aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: horror Takács Máté
2017. szeptember 10. 17:41:00

Kategória: boxoffice 4 komment

Sok-sok hétnyi gyengélkedés után a lassúként aposztrofált szeptember hozza meg a megváltást az amerikai moziknak, méghozzá az Az premierjével. A Stephen King-adaptáció elsöprő nyitányt jegyez több mint 100 millió dollárral, ami számtalan rekordot jelent. Ezalatt Reese Witherspoon az Újra otthon élén már a naptárra emlékeztető számokat produkált.

it_kiskep.png

> új filmek
A Stephen King-adaptációk sosem tartoztak a biztos pénztermelők közé, bármily serényen is ontották magukból őket a stúdiók majdnem három évtizeden át (erről a VOX Mozimagazin augusztusi számában bővebben olvashattok). Aztán tíz évvel ezelőtt, az 1408 és A köd bemutatójával a siker ellenére jóformán végleg lecsillapodtak a kedélyek az író munkássága körül, azóta csak egy második adaptáció (Carrie) és pár DVD-n vagy még ott se látott sokadrangú eresztés látott napvilágot. Aztán idén megint mozgolódás indult: A Setét Torony végül elkészült, bár létezése nem nyert igazolást, és egy hónappal rá most bemutatkozott az Az (It; hazai bemutató: már a mozikban), a történet első mozis, de amúgy második inkarnációja. Az egyik legnevezetesebb King-műről van szó, ami a horrori igényeknek éppen úgy megfelel, mint a felnövéstörténeteket kedvelők szájízének (akik mondjuk az Állj mellém!-et nézték újra legtöbbször). A horror bármikor tud aratni, ha nagy stúdió nagy terveivel van felvértezve (vagyis nem a könnyű pénzszerzés, hanem a módszeres pénzszerzés a látható cél), akkor majdnem biztos is az aratás. A 35 milliót kóstáló Az a történelmien gyenge augusztust követően egyre komolyabb igényeket támaszthatott, és 1-2 héttel a premier előtt már 40-50 millió dolláros nyitányt rebesgettek, amit az első trailer csúcsdöntő nézettsége is jócskán megalapozott. Az égető szükségű néznivaló, a prémium horror és a műfaj első 4000 mozis terjesztési szintje mind összejátszott, a jó visszhanggal megtámogatva pedig már a nyitónapon több mint 50 millió dollár folyt be - és 117 millió a teljes hétvége során, amit a Pókember: Hazatérés is produkált két hónapja (nemzetközileg további 62 milliót számlál a film). Számba venni is nehéz, de ez több mint kétszerese az eddigi szeptemberi rekordnak (amit a Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó őrzött), horrorfilmtől példátlan bevételi szintet jelent, és a Warner ennél nagyobb összeget csak Harry Potter-epizódoktól és DC-filmektől látott korábban. 275 millió dollár mindenképpen a kasszákban lesz végül, így Az ördögűző sok évtized után int búcsút elsőségének horrortájakon, és persze a siker vonzatai is láthatók már. A második résznek már jóformán csütörtök éjfélkor nekiálltak, és bizony megint megtörténhet az, ami a Carrie és a Ragyogás sikere után: újból ráállnak a stúdiók és független forgalmazók King történeteire. Amilyen a legtöbb régi film, talán nem is tragikus jövőkép ez...

Reese Witherspoon viszonylag rövid ideig vitt el hátán egy (romantikus) filmet; míg a Mindenütt nő 2002-ben az egyik legsikeresebb szeptemberi film lett, amit valaha bemutattak a kilencedik hónapban, addig három évvel rá a Ha igaz volna... már csak döcögött. Most, tizenkét évvel később a műfaj mesterének, Nancy Meyersnek (és Charles Shyernek) leánya dirigálta a szőke hölgyet az Újra otthonban (Home Again; hazai bemutató: szeptember 14.), és nagyjából az lett a vége, ami várható egy ilyen szerény történettől egy ilyen monstre konkurens árnyékában: 9 millió dollár. Az Open Road Filmes bizonyára többel számolt, ha egyszer majdnem 3000 moziba küldték szét a filmet (mondjuk legalább 15 millióval), és meg is lett volna rá az okuk ennyi vacak hét után. Nem volt igazi kapaszkodó ezen a közönségnek, de 15 milliós gyártási költség mellett 25-30 millió dollár se rossz. Mármint, nem lenne, ha nem egy Reese Witherspoon-filmről lenne szó.

> korábbi filmek
Az Az érkezése ellenére az Annabelle 2: A teremtés nem dőlt ki, a Warner így duplán élvezi a műfaj kritikai- és box office-gyümölcseit. Az ötödik hete látható prequel 96,3 milliónál jár, és most már biztosan átlökdösik a százmillión - mentve augusztus havának becsületét.

260 millió dollár környékére érkezett a Gru 3., miközben a hét folyamán globálisan átlépte az egymilliárdot, harmadikként 2017-ben A szépség és a szörnyeteg és a Halálos iramban 8. után. A Minyonok 2. után számíthatunk tehát a Gru 4.-re is.

> végszó & ami jön
Az Az egymaga többet termelt, mint a komplett mezőny az elmúlt négy hét folyamán, és összességében a Dunkirk premierje óta nem volt ekkora a forgalom. A folytatás is a mostani bajnokon múlik majd, az Amerikai bérgyilkos diszkrét második lehet, az All I See Is You című thriller és az anyám! Jennifer Lawrence-szel pedig megküzd a dobogó legalsó fokáért.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Az
$117.2m $117.2m $35m
2  Újra otthon
$9.0m $9.0m $15m
3  Sokkal több mint testőr
$4.9m $64.9m $30m
4  Annabelle 2: A teremtés
$4.0m $96.3m $15m
5  Wind River - Gyilkos nyomon
$3.2m $25.0m $11m
6  Balerina
$2.5m $15.9m $30m
7  Pókember: Hazatérés
$2.0m $327.7m $175m
8  Dunkirk
$2.0m $183.1m $100m
9  Logan Lucky - A tuti balhé
$1.8m $25.2m $29m
10  Az Emoji-film
$1.1m $82.5m $50m

Címkék

it horror stephen king box office comedy warner reese witherspoon romance adaptation open road films home again

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1212819694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2017.09.10. 18:38:04

Köpni nyelni nem tudok :D

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2017.09.10. 18:49:37

Boxoffice.com a hét vége felé már 85 milliót jósolt az Aznak, durva, hogy még ezt a becslést is mennyivel túlteljesítette. Mit vártok második hétvégére? A jó szájhagyomány talán nem hagyja, hogy horroros mértékben essen vissza.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.09.10. 20:09:47

@Feiertag Erik: Hát először is, a Warner 55%-os esést jelölt meg vasárnapra, ami biztosan túlzás, úgyhogy akár 125 millió dollár is lehet végül az első hétvége. Azt követve pedig 50 millió (-60%) a minimum, pláne ilyen érdektelen újdonságokkal, amik lesznek.

Atkakukac1989 2017.09.10. 21:28:25

Végre történt már valami box office szinten is. :D Ami fura lesz, hogy az Az sikerét látva, most minden valamirevaló horror évekig fogja másolni a film eszközeit, de reméljük nem így lesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása