aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: birodalmi lelépegető Takács Máté
2018. június 24. 17:20:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A Jurassic World: Bukott birodalom nyilván nem volt képes rekorder elődje iramát tartani, de tisztességes eredménnyel, amúgy pedig igazi blockbusteri nyitánnyal lépett az első helyre, miközben A hihetetlen család 2. pedig tíz nap után már dobogós helyért vetekszik a Pixar bevételi rangsorában.

jurassic_world_2.jpg

> új filmek
A Jurassic World három évvel ezelőtt egészen meglepő magasságokba jutott: megdöntötte az első hétvégi bevételi rekordot, ha ugyan kicsivel is - aztán pedig hétről hétre olyan mértékben veszített csak bevételéből, hogy több mint megháromszorozva történelmi nyitányát (egy gyorsan változó történelemben), a Titanic mögé zárkózott fel az amerikai toplistán 652 millió dolláros bevétellel. Több se kellett a Universalnak, ám mégis kevesebb mint másoknak: a folytatás lehetősége egyből trilógialehetőséggé duzzadt, viszont a régi iskola szerinti beosztásban. Ez közelebbről három éves távlatot jelentett az új rész számára, ám e felgyorsult fogyasztású környezetben három év már akár veszteségekkel is járhat - ha nem egy olyan franchise-ról van szó, ami negyed évszázados és hosszú szünet után ért el csaknem új nézettségi csúcsot is. Ám új közönségnek is szólt, akik le tudnak ám kopni simán, ahogy a régiek is, ha nem azt kapják, amire számítanak. Így aztán nem is lehetett a minden idők második legszélesebb bemutatójaként induló Jurassic World: Bukott birodalom (Jurassic World: Fallen Kingdom; hazai bemutató: már a mozikban) számára hasonló magaslatokat kijelölni, mint elődjének. A prognózisok 150 millió dollárig merészkedtek, és ennek legfelső csücskéig jutott, kicsit tehát megint messzebbre, mint vélni merték. Tette mindezt a már egy ideje olvasható, közepes kritikák mellett, amik a második és még inkább a harmadik Park-film újságírói fogadtatását idézik. A nézői reakciók ugyanakkor azokénál jobbak, még ha egy fokkal kisebb lelkesedésről is árulkodnak, mint három vagy huszonöt éve. A Bukott birodalom összességében jól vette az akadályt, kicsit kevésbé eseményszámba menően, kicsit kevésbé zajosan, de 375 millió dollárra mindenképpen hivatottan, globálisan természetesen bőven egymilliárd feletti végződéssel (már 700 felett). És majd az utolsóval (?) nagyon ügyesen bánnak a marketingben, hogy tartsa a szintet...

> korábbi filmek
Csúcsot döntő, 182 millió dolláros nyitányát követően A hihetetlen család 2. nem lassított: keddi, 27 milliós bevételénél csak Star Wars-filmek hoztak többen nem kiemelt vagy ünnepi kedden, a heti futam pedig már meghaladta az első rész komplett bevételét. Ilyen frenetikus számok után nem meglepő, hogy azért most felezett egy erőset a Disney terjesztése, de az újabb 80 millió dollárral már 350 millióra lépett az összbevétel, ami pár millióra van az Agymanóktól, és aztán a Toy Story 3. és végül a Szenilla nyomában is terítékre kerül. Ami a becsült nézőszámot illeti, a filmet lassan már annyian látták, mint az első részt összesen, tehát a siker és lefőzés nem csak dollárokban, hanem eladott jegyekben is értendő, ami azért igazán nagy szám manapság egy folytatás esetében - és amúgy még lehet belőle a valaha bemutatott húsz Pixar-mozi leglátogatottabbja, amihez nagyjából 520 millió dollárig kell eljutnia.

Harmadik hétvégéjén az Ocean's 8 - Az évszázad átverése átbillent a 100 millió dolláros korláton. A Warner gondozottja az Ocean's Thirteent biztosan maga mögé taszigálja még, s kis szerencsével a Twelve 125 milliója is meglesz. Hogy mindez a folytatást igazolja-e, biztosan kiderül rövidesen.

A Deadpool 2. közben a 300., a Solo: Egy Star Wars-történet pedig a 200. millióján van túl. Előbbi számára ez kielégítő fejlemény, így a Fox fejében megfoganhatnak további filmek, míg a Disney sokat taglaltan tanakodik a további különálló Star Wars-filmek felett.

> végszó & ami jön
Az esztendő 25. hétvégéje még sosem termett ennyi pénzt, mint most, ráadásul jócskán rá is licitált a kb. 275 millió dollár a 2015-ösre, amikor ugyancsak a Jurassic World volt a király. Ez így lesz jövő hétvégén is, amikor a Sicario 2: A zsoldos lesz a legnagyobb ász a premierek között, illetve az Uncle Drew című vígjáték próbál jó szelet kifogni. A dinók 65, a hihetetlenek 45 millió dollár körüli összeggel tarthatják a frontot.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Jurassic World: Bukott birodalom $150.0m $150.0m $170m
2  A hihetetlen család 2. $80.9m $350.4m $200m
3  Ocean's 8 - Az évszázad átverése $11.7m $100.4m $70m
4  Haverok harca $8.2m $30.4m $28m
5  Deadpool 2. $5.3m $304.2m $110m
6  Solo: Egy Star Wars-történet $4.0m $202.2m $275m
7  Örökség $3.8m $35.0m $10m
8  Superfly $3.4m $15.3m $16m
9  Bosszúállók: Végtelen háború $2.5m $669.5m $316m
10  Won't You Be My Neighbor? $1.9m $4.1m n.a.

 

Címkék

box office pixar universal sequel jurassic world jurassic world fallen kingdom incredibles 2

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7214068751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2018.06.24. 19:32:52

Nem semmi.120 milliónál nem vártam többet még múlthéten.Mennyi lett volna ha szombat-vasárnap ha jól is sikerül a film?400 ig szerintem elfog menni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása