aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: ai weiwei - never sorry (2012) Németh Barna
2012. október 16. 22:34:00

Kategória: film 6 komment

Hatalmas közhely, de attól még a művészet az egyik legjobb módja nem csak az önkifejezésnek, de annak is, hogy eljuttassunk egy üzenetet sok-sok emberhez. Lehet ez politikai, vallási, erkölcsi, vagy akármilyen kinyilatkoztatás, a művészek többsége szereti formálni a világot. A kérdés már csak az, hogy melyik merné megtenni akkor is, amikor saját jóléte, ne adj isten élete forog kockán. Az esetek többségében nem kapunk erre választ, ám napjaink egyik legnagyobb hatású művésze esetében igen: Ai Weiwei megtette.

ai-weiwei-mever-sorry3.jpg
Alisan Clayman 2008-ben kezdte el forgatni dokumentumfilmjét a kínai művészről, miután az felháborodva tapasztalta, hogy a kínai vezetés el akarja titkolni több ezer gyerek halálát. Kína egyik tartományát ért földrengés egyébként is ezrek életét követelte, de a rosszul épített állami iskolák összeomlása a legifjabb generációból szedte áldozatait. A felháborodás eredménye az lett, hogy Ai Weiwei egy kis csapat segítségével összegyűjtötte több mint 5000 áldozatul esett gyermek nevét, a romok alatt talált iskolatáskákból pedig egy óriási installációt állított fel. Természetesen a nyugati világot sem hagyta hidegen egy ilyen kiállás, és a híres művészből hamarosan brand lett - mint ahogyan a filmben is elhangzik.

És akkor itt most álljunk meg egy kicsit, mert ez némi magyarázatra szorul. Nyilvánvaló, hogy a szenzáció és a megbotránkozás jut el a legtöbb emberhez, pusztán mert imádunk megbotránkozni. Ai Weiwei is kicsit így járt, hiszen a többség számára ő lett az, aki ókori vázákat tör össze vagy éppen rájuk festi a Coca-Cola feliratot, esetleg meztelenül pózol valami nyilvános helyen. Persze itt nem erről van szó, mindössze egy hatásos eszközről, hogy megmutassa, mi folyik a világban. Megmutatja, mit tesz a kormány az emberekkel, és hogy az emberek mit tesznek egymással vagy a környezetükkel. Ez az, amiről ez a brand szól: mondd ki, hogy mi nem tetszik, igenis hallasd a hangodat.

ai-weiwei-mever-sorry-2.jpg
Clayman dokumentumfilmje éppen ezért vizsgázik jelesre, hiszen úgy mutatja be egy alkotót, hogy közben idomul annak értékrendjéhez. Mert azt garantálom, hogy ez a film senkit nem hagy hidegen, az egyszer biztos. De nem csak emiatt lett a Never Sorry az év egyik legtöbbet méltatott alkotása, hanem mert nem csak a művészt vagy az aktivistát, hanem az embert is bemutatja. Persze egy ilyen sokrétű alkotóról nem lehet másfél órában teljes képet adni (kimaradt például a híres "Madárfészek" körüli vita, amit ő tervezett annak a kormánynak, akit annyira utál), viszont az üzenet átjött, a küldetés teljesítve: ha megnézted, beszélni akarsz róla.rating-8.gif

Aki részese akar lenni ennek, a következő helyeken és időpontokban tekintheti meg a filmet és vehet részt az azt követő beszélgetéseken:

Október 18. 19:00 Átrium Film-Színház/ PREMIER

Társadalomtudományi és művészettörténeti bevezető. Vendégeink: Nagy Mercédesz (művészettörténész) György Péter (esztéta) és Petrányi Zsolt (művészettörténész). Jegyek elővételben a Creative Selector oldalon válthatók 1500 forintos egységáron.

Október 19. 19:00 FUGA

Külön téma az építészet, a köztéri kommunikáció. Vendégeink: Szabó Gyöngyvér tájépítész és Kelemen László művészettörténész. Jegy: 1000HUF

Október 20. 20:00 MüSzi

Téma a  képzőművészet, performance, alkotói felelősség. Vendégeink: Bársony Júlia (MüSzi vezetője, képzőművész), SI-LA-GI (képzőművész), Gerber Pál (képzőművész) és Szirtes János (performance művész). Moderátor: Váradi Júlia. A jegyek 700 forintba kerülnek, de ha Ai Weiwei szemüvegben jössz, akkor ingyenes!

 

Október 22. 21:00 Toldi Mozi

Vizuális kommunikáció. DJ Flux és Monolit kifejezetten ehhez a filmhez készítettek vizuális és zenei szettet. Jegyár: 1100HUF

 

Október23. 20:00 Akvárium

Téma a "Mozgókép és emberi jogok". Vendégeink: Kozma Zsolt, Videospace projekt elindítója; Zsolt Melinda, TASZ munkatársa; Szabó Simon, filmrendező és Átol Dorottya az Amnesty International képviseléteben. Jegyár: 1000HUF



Címkék

kritika 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004853170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nbcee 2012.10.16. 23:57:56

"kimaradt például a híres "Madárfészek" körüli vita, amit ő tervezett annak a kormánynak, akit annyira utál" Igen, az egyszeri userek szeretik fekete-fehérben látni a dolgokat. Akik teljesebb képet szeretnének kapni, olvassák el pl. Salát Gergely róla szóló két bekezdését:
mandiner.blog.hu/2012/09/03/ez_neki_kinai_az_index_kiallitas-kritikajarol_vazlat
Ezt nem, mint a KKP fizetett ügynöke mondom, hanem hogy tényleg jobban átlássa az ember a sokfordulós komcsik vs. Ai Weiwei párharcot. És látható, hogy mennyivel másképp kezelik az ügyét, mint ahogy tették volna akár Mao vagy Teng idejében. Lassan, nagyon lassan, de normalizálódnak a viszonyok, és ehhez persze kellenek ilyen emberek, akik feszegetik a határokat.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.17. 09:33:48

Az első képen látható izébizé ef Zámbó István "műremekeit" juttatja eszembe, amelyekbe Szentendrén lehet belebotlani, ha nem vigyáz az ember.

Németh Barna 2012.10.17. 10:11:33

@nbcee: Eszem ágában sem volt fekete-fehérben látni a dolgokat, egyszerűen csak közöltem egy tényt, hogy ez kimaradt. Ez most itt a filmről szól, amit meg kell nézni, aztán lehet beszélgetni Ai Weiwei úrról is:)

Németh Barna 2012.10.17. 10:12:22

@Takács Máté: Ez a budapesti kampány része :)

entro 2012.10.18. 04:47:31

@Takács Máté: Huhh, az valami penetráns, ez legalább könnyen értelmezhető:)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 20:52:57

Megnéztem ma a filmet. Bár a 90 perces keret miatt kicsit csapongónak és valódi fókusz nélkülinek éreztem, nekem is "átjött". Érdekes figura ez a Weiwei, és nagyon tetszett minden, amit mondott. A kínai vezetés meg monnyon le!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása