aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: strong thieves Takács Máté
2018. január 21. 17:48:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A premierek jobbára ugyanazt a közönséget célozták meg, ráadásképpen még a tévés sportközvetítések is ácsingóztak figyelmükért. Mindennek ellenére mind a 12 Strong, mind a Gengszterzsaruk jól nyitott, ám a Jumanji: Vár a dzsungelt nem tudták lenyomni.

12strong.png

> új filmek
Chris Hemsworth nagyon menőnek számít Thor szerepének hála, ámbátor a szuperhős jelmezét levetve nemigen lelt még sikerre. A 12 Strong sem fog új fejezetet nyitni ebben a témában, viszont a jelenkori (vagyis tizenpár évvel ezelőtti) lovas-háborús Jerry Bruckheimer-produkció a kötelezőt képes volt hozni. 16,5 millió dollárral indított a film, ami nagyjából egybe is vág a várakozásokkal, és ez a Warner Bros. háza táján az Az óta nem fordult elő. 35 millió dollár nem az a költségvetési összeg, amit egyből a producer nevével társítanánk, de ő sem a régi már - akár költségről, akár bevételről van szó, no meg a tévé is kifizetődőbb tud lenni -, és ezen a szinten kétségtelenül könnyebb aratni akciófilmekkel manapság, mint százmillióson. A 12 Strong nem oly rég még "Horse Soldiers" címen futott, olybá tűnik, a Kincsem sikere odáig nem ért el, és a lovak helyett a keménylegénységet tették inkább kirakatba. Nem volt rossz húzás, bizonyára, és ha a nagyon elégedett nézők serényen ajánlgatják ebben az ingerszegény januárban, akkor akár 50 millióig is ellovagolhat. Hozzánk viszont így se valószínű, hogy befut...

Gerard Butler tud meglepetést okozni, na nem azzal, hogy egy Egyiptom isteneit vagy egy Űrvihart egyből a box office-szeméttelepre irányít, hanem hogy mikor akciózni támad kedve, meglepően sokan szegődnek vele. A Gengszterzsaruk (Den of Thieves; hazai bemutató: már a mozikban) azért nem egy Támadás a Fehér Ház ellen, de masszívan felülmúlta a 6-8 millió dollár tájékára szóló várakozásokat, és a 12 Stronggal fej fej mellett robbant be pénteken. A folytatás úgy hozta, hogy a film másodhegedűs legyen a premierek közül, egyébként meg harmadik a listán igen derék, 15,3 millió dollárral, ami máris fele a költségvetésnek. Az átlagosan kedvezőtlen kritikák korrekt nézői értékelésekkel járnak kéz a kézben, szóval összességében megúszó eresztés ez Butlernek, az író-rendező Christian Gudegastnak pedig hellyel-közzel kielégítő direktori debüt, úgyhogy a London ostroma után megint jól jártak Butlerrel, ami az anyagiakat illeti (azt ez a tag írta). Bár, még simán beállhatnak 60-70%-os bevételveszteségek, de ha marad a normálisféle pálya, akkor 40 millióig is eljuthat az STX gondozottja.

A Boldog halálnapot! sztárja, Jessica Rothe és Az 5. hullámban meg a Körökben feltűnt Alex Roe játsszák a főszerepeket a Forever My Girl című romantikus drámában, és nem valószínű, hogy nevüket szilárdítja majd a szakmában a Roadside Attractions terjesztése. A limitált keretek között ténykedő forgalmazó egyből több mint 1000 moziban képzelte el a film nyitását, és ha a mozinkénti átlagot tekintjük, felsülni éppen nem sültek fel az elgondolással, még ha a 4,7 millió dollár nem is enged túl nagy jövőre következtetni. A 10. helyre belépő film Heidi McLaughlin Örökké a csajom című regénye alapján készült és egy countrysztárt követ nyomon, aki a sikerért jól faképnél hagyta menyasszonyát, de most hazatér. A faképnél hagyás a nézők részéről majd elválik, egyelőre egy igen szerény 18%-os kritikusi tetszési indexet tározhat be a pár dollármilliója mellé.

Daniel Day-Lewis utolsónak mondott szerepét jelenti a Fantomszál (Phantom Thread; hazai bemutató: február 1.) főhőse, ám ez a Paul Thomas Anderson-opus talán még a Vérző olajnál is nehezebben találja meg értő közönségét, szokatlan alapvetése okán. A Focus Features remek számokat látott a limitált terjesztésből, de most, több mint 800 moziban azért meglátszanak a korlátok: 3,4 millió dollár került a pénztárakba, amivel 4000 dollár alá süllyedt az átlag - 18,5 ezerről. A díjszezonban nincs erős jelenléte a filmnek, így hát a mostani 6,2 millió dollárját legfeljebb duplázni lesz képes, mielőtt kivonják a forgalomból.

Csaknem 800 moziban látható már az Én, Tonya (I, Tonya; hazai bemutató: február 1.) is. A Neon nevű forgalmazó még bízhat abban, hogy pár Oscar-jelölés megtolja a film szekerét, de egyébként hasonló a helyzet, mint a Fantomszálnál: a 3 milliós hétvégi forgalom az átlagot érdemi szint alá lökte, a 14,7 milliós eddigi bevétel így 20 millió fölé juttatható, de nagyobb tettek csak komoly díjazások mellett valósíthatók meg.

> korábbi filmek
20 millió dollárral harmadjára első a Jumanji: Vár a dzsungel. A Sony kalandfilmje túl is van a 300 millión, és a stúdió történetében már csak pókemberes filmek hoztak többet, s ahogy most áll a helyzet, azok közül is lehagy még kettőt Dwayne Johnson és kompániája, dobogós helyig menetelve.

A legnagyobb showman átlépte a 100 millió dollárt, s tette mindezt 8,6 milliós nyitány után. Ami még figyelemreméltóbb, hogy ötödik hetében is tízmillió feletti összeggel képviseli magát... A Fox bemutatója 113,5 milliót halmozott fel, és komoly sansz nyílt rá, hogy A nyomorultak nem marad Hugh Jackman legsikeresebb musicalje.

Ugyancsak átdalolták magukat a Tökéletes hang 3. lányai a 100 millión. Ez a legtöbb, amit a Universal várhatott egy utolsónak is reklámozott eresztéstől.

600 millió dollár felett jár a Star Wars: Az utolsó Jedik, a Coco pedig meghódította a 200 milliós fordulót. A Disney persze mindkét filmtől többet remélhetett, de hát kell hagyni helyet az all-time listákon a stúdió idei versenyzőinek is...

> végszó & ami jön
A premierek jól teljesítettek ahhoz képest, milyen sivár képet festett előzetesen ez a január, tehát az amerikai nézők nagyon is vágyják az új néznivalót - pláne, hogy sokadik hete ugyanazt kénytelenek kitüntetni a legfőbb figyelemmel. Az utolsó januári hétvégén Az útvesztő: Halálkúra igyekszik felérni a második részhez - vagyis 30 millió közelében elstartolni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Jumanji: Vár a dzsungel $20.0m $317.0m $90m
2  12 Strong $16.5m $16.5m $35m
3  Gengszterzsaruk $15.3m $15.3m $30m
4  A Pentagon titkai $12.2m $45.2m $50m
5  A legnagyobb showman $11.0m $113.5m $84m
6  Paddington 2. $8.2m $25.0m $50m
7  The Commuter - Nincs kiszállás $6.7m $25.7m $30m
8  Star Wars: Az utolsó Jedik $6.6m $604.3m $200m
9  Insidious: Az utolsó kulcs $5.9m $58.7m $10m
10  Forever My Girl $4.7m $4.7m n.a.

 

Címkék

box office warner drama action gerard butler jerry bruckheimer daniel day lewis paul thomas anderson romance adaptation chris hemsworth stx war movie focus features roadside attractions i tonya jumanji welcome to the jungle den of thieves 12 strong forever my girl phantom thread

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6113592767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása