aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: visszafogott állam Takács Máté
2019. március 17. 17:46:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Marvel Kapitány másodjára is első lett az amerikai mozikban, ahol a dobogót nem különösebben figyelemreméltó, ám a vártnál mégis nagyobb nyitánnyal népesítik be újdonságok: a Csodapark című animációs film és a Five Feet Apart című tinédzser-dráma. Teljesen észrevétlen maradt azonban az Elrabolt világ, ami csak a hetedik helyet fogta ki.

captive_state.jpg

> új filmek
A Paramount máig nem heverhette ki a DreamWorks Animation továbbállását, ezért is onthat magából olyan félresikerült termékeket, mint amilyen a Nickelodeon társgyártásában készült Csodapark (Wonder Park; hazai bemutató: április 18.). A közel nézhetetlen előzetessel megvert filmet nagyon rossz kritikák fogadták, így tehát nem tudtak felkarolóként szolgálni az alacsony előzetes érdeklődést ellenpontozandó. A több mint 3800 mozis premier azért mégis megkövetelt egy gyenge közepes nyitányt, amit a film úgy tudott hozni 16 millió dollár formájában, hogy az előrejelzések nem bátorkodtak 15 millió fölé menni a legjobb esetben sem. És ez úgy jött össze, hogy az Így neveld a sárkányodat 3. alig hűlt még ki, sőt javában gyűjtöget. A Csodapark tehát összegereblyézhet 50 millió dollárt, de ez kevés lesz a kétszer ekkorára rugó gyártási költség mellett.

A Lionsgate is jobban járt az általános előrejelzések nyomán vártnál: a Five Feet Apart (hazai bemutató: május 2.) című romantikus tinédzserfilm 13,2 millió dollárral lett harmadik, ami egy eredeti forgatókönyvből (szóval nem valami "bestsellerből") készült, csupán hétmilliót kóstáló műtől felettébb jó. Szó se róla, a célközönség nem volt mostanság elkényeztetve, pedig a Csillagainkban a hiba óta tudjuk, milyen piacképes is a súlyos beteg fiatalok románca... pláne ha még a közösségi média is kulcsszerepet kap a történetben. A Five Feet Apart talán eljut 40 millióig.

Ha a Focus Featuresnek jut egy sci-fi forgalmazása, nyilvánvaló, hogy nem tör a film blockbusteri babérokra, de azért még az ilyen spécibb daraboknak is jár némi marketing - főleg fontos lenne, ha a kritikák nem árulkodnak túlzottan spéci produkcióról. Az Elrabolt világ (Captive State; hazai bemutató: március 21.) viszont nem zavart sok vizet a premier előtt, s így több mint 2500 moziban lerakva sem vonta magára a figyelmet: 3,2 millió dollárral startolt, azaz alig haladja meg az ezer dollárt az egy mozira jutó bevétel. Szörnyen gyászos adatok ezek, még a gazdaságos 25 milliós költségvetést is jelentős összegnek láttatják. Vélhetően 8 millió dollár alatt fejezi be rövid pályafutását.

Ugyan kevesebb mint 500 mozi játssza, mégis az Elrabolt világ elé tudott kerülni a No Manches Frida 2 című mexikói vígjáték. Az első rész (ami a Fák jú, tanár úr! spanyol nyelvű remake-je volt) 2016-ban több mint 11 millió dolláros bevételt ért el, így várható is volt, hogy jó pár milliót ez is egyből legombol a nagyérdeműről. A 3,9 millió nyolcezres átlagot takar, és megint 10 milliós pályára helyezi a futamot. Biztos lesz itt is harmadik is.

> korábbi filmek
A Marvel Kapitány majdnem 200 millióval zárta első hetét, most pedig nem egészen 55%-ot esve 69 millióval áll megint az élen. A Disney blockbustere tehát 266 milliót söpört be tíz nap alatt és menetrend szerint, nemzetközi pénze pedig megközelíti a félmilliárdot - két hétvége után 760 milliónál jár világszinten.

Kissé nyögvenyelősen, de végül átlépte a 100 milliót A LEGO-kaland 2. A Warner már több hete erősen tanakodhat a franchise jövőjéről, mert szó mi szó, az alig 110 milliós végződés irtó halovány egy több mint 250 milliót felhajtó első rész után.

> végszó & ami jön
Éves szinten növekedés tapasztalható az év 11. víkendjén - egy éve a Fekete Párduc már ötödjére vezetett. A szezon viszont megkövetelt volna valami komolyabb versenyzőt erre a hétvégére is, ennek híján a heti szintű változás drasztikus - ettől független éppen a múlt heti után 2019 második legforgalmasabbja volt a mostani. Jó kilátások nyílnak felzárkózni a következő körnek is, hiszen Jordan Peele filmje, a Mi erős nyitányra számíthat.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Marvel Kapitány $69.3m $266.2m $152m
2  Csodapark $16.0m $16.0m $100m
3  Five Feet Apart $13.2m $13.2m $7m
4  Így neveld a sárkányodat 3. $9.3m $135.6m $129m
5  A Madea Family Funeral $8.1m $59.1m $20m
6  No Manches Frida 2 $3.9m $3.9m n.a.
7  Elrabolt világ $3.2m $3.2m $25m
8  A LEGO-kaland 2. $2.1m $101.3m $99m
9  Alita: A harc angyala $1.9m $81.8m $170m
10  Zöld könyv $1.3m $82.6m $23m

 

Címkék

box office nickelodeon comedy animation sci fi drama paramount sequel lionsgate captain marvel teenager flick focus features captive state wonder park five feet apart no manches frida 2

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7214696064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása