aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: időegyenes Takács Máté
2018. március 11. 17:48:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Disney a saját ellensége volt ezen a hétvégén, ugyanis az Időcsavar című ambiciózus fantasy képtelen volt megfosztani a tróntól a negyedik hete uralkodó Fekete Párducot. A további premierek sem tanúskodnak sikertörténetről; a Hívatlanok 2: Éjjeli préda még átment a rostán, ám a Gringo és a Hurrikán-meló észrevétlen maradt.

wrinkle_in_time.png

> új filmek
A Disney szép komótosan kigyomlálta magából a régen olajozottan működő film-vonulatokat, ennek például szembetűnő áldozata lett az igaz történet ihlette sportdráma vagy az egyszerű kis családi filmek, filmdrámák - nem adhatók el külföldön, minek hát bele a pénz. Ami maradt, az viszont arat, és oly mértékben arat, hogy gyakorlatilag nem is jelent igazán rizikót egy rizikósabbnak tűnő film, mint amilyen az Időcsavar (A Wrinkle in Time; hazai bemutató: április 12.). Egyesülve a kimondva-kimondatlanul megkövetelt női/diverz igények kiszolgálásával, az amerikaiak e közkedvelt, amúgy igen poros gyerekkönyvéből Ava DuVernay készíthetett filmet, mint az első fekete nő, akire 100 millió dolláros produkciót bíztak - és még a kreatív kontrollt is érezhetően ráhagyták. A várakozások e sok-sok változatosság miatt nagyok voltak az Időcsavar felé, ám megfelelni nem tudott nekik. Először a kritikák festettek felemás képet (persze szigorúan csak az áradozó első tweetek után), majd a bevételek is úgy alakultak, hogy alaposan emlékeztessék a stúdiót rá, mire is mennek egy-egy bejáratás nélküli címmel. A Holnapoliszhoz hasonlóan ugyanis az Időcsavar is 33 millió dollárt fialt az első hétvégén, ami itt nem oly kudarc, ellenben csaknem 4000 moziban peregve, az első helyet nem megszereznie egy Disney-opusnak önmagában nagy kellemetlenség, pláne egy negyedik hete futó film ellenében. A célközönség nem határozható meg elsőre oly könnyen, mint hinnénk, hiszen kicsiknek elvontnak, nagyoknak gyerekesnek hathat Madeleine L'Engle írónő története - ez tükröződik a nem oly lelkes nézői visszajelzéseken is. Az Időcsavarnak küzdelmes lehet elérnie a 100 milliót, úgyhogy a könyv szereplőinek afrósítása ebben az esetben nem lett kifizetődő.

2008 májusában a Hívatlanok szép sikert aratott, hiszen pármilliós költségvetésére már az első hétvégén több mint 20 millió dollárt könyvelhetett el. A folytatásra ezek után egy évet várni is soknak tűnt volna egy ilyen low budget, gyorsan gyártható műhöz fűződő produceri szokásokat ismerve, egy teljes évtized meg egészen érthetetlen. A Hívatlanok 2: Éjjeli préda (The Strangers: Prey at Night; hazai bemutató: már a mozikban) mindazonáltal valamicskét megtartott e távlatból is a közönség érdeklődéséből, hiszen 10 millió dollárt azért leszállított. Ennek az Aviron forgalmazó örül (legutóbb Halle Berry egy sokat hánykolódott filmjét pátyolgatták ők), elvégre a büdzsé kétszeresét jelenti már a nyitány. A végcél az első rész rajtjának összege lehet majd. Láttunk már rosszabb arányt is. Nem sokat, de láttunk.

A 47 méter mélyen sikerén felbuzdulva az Entertainment Studios forgalmazó már válogatás nélkül delegál az amerikai vásznakra ezt-azt, ahogy a Hurrikán-meló (The Hurricane Heist; hazai bemutató: április 12.) jelenlétéből látszik. A heist-katasztrófafilm, amelyben nem egy hurrikánt, hanem egy hurrikán közben igyekeznek tolvajok megfújni értékeket, kevés löketet kapott minden irányból, és amúgy is, az amerikai közönség már leszokott az ilyesfajta produktumokról. Szóval a 3,2 millió dollár teljesen érthető, de annál hitványabb eredmény - 10 millió alatti végződést helyez kilátásba, miközben a gyártás 35 milliót emésztett fel.

Ugyancsak eltévelyedett mozi a Gringo (hazai bemutató: március 22.) című krimivígjáték, melyben a kritikusok szerint ehhez túlképzett színészek csinálnak mindenféle zagyvaságot. A közönség is kiszimatolta ezt, illetve nem vett észre semmit az STX erőfeszítéseiből, így a top 10-en kívül nyitott 2,6 millió dollárral, a lesajnáló prognózisokat is sikeresen alulmúlva. Nincs mit hozzáfűzni, a mostani 2404 moziból 200 se marad a harmadik hétre.

> korábbi filmek
A Fekete Párduc hétvégi összege 38%-ot csökkent csupán, vagyis megint kevesebbet, mint előzőleg. A Disney szuperhősös filmje 41,1 millió dollárt kasszírozott negyedik víkendjén, ennél többre pedig csak az Avatar és a Star Wars: Az ébredő Erő volt képes. Az összbevétel 562 millióra rúg, ezzel 7. az öröklistán, és eközben a milliárdos globális határon is átzakatolt.

> végszó & ami jön
A premierek gyengélkedése okán az összforgalom nem volt túl méltó egy márciusi hétvégéhez (tavaly és tavalyelőtt is lényegesen több dollár folyt be a 10. körben), úgyhogy az izgalmat nem csak az hozza, vajon képes lesz-e a Tomb Raider végre letessékelni a Fekete Párducot az élről, hanem hogy legalább felét sikerül-e produkálni a tavalyi számoknak, amikor is A szépség és a szörnyeteg indult. Bemutatkozik még a Kszi, Simon című vígjáték és a 7 vérfagyasztó nap is.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Fekete Párduc $41.1m $562.0m $200m
2  Időcsavar $33.3m $33.3m $100m
3  Hívatlanok 2: Éjjeli préda $10.5m $10.5m $5m
4  Vörös veréb $8.2m $31.1m $69m
5  Éjszakai játék $7.9m $45.0m $37m
6  Nyúl Péter $6.8m $93.5m $50m
7  Bosszúvágy $6.6m $23.9m $30m
8  Hurrikán-meló $3.2m $3.2m $35m
9  Expedíció $3.2m $26.1m $45m
10  Jumanji: Vár a dzsungel $2.8m $397.3m $90m

 

Címkék

horror disney gringo fantasy box office comedy sequel adaptation the strangers 2 black panther stx ava duvernay a wrinkle in time entertainment studios aviron the hurricane heist

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1813731676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása