aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: richer asians Takács Máté
2018. augusztus 26. 17:20:00

Kategória: boxoffice 2 komment

Bár augusztus vége csak kínt és keservet ígér az amerikai mozikban, a Crazy Rich Asians igyekszik feldobni a hangulatot azzal, hogy csaknem annyi pénzt szállít le, mint első hétvégéjén. Közben a Haláli bábjáték elhalálozott a premierkor.

happytime_murders.jpg

> új filmek
Van, hogy kifizetődő ötlet elsősorban gyerekeknek szánt eszközöket latba vetni a felnőttek szórakoztatására, erről a Virsliparti alkotói tudnának mesélni. Ellenben a bábozás-rajzolás az idősebbek számára azért mégsem az az elképzelés, amiért tíz dollárt kérdés nélkül kicsengetnek, anno az Amerika Kommandó: Világrendőrség is ezért sült fel - s ezért kerülte el majdnem a magyar mozikat; végül egy kópián meg lehetett nézni. Ez nem mondható el a Haláli bábjátékról (The Happytime Murders), aminek kétségkívül előnyére vált, hogy a Muppetek eleve a felnőttek kedvencei is - viszont kevesen szeretik a kedvenceiket magukból kifordultan látni. A szűk kör, aki maradt a fedélzeten mint érdeklődő, 10 millió dollárt hagyott a több mint 3250 mozi pénztárában. Kevés ez egy ilyen 'high concept'-komédiának, pláne, ha a zsáner egyik top neve, Melissa McCarthy pufogtatja benne tudását. Az STX Entertainment így nehezebben fizeti ki azt a 40 millió dollárt a befektetőknek, amire szükség volt a film elkészültéhez, és a rendező Brian Hensonnak is több magyarázkodásba kell bocsátkoznia, mint azt előre tervezhette az atyai örökség új irányvonalának kijelölésekor. A Haláli bábjáték nagyon gyenge nézői értékeléseket kapott, ami lényegesebb a gyatrázó kritikáknál. Viszont annyira nem gyatrák, hogy megfutamítsanak egy gyatra vígjáték/Mccarthy-faló nemzeten ténykedő forgalmazót a film bemutatásától - talán nem akart a Freeman közösséget vállalni a botrányos poénkodással? Az is lehet. Mindegy, Amerikában is olyan lesz, mintha be se mutatták volna, 20 millió dollár körül le is húzhatja a rolót.

A Global Roaddá lett Open Road Films folytatja életképtelenségének kirakatba tételét az A.X.L. című robotkutyás családi sci-fivel. Az Éjjeli napfény ($9,6M), a Kutyaparádé ($17,8M) és a Hotel Artemis ($6,7M) után ez az elsőfilmes író-rendező istápolásában létrejött produktum is nagyobb teret kapott annál, amire hivatott, pedig ezúttal csak 1710 mozi állt be a sorba. 2,9 millió dollárral a tizedik helyért is meg kellett küzdenie a filmnek, miközben a másik fronton teljes üzemzavarral szembesült, azaz a kritikusok örömüket lelték az oltásában. Ami a nézői vélekedéseket illeti, ott azért nem vészes a helyzet, az A.X.L. éppen annyira nyerte el tetszésüket, mint a múlt heti Alfa - kutyákkal azért nem lehet tévedni, ez még mindig áll. A csupán 10 millió dollárból készült film 7,5 millió dollárnál sokkal messzebb nem robog, vélhetően.

A való életből merítő, inspiráló, reménykedős történeteket dolgoz fel a Beautifully Broken című dráma, amiben javarészt ismeretlen színészek láthatók. Az ArtAffects Entertainment nevű cég forgalmazta film 651 mozi műsorára került fel, kissé elbizakodottan, de persze az ilyesfajta emberi drámáknál sosem lehet tudni, mikor érez kedvet hozzájuk a fogékony amerikai közönség. Most nem: a kb. 650 ezer dolláros nyitány alig jelent ezret mozinként, így feltehetőleg rögvest kiszórja, aki teheti. A Beautifully Brokennek marad így a tévés hódítás lehetősége...

> korábbi filmek
Nem volt annyira őrült, amit a Crazy Rich Asians művelt egy hete a maga 34 millió dolláros, öt napos bevételével, de ami késik, nem múlik. A Warner remek kritikákkal vértezett és alaposan taglalt romantikus vígjátéka jóformán megismételte nyitányát ezen a hétvégén, 25 millió dollárt halmozva fel. Részben az említett médiajelenlét, részben a premierek teljes érdektelensége segítette meg a filmet, de az ázsiai kisebbség szájhagyomány útján történő mozgosítása is világosan benne van ebben, s lesz is még. 77 millió dollár gyűjt össze eddig, egy hét múlva, a Labor Day hosszú hétvégén pedig a 100 millió is le lesz tudva egy újabb #1 helyezéssel.

Átlépte a 100 millió dollárt második helye megtartásával a Meg - Az őscápa. A Warner stúdió tehát fürdőzik a váratlanul méretes sikerekben. Persze, a film jókora költségvetése még megkövetel pár nyerő fordulót, amikből egyet a következő hétvégén le is tudhat Statham horgászata.

> végszó & ami jön
Ama következő hétvégén kevés érdekes premier lesz, leginkább a most pár moziban bemutatkozott Keresés villanthat, a Crazy Rich Asians farvize által feljebb is lökve, tekintve, hogy ázsiai származású a főszereplője ennek is. Szerdán Az Eichmann-hadművelet száll be a buliba, de aligha lesz sikeres vállalkozás, mármint a moziban, s a Kin című sci-finek se terem majd sokkal több babér péntektől, mint most az A.X.L.-nek.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Crazy Rich Asians $25.0m $76.8m $30m
2  Meg - Az őscápa $13.0m $105.3m $150m
3  Haláli bábjáték $10.0m $10.0m $40m
4  Mission: Impossible: Utóhatás $8.0m $193.9m $178m
5  Barátom, Róbert Gida $6.3m $77.6m $70m
6  22 mérföld $6.0m $25.2m $35m
7  Alfa $5.6m $20.2m $60m
8  Csuklyások - BlacKkKlansman $5.3m $32.0m $15m
9  A.X.L. $2.9m $2.9m $10m
10  Slender Man - Az ismeretlen rém $2.8m $25.4m $10m

 

Címkék

box office sci fi axl muppets melissa mccarthy stx the happytime murders global road crazy rich asians beautifully broken artaffects

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7114203855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2018.08.28. 10:25:06

Ez rekord?tud valaki mondani hasonló esést 35 milliós premier után?

Repce Manó 2018.08.30. 23:08:59

@Csaba Turbucz: www.boxofficemojo.com/alltime/weekends/smallestdrops.htm?page=DROP3000&p=.htm

van ott bőven. Igaz, hogy ennek döntő része karácsonyi szezonban indult, amikor nem ritka, hogy a második hétvége erősebb, mint az első, főleg a nem hype-olt blockbusterek esetében, de igen, valóban figyelemre méltó eredmény az ázsiaiaktól.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása