aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: ingázás Takács Máté
2018. január 14. 17:28:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Jumanji: Vár a dzsungel nyerte a Martin Luther King Jr. emléknap hétvégéjét is, a premierek közül pedig egy fél-premier, vagyis az országos szintre ugró A Pentagon titkai emelkedett ki, s állt biztató pályára. Liam Neeson és rendezője jobban teljesített a The Commuter - Nincs kiszállással, mint legutóbb, miközben a Paddington 2. és a Proud Mary keveseket érdekelt.

commuter.png

> új filmek
Steven Spielberg a balul elsült A barátságos óriás után visszatért a komoly zónába: a Fox mutatta be december végén A Pentagon titkait (The Post; hazai bemutató: február 22.) pár moziban, majd emelte most több mint 2800 teátrum szintjére. A közelmúltbeli politikai-háborús illetve zsurnaliszta-ügyletekre reflektáló történet az alkotói presztízzsel és két tiptop színésszel, Meryl Streeppel és Tom Hanksszel alapvetően megkövetel jelentősebb figyelmet, és a nyitány ezt tükrözi is: 18,6 millió dollárral lett második a film. Ez jobb, mint a Kémek hídja indítása, ha a Lincolnétól el is marad, s tekintve a remek nézői értékeléseket és kritikai visszhangot, no meg a meglehetősen unalmas havi felhozatalt, egészen magasra is törhet végül A Pentagon titkai. Ez jelentheti a költségvetés (50 millió dollár) dupláját is...

Liam Neeson és Jaume Collet-Serra munkakapcsolata gyümölcsözőnek indult: a színész az Elrabolva sikerét lovagolva az Ismeretlen férfi és a Non-stop élén is bevált a nézőknél, ám szűk három éve az Éjszakai hajsza már nem tudta érvényesíteni a jegyét: hiányzott belőle a rejtély, a thriller-vonal, sima akciófilmként pedig csak rongyos 26 millió dollárra volt képes.A The Commuter - Nincs kiszállás (The Commuter; hazai bemutató: már a mozikban) ebből tanulva visszaugrott: megint közlekedési járművön tartják sakkban a 65 éves akciózót. A fáradt ötlet és a Lionsgate erőfeszítései még jók voltak 13,5 millió dollárra, ami mindenképpen stabil eredményt jelent, nem csak a 30 milliós büdzsé fényében. Alighanem ez már a végső állomás Neesonnek erre a formulára, de 35-40 millió dollár persze az ilyen független forgalmazóknál még nyomós érv lehet sok mindenre (lásd A mestergyilkos esetét).

Pár éve a Paddington nem különösebben rázta fel a málnást Észak-Amerikában, de sokáig tüntették ki figyelmükkel a nézők, így hát 76 millió dollárral zárhatott. Szerencsére szegény maci nem lett áldozata a Weinstein Company bedőlésének, ugyanis a folytatás forgalmazását a Warner Bros. vette át, és igen széles, 3700 mozi kiterjedő bemutatót kanyarított neki. Egy hosszú hétvégére jó elgondolás családi mozit időzíteni, aminek első része jól teljesített, de a Jumanji: Vár a dzsungel változatlanul erős jelenléte és a három évvel ezelőtti, első találkozás emlékének erős halványulása nem hagyta, hogy érvényesüljön méltó módon a Paddington 2. (hazai bemutató: még a mozikban): csak 10,6 millió dollár került a kasszákba. A nemzetközi összegek már régen megszolgálták az elkészültét, és a kritikák is fenomenálisak, de éktelenkedni ott fog az erőtlen amerikai egyenleg, már ha nem táltosodik meg, és ér a három évvel ezelőtti közelébe. 45-50 millió dollárra azért így is igényt tarthat talán.

Erős női fekete figurával szolgál a Proud Mary című akció-thriller, de ezt az aktivisták és szószólók bizonyára jobban értékelik, mint a közönség, ők ugyanis nem tülekedtek a pénztáraknál. A Sony nem szerződtetett elbizakodottan túl sok mozit, így a 10 milliós nyitány korrekt átlagot fed és nem is került sokkal többe, ellenben magában szemlélve túlontúl alacsony összeg ez, hiszen legalább másfélszeresén se lepődött volna meg az ipar. Taraji P. Henson bérgyilkosnője így alighanem annál is gyorsabban lerendezi magát, és még elég gyenge filmről tudósító kritikákkal is meg kell küzdenie közben.

> korábbi filmek
A Jumanji: Vár a dzsungel megállíthatatlan: 27 millió dollárral másodjára első negyedik hétvégéjén, összbevétele pedig 285 millió felé húz. A Sony nyilván már további filmeken töri a fejét, hiszen csak Pókemberekkel kaszált többet eleddig.

Ugyan Kínában teljesen megsemmisült, s így 40 millió dollár alatt zár, a Star Wars: Az utolsó Jedik átvette a vezetést a 2017-es globális toplistán A szépség és a szörnyetegtől. Észak-Amerikában 11,3 millió dollárt gyűjtött most, amivel már a top 5-ön kívülre került; 591 millió dolláros egyenlegét 620 millióig juttathatja el.

> végszó & ami jön
A szabad hétfő által megsegített vasárnapnak hála több mint 150 millió dollár értékben keltek el jegyek, összességében jobb forgalmat hozva, mint egy éve. Ilyesmire alighanem a továbbiakban ritkán számíthatunk, hiszen Gerard Butler a Gengszterzsaruk élén és Chris Hemsworth lóháton a 12 Strongban hivatott felszínen tartani a bizniszt. Kiderül...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Jumanji: Vár a dzsungel $27.0m $283.2m $90m
2  A Pentagon titkai $18.6m $23.1m $50m
3  The Commuter - Nincs kiszállás $13.5m $13.5m $30m
4  Insidious: Az utolsó kulcs $12.1m $48.4m $10m
5  A legnagyobb showman $11.8m $94.6m $84m
6  Star Wars: Az utolsó Jedik $11.3m $591.5m $200m
7  Paddington 2. $10.6m $10.6m $50m
8  Proud Mary $10.0m $10.0m $14m
9  Tökéletes hang 3. $5.7m $94.7m $45m
10  A legsötétebb óra $4.5m $35.7m $30m

 

Címkék

fox sony box office warner meryl streep spielberg tom hanks sequel liam neeson taraji p henson lionsgate jaume collet-serra proud mary the post paddington 2 jumanji welcome to the jungle the commuter

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7713575409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása