aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: pókhálós városok Takács Máté
2018. december 16. 16:57:00

Kategória: boxoffice 5 komment

Pókember az alternatív szálait szőve is jó befektetésnek bizonyul az amerikai mozikban, hiszen a Pókember: Irány a Pókverzum! korrekt startot jegyez az első helyen. Szintén ideálisan kezdett Clint Eastwood filmje, A csempész, ellenben a Ragadozó városokat csúnyán kerékbe törték a tengerentúli nézők.

spiderverse.jpg

> új filmek
A Pókember: Hazatéréssel, meg hát úgy egyáltalán az MCU-hoz való csatlakozással Pókember megtépázott box office-renoméja helyreállt. Olyannyira, hogy a Sony nem restellett új utakon is elindítani a figurát. Ennek eredménye a Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into the Spider-Verse; hazai bemutató: már a mozikban) címet viselő animációs film, amelyben mindenféle nemű és etnikumú hálószövő találkozik a párhuzamos dimenziók átjárhatóvá válásával. Ez így elég sok extra a hálószövő filmjeiben megszokottak mellé, no meg szokatlanul izmos kritikák is támogatják az üzelmeket, amik ígéretesen, bár nem áttörően indultak. 35,4 millió dollárral lépett az élre a két órás attrakció, amivel éppen a mozinkénti tízezer dolláros átlag alatt ragadt. A lehető legjobb nézői értékelések (CinemaScore: A+) mellett stabil versenyzőnek tűnik viszont a 90 millió dollárt kóstáló film a téli szünetre, szóval még tán 100 millió dollár rejlik benne az első három nap összege mellé.

Clint Eastwood négy éve a legmozgalmasabb évét jegyzi, hiszen két rendezése is mozikba került 2018-ban: A párizsi vonat nem talált be kritikai fronton, bevételei is visszafogottak maradtak, de így is fel tudtak nőni olyan korábbi eresztésekhez, mint az Azután vagy a J. Edgar - Az FBI embere. Ami A csempészt (The Mule; hazai bemutató: január 10.) illeti, az újságírók ezt sem tartják éppen korszakos alkotásnak, de kiegyeznek vele, és ez már bőven elég, ha egyszer a nézők kedvére tevő műről van szó. A 88 éves alkotó a Gran Torinóval már bizonyította, hogy ha ő van a kamera előtt egy könnyen rezonáló sztorit kiszolgálva, akkor van ám rá kereslet, s most ebből egy kicsit megint villant. 17 millió dollárral lett második a Warner terjesztése, s ez megint csak kellemes kiindulópont a hosszú távú gyűjtögetéshez, ami 70 millió dollár fölé is nyúlhat végül.

Peter Jackson nevével, jobban mondva A gyűrűk ura- és A hobbit-címekkel reklámozták a Ragadozó városok (Mortal Engines; hazai bemutató: december 27.) című sci-fit, amely, szokás szerint, közkedvelt könyv adaptációja. A látványos és kétségtelenül fantáziadús sztorit megszellőztető előzetesek azonban nem jutottak egyről a kettőre az amerikai nézőknél, pláne a konkurens, bejáratott franchise-ok marketingjének pörgése mellett. A 100-150 millió dollárt felemésztő művel az elsőfilmes, noha Oscar-díjas trükkszakember Christian Rivers ugyanúgy nem bírt el, mint ahogy a 47 ronin direktora is befürdött pár éve ugyanilyen időszakban, ugyancsak a Universal berkeiben. Ugyanis 7,5 millió dollár nem sok, annyit ragadott ki a pénztárcákból a film. Itt már csak kármentés kaphat helyet, a 3100 mozi heves csökkenésére számíthatunk a jövő heti tömeg érkezésével, úgyhogy a szüneti nyomulás sem fog szépíteni a számokon. 20-25 millió dollárnál lesz a vége.

Jó poénnak tűnt, hogy a Deadpool 2. ismét mozikba kerüljön kissé átformálva: kisípolt káromkodások és kivágott vérengzések, de bevágott A herceg menyasszonya-utalások súlyosbítják a Once Upon a Time in Deadpoolt, aminek a Fox 1500 mozit nyert meg, hogy a gyerekek is élvezhessék. Ám bármennyivel is szigorúbban vett odaát a korhatározás, alighanem a PG-13 szint potenciális nézői azért csak befurakodtak, ha érdekelte őket a cucc, szóval most csak kevesen éltek a lehetőséggel. Szerdán indult a film 910 ezer dolláros bevétellel, a hétvégi összeg pedig 2,6 millión alakult. Ami kellemetlenebb, hogy jól belerondított a franchise a saját kritikai egyenlegébe is egy középszerűnek minősített delikvenssel. Ez van, 6-7 millió dollárral növekedhetett a nyáron összekalapozott 318,5 millió.

> korábbi filmek
Túl van a 100 millió dolláron a Creed II. A Warner forgalmazta folytatás hamarabb kifárad, mint az első rész, de simán felszállóágban hagyja a franchise-t. Ez is elmegy majd hat epizódig...

> végszó & ami jön
A top 12-re 106 milliót költöttek a nézők, ami egy olyan veszett forduló előtt, ami következik, nem rossz, sőt szinte csendes. A kedélyeket először a Mary Poppins visszatér borzolja szerdától, majd az Aquaman és az ŰrDongó feszül egymásnak, az előbbi győzelmével kecsegtetve, de hosszabb távon az utóbbi is jól kijöhet a dologból. Még Jennifer Lopez és Steve Carell is kínálja magát, de az Álommeló és az Isten hozott Marwenben ilyen blockbuster-jelöltek mellett elveszhet.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Pókember: Irány a Pókverzum! $35.4m $35.4m $90m
2  A csempész $17.2m $17.2m $50m
3  A Grincs $11.6m $239.3m $75m
4  Ralph lezúzza a netet $9.6m $154.5m $175m
5  Ragadozó városok $7.5m $7.5m $100m
6  Creed II. $5.4m $104.9m $50m
7  Bohém rapszódia $4.1m $180.4m $52m
8  Instant család $3.7m $60.2m $48m
9  Legendás állatok: Grindelwald bűntettei $3.7m $151.7m $200m
10  Zöld könyv - Útmutató az élethez $2.8m $24.7m $23m

 

Címkék

fox sony box office animation warner clint eastwood universal adaptation deadpool 2 mortal engines once upon a deadpool spider man into the spiderverse the mule

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4214490942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2018.12.16. 17:28:33

Eközben az Aquaman már 263 milliót gyűjtött nemzetközi vizeken.

Csaba Turbucz 2018.12.16. 18:26:32

Remek.már számolni se tudom ez hányadik változata a Pókember filmeknek.Jah de most animációs!!Húha!És most a korrektség jegyében van néger,női és dagi pókunk is.Leszbi pók lesz?Szánalom.Akkor se nézném meg ha fizetnének érte.

Csaba Turbucz 2018.12.16. 19:05:55

@Repce Manó: mely országokban megy már?Kínában jelenleg 180-on áll.

Repce Manó 2018.12.16. 22:22:56

@Csaba Turbucz: az imdb oldalán, ha rámész a bemutató dátumra, akkor kiadja, hogy melyik országokban mikor van a bemutató. Értelem szerint, ami későbbi időpontot mutat, ott még nem vetítik. Szerintem 600 millió simán összejöhet csak nemzetközi piacról, az alapján, hogy 126 milliót gyűjtött ezen a hétvégén és még milyen piacok vannak hátra.

Csaba Turbucz 2018.12.17. 15:10:00

@Repce Manó: letérdelek ha nyom ez is Venomot.Ha nem láttad még ne hagyd ki mert én az Avatar óta nem láttam ilyen látványt.Man of steel,Doctor Strange elbújhat.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása