aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: a hétvége összes pénze Takács Máté
2017. december 31. 23:47:00

Kategória: boxoffice 2 komment

Az év utolsó hétvégéjén a Star Wars: Az utolsó Jedik valószínűleg utoljára ragadta magához a dobogó felső fokát, de közben a 2017-es év toplistáján az első helyre ugrott. Igen közel férkőzött hozzá a Jumanji: Vár a dzsungel, ami igen szép sikerré duzzadt mostanra. A világ összes pénze már egy teljes hete műsoron van, ám első hétvégéjére csak most került sor, lényegtelen összeggel.

all_the_money.jpg

> új filmek
Ridley Scott nem szívbajos, és köztudottan gyorsan, naptárt rövidítve dolgozik, úgyhogy nem is volt számára kihívás a zűrbe keveredett Kevin Spaceyt Christopher Plummerre cserélni A világ összes pénzében (All the Money in the World; hazai bemutató: január 25.). A valós sztorit feldolgozó bűnügyi drámának az ezzel járó extra publicitás nagyjából semlegesnek bizonyult, ám a bevételekre nem különösebben hatónak. A december 25-én, hétfőn elrajtolt film ugyanis egy hét alatt 12,6 millió dollárt szedett össze 2074 moziból, ami ezekben a mozgalmas napokban a legkevésbé sem a világ összes pénze. Az viszont kétségtelen, hogy túlteng a kínálat, és az utolsónak érkező ilyenkor könnyen koppan. A péntektől vasárnapig terjedő időszak 5,5 millió dollárt termett, alig több mint 2500 dollárt mozinként, s hogy ez mennyire többszörözhető, abba lesz beleszólása az indifferens nézői véleményeknek, még ha a Sony (vagyis a TriStar) serényen hasznosítja is a jó kritikákat a reklámozás során. Akárhogyis, az 50 millió dolláros költségvetés igen távolínak tűnik.

Az STX forgalmazó limitált bemutatóhoz sok, országos terjesztéshez kevés moziban rakta le Aaron Sorkin első rendezését, az Elit játszmát (Molly's Game; hazai bemutató: január 4.). 271 teátrum állt rendelkezésre, hogy a thriller érvényesüljön a sok hasonszőrű ajánlat között, és egy hét alatt korrekt, 5,2 millió dollárt halászott ki, melyből 2,3 millió jut a hétvégére (több mint 8500 dollár mozinként). A 13. hely jutott Jessica Chastain, Idris Elba és Kevin Costner triójának, és a január elég laza lesz ahhoz, hogy a disztribútor tovább terítse a filmet.

> korábbi filmek
A Star Wars: Az utolsó Jedik 52,4 millió dolláros harmadik hétvégét jegyez, változatlanul az élen. A Disney legyőzte saját magát is, hiszen a film átvette a vezetést a 2017-es bemutatók mezőnyében, méghozzá A szépség és a szörnyetegtől. Az 517,1 millió dollár azonban kevesebb, mint amennyit Az ébredő Erő halmozott fel egy héttel kevesebb idő alatt. A nézők tehát kisebb számban és gyorsabb iramban rendezik le az újabb galaktikus kalandot, de ez minden folytatás sorsa. A végösszeg 650 millió alá tendál jelen állás szerint, és a jövő hétvégén minden bizonnyal átengedi majd a vezető pozíciót is...

...méghozzá a Jumanji: Vár a dzsungelnek, hiszen a Sony kalandfilmje nagyon szorosan ott lohol a nyomában: 50,6 millió dollárt hozott a második hétvége, így összesen majdnem 170 milliót kasszírozott 12 nap alatt. Az 1995-ös Jumanji mai jegyárak mellett nagyjából 200-205 millió dollár között végzett volna, így az új film módfelett több nézőt vonz majd végül, mint az eredeti.

Egy-két nap különbséggel az egyszerre indult és nagyon egyformán teljesítő Megjött apuci! 2. és Gyilkosság az Orient expresszen is átverekedte magát a 100 millió dolláron. A Paramount örülhet, hogy egy vígjátékoknak nem különösebben kedvező esztendőben egy vígjáték-folytatás is kilenc számjegyű összeget tett le az asztalra, miközben jellemzően messze elmaradnak az ilyen húzások elődjüktől (ahogy a Rossz anyák karácsonya demonstrálta is). A Fox és Kenneth Branagh is új aranytojást tojó tyúkot tenyésztett ki Agatha Christie munkásságában, az alapvető várakozásokon felül teljesítő krimit továbbiak fogják követni, pláne a nagyon nagy nemzetközi érdeklődéssel támogatva.

> végszó & ami jön
Az év utolsó hétvégéje a 7. legforgalmasabbnak bizonyult 192 milliós összbevételével. A Star Wars: Az utolsó Jedik nagyjából eleget tankolt fel, miközben a Jumanji: Vár a dzsungel nyerészkedése a legszembetűnőbb - az elmúlt két hétvége további filmjeinek ímmel-ámmal való menetelése mellett. Meglehet, december összvissz két 100 milliós kasszasikert termel ki, úgyhogy 2018 bele is húzhat. A január ritka gyengének ígérkezik, mindazonáltal az Insidious: Az utolsó kulcs egy harmadik helyezést kipécézhet magának.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Star Wars: Az utolsó Jedik $52.4m $517.1m $200m
2  Jumanji: Vár a dzsungel $50.6m $169.8m $90m
3  Tökéletes hang 3. $17.8m $64.3m $45m
4  A legnagyobb showman $15.3m $48.8m $84m
5  Ferdinánd $11.7m $53.8m $111m
6  Coco $6.6m $178.9m $200m
7  A világ összes pénze $5.5m $12.6m $50m
8  A legsötétebb óra $5.3m $17.9m $30m
9  Kicsinyítés $4.6m $17.1m $68m
10  Apavadászat $3.7m $12.7m $25m

Címkék

sony box office ridley scott kevin costner tristar aaron sorkin christopher plummer idris elba jessica chastain stx star wars the last jedi all the money in the world jumanji welcome to the jungle mollys game

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7513537549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2018.01.02. 08:52:10

A Rocknak végülis sikerült átvenni a vezetést az utolsó pillanatban Vin Dieseltől, mint az év legjövedelmezőbb sztárja?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2018.01.02. 21:01:14

@Lazók György: Az alapján, ahogy ezt számolták (simán összeadták idei filmjeik globális bevételét), igen...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása