aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: szemekbe zárt titkok [el secreto de sus ojos] (2009) Zalaba_Ferenc
2010. október 21. 23:59:24

Kategória: 13 komment

Ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor a jövőben egy fillért se tesztek a legjobb idegennyelvű film kategóriájának járó Oscar-díj kimenetelére. Ritka kivételtől eltekintve ez a legkiszámíthatatlanabb kategória (éppen ezért talán a legizgalmasabb is); idén például azon forogtunk, hogy vajh a DER WEISSE BAND vagy az UN PROHÉTE viszi-e haza a szobrot, s milyen rosszul is tettük. Bár az EL SECRETO DE SUS OJOS gyönyörűen aratott a spanyol nyelvterületű országokban - főleg Dél-Amerikában, de az öreg kontinensen aligha tudta bárki is, hogy mi fán terem a mostanság HOUSE M.D. és egyéb sorozatepizódok dirigálásán éldegélő Juan José Campanella, amúgy nagy formátumú argentin rendező filmje. Ha elfogadtok még egy jó tanácsot, akkor ezen a tényen sürgősen változtattok.

Ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor a jövőben egy fillért se tesztek a legjobb idegennyelvű film kategóriájának járó Oscar-díj kimenetelére. Ritka kivételtől eltekintve ez a legkiszámíthatatlanabb kategória (éppen ezért talán a legizgalmasabb is); idén például azon forogtunk, hogy vajh a DER WEISSE BAND vagy az UN PROHÉTE viszi-e haza a szobrot, s milyen rosszul is tettük. Bár az EL SECRETO DE SUS OJOS gyönyörűen aratott a spanyol nyelvterületű országokban - főleg Dél-Amerikában, de az öreg kontinensen aligha tudta bárki is, hogy mi fán terem a mostanság HOUSE M.D. és egyéb sorozatepizódok dirigálásán éldegélő Juan José Campanella, amúgy nagy formátumú argentin rendező filmje. Ha elfogadtok még egy jó tanácsot, akkor ezen a tényen sürgősen változtattok.

A magam fajta nagyfogyasztó mindig örömmel veszi, ha egy túlzsúfolt zsáner zászlaja alatt érkezik egy olyan mű, amely képes újat mondani. Ha műfajilag nézem, az EL SECRETO DE SUS OJOS leginkább thriller, egészében azonban sokkal több ennél. Támpontként említhetném David Fincher ZODIAC-ját, melyben Jake Gyllenhaal annak szentelte fél életét és elméjét, hogy elkapja a címszereplő gyilkost, s hasonlóan megfoghatatlan, ám mégis kitörölhetetlen vágy hajtja Benjamín Esposito, argentin állami ügyészt is (a NUEVA REINAS-ban és az EL AURA-ban is remeklő Ricardo Darín pontos megformálásában), aki valószínűleg szókimondó stílusának, meglehetősen férfi-soviniszta gondolkodásmódjának köszönheti, hogy soha nem tudott feljebb jutni a ranglétrán, vagy akár érvényt szerezni akaratának. A hetvenes évek közepén Esposito egy nemi erőszakkal egybekötött gyilkosság ügyében kezd el nyomozni, és már-már sikerül felgöngyölítenie az ügyet, mikor közbeszól a bürokrácia, melyet úgy tűnik, más agenda vezet.

Könnyedén rá lehetne legyinteni eme fordulatra, hogy "Argentina, 30 évvel ezelőtt", és percekre még a DAS LEBEN DER ANDEREN korrupció-analógia sem tűnik elhibázottnak (mi több, még említhető lehet James Ellroy teljes életműve is), de ha kicsit körbenézünk a napi aktuálpolitikai színtéren (nem csupán Magyarországon, hisz a Bush-kormány is hasonló körülmények között köszönt le, mint a mi szegfűseink), rájöhetünk, hogy az ez irányba terelt cselekmény nagyon is aktuális, mi több, nyugodtan nevezhető olyan "trendkívüli" elágazásnak, melyek felett nem csak az átlagember, de a filmművészet is hajlamos szemet hunyni.

Nem mintha a korrupt vezetés témája állna a film középpontjában. Sokkal emberközelibbek azok a végkicsengések, melyeket ez a produkció tálal: mi az emberi élet értéke és érdeme - mikor mondhatod azt, hogy elkéstél, mikor jelentheted ki azt, hogy ebben az életben már nem tudod megválaszolni azokat a kérdéseket, melyeket idáig hajtottál, illetve hajtottak téged. Mikor múlik el egy egész életen át tartó szimbiózis, egyáltalán elmúlik-e valaha...

Elhallgatott titkok, sötét felismerések és a ketrecbe zártak fojtogató reménykedése lengi be ezt a hihetetlenül erős kézzel forgatott filmet, amely helyenként olyan mesteri akciójelenetekkel operál, melyek nem csupán megidézik, de azonos szintre emelkednek Greengrass vagy Cuarón zsenijével.

Mindezek ellenére (vagy ezekkel együtt) az EL SECRETO DE SUS OJOS mégis karakterszinten aratja a legnagyobb győzelmet: az élete szerelmétől megfosztott férj, aki csendes eltökéltséggel várja, hogy a gyilkos megbűnhődjön; Esposito részeges kollégája, aki tisztában van saját defektusaival, és talán épp ezért az egyik legjobb profiler az ügyészségen vagy Esposito kompromisszumot nem tűrő, aktakukac szerepét pillanatok alatt levetkőző főnöknője, aki egy soha be nem teljesedő románc ígéretét hordozza magában - ezek a figurák olyan határozott jellemrajzzal rendelkeznek, hogy még a filmet záró színpadias fordulatnak is képesek hitelt kölcsönözni. Mindezt az utóbbi évek egyik legjobb filmjében, amely a Moképnek hála végre megérkezett hozzánk Argentínából.

Címkék

kritika oscar thriller drama 9csillagos dijszezon 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr614537924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9654 2010.04.20. 08:08:14

egyébként annak ellenére, hogy az elmúlt években komoly mulasztásai voltak az akadémiának (pl. nem vesznek tudomást a román film előretöréséről) még mindig nagyon erős ez a kategória. és a hazai forgalmazók sajnos mostohán bánnak ezekkel a filmekkel.

Ismeretlen_82723 2010.04.20. 09:52:54

Bizony, még a tavalyi japán győztes sem ért el hozzánk. Egy dél-amerikainak több az esélye?

Ismeretlen_1068 2010.04.20. 10:11:23

Határozottan. A spanyol (nyelvű) filmekre még jelenleg is nagy az érdeklődés, míg az Ázsia-hullám gyakorlatilag tejesen elcsitult. Az említett Oscar-nyerteshez hasonló stílusú MEGANE sem különösebben izgatta a magyar közönséget, sőt az olyan nevek se nagyon tudnak produkálni, mint Kim Ki-duk vagy Wong Kar-vai.

ebuk 2010.04.20. 17:34:53

Na erre kíváncsi leszek erősen. (DAS weisse band)

Ismeretlen_110911 2010.04.21. 02:06:30

remek film. közel a tökéletes kategóriához.

wurlitzervili · http://wurlitzer.tumblr.com 2010.04.23. 12:59:09

Tényleg remek film. Tetszett, a nyugodt, ráérős tempója, hogy a párbeszédek mindig tovább tartottak a "kelleténél", tetszett, ahogy a diktatúra sosem nyomakodik az előtérbe, de mégis többször is kereszbetett a nyomozásnak. Egy argentin, biztos mind értette ezeket az utalásokat. Kiváncsi lennék, lehetséges SPOILER, hogy ki volt a magasrangú politikus aki mellett feltűnt a rosszfiú. Meg hogy nem lett a vége a vonatos jelenetnél ott egy pillanatra megijedtem, hogy giccsbe fullad az egész. A Próféta azért inkább megérdemelte volna az oscart, az is igaz viszont, hogyha nincs ez a felhajtás, akkor sosem nézem meg. Remélem legalább dvd-n eljut hozzánk, budapestfilm, vagy cornerfilm? Őket tudnám leginkább elképzelni hazai kiadónak. Az oscar miatt talán még ugranának is rá a vásárlók.

ringsider · http://geekz.blog.hu 2010.07.28. 13:07:04

Ritka nagy film...

anita 2010.10.22. 12:27:56

A csillagok szerencsés állásának köszönhetően, már szerda este láthattam a filmet, és még mindig ezen jár az eszem!! Igen jó!!! Nem mondom, hogy mit érzek, mert spoilernek minősülne.. :) Mindenkinek csak ajánlani tudom a megtekintését! Egyértelműen a jogi asszisztens asszisztense a legjobb arc, nálam viszi a pálmát.. :)

Ismeretlen_1068 2010.10.22. 14:45:31

8: Ha jelzed, hogy "SPOILER!", akkor nyugodtan regélhetsz az érzéseidről.

anita 2010.10.22. 14:59:08

Tisztában vagyok vele, csak magamból indultam ki.. :) Én ugyanis csalni szoktam.. mert nem mindig tudom megállni, hogy ne olvassak bele a SPOILER szó utáni írásokba.. :) FIGYELEM! MOST SPOILEREZNI FOGOK, HA NEM LÁTTAD NE OLVASD EL, A SAJÁT ÉRDEKEDBEN, ÉN SZÓLTAM, KÖSZI! :) Szóval, kúúrva jó a vége!!! Kb. azt éreztem, mint a Becstelen Brigantyk végén! :)

Ismeretlen_1068 2010.10.22. 15:08:19

10: Hát ez aztán giga nagy spoiler volt, de tényleg. :) De tényleg jó a befejezés.

Ismeretlen_140561 2010.10.22. 21:48:05

Na, nem erről érdeklődtem fél éve, hogy milyen magyar címen találkozhatok vele, amikor még nem volt bemutatója sem? Ráadásul egy hét múlva kicsiny falunkban is vetítik : ) Mondjuk a létező leghülyébb időpontokban...

Ismeretlen_119350 2011.01.17. 09:36:09

Én még csak most néztem meg. Sokáig halogattam, mindig valami bugyuta amerikai szart választottam inkább. Hadd említsem meg a stadionos kergetőzést, aminek csak a végén tudatosult bennem, hogy basszus, a nyitó légi felvétel óta NEM VOLT VÁGÁS!!!! Már csak ezért a jelenetért érdemes megnézni a filmet. Meg amúgy is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása