aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: nyomás Takács Máté
2017. július 02. 18:13:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Gru 3. a kevés folytatás közé tartozik idén nyáron, ami nem vallott kudarcot: az Illumination negyedik minyonokkal teli filmje a Wonder Woman óta a legjobb nyitányt hozta. Derekasan bepöccintették a nézők a Nyomd, Bébi, nyomd!-ot is, második helyhez segítve Edgar Wright első Amerikában is sikeres rendezését. A szerencse háza ezalatt folytatja a vígjátékok rossz szériáját.

babydriver.png

> új filmek
A Minyonok globális milliárdja után nem igazán lehet szót emelni a kis sárgaságok újabb feltűnései ellen, s most legalább nem csak önmagukban vannak jelen. A Gru 3. (Despicable Me 3; hazai bemutató: már a mozikban) számára mondjuk inkább hátrány is, hogy a címszereplőre meg a kislányokra kell pazarolni a játékidőt, miközben a gyerekek a félkegyelmű csatlósokra kíváncsiak, de hát tervszerűen kell eljárni ezekkel a franchise-okkal. A Universal és az Illumination terve pedig jól valósul meg: a minden eddiginél több, 4529 moziban játszott film 75,4 millió dollárt kasszírozott, amivel simán első lett, és a nyár harmadik legnagyobb rajtját is birtokolja a két szuperhősös produkció mögött. Persze a helyzet annyira azért nem rózsás, hiszen a Gru 2. négy évvel ezelőtt 83,5 millióval lépett be, ráadásul szerdai nyitás után szülte ezt a hétvégi számot. Lesz hát behoznivaló, ugyanakkor a gyártó ezúttal sem hazudtolta meg magát a költségek terén, így a Gru 3. egyetlen hétvége alatt kitermelte 75 milliós büdzséjét. A kritikusok a szokásos módon viszonyulnak a filmhez, a gyerekeknek viszont nem lesz más egy hónapig, így hát meg lehet célozni az első rész több mint negyedmilliárdos bevételét - 7 éves távlatból ez figyelemreméltó kitartást jelent, de nem lehet nem észrevenni, hogy egyre kevesebb van ebben a szériában is. Egy Minyonok 2. azért tarthatja a szintet három év múlva.

Edgar Wright bármily kedvelt és méltatott filmeket csinált is, nem voltak képesek tömegeket lenyűgözni. A Scott Pilgrim a világ ellen vitte a legtöbbre 31,5 millió dollárral, ám a dupla akkora költségvetése bukássá minősítette a 2010 nyarán látott mozit. A korábbi négy, a Universal érdekeltségébe tartozó cégek forgalmazta produkcióval szemben a Nyomd, Bébi, nyomd!-ot (Baby Driver; hazai bemutató: már a mozikban) a Sony karolta fel, komoly tervekkel, erre enged következtetni a több mint 3200 mozira szabott premier. A korábbiaknál kétségtelenül közönségbarátabb sztori, autósüldözésekkel és közismert színészekkel (illetve a Csillagainkban a hiba ill. a Hamupipőke sztárjával) indokolta is a bátorságot, a kritikák pedig alaposan megtámogatták az üzelmeket. A szerdai premier nem hozott csalódást, 5,7 millióval napi elsőséget szerzett a 34 milliót kóstáló akciófilm, amit vasárnapig 30 millióra növelt, melyből 21 millió jut a hagyományos, péntek-vasárnap időszakra. Príma szám, ami minden körülmény kedvező alakulásának eredménye, de legfőképp persze a dicsérő vélekedések fűtik a motort. Ha ez változatlan lesz, akkor 100 millió dollárt is bankolhat végül a Nyomd, Bébi, nyomd!, vagy akár többet, mint a Transformers: Az utolsó lovag. Akár.

Az Ó, anyám!, a Baywatch és a Csajok hajnalig után A szerencse háza (The House; hazai bemutató: augusztus 17.) is befürdött. A korhatáros vígjátékokra alaposan rájár a rúd ebben a szezonban, aminek oka egyfelől kereshető abban, hogy egyre vékonyabb ötletekből dolgoznak, amiket már egy előzetes sem tud megnyerően prezentálni a fogékony nézőknek sem. Másrészt a nagy képet szemlélve ezek a filmek egy kaptafára készülnek, s ugyanúgy csömört okozhatnak a nézőknek, mint a negyedik-ötödik részek valamely filmsorozatból. A Warner nevezése csupán 9 millió dollárt kapart össze, ami annál is kínosabb, ha a film sztoriját nézzük, mely szerint Will Ferrell és Amy Poehler kaszinót nyit a házában, hogy a lóvéból állják lányuk iskoláztatását. Ilyen bevétellel Ferrell még jó hírét és piaci erejét sem fogja tudni megtartani, szóval fogynak a komikusok, amikre filmet lehet alapozni. A szerencse háza 40 milliós költségvetését sem fogja viszont látni bevételként, amit a roppant hitvány képet festő kritikákat olvasva megérdemelt fordulat.

Sofia Coppola Cannes-ban kedvezően fogadott regényadaptációja, a Csábítás (The Beguiled; hazai bemutató: szeptember 7.) az amerikai kritikusoknál is átment a rostán, és az előző hétvégén az ínyenc nézők is kedvüket lelték a Nicole Kidman és Colin Farrell főszereplésével készült drámában, erre utalt a magas átlagbevétele mozinként. Most már több mint 600 moziban pörgeti a Focus Features, és 3,3 milliós hétvégi bevétele pont 5000 dollár alá lökte az átlagot, továbbá a 8. helyet kölcsönözte neki a listán. Ha netán az ilyen komolyabb produkciók felé fordulnának egyre többen a szórakoztató vonalból kiábrándulva, akkor 20 millióig is elérhetne a film.

> korábbi filmek
A (Paramount számára) lelombozó start után a Transformers: Az utolsó lovag erősen visszaesett: 17 millióval bronzérmes a sci-fi akciófilm, és forgalmazásának 12. napján, két hétvége után még csak 102 milliónál rostokol, miközben az előző résznek ez csaknem három nap alatt összejött. A vészesen lassuló iram 130 milliónál messzebbre nem engedi Michael Bay robotjait ezúttal.

Egy hónappal bemutatóját követően még mindig 16 millió dollár felett hoz és a top 5-ben állomásozik a Wonder Woman. A Warner képregény-adaptációja már a legsikeresebb a DC mozis univerzumából 346 millió dollárral. Batman és Superman állhat a sarokba.

> végszó & ami jön
A top 12 bevétele 164 millió dollárt mutat, és ez bizony 2010 óta a legalacsonyabb az év 26. hétvégéjén. A hiba most nem a premierekben keresendő - noha A szerencse háza háromszor ennyivel is rajtolhatott volna -, hanem a korábbiak bukdácsolásában. A Transformers: Az utolsó lovag és a Verdák 3. már a fasorban sincs 2-3 hét után, de a folytatás/reboot-dömping nem áll meg. Ezúttal a Pókember: Hazatérés próbál életet lehelni a fáradt hősbe, a Marvel mozis univerzumába csatlakozva. 100 millió dolláros nyitány várható.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Gru 3.
$75.4m $75.4m $75m
2  Nyomd, Bébi, nyomd!
$21.0m $30.0m $34m
3  Transformers: Az utolsó lovag
$17.0m $102.1m $217m
4  Wonder Woman
$16.1m $346.6m $149m
5  Verdák 3.
$9.5m $120.7m $175m
6  A szerencse háza
$9.0m $9.0m $40m
7  47 Meters Down
$4.7m $32.6m $5m
8  Csábítás
$3.3m $3.6m $10m
9  A múmia
$2.8m $74.5m $125m
10  A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
$2.4m $165.5m $230m

Címkék

sony box office comedy animation warner drama action will ferrell universal sequel sofia coppola adaptation amy poehler the house edgar wright illumination children movie focus features despicable me 3 baby driver the beguiled

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4312636517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása