycsiklandó dolgot a neve alatt: például a Cloverfieldet, amely új fényt vetett a várospusztító szörnyfilmekre, vagy ott van a Lost, amivel úgy vagyok, mint Wes Mantooth Ron Burgundyvel, azaz utálom, de közben tisztelem is, és talán ehhez a filmhez is ez a show áll a legközelebb: játszik veled, feldob egy csomó ismert ideát, majd szokatlanul, ha tetszik, öncélúan köti össze őket, de míg Lindelof rád bízza a kirakós befejezését, addig ez a produktum megadja a választ, s ez a válasz rendesen a földbe fog passzírozni, azt megígérhetem.

Mert az egy dolog, hogy a film egyik nyomvonala az unalomig kaszabolt horrorkliséket tologatja, és igazából arra is csak félgőzzel veszi a fáradságot, hogy viccelődjön velük, a másik nyomvonal pedig a Lost "nem vagyunk egyedül" érzését tolja pofátlan arroganciával, ám sem ez, sem az nem készíthet fel téged arra, ami az utolsó félórában vár. Egy olyan félóra, amely minden horrorrajongó számára elhozza a vérrel-béllel folyó Kánaánt.

És mi a helyzet a régi jó slasherrel, meg annak halálával? Ó, hát ez a film minden más zsánertestvérrel - legyen az amerikai, japán vagy ugandai - együtt megeszi azt reggelire. Undorító módon, teli szájjal vicsorogva. És ezért, de csak ezért a szemérmetlen megközelítésért nem kap maximális pontszámot ez a szemét mestermű.

Címkék

kritika joss whedon horror comedy sci fi chris hemsworth 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr364769851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.08.19. 00:41:54

OFF? Spoilerérzékeny vagyok, de úgy tapasztalom, hogy körülöttem a világ még érzékenyebb. A fenti írást teszteltem egy cimborán, aki már látta a filmet. Megnéztem a trailert, elolvastam a sillabuszt, és persze, láttam a filmet. Láttam, hogy KEZDŐDIK. Szóval mielőtt még bárki is lerohanna, hogy elrontottam a mókáját, az gondolkodjon kicsit. OFF vége. A kommentekben lehet spoilerezni, de csak a jelzéssel. :)

Ismeretlen_87626 2012.08.19. 01:32:40

Mint egy All-Star csapat: minden benne van, ami miatt szeretni lehet a mainstream amerikai horrort(meg amiért utálni.:) Egyszer Evil dead, másszor Hellraiser, harmadszor egy másik horrorfilm idéződik meg (mármint azon kívül, hogy az egész film magából a horrorfilmek kliséiből épít valami egyedit), miközben az egész film csak annyira veszi magát komolyan, amennyire még érdemes ahhoz, hogy ne tekintsünk rá horrorkomédiaként. Szórakoztató, ötletes, posztmodern, és végre egy jó horror, amiben nem a Fűrész-féle vonal túlzott naturalizmusa dominál. Ha már igazán újat nehéz mutatni, ez a film legalább az ismerős elemeket vegyíti stílusosan és tulajdonképpen újszerűen... Rém szórakoztató darab volt végig, jó látni, hogy van még erő a horrorban.

Ismeretlen_66823 2012.08.19. 07:11:05

Pont tegnapelött néztem meg barátnömmel, aki egyáltalán nem rajong a tucathorrorokért, ellenben szereti pl. a Coen filmeket, az elsö 10 percben le akarta állitani, utánna imádta. Spoiler (tényleg hatalmas, tényleg NE olvasd el) Nekem 2. film jutott eszembe közben: Szörny Rt. és Trollhunters. Spoiler off Amiért nem tetszik Whedon hypeolása az Avengers miatt, most visszaszivok mindent. Zseniálisan agybeteg:)

MOVIEfan · https://www.facebook.com/GlobalFilmsFilmekAkkorEsMost?ref=hl 2012.08.19. 07:38:35

MESTERMŰ. Utolsó horror amin jól "szórakoztam" az az INSIDIOUS(2010) volt,de ez.... Az uccsó 30 perc ledöntött a lábamról. :D Minden horror klisé/zsáner egybegyúrva,tele meglepetésekkel. Van itt minden(Péntek 13,J-horror,Evil Dead,Lost) mi szem-szájnak ingere. A nagyasszony felbukkanása a végén is ütött.:) Ha minden igaz Szeptembertől nálunk is megjelenik. KÖTELEZŐ MOZI. Hivatkozási alap. Nem hiába,Josh Whedon ért/szereti a mozihoz/mozit.:)

Ismeretlen_82723 2012.08.19. 08:22:14

Az első bekezdés második felének konklúziójával a legkevésbé sem tudok egyetérteni :), ellenben a továbbiakban biztosan igazad van: még én is igazán jól szórakoztam rajta.

Ismeretlen_1068 2012.08.19. 08:32:51

5: Persze, mert te már zombi vagy, ember. :) http://www.youtube.com/watch?v=FbGUlR-0BSs

Ismeretlen_600274 2012.08.19. 08:49:03

Nekem az a bajom, hogy a készítők olyan jól elvannak azzal, hogy elszórakozzanak a műfajon illetve kicsavarják, hogy horrorként végülis a film nemigazán állja meg a helyét. Félni én legalábbis nem tudtam rajta, sőt semmilyen beleélési lehetőséget nem kínált számomra a film, kizárólag horrorrajongóit. Annak is örültem volna, ha az áldozatok közül többen és jobban kilépnek a rájuk osztott klisészerepekből, így viszont csak a beszívott sráccal tudtam szimpatizálni. Azt nem hinném, hogy kinyírta volna a műfajt, inkább kaján vigyorral felhúzta a függönyt és megmutatta a bábjátékosokat mögötte. Egyelőre nálam csak 70%-os, de a műfaj iránti szeretetem újranézésre ösztönöz.

Ismeretlen_1068 2012.08.19. 09:36:18

7: SPOILER! A filmben tökéletesen meg van magyarázva, hogy a srácok miért lettek ilyen közhelyes típusfigurák - pedig korábban nem is voltak azok, ahogy erre a pothead fel is hívja a figyelmet -: tudatmódosító szerekkel csinálnak belőlük robotokat. S hogy a horrorrész miért nem ijesztő? Az egész program rutinmunkaként indul a lehető legunalmasabb mumusokkal, azokkal, melyekre csak a takarítók fogadtak. Igazából ez a film nem horror, ill. nem csak horror, hanem egy metaélmény, egy filmes litánia pofátlan sci-fibe oltva. Szóval az alkotókkal együtt a kritikámban én is félrevezettem az olvasókat. :)

gaillard 2012.08.19. 10:16:54

SPOILER Szuperül szórakoztam egészen a Szentélybe kerülésig, nálam az sajnos megugrotta a cápát :(

Ismeretlen_600274 2012.08.19. 10:31:54

SPOILER 8. Tudom, hogy meg lett magyarázva, ahogy az is, hogy a beszívott miért viselkedett másképp, de attól még áll, amit írtam. Sajnálom, hogy a horrorvázt csak ugródeszkának használják és inkább elpoénkodnak a metódusán (igaz azt nagyon okosan), mint, hogy érdemben használják. A film készítői tényleg ötletesen és szellemesen körülírják és levetkőztetik a műfajt, csak éppen újraépíteni nem tudják, sőt feltehetően nem is szándékuk. Ezért kizárólag műfaji játékként lehet a munkájukat értékelni, akként viszont nagyon is, ellenben a műfaj darabjaként legalábbis elsőre bennem hiányérzetet keltett.

Ismeretlen_82723 2012.08.19. 10:35:07

6: Akkor te nem olyan vagy mint Hopper, mert zombikkal veszed körül magad. "zombi vagy, ember" - csak emiatt a zavar miatt nem sértődtem meg. :)

malibu · http://www.nuskull.hu 2012.08.19. 15:04:35

SPOILER: egy apró, sokadrangú kérdés, ami kapcsán persze lehet, hogy én nem figyeltem alaposan, de: ha bizonyos embertípusoknak kell meghalniuk, akkor a japán általános iskolás lányoknál ez hogy jött volna össze (alfahím, kurva, bolond például)? én nem láttam a bevágott felvételeken egy darab tanárt sem, bár végülis bele lehet magyarázni. nekem amúgy nem tetszett, sose voltam oda az ennyire meta-filmekért, meg volt néhány konkrét gondom is (túl komolytalan dolgozók, illetve szerintem nem kellett volna az első kétharmadban elárulni, hogy ez nem egy beteg reality show).

Ismeretlen_1068 2012.08.19. 19:15:32

12: SPOILER! Nem egy istenről, hanem több istenről beszéltek: lehet, hogy a Japán alatt pihegő példányt más álsozat elégítette ki: lehet, hogy neki kislányok vére kellett.

sidek 2012.08.20. 11:29:05

Tegnap este néztük meg. Óriási csalódás. Jó alapötlet ide vagy oda, a vége agyon csapja az egész filmet, és emiatt nem lehet komolyan venni. Ennél még az is jobb lett volna, ha csak simán egy klisé halmaz maradt volt a furcsa keret történet nélkül. Sokat vártam a filmtől meg régóta vártam már, de semmi maradandót nem kaptam.

Ismeretlen_1068 2012.08.20. 11:43:21

14: No de miért is kéne komolyan venni?

Ismeretlen_62806 2012.08.21. 02:06:50

Horror abszolút nincs benne, de hatalmas metabuli! És NIN szól a credits alatt! Mit ne lehetne ezen szeretni? Én imádtam.

Ismeretlen_62806 2012.08.21. 02:13:19

SPOILER! Válogatás a film igazi főszereplőiből: http://imgur.com/a/WKkPX

Ismeretlen_62806 2012.08.21. 03:34:29

13: SPOILER! ez esetben viszont semmi jelentősége nem lenne az amerikai misszió kimenetelének, hiszen még ha sikerrel is járnak, a japán-spanyol-német-stb. istenek amúgy is rászabadulnának a világra. A háttérsztorinak semmiképp sincs értelme, de ebben a filmben ez nem is olyan fontos. :)

Ismeretlen_1068 2012.08.21. 08:27:14

16: SPOILER! A horror mint zsáner csak álca (mint ahogy a film sztorija is, ugye), de az igazi élvezetéhez horrorrajongónak kell lenni, hisz tele van olyan utalásokkal (is), melyek egy zsáneren kívülinek nem feltétlenül jönnek át.

Ismeretlen_1068 2012.08.21. 08:29:51

18: SPOILER! (Tessék figyelni a jelzésre!) Mittudomén, valószínűleg az amerikai isten volt a főisten, és ha ez a küldetés elbukik, akkor jönn a dara, de igazad van, a sztori baromság, de legalább merész baromság, és persze egy kicsit se veszi komolyan magát. Engem jobban érdekelne, hogy ezt a rakat rémet honnan szerezték be, hogy tartják őket kordában, ha teszem azt, teljesítették a feladatukat, akkor hogy terelik őket vissza a cellájukba, stb. :)

Ismeretlen_600274 2012.08.21. 08:53:11

18. Szerintem teljesen jó ez a magyarázat, főleg az egyszerűsége miatt. Ha az ember utánagondol, akkor persze kitűnnek a logikai hiányosságai, de a film koncepciójához, ami magáról a horror műfajról szól, tökéletesen illik. Lehet, hogy félreértelmezem vagy túlkombinálom, ám nekem a befejezés azt mondta, hogy itt az ideje lerombolni a műfaj régi világát. Nem véletlen szerintem, hogy SPOILER az amerikai isten a házat törte szét a kezével az utolsó képen, amely akár műfaji jelképnek is vehető. A japán dologba szerintem szintén nem érdemes belekötni, hisz nyilvánvaló, hogy az egész arról szól, hogy mindenki a saját kultúrájának megfelelő horrorokkal a saját ősi isteneit, vagyis közönségét elégíti ki. Az alattunk lévő istennek valószínűleg depressziós művészfilmek kellenek, amelyben mindenkinek tönkremegy az élete. :) SPOILER VÉGE

Ismeretlen_62806 2012.08.21. 11:59:57

20: SPOILER! "Mittudomén, valószínűleg az amerikai isten volt a főisten, és ha ez a küldetés elbukik, akkor jönn a dara..." Ennek sincs több értelme, hiszen ekkor meg csak az amerikai csoport számítana, és az összes többi különítmény felesleges erőforráspazarlás lenne. De tényleg ne is pazaroljunk több szót a lore-ra.

Ismeretlen_1068 2012.08.21. 12:28:56

22: SPOILER! Képzeld el azt, hogy van egy piros csík, ami ha eléri AZT a pontot, akkor jaj lesz nekünk, avagy egyedül egyik isten se lázong, csak mind egyszerre. Remélem, ez most már kielégítő lesz. :) Amúgy tök jó volt Sigourney kameója: már megint a végén jelent meg, s már megint ő húzta a rövidebbet, másrészt forgatókönyvírói jópofaság, hogy Richard Jenkins "kill him" utasítását elsőre nem is lehetett megfejteni: kit öljél meg? az igazgatót? hát őt nem, mert ő nem "him", hanem "her". az istent? hogy ölsz meg egy istent? áhá, szóval a potheadet! no, erre én nem gondoltam.

Ismeretlen_62806 2012.08.21. 12:57:03

23: Én egyből úgy értelmeztem, szerintem nem volt abban semmi kriptikusság. Túl idealista vagy! :)

Ismeretlen_62806 2012.08.21. 13:00:21

Egyébként ha már pothead, sajnálom, hogy a srác nem kapott eddig ilyen epizódszerepeket. A Dollhouse-ban (ha már Joss Whedon) minden idők egyik legszerethetőbb nerdje volt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása