aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: a múmia (1999) Takács Máté
2017. június 11. 07:54:00

Kategória: film 5 komment · 1 trackback

A múmia ismét tombol a mozikban, és a magyar nézők nem csak Tom Cruise-t, hanem ezt az óegyiptomi bajkeverőt is igencsak bírják, erre bizonyítékok a kígyózó sorok, amik még kínai kiadásának is kijártak, nemhogy a kopasz sivatagosnak. A mostani múmia alighanem bottal ütheti előző feltámadásának nyomát a jegyeladások terén, s most kiderül, mennyire is. Gyolcstalpaló a '90-es évek egyik legnagyobb filmsikerének magyarországi pályafutásáról.

themummy1999.png

> Észak-Amerikában az első tisztességes nyári moziszezon-nyitó film volt A múmia, mikor 1999 első májusi hétvégéjén debütált. Nekünk ekkor már nem kellett minden blockbusterre őszig várnunk, így bő másfél hónappal rá, azaz 1999. június 24-től megnézhettük a rémisztgetőt. Vagyis két és fél hónappal gyorsabban ért el ide, mint a Star Wars I. rész: Baljós árnyak.

> A film forgalmazója a UIP-Duna Film volt, és ez a Universal-birtoklás miatt máig változatlan ismérve a lénynek. Feliratosan mutatták be; 38 azévi filmjükből csupán három volt szinkronizált. A múmia visszatér és A múmia: A Sárkánycsászár sírja már nem kényszerített olvasásra.

> 20 kópián terjesztették, ami nem volt kiugró szám, bár kétségtelenül nagy érdeklődést kiváltó filmeknek szánt szint. Ugyanennyin futott például a magyar Kalózok vagy a Babe: Malac a városban is abban az évben.

> Budapesten premier előtt játszotta a Cineplex Odeon Pólus Mozi, a Corvin Budapest Filmpalota és az akkori két Hollywood Multiplex (a Duna Plazában és a Lurdy Házban), június 18-19-én (péntek-szombat) este.

> A premier hetében a fővárosban nyolc mozi tűzte műsorra, a fentieken kívül még az Átrium, a Cinema City Csepel Plaza, a Duna és a Metro. Legkorábban 10.00-kor lehetett megnézni a Cineplex Odeonban, a Hollywood Multiplexekben és a Metróban, legkésőbb pedig péntek-szombaton 00.45-kor a Duna Plazában, de a Corvin minden nap játszotta 23.45-kor is. A második héten már tíz moziban futott, lévén a Flórián és a Hunyadi is felvette műsorára.

uip_11_themummy.jpg

> A népszerűségre való tekintettel sokáig műsoron volt a film. A Hollywood Multiplex Duna Plaza még két hónappal a premier után is teljes napra szólóan szentelt neki termet, és egyébként ez a mozi bizonyult a legkitartóbbnak is: itt 2000. január 23-ig műsoron volt, vagyis 31 héten át megszakítás nélkül meg lehetett nézni a fővárosban.

> Már az első hétvégén több mint 100 ezer jegyet adtak el a rá, ebből is 54 ezret Budapesten. Mindkét vonatkozásban az év második legnagyobb nyitánya volt ez a Baljós árnyak mögött. Budapesten még 13 hét elteltével is top 10-es helyezést tudott magáénak, és több mint három hónappal nyitása után is több mint ezer nézőt vonzott heti szinten. Az év végéig országosan 6348 vetítést tartottak belőle (csak a Baljós árnyak és a Mátrix pergett le többször), ezeken 680 ezren ültek be rá, ami 37,7%-os kihasználtságot jelentett. Ennél jobb arányt csak a Baljós árnyak jegyzett a hasonló szinten mozgó filmek közül, de az se sokkal.

> Végül 690.524 nézőt fogadott (ebből 311.946-ot, azaz 45,2%-ot Budapesten), 1999 második leglátogatottabbjaként, egyben az 1990-es évtized 11. legnépszerűbb filmjévé lépett elő. 307,5 millió forintos bevételével az akkori második legjövedelmezőbb volt az egy évvel korábbi, emelt helyáron vetített Titanic mögött, ám a Baljós árnyak hamarosan a harmadik helyre taszította, majd a következő évben a Gladiátor lökte le a dobogóról. Ez utóbbit követve máig a második legnézettebb feliratos filmnek számít a rendszerváltás utáni időszakból.

> A filmet korhatár-ügyileg 14 éven aluliak számára nem ajánlották, manapság pedig 12-es karikával fut.

> Videokazettán éppen fél évvel mozipremierjét követően, 1999. december 21-én jelent meg a tékákban.

> A hazai szaksajtó nagyon csípte a filmet: a Cinema 100%-osra értékelte, és az akkor még 5 csillagos skálán értékelő VOX is a maximumot adta neki.

> A múmia visszatér 2001. május 17-én került a mozikba, s nagyjából 100 ezerrel nézték meg kevesebben, míg A múmia: A Sárkánycsászár sírja további 300 ezer nézőt veszített 2008 nyarán.

mummycimlapok.png

Címkék

universal corvin mozi uip duna film the mummy kis magyar mozitörtenet hollywood multiplex cineplex odeon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5612584719

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mami - The Mummy / A Múmia (2017) 2017.06.11. 12:21:22

Évekkel ezelőtt formálódni látszott egy univerzum a szörny-klasszikusaink összetrombitálásával. Megvolt az új Farkasember sztori, repkedett pár kört Drakula, összeállt Frankeinstein szörnye, de maga az univerzum mégsem. Külön-külön a filmek megbuktak, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.06.11. 08:46:46

Tök jók ezek a visszaemlékezések, tiszta nosztalgia vonat, köszönet érte :-))

rob79 2017.06.14. 16:26:32

@doggfather: neked valami bajod van ezzel a bloggal? nem először futok már bele itt valami lesajnáló kis beszólásodba, de indokot még nem találtam. no offense, tényleg érdekel mi van a háttérben, ha már nem örülsz neki, hogy Máté egyedül is viszi tovább a blogot.

Csaba Turbucz 2017.06.17. 15:53:56

@doggfather: persze,h létezik.Magyarország egyik legszinvonalasabb oldala.Ne is szünjön meg.Csak kritikák nncsenek már..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása