aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/15.) Takács Máté
2018. április 14. 17:56:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Rampage - Tombolás az amerikai mozikban alul maradni látszik a Hang nélküllel szemben, Magyarországon viszont már nem túl izmos számokkal is első lehet. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_15.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Chadwick Boseman, aki a Fekete Párduccal gyakorlatilag megdicsőült, már öt évvel ezelőtt nagy tettet hajtott végre, amikor eljátszotta Jackie Robinsont A 42-es ($27.5m/$95m) élén. Az életrajzi sportdráma egy nemzeti játékot és annak egyik legnagyobb hősét vitte vászonra, nem csoda hát, hogy ennyire rákattant a közönség. A csaknem százmillióig eljutó film a Warner addigi legsikeresebb nevezése volt 2013-ban. Második helyen kezdett, tulajdonképpen egészen meglepő(en nagy) összeggel a Horrorra akadva 5. ($14.2m/$32m), Nem csak a szériát, de a paródia műfaját is végleg, de legalábbis jó időre kifullasztó fércműre kevesebb mint harmadannyi jegy kelt el, mint az addigi legérdektelenebbnek bizonyuló második részre.

errefelé
Az amerikai nézők előtt láthattuk a Feledést; Tom Cruise sci-fije nagy fölénnyel az első helyen kezdett, kis híján 40.000 nézővel. Ebben a felemás hónapban csak egy jobb eredmény született ennék, bár a kezdés sugallta energia végül nem tartott ki igazán méltó össz-számokhoz: 120.000-en nézték meg. Ezalatt a Lenyűgöző teremtmények és A burok után újabb young adult-adaptációban kellett csalatkoznia a ProVideónak: az Eleven testeket csak 4.502-en nézték meg az első négy napon, ami mostanság elképzelhetetlenül alacsony és gyatra nyitány volna.

10 éve...
odaát
A Szalagavató ($20.8m/$43.9m) című horror pattant az élre decens összeggel, ám mint a legtöbb egyszerhasználatos remake ebben a műfajban, pikk-pakk kikopott, s nálunk még csak tiszteletét sem tette, a vásznon legalábbis. Ugyancsak hamar lerendezte a közönség Az utca királyait ($12.5m/$26.4m); a bűnügyi film, jó sok ismert színésszel, a kedvező kezdet után csak duplázni tudott, mindezt amúgy a Fox Searchlight harmadik legtöbb moziban nyitó bemutatójaként.

errefelé
Ahogy Amerikában, nálunk sem tudta megismételni a Bolondok aranya a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, de még az Anyám nyakán sikerét sem. Holott nem csak a megszokott Hudson/McConaughey-romantikázást kínálta, hanem még kalandfilm-jelleget is öltött... bár most feliratosan. Ettől függetlenül a #1 pozíciót megszerezte 19.000 nézővel, s végül 67.000-ig vitte. Kifejezetten zakózott ezalatt a Nyolc tanú; a tengerentúlon jól menő thrillerre alig több mint 8.000 néző volt kíváncsi első nekifutásra, végül pedig a 30.000-et sem érte el. Ez is valószínűtlenül gyenge teljesítmény tíz évvel későbbről nézve.

15 éve...
Noha azóta több mint féltucat film férkőzött elébe, áprilisi rekorddal nyitott a Ki nevel a végén? ($42.2m/$135.6m), továbbá Adam Sandler addigi legerősebbjeként - amit később csak a Csontdaráló tudott megfejelni. A Jack Nicholsonnal erősítő vígjáték több héten át volt a legnépszerűbb célpont, bevétele pedig mai jegyárak mellett túlmutatna a 200 millión. 

errefelé
Az ütődött vígjátékok talán ma már nem szakítanak annyira, mint régebben, de nem véletlen, hogy a Johnny English idén még új résszel bővül... A brit krimikomédia nagy léptékkel vette be a magyar mozikat, s ha nem is idézte Rowan Atkinson azt megelőző durranását, a Beant, a UIP második legnépszerűbb 2003-as filmje lett több mint 285.000 látogató jóvoltából.

20 éve...
odaát
A Titanic immáron második hete hajózott nyugalmasabb vizeken, így ismét újdonság léphetett az élre. Az Angyalok városa ($15.4m/$78.7m) már az első hétvégén kitűnt, és végül igen népszerűnek bizonyult: világszerte csaknem 200 milliót kasszírozott, az amerikai összeg pedig manapság már több mint 150 milliót érne. Kevés romantikus dráma képes már ilyesmire. Újdonságként bukkant fel a listán még két folytatás is. Sem A lény 2. ($7.3m/$19.2m), sem a Furcsa pár II. ($4.8m/$18.9m) számai nem árulkodtak az első részek népszerűségéről, holott mindkettő csakugyan jól termelt a maga idejében. A sci-fi horror az MGM öt '98-as országos bemutatója közül a harmadik lett, míg a vígjátékra elkelt kb. négymillió jegy töredéke lett csupán az első rész harmincnégymilliójának.

errefelé
A jövő hírnöke után egy héttel újabb nagy Málna-kedvencre ugorhatott a magyar közönség, és a G.I. Jane-re ugrottunk is, de annyian nem, hogy az Egértanyát leváltsuk az élről. Demi Moore kiképzése közel 80.000 nézőt érdekelt, és végül hasonló szintig, sőt kicsit följebbre is jutott a szintén ekkor induló Tudom, mit tettél tavaly nyáron. A Sikolyhoz hasonlóan jó sokáig nyomult a fiatalság erre a horrorra is.

hu_2018_15.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

horror oblivion box office comedy demi moore kate hudson tom cruise jack nicholson matthew mcconaughey adam sandler rowan atkinson sequel scary movie johnny english box office hazai city of angels chadwick boseman regebbi hetvege species 2 the odd couple 2

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8113834632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása