aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: dumped minds Takács Máté
2018. augusztus 05. 17:30:00

Kategória: boxoffice 4 komment

A nyár utolsó hava nagy durranás nélkül vette kezdetét, ami helyette akadt, az sok felemás és hervatag nevező. A Barátom, Róbert Gidának nem sikerült első helyet szereznie, miközben A kém, aki dobott engem is csak átlagos eredményt ért el. Súlyos kudarc is akadt a Sötét elmék képében, miközben az első helyen a franchise-legjobb mutatókat magáénak tudó Mission: Impossible: Utóhatás áll második hete.

spy_dump.jpg

> új filmek
A Disney a régi klasszikusainak nagyszabású játékfilmmé adaptálásai közé olykor beiktat egy-egy komolyabb ambícióktól mentes újrajátszást is, és mondjuk az Elliott, a sárkánnyal be is jöhettek számításaik két éve. A Barátom, Róbert Gida (Christopher Robin; hazai bemutató: már a mozikban) viszont jóval ismertebb és szeretettebb figurákhoz nyúl ahhoz, hogy beérje a stúdió a 25 milliós nyitánnyal, ami született - szemben a 30 milliót prognosztizáló előrejelzésekkel. Ha azt vesszük, hogy a kedveltség ellenére Micimackóék már legutóbb is nagyon-nagyon szerény számokat szállítottak (a 2011-es rajzfilm esetében 26,7 millión állt meg a mutató), most pedig szokatlan külsővel tértek vissza, hát valamennyire érthető, hogy csak az említett sárkányos meséhez mérhető érdeklődés mutatkozott. A filmről alkotott nézői vélemények viszont nagyon pozitívak, így a hónap folyamán derék gyűjtögető válhat belőle - ha a Nyúl Péternek sikerült 100 millió fölé jutnia ilyen pozícióból, a Barátom, Róbert Gida is képes lehet rá, de legalább a 75 milliós költségvetést be kell fognia.

Mila Kunis és Kate McKinnon nem oly rég hazánkban jártak, munkálkodásuk eredménye pedig most az amerikai nézők elé került. A kém, aki dobott engem (The Spy Who Dumped Me; hazai bemutató: augusztus 16.) címe által alaposan meghatározott ötletet realizál, a kritikák alapján némileg korlátolt módon, és a nézők is korlátozott számban sorakoztak fel. Tipikus-átlagos nyitányt szállított a Lionsgate istápolta akció-vígjáték a maga 12,4 millió dollárjával, amit a közömbös nézői visszajelzések ellenére is képes lehet a film 40 millió közelébe juttatni, tekintve a hónap hátralévő részének férfiorientált-felhozatalát.

A Fox kicsit későn ébredt, mikor úgy döntött, filmre viszi Alexandra Bracken Sötét-elmék trilógiájának első kötetét. Egyrészt mert a történet koncepcióját alaposan kimerítették már a hasonszőrű filmek, másrészt meg mert már eleve leáldozott a disztopikus tinifilmeknek. A Sötét elmék (The Darkest Minds; hazai bemutató: augusztus 9.) így azok táborát gyarapítja majd, amik sosem teljesedhetnek ki a vásznon - a film ugyanis több mint 3000 moziból csupán 5,8 millió dollárt volt képes kisajtolni, kizárva a folytatásokat. A főszereplő Amandla Stenberg számára tehát változatlanul esedékes az áttörés, lévén tavaly nyáron a Minden, minden is csak szórványosan találta meg közönségét az amerikai mozikban. A Sötét elmék 34 millió dollárból forgott, ennek jó, ha felét viszontlátja majd a kasszákban.

Dinesh D'Souza konzervatív véleményvezér 2012-ben már alaposan megszedte magát a 2016: Obama's America című dokumentumfilmből, mostanra azonban új forrásokra lehetett szüksége, vagy csupán a világnak egy filmre, amiben Donald Trump és Abraham Lincoln megkapják a maguk történelmi párhuzamát. A Death of a Nation több mint ezer moziban került műsorra a Quality Flix forgalmazásában, amely cég ezzel alapos kétségeket támaszthatott neve hitelét illetően, hiszen a film minden idők legrosszabbjai közé lőtte ki magát a kritikák alapján - politika-befolyásolta vélemények ide vagy oda (1 pont a Metacriticen, 0% a Rotten Tomatoes-on). 2,3 millió dollár birtokosai érezték kötelező programnak a Death of a Nationt, 5-7 millióig bővülhet is a kör.

A nyolcadik osztályos lét viszontagságait taglalja az Eighth Grade című dráma, a kritikák szerint roppant hatásos módon. A kiváló visszhangon felbuzdulva az A24 három hétvége után ezer moziba tuszkolta be a szűk réteghez szóló filmet, amivel bizony veszített erejéből: egy helyről kevesebb mint 3000 dollár folyt be a múlt heti több mint 8000-hez képest. A 2,9 milliós hétvégi bevétel a top 10-en kívüli helyezést ért most, de tízmillió fölé vezető útra lépett a film, ami cseppet sem rossz eredmény.

> korábbi filmek
Tom Cruise megállíthatatlanul tör előre. A Mission: Impossible: Utóhatás csak 43%-ot veszített rekorder nyitányából, ami a legjobb második hétvégi arány a Fantom protokoll karácsonyi ügyködésén túl. A Paramount akciófilmje ezzel, vagyis 35 millió dollárjával a vezető helyet is megőrizte (akárcsak a Titkos nemzet három éve), az összbevétel pedig 125 millió dollár közelébe került tíz nap alatt. Ha a tempó nem változik és maradnak az arányok is, biztosan 200 millió fölé jut a film, s talán a 2000-es második rész 215 millióját is lepipálja.

A hét folyamán átlépte a 400 milliót a Jurassic World: Bukott birodalom, s ez nem feltétlenül volt világos kimenetel az első hétvége után. A Universal prezentációja azonban újfent bizonyította, hogy egy Jurassic-mozi mindig jó program a családoknak a nyárban.

Ugyan egy hete úgy látszott, a Fekete Párduc kifullad 700 millió alatt, a Disneynek megvannak a maga módjai a számok megbűvölésére. A képtelen sikerű Marvel-mozi most több mint 1300%-ot emelkedve, csupán 25 moziban peregve ugrott átt ezen a határon, ami korábban csak a Star Wars: Az ébredő Erőnek és az Avatarnak sikerült.

Szintén mérföldkőhöz érkezett A hihetetlen család 2. A Disney-Pixar-mozi átlépte világszinten az egymilliárd dollárt, és már nem választja el sok, hogy a Toy Story 3-at lepipálva a gyártó legtöbbet hozó filmje legyen.

> végszó & ami jön
Két hónapja nem volt ilyen lassú a forgalom, és éves viszonylatban is gyengélkedett e hétvége, de hát a nyári csúcs immáron lezúgott. Egy hét múlva azért még Jason Statham és a kihalt hal csalit dob közel 4000 moziba a Meg - Az őscápa élén... ebből mi lesz?! Jön még a Slender Man - Az ismeretlen rém is némi rémisztgetésre, ami az év ezen szakában olykor jól sül el, illetve Spike Lee újdonsága a BlacKkKlansman - Csuklyások is bemutatkozik.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Mission: Impossible: Utóhatás $35.0m $124.5m $178m
2  Barátom, Róbert Gida $25.0m $25.0m $75m
3  A kém, aki dobott engem $12.4m $12.4m n.a.
4  Mamma Mia! Sose hagyjuk abba $9.1m $91.3m $75m
5  A védelmező 2. $8.8m $79.9m $62m
6  Hotel Transylvania 3: Szörnyen rémes vakáció $8.2m $136.5m $80m
7  A Hangya és a Darázs $6.2m $195.5m $162m
8  Sötét elmék $5.8m $5.8m $34m
9  A hihetetlen család 2. $5.0m $583.1m $200m
10  Teen Titans Go! To the Movies $4.9m $20.8m $10m

 

Címkék

fox disney box office sci fi drama mila kunis documentary adaptation lionsgate spy movie children movie kate mckinnon a24 christopher robin mission impossible fallout the spy who dumped me the darkest minds amandla stenberg dinesh d souza death of a nation quality flix eighth grade

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1914163517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tyuklepes79 2018.08.05. 18:48:47

Tudtommal a Disney megötszörözte a vászak számát a Fekete Párduc esetében, ezért lett meg a 700millió. Adnék forrást de már nbem emlékszem hol olvastam ...

Csaba Turbucz 2018.08.05. 19:41:08

@tyuklepes79: csak összehozták ez a 700 miliiós határt nagy szenvedve :D

4000 moziba küldik a Meg-et??? Elküldeném elmeorvoshoz a Warner embereit.súlyos bukta lesz a 150 milliós film.

A Fallout baromi jó hétköznapokat hozott.Elég jó lefutás elé néz és Kinából is számitok egy 150 misire.Könnyen a legsikeresebb rész lehet World Wide.

tyuklepes79 2018.08.05. 19:51:53

@Csaba Turbucz: ige, ez tény. Annyira nem izgat a Black Panther szereplése, csak ez a vászonszám-emelés hozzátartozik a teljes képhez. Az IW szereplése ami nekem csalódás, bár ez nem tartozik ide ...

Csaba Turbucz 2018.08.05. 21:56:18

@tyuklepes79: szánalmas,hogy ennyire semmilyen szuperhős tucatmozi 700 millió dollárt termel,csak otthon.és a közönség aszisztál ezekhez a bazári cirkuszokhoz.Ezek a marveles CGI okádások értéktelen semmik bármiféle mondani való nélkül.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása