aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/17.) Takács Máté
2018. április 29. 10:52:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A Bosszúállók: Végtelen háború megcélozza a nyitányrekordot Észak-Amerikában és globálisan is, s Magyarországon is a Star Wars-ok nyomába kíván szegődni. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_17.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Miközben nemzetközileg a Vasember 3. már hódított, az amerikaiak a Pain & Gaint ($20.2m/$49.9m) tüntették ki figyelmükkel győztes mértékben. Michael Bay "művészfilmje" gyorsan visszaesett aztán, de alacsony költségvetésének hála Mark Wahlberget és Dwayne Johnsont jó befektetésnek tüntette fel.

errefelé
És igen, a Vasember 3. nemzetközileg már hódított, így nálunk is, az MCU addigi legjobb nyitányát szállítva 92.000 nézővel. A Bosszúállókon felbuzduló közönség pontosan az egy évvel korábbi, össznépi haddelhadd szintjéig juttatta Robert Downey Jr. harmadik magánszámát, vagyis végül 303.000-en fizettek be rá. Hogy ezen kívül mennyire nem volt élet a mozikban, jól szemlélteti, hogy a harmadik helyezettre, a szintén premier Menedékre csak 3.364 jegyet adtak el.

10 éve...
odaát
Az MCU elindulása előtt egy héttel vígjátékok szórakoztatták a nagyérdeműt. A Bébi mama ($17.4m/$60.5m) akkoriban keveset kínált Tina Fey és Amy Poehler, plusz figyelemreméltó mennyiségű zöldhasú személyében-képében (sőt, még 2015-ben, a Lánytesók idején is... ezt a diszkriminációt!) ahhoz, hogy mi is nevethessünk rajtuk, de odaát tényleg derekas karriert futott be a Universal terjesztése. Szintén elég rajongót trombitált össze a Kalandférgek 2: Öbölből vödörbe ($14.9m/$38.1m), a mostani Super Troopers 2-höz hasonlóan csaknem az első rész teljes bevételét leszállítva a premierkor. Ugyan Harold és Kumar nem maradt sokáig az élbolyban, egy harmadik részt még megért a dolog, de a szériacsúcs a középső epizód maradt - nálunk meg ebből is csak az elsőt vetítették.

errefelé
Az igencsak hervatag tíz évvel ezelőtti április utolsó víkendjén a Lepattintva pattant be az élen; a vígjátékra 14.000-en voltak kíváncsiak az első négy nap folyamán, ami több mint duplája a második helyezett forgalmának. Sokáig néztük aztán Jason Segel szakítás utáni odüsszeiáját, mígnem 54.000-es jegytömegnél lepattintottuk. Nem váratlanul, de szégyenteljes bemutatkozás jellemezte a sokat késett, ám annál prímább Börtönvonat Yumábát; az Intersonic teremtette a mozikba sok elbaltázott mozzanattal, s csak párezren nézték meg - összesen. Nem westernnek való vidék.

15 éve...
odaát
Kevésen múlott, de Ki nevel a végén? át kényszerült engedni a vezető helyet a stúdió friss nevezésének, az Azonosságnak ($16.2m/$52.2m). A James Mangold sokoldalúságát újfent bizonyító thriller nem került sokba, így könnyen lett belőle siker, és a befejezést is alaposan megemlegette a közönség.

errefelé
A Johnny English harmadjára is nyerő tudott lenni, miközben két InterCom-premier gyengélkedett. A nap könnyei még dobogós helyezést tudhatott magáénak, noha Bruce Willis nimbusza már csak 37.000 nézőt vakított el összesen. Jóval nagyobb pór volt a Végső állomás 2.; a horror-folytatás csupán 20.000-en nézték meg, ami amellett, hogy fele az első rész eredményének, látszólag be is tette a kaput a szériának idehaza. A harmadik rész kimaradt a mozikból ugyanis - csak aztán jött a 3D és felrázta a horror-kedvet.

20 éve...
odaát
Mark Wahlberg első #1 filmjét jelentette a RobbanóFejek ($10.8m/$27m), egy nálunk csak videón befutott akció-thriller John Woo és Wesley Snipes közös produceri kezei alól (!). A színészpartnereket látva nem lennénk biztosak benne manapság, hogy odaát sem videós forgalmazásra szánták (Antonio Sabato Jr., Lou Diamond Phillips, Bokeem Woodbine), de húsz éve azért még összedobtak rá 13 milliót, amire a közönség válasza dupla ennyi volt. Nem robbant fel, nem robbant le.

errefelé
A Michael Crichton-adaptációk sorát A gömb folytatta, ám a Jurassic Park, a Zaklatás és a Congo 200.000 néző feletti tudományához nem tudott felérni a víz alatti sci-fi. Mindazonáltal biztos kézzel szerzett vezetést, és végül 172.000-en törhették a fejüket, hogy ők hogyan tudnák elfeledni a látottakat a szereplőkhöz hasonlóan. Richard Gere is beköszönt egy körre, de sarokba szorították: a Vörös sarokra kevesebb jegy kelt el összesen, mint A gömbre az első hétvégén (konkrétan 27.000).

hu_2018_17.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office bruce willis richard gere michael bay mark wahlberg iron man michael crichton james mangold harold and kumar tina fey dwayne johnson jason segel final destination amy poehler sphere johnny english box office hazai regebbi hetvege the big hit

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6613878760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása