aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: sodródás Takács Máté
2018. június 03. 17:42:00

Kategória: boxoffice 4 komment

Június elejéhez minden ízében méltatlan forgalmat bonyolítottak az amerikai mozik. Premierfronton érdektelen filmek próbálkoztak az elmúlt hetek blockbustereinek árnyékában, amely árnyék ugyanakkor nem túl nagy; a Solo: Egy Star Wars-történet őrizte ugyan első helyét, de nagy arányú elpártolással szembesült.

adrift.jpg

> új filmek
Sem nyári premierjéhez, sem több mint 3000 mozijához, sem viszonylag piacképes sztorijához nem ért fel a Sodródás (Adrift; hazai bemutató: július 5.) első hétvégi eredménye, és ami még jelentősebb, a 15 milliót azért meg-megszavazó előrejelzésekhez sem. A Shailene Woodley főszereplésével készült túlélő-dráma 11,5 millió dollárral lett harmadik, vagyis az STX forgalmazó nem tudta igazán hasznosítani azt, hogy a múlt hetek nagypályásai alól gyorsan fogy a talaj, felszabadítva némi leköthető nézői figyelmet. A Sodródva 35 millió dollárból forgott, ami nagyjából a maximumnak tűnik bevételi lehetőségeket illetően is, tekintve, hogy a nézői visszajelzések nem árulkodnak lelkendezésről.

A Blumhouse szerényebb profilú filmjeire szakosodott BlumHouse Tilt forgalmazó a második legjobb nyitányát jegyzi eleddig az Upgrade című sci-fi horrorral. A 4,5 millió dollár ráadásul egy egész korrekt kritikákat begyűjtő filmet boldogít, így az esély adott, hogy e második helyről végül elsőre ugorjon Leigh Whannell, a Fűrész alkotójának munkája, s ehhez csupán 11 millió dollárig kell eljutnia. Három-ötmilliós költségek mellett az már nem rossz...

Johnny Knoxville és bandája először 2002-ben foglalta el a vásznat az első Jackass-filmmel, az azóta eltelt 16 év alatt pedig jócskán morzsolódott követőtáborukból - ez egy nyerő, közönségszélesítő koncepcióval áthidalható, ahogy az a Rossz nagyapó idején kiderült. Ám az Action Point, ami egy teljesen veszélyes vidámparkról szól jackass-szerű megmozdulásokkal, jóval behatároltabb őrültségekre hívja a nézőket - a stúdió is tisztában lehetett ezzel, lévén a Paramount alig 2000 mozit szerződtetett a filmnek. Még ez is sok volt. Az Action Point 2,3 millió dollárral indított, ami rendkívül silány szám, és biztosítja, hogy még 19 milliós büdzsé mellett is ki lehessen jönni rosszul a dolgokból. Persze, majd megoldják, mozin kívül.

> korábbi filmek
Az első hétvége rettenetes sajtóvisszhangja is alaposan rásegített arra, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet a második hétvégéjén teljesen megsemmisüljön, ha az alapvető érdektelenség (a korábbi Star Wars-filmekhez viszonyítva, persze) önmagában nem lett volna elég. A Disney igen drága projektje 65%-kal hozott most kevesebbet, mint egy hete, ami 30 millió dollár alatti hétvégi bevételt takar. Tíz nap alatt a Solo még nem teljesítette a 150. milliót, így kapuzáráskor csak valamivel 200 millió fölött áll majd.

Túl van a negyedmilliárdon a Deadpool 2., noha a Fox terjesztése oly mértékben veszít lendületéből, hogy az első rész 363 milliójától több mint 50 milliós távolságban marad végül. 300 millió egy második résztől ugyanakkor cseppet sem kevés, ha a nagy ötlet már nem olyan nagy ötlet.

> végszó & ami jön
A top 12 bevétele a 2000-es évben, azaz 18 esztendeje volt utoljára ilyen alacsony, százmillió dollár alatti az év 22. hétvégéjén. Nem csoda ez, ha egyszer a csúcsszezon egy csúcs hétvégéjén semmi érdemlegeset nem küldtek moziba a forgalmazók - miközben Deadpool és Solomeg egymás hátára másztak. Ráadásul idén is a második legbénább víkend volt ez, csak február elején, a Super Bowl idején folyt kevesebb pénz a kasszákba. Ezen most az Ocean's 8 - Az évszázad átverése próbál segíteni, de félő, kevés lesz, úgyhogy minden segítség elkél az Örökség című horrortól és a Hotel Artemis című thrillertől is.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Solo: Egy Star Wars-történet $29.3m $148.9m $250m
2  Deadpool 2. $23.3m $254.7m $110m
3  Sodródva $11.5m $11.5m $35m
4  Bosszúállók: Végtelen háború $10.4m $642.9m $300m
5  Könyvklub $6.8m $47.3m $10m
6  Upgrade $4.5m $4.5m $5m
7  A partiállat $3.5m $46.3m $30m
8  Breaking In $2.8m $41.3m $6m
9  Action Point $2.3m $2.3m $19m
10  Átejtve $2.0m $45.5m $12m

Címkék

horror thriller box office upgrade solo johnny knoxville paramount stx shailene woodley blumhouse leigh whannell adrift bh tilt action point

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5814021112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2018.06.03. 18:27:21

Megnéztem tegnap a Solo-t, értem a rosszabb visszhangot, de egyébként egy teljesen korrekt film. Lehetőségeihez mérten (rendezőcsere, fura casting, egyszerű sztori), egész szórakoztató lett. Szerencsére nem lett egy Last Jedi, de ezek a Disney SW-k a Rouge One kivételével eléggé mások, mint a régiek.

Csaba Turbucz 2018.06.03. 19:35:09

Ezek az adatok örömteliek.Nem gondoltam volna,hogy ezen az életképtelen piacon is 65%-ot zuhan majd és így telibe szarják az amcsik a legújjabb Star Warst.Jó lenne ha megeröltetnék már ott magukat és más témákra is költenének mert ez már lerágott csontnak se nevezhető annyira megcsócsálták.

Fejlődő szervezet 2018.06.04. 11:19:06

@Atkakukac1989: Szerintem pont a Rogue One volt teljesen más, mint a régiek; a többi, Disney égisze alatt készült SW-filmet könnyűszerrel kapcsolni tudom a korábbiakhoz. A Solót továbbra is sajnálom, szerintem egy kifejezetten szórakoztató film lett, ami abszolút passzol a SW kánonba, kár érte, hogy pont erre jár rá a rúd.

pele_nka 2018.06.04. 16:38:58

Sokkal jobb film, mint ahogy a boxoffice mutatja és messze jobb, mint az ep7-8. Valójában az ep8 kritikája ez a boxoffice adat. Han shot first!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása