aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: haláltánc Takács Máté
2017. augusztus 27. 17:34:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A naptári nyár utolsó hétvégéje a kegyelemdöfést is megadta az amerikai kasszáknak: 2001 szeptembere óta nem volt ilyen alacsony a forgalom, és akkor is terroristák szóltak bele az üzelmekbe. Most a Mayweather/McGregor-mérkőzés adott némi konkurenciát, de a Balerina ettől függetlenül tudott tipegni, de tényleg csak tipegni. A további premierek még annyira sem méltók említésre, második hete a sokat eső Sokkal több mint testőr vezet.

balerina.png

> új filmek
Francia rajzfilmek nem sűrűn találnak utat az amerikai vásznakra, pláne nem több mint 2500 moziban, és bizony a Balerina (Ballerina/Leap!; hazai bemutató: már DVD-n) sem szolgált rá erre bevételeivel. Az amerikai közönség számára totálisan átlagos és keveset nyújtó mese ötmillió dollárt tudott összekuporgatni, ami a Weinstein Company számára jelenti a legújabb kudarcot a hosszú sorban. Nemzetközileg csaknem 60 milliót gyűjtött már a film, mi is szépen adakoztunk bele, az amerikai futam pedig jó esetben 15 millió dollárt tartogat, ha a következő, hosszú hétvégén kellőképpen tud nyerészkedni.

Bruce Lee életét legutóbb 1993-ban elevenítették meg a vásznakon komolyabb körülmények között, úgyhogy ennyi év után bizonyára ideje volt megint emléket állítani a harcművésznek. A Birth of the Dragont a főként horrorokra szakosodott Blumhouse Tilt (The Belko Experiment, The Green Inferno, A démon arca) propagálja 1600 moziban, ám kevesen akadnak ott a tengerentúlon, akik még szívesen adóznak-adakoznak a harcművészetnek és a legendás színésznek. 2,5 millió dollár mondott ellent a szombati tévés bunyónak, aminél A Sárkány: Bruce Lee élete anno kb. egy nap alatt többet fialt, pedig 24 évnyi jegyárnövekedés dolgozott ellene. A Birth of the Dragon indifferens (szóval rossz) visszajelzésekben részesült a közönségtől, így 6-7 millió dollár között csomagolhat.

Mostanság meglepően jó elbírálásban részesülnek a keresztény drámák, rendíthetetlen forgalmazójuk, a Sony azonban az All Saintsszel visszavett kicsit. A John Corbett (Bazi nagy görög lagzi 1-2.) főszereplésével készült film csak 846 mozi műsorára került fel, s az érdeklődés csak ennek - és az augusztus végnek - megfelelően szökkent szárba. 1,5 millió dollárral járultak hozzá a (mozi)hívek a bizniszhez, ami a bizonyára jó szájhagyomány révén, illetve a további egy totálisan üres hét okán még moziszám-emeléshez is vezethet. Egyelőre öt-hatmilliónál messzebbre azért ne tegyük a finisvonalat.

Robert Pattinson méltatott alakításával az élen érkezett nemrég néhány moziba a Good Time című film, méghozzá a mostanában az ilyen kaliberű/jellegű produkciók forgalmazásában jó tapasztalatokra szert tett A24 istápolásában. A bűnügyi film az országos premieren azonban elvérzett: 610 ezer dollárt kalapozott össze csupán, s mindez 721 moziból felettébb hézagos foglaltságú nézőtereket sejtet. A kritikai dicséret az ilyen ínyenc daraboknál távolról sem jár kéz a kézben a nézők szeretetével, szóval a gyors amerikai merülés láttán még inkább érdemes a miskolci Cinefest felé venni az irányt szeptemberben!

Hasonlóképpen járt az Igrid Goes West című fekete komédia. Aubrey Plazára mindig lehet számítani, ha paranormális csajok eljátszásáról van szó, ő és Elizabeth Olsen meg is kapták a kellő méltatást alakításukért. A közösségi média sztárját (Olsen) sztalkoló lány (Plaza) sztorija azonban ugyancsak megrekedt a limitált körben: országosnak tekinthető, 647 mozis premierje alkalmával elveszett a sűrűben, a 781 ezer dollár alig jelent többet 1000-nél mozinként. Tartalékokra több az esély, mint a Good Time esetében, de hárommillió dollárnál többre jelen állás szerint nem érdemes fogadni. A Neon nevű forgalmazó éppen annyit számolhatott össze a csak 347 moziig jutó, tavaszi Colossal disztribútálásából is.

> korábbi filmek
A Sokkal több mint testőr jól tette, hogy alaposan nekiiramodott az első hétvégén, mert most vészesen veszített: 10 milliós második hétvégén van túl, és ilyen alacsony összeggel két éve, a Védelmező fegyver című keresztény dráma második köre óta nem vezette film a listát. A Lionsgate akció-vígjátéka 39 milliónál jár, visszafogott költségvetése mellett mindenképpen nyerő eresztésnek minősülve.

Több mint kétezer mozi játssza már a Wind River - Gyilkos nyomont. A Weinstein Company terjesztéséből még lehet mentőöv az idei évre a stúdiónak, hiszen 4,4 milliós hétvégi bevétele a 4. helyet kölcsönzi neki a listán. Közel a tízmillió, viszont A préri urai 27 milliójához igen jó sakkozás szükségeltetik majd részükről.

> végszó & ami jön
Tehát 2001 szeptember közepe óta először volt képtelen a top 12 legalább 50 millió dollárt kitermelni, ami abszolút megkoronázza Hollywood pocsék nyarát. Augusztus a 2000-es év óta először múlt el 100 milliós kasszasiker nélkül (bár azóta a kasszasiker és a 100 milliós bevétel már egyáltalán nem rokonértelmű szavak), és a Labor Day-hétvége tetézi (vagyis mélyíti) a helyzetet, hiszen premierfronton a mostani brancsnál is életképtelenebbek érkeznek. A Tulipánlázzal a Weinstein Company 600 mozit vesz célba, így 3 millió dollárnál többel nem kalkulálhatunk, a Sony pedig országos bemutatót tervez a Harmadik típusú találkozások 40. évfordulós újrabemutatójának. A Sokkal több mint testőr harmadjára is első lehet, 6-7 millió dollárral...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Sokkal több mint testőr
$10.1m $39.6m $29m
2  Annabelle 2: A teremtés
$7.4m $77.9m $15m
3  Balerina
$5.0m $5.0m $30m
4  Wind River - Gyilkos nyomon
$4.4m $9.8m $11m
5  Logan Lucky - A tuti balhé
$4.4m $15.0m $29m
6  Dunkirk
$4.0m $172.5m $100m
7  Pókember: Hazatérés
$2.7m $318.8m $175m
8  Birth of the Dragon
$2.5m $2.5m n.a.
9  Az Emoji-film
$2.4m $76.4m $50m
10  Girls Trip
$2.3m $108.1m $19m

Címkék

sony box office comedy animation drama action balerina all saints robert pattinson biopic weinstein good time elizabeth olsen religious aubrey plaza children movie blumhouse the hitmans bodyguard french cinema a24 birth of the dragon ingrid goes west

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4212783746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása