aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: holdfogyatkozás Takács Máté
2009. november 29. 18:48:00

Kategória: 8 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. november 27 - 29.

A Hálaadás hetében ugrásszerűen gyarapodott az ÚJHOLD bevétele napról-napra, ám az ünnepi roham sem menthette meg a veretes zuhanástól második hétvégéjén. Az első hely ettől függetlenül a Summit bemutatójáé lett ismét, noha a THE BLIND SIDE-dal szembeni 319%-os hétvégi előnye 6%-ra zsugorodott. A premierekre nem-igen haraptak rá az amerikaiak: a VÉN CSONTOK vélhetően jócskán alulmúlta a Disney számításait, a NINDZSA BÉRGYILKOS-ra a gyors felejtés vár, míg A FANTASZTIKUS MR. FOX szereplésére szintén nem aggatható címbeli jelzője.

Az amerikai mozik bevételei, 2009. november 27 - 29.


A Hálaadás hetében ugrásszerűen gyarapodott az ÚJHOLD bevétele napról-napra, ám az ünnepi roham sem menthette meg a veretes zuhanástól második hétvégéjén. Az első hely ettől függetlenül a Summit bemutatójáé lett ismét, noha a THE BLIND SIDE-dal szembeni 319%-os hétvégi előnye 6%-ra zsugorodott. A premierekre nem-igen haraptak rá az amerikaiak: a VÉN CSONTOK vélhetően jócskán alulmúlta a Disney számításait, a NINDZSA BÉRGYILKOS-ra a gyors felejtés vár, míg A FANTASZTIKUS MR. FOX szereplésére szintén nem aggatható címbeli jelzője.

A csúcson
Egy hete alaposan felforgatta a közrendet az ALKONYAT: ÚJHOLD, komoly következtetések levonására sarkalló módon. Ha alá is becsülték célközönsége erejét, abban nem kellett csalatkozni, hogy a kérdéses közönségnek sietős a dolga: a film 70%-ot veszített erejéből második péntek-vasárnap időszakában, ami jelen esetben 100 millióval kevesebb dollárt jelent, mint a nyitány, vagyis 43 milliót. Meglehetősen méretes arány, de az 50 millió dollárból forgatott romantikus fantasy számára ez már régen mindegy, hiszen 230 millió dollár került a filmet játszó 4024 filmszínház jegypénztáraiba mindössze 10 nap leforgása alatt. A napok időintervallumára jutó rekordok jegyzékében átlagosan a 6. helyet birtokolja ezzel a felettébb népszerű regény adaptációja. Jelen pontról, ha nem mérséklődik elégséges módon (legalább -50% alá) a heti változások mutatója, akkor a 300 millió nem vehető biztos fordulónak. Mégis, az igazi kérdés a már napvilágot is látott ECLIPSE teaser poszter kapcsán merül fel: lehet-e ezt még fokozni? Hét hónap múlva kiderül.

Új bemutatók
A fenti diadalmenet pusztán azért lehet elszomorító, mert maga a film nem az év legjobbjainak táborát erősíti a kritikusok és a kevésbé elfogult nézők véleménye szerint. Alkalomadtán azonban a stúdió nagyívű tervei ellenére sem válik kasszarobbantó egy annak szánt, de gyatra színvonalat sejtető produkcióból. A Disney több mint 3400 moziban bemutatott új vígjátéka, a VÉN CSONTOK (Old Dogs; hazai bemutató: január 21.) a két sztár, John Travolta és Robin Williams jelenléte ellenére is csak 24 millió dollárt sajtolt ki öt nap alatt a nézőkből, ebből 17 millió jut a hétvégére. A negyedik helyen kezdő filmnek irtó rossz előzetese és a nagy számú alternatívák is akadályt jelentettek, s a hatvanhoz közelítő főszereplői sem rúghatnak már labdába például Kevin James mellett (ouch!). Egy fronton azért mégis: a Rotten Tomatoes-on csupán 7%-ig vitte a FATEROK MOTORON rendezőjének munkája, de ezen belül is a legborzasztóbb a 2,5-ös átlagpontszám, amit a több mint félszáz újságíró adott rá. A lerágott...azaz VÉN CSONTOK 50-60 millióig juthat, ha rossz híre nem előzi meg túl gyorsan.

Nem lehet azt mondani, hogy nindzsafilmekből túltengés lenne manapság. Joel Silver producer és a Wachowski fivérek ambiciózus munkája, a V MINT VÉRBOSSZÚ direktora által rendezett NINDZSA BÉRGYILKOS (Ninja Assassin) komoly hiányt hivatott pótolni, s bár az új belépők között a VÉN CSONTOK-at partvonalra állította az első két napon, a 8 millió dollár önmagában nem kiemelkedő szám, mint ahogy a hétvégén összeharácsolt további 13 millió sem. Az érdeklődés tehát mérsékelt, de sokkal többre egy kevésbé emelkedett ünnepi hangulatú időszakban sem lett volna képes. A Rotten Tomatoes végső szava szerint a film minden csapdába beleesik, vagyis túl komolyan veszi magát, össze-vissza van vágva, s így csak beteljesületlen ígéret marad. Egy stílusra kihegyezett mozinál (a Legendary Pictures tudja a legjobban, milyen is az) nem váratlan a magas arányú elutasítás, de legalább ennyire gyakori a nagy iramú elpártolás a firkászoknál könnyebben megnyerhető nézők körében. A NINDZSA BÉRGYILKOS 40 millió dollárnál messzebb nem jut.

Két hétnyi nagyszerű eredményeket hozó limitált vetítés után a Fox 2000 fölé emelte A FANTASZTIKUS MR. FOX (Fantasic Mr. Fox) című animációs filmet vetítő teátrumok számát. Az átállás azonban nem alakult fényesen: félszázezerről a mozinkénti átlagos bevétel négyezer alá csökkent, vagyis az elmúlt három nap folyamán csak 7 millió dollár gyűlt össze. A Roald Dahlt és Wes Andersont házasító családi film lehetséges nézőit feltehetően taszította a stop-motionnel életre hívott, emberszabású állatszereplők sokasága (akiket többek között George Clooney, Meryl Streep, Owen Wilson és Bill Murray szólaltat meg), pedig a jelek szerint kivételes alkotásról van szó. Több mint 150 kritikus írásából született meg a 92%-os átlag a Rotten Tomatoes-on, ami mögött 7.8-as átlagpont áll. Jó eséllyel pályázik tehát a film egy animációs Oscar-jelölésre, még ha box office-kilátásai kevésbé rózsásak is: minden ravaszságot latba vetve talán megcsíphető a 30 millió dollár.

A Weinstein Company sokakat szomorított el egy évvel ezelőtt, mikor a Cormac McCarthy Pulitzer-díjas könyve alapján készült THE ROAD című film bemutatóját a következő évre tolta. Végre elérkezett a premier hava, ám rövid idővel a debütálás előtt ismét visszavonulót fújt a független forgalmazó; országos rajt helyett csak 111 mozi tűzte műsorra a filmet, aminek kapcsán nehéz konszenzust találni a kritikák között: az év legjobbjától az év legnagyobb csalódásáig minden előfordul, de egyvalami állandó, ez pedig Viggo Mortensen fantasztikus alakítása. Erre első körben 1,5 millió dollár értékben voltak kíváncsiak a tengerentúliak, ami tízezer feletti átlagot jelent, de ennek kétszerese sem lett volna túlzás e kiemelt korlátozott címnél. Remélhetőleg nem szúrja el a továbbiakat a WC, s a díjszezon végeztével az éves lista középmezőnye lesz majd az út vége.

AZ OROSZLÁNKIRÁLY és a POCAHONTAS premierjét idézte A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA (The Princess and the Frog; hazai bemutató: december 24.) két filmszínházas bemutatkozása, már ami az átlagot illeti. A New Yorkban és Los Angelesben tartott vetítések eredményeként 786 ezer dollárt számlálhatott össze a Disney. A jó kritikák és a tény, hogy már évek óta nem vetítettek rajzolt rajzfilmet a mozik, remek előjelek a december 11-én szélesedő Musker-Clements nevezésnek.

Korábbi filmek
Ezen a héten a sztár egyértelműen Sandra Bullock és a THE BLIND SIDE. A Warner sportdrámája, megnövelve nyitányát, 40 millió dollárral végzett ismét a második helyen, s kiváló esélyei nyíltak egy jövő heti elsőségre is. A remek szájhagyományt élvező film nagyon erős hétköznapi bevételeivel (csütörtökön, azaz a Hálaadás napján még meg is előzte az ÚJHOLD-at), első hetét 60 millión zárta, tehát 10 nap elegendő volt, hogy a százmilliósok táborába csatlakozzon, s még az sem kizárt, hogy főszereplője legnagyobb bevételt elérő filmje lesz - idén már nem először fordulna elő, ami egy 20 évet felölelő karrier esetében nem kis teljesítmény.

Szintén számottevően több jegy kelt el a KARÁCSONYI ÉNEK-re most, mint egy hete. A Disney 3D-s mesefilmje 15 millió dollárral még a top 5-ben maradt, egyúttal ugyancsak meghódította a 100 milliót, noha ez sokkal előbb kellett volna, hogy bekövetkezzen ekkora költségvetés mellett. December azonban még rengeteg pénzt tartogat Scrooge számára. Harmadik hetében harmadik a 2012 című katasztrófafilm, a múlt heti zuhanás után 33%-ot ereszkedve. A szintén nem fillérekből készült Sony-terjesztés kis híján 140 milliót keresett három hétvége után, világszerte pedig nem kevesebbet, mint 590 millió dollárt.

Az első 12 helyezett összeredménye 175 millió dollárra rúg, ami 12%-os emelkedést jelent 2008 azonos hétvégéjéhez képest, amikor a Hálaadást a NÉGY KARÁCSONY nyerte.

Ami jön
December rendszerint nagyon lassú első hete. Erőteljes bukfencezések várhatók a jelenlegi lista helyezettjeitől, s az érkező országos premierek sem számíthatnak tízmilliónál többre: Robert De Niro karácsonyozik (MINDENKI MEGVAN); Antal Nimród rablást vezényel (A SZÁLLÍTMÁNY); Hollywood Dániából importál (BROTHERS), Romániában pedig vámpírokat fedez fel (TRANSYLMANIA).

A Top 10
1. The Twilight Saga: New Moon ($42.9m/$230.9m)
2. The Blind Side ($40.1m/$100.2m)
3. 2012 ($17.7m/$138.5m)
4. Old Dogs ($16.9m/24.2m)
5. A Christmas Carol ($15.8m/$104.9m)
6. Ninja Assassin ($13.3m/$21.2m)
7. Planet 51 ($10.2m/$28.5m)
8. Precious ($7.1m/$32.4m)
9. Fantastic Mr. Fox ($7.0m/$10.0m)
10. The Road ($1.5m/$2.0m)

updated: 2009. december 1. 13:33

Címkék

disney fantasy box office comedy animation john travolta sandra bullock robin williams action wachowski wes anderson romance twilight

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr904537336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batboy 2009.11.29. 22:48:39

igen! már több pénzt hozott mint Emmerich csodája és ez így van jól.

Ismeretlen_1068 2009.11.29. 23:43:28

nemzetközileg azért még simán a 2012 a befutó, ráadásul a NEW MOON tulajdonképpen független film.

batboy 2009.11.30. 10:47:42

most szűklátókörű hollywood-i stúdiófőnök leszek: "ha a domestic B.O. nem hozza vissza az árát, nem nevezem sikernek." ez ugye általános hollywood-i felfogás, ahogy ez is: " a stúdión kívül nincs élet." NEW MOON mindkettőnek szépen odatett de nekem mégis ez a kedvencem: The result challenged conventional wisdom in Hollywood that teenage boys control the box office.

Ismeretlen_1068 2009.11.30. 10:58:49

3: a szűklátókörűséghez az is hozzátartozik, hogy a dvd- és bd-eladások még mindig nem számítanak? :)

batboy 2009.11.30. 12:15:53

4: persze hogy hozzátartozik. :D ha egy filmet bukásként könyvelnek el a moziban attól az még siker lehet BD-n, DVD-n és az almáskamarási kultúrház zugvetítésén ám eddig mindössze egy-két olyan esetről tudok hogy az utóbbi bevételek megváltoztatták egy film sikerének megítélését. ezért van az, hogy a kisebb gyártó cégek általában már a DVD-BD megjelenések előtt tönkremennek (lásd. Halcyon Company). részben a kedvező holdállásnak köszönhetően, a 2012 tehát Amerikában leszerepelt és ez így van jól. :D

Ismeretlen_1068 2009.11.30. 13:07:06

ez a terminátor-átok. :) apropó, nem vesszük meg a jogokat? biztos olcsó. egyébként az, hogy a 2012 amerikában gyengén muzsikál, még nem jelenti azt, hogy emmerich nem járhatna tovább a rombolós ösvényen. legfeljebb a következő filmjének marketingjének nagyobbik részét a világ többi részére összpontosítják. :)

Ismeretlen_82723 2009.11.30. 13:07:28

Azért ez a tizenéves-fiúk-befolyásolják-a-box-office menetét felfogáson legfeljebb halvány módosítás eszközölhető. Ha mondjuk évente ugyanúgy egy filmet mutatnának be számunkra, mint ami lány közönség és az Újhold esete, egészen máshogy festene az összkép. Idén volt Star Trek, District 9, Terminátor és még sok más 100 millió fölött, tehát megoszlik a kérdéses demográfiai csoport által otthagyott bevétel, míg az Újhold egymaga aratja le az éves babérokat. Persze itt most csak a 'core' közönségről van szó, erről aztán hosszasan lehetne diskurálni. A lényeg: a teenage boys folyamatosan érezteti jelenlétét, a teenage girls meg így november vége felé. Szóval a "konvencionális bölcsesség" még mindig áll, de azért ahogy magam is írtam, "komoly következtetések levonására sarkall" az Újhold sikere, ami siker azért nem könnyen ismételhető meg.

Ismeretlen_1068 2009.11.30. 15:32:06

a magyar adatokat látva most szeretném levédetni az "astroflop" nevet. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása