aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: reszelés Takács Máté
2017. október 29. 16:45:00

Kategória: boxoffice 3 komment

A Fűrész-sorozat hét év hiátus után hiábavalóan tért vissza az amerikai vásznakra: az Újra játékban ugyan simán vezetést szerzett, az előző epizód nyitányát alulmúlta. Még így is jobban járt a további premiereknél: a Thank You for Your Service című háborús drámára éppen annyian voltak kíváncsiak, mint egy átlagos háborús drámára manapság, a Suburbicon pedig sikeresen jegyezte be magát minden résztvevője karrier-mélypontjaként.

jigsaw.png

> új filmek
Nyúljunk vissza 2004-ig, vagyis 13 évvel ezelőttig, amikor James Wan egycsapásra menő filmes lett a Fűrész egész komoly sikere révén. A pláne az volt ebben a horrorban, hogy jól arcon csapta a nézőket, s ez a kvalitása - meglepő befejezés - végig kellett aztán, hogy kísérje, avagy kísértse a sorozatot. A popkulturális beszivárgáson túl a filmes bezzegezők és lesajnálók retorikájában is kiemelt helyet kap a Fűrész, ha reflektálni kell valami tartalmasnak és jónak vélt produkció közönségsiker-hiányára, szóval világosan kultikus filmnek tekinthető az első. Annak ellenére, hogy történetében is összefüggő filmfolyamról van szó, megdöbbentően tartósnak bizonyult a siker: az ötödik részig valósult meg 30 millió dollár feletti nyitány, majd a hatodik hozta mélypont után a 3D-vel igyekezték a lefulladó érdeklődést felpattintani. Nem sikerült meggyőzően, de elég időt hagyva időnként magára tud találni egy-egy széria. A Sikolynak mondjuk nem jött be, és most a Fűrész: Újra játékban (Jigsaw; hazai bemutató: már a mozikban) is csak nyögvenyelősen szerez érvényt létezésének. A 16,3 millió dollár, szó se róla, árulkodik még franchise-kedveltségről, és ez a hosszabb eltelt idő fényében tényleg eredmény, mert talán sokan akadnak, akik egykor nézték, de kinőttek belőle, és a fiatalabbakat mindig nehezebb pótolni a közönség soraiban. A Lionsgate rosszul nem jár az új epizóddal, elvégre 10 millióból készült, és 35 millió dollárra be van biztosítva. Újabb folytatásokra azonban nem kell számítani.

David Finkel ismeretterjesztő könyve nyomán készült a Thank You for You Service című dráma, amely a poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedő amerikai katonák körül forog, közülük is a Miles Teller által játszott körül. A téma olyan, ami érdeklődőkre találhat kritikusi körökben, de csak módjával lelkendeznek a Jason Hall (Amerikai mesterlövész) jegyezte film iránt, a közönség pedig a Universal szerényebb erőfeszítései okán se tudott igazán közel férkőzni hozzá. 2054 moziból 3,7 millió dollár jött össze, ami adománynak is csekély volna a szegény katonák kezeléséhez. A kortárs amerikai háborúkhoz kapcsolódó filmek képességeihez ez jól idomul, de ettől függetlenül nincs mit nem szégyellni.

George Clooney számára a Műkincsvadászok gikszere elnézhető, főleg, hogy legalább szépen termelt a kasszáknál, ám a Suburbicon (hazai bemutató: már a mozikban) láttán a kritikusok már elkezdték nézni az ásókat az árukeresőn. A film alig jobb átlagokkal bír, mint a Fűrész: Újra játékban, ami azért nem volt olyan borítékolható dolog, mint hogy a listán alul marad vele szemben. A Coen testvérek írta sötét szatíra juthatott volna az Égető bizonyíték sorsára is, elvégre Matt Damon, Julianne Moore és Oscar Isaac személyében megvannak a megbízható nevek a kamera előtt is, de a Paramount képtelen volt eladni ezt az obskúrusnak tűnő sztorit, aminél még az is jobb, ha félrevezető trailert eszkábálnak hozzá. Mert akkor legalább a nyitány lehetett volna kétszer ennyi, így viszont igen gyalázatos 2,8 millió dollárral kell beérni, és a kilencedik hellyel. Jó gyorsan fog 2046 moziról 246-ha süppedni.

Tíz moziban ledobta a Weinstein Company az Amityville: Az ébredést (Amityville: The Awakening), ami évek óta vergődött már a naptárban. Nálunk nyár végén szolid sikert könyvelt el, itt meg ennek tökéletes ellenkezőjét: 742 dollárt kalapozott össze, vagyis mozinként 74-et; összesen olyan 60 nézője lehetett...

> korábbi filmek
Katasztrofálisan alakulnak az Űrvihar üzelmei. A Warner produkciója közel 60%-ot rázott le magáról egy eleve halovány start után, így a mostani 23,5 milliós bevételhez tízmilliónál több már nemigen társul - egy 120 milliót kóstáló mű esetében ez ölég kellemetlen. A Szárnyas fejvadász 2049 hiányai is szembeötlőek lesznek, így október kétségtelenül nem a Warner hava. A sci-fi 81,4 milliót hajtott fel négy hétvége alatt, vagyis 90 milliós végcélt tűzhet ki maga elé - 150 milliós büzsé ellenében. Bezzeg a szar Fűrész...

A 35 millióból készült Az ugyanakkor csaknem feledteti a méregdrágák bedőlését. A horror még mindig a top 10-ben tanyázik, csaknem két hónappal premierjét követően, s eddig 323,6 millió dollárt halmozott fel - a 330 milliót már nem éri el.

> végszó & ami jön
Kevés gyatrább forgalmú hétvége volt az elmúlt években, ugyanakkor 2017-ben csak a harmadik legrosszabb a top 12-re most összegyűlt 60 millió dollár. Felpörgés várható, jön a Thor: Ragnarök, ami már 107 millió dollárt be is spájzolt magának a világ más tájain. Már szerdán elrajtol a Rossz anyák karácsonya is, úgyhogy lesz nemulass.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Fűrész: Újra játékban $16.3m $16.3m $25m
2  Boo! 2: A Madea Halloween $10.0m $35.5m $25m
3  Űrvihar $5.7m $23.6m $120m
4  Boldog halálnapot! $5.1m $48.4m $4.8m
5  Szárnyas fejvadász 2049
$4.0m $81.4m $150m
6  Thank You for Your Service $3.7m $3.7m $20m
7  Only the Brave $3.5m $11.9m $38m
8  The Foreigner
$3.2m $28.8m $35m
9  Suburbicon $2.8m $2.8m $25m
10  Az
$2.5m $323.7m $35m

Címkék

horror box office saw george clooney matt damon drama paramount universal jigsaw sequel lionsgate coens war movie miles teller suburbicon thank you for your service

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr10013114898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2017.10.29. 17:23:34

Azta!Nagyon kemény az Amityville szereplése.Igaz a gyártó is tudta ezt,nem volt véletlen a halogatása.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2017.10.29. 18:26:32

Lesz vajon 2 év múlva még Paramount? Ha a biztosnak tűnő Transformers film sem volt nyereséges idén, mégis miben lehet még bízni? A kis filmjeik, mint a Suburbicon meg kvázi senkit sem érdekelnek. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása