aeon flux

ready for the action now, danger boy?

törzsutas: a halál, avagy alien-filmek a magyar mozikban Takács Máté
2017. május 20. 15:44:00

Kategória: boxoffice 8 komment

1989 előtt horrorfilmet nagyítóval se találtunk volna a magyar mozik kínálatában, és a sci-fi is csak a '80-as években vált kedvelt és elérhető műfajjá. Sci-fi horror, mint olyan, egészen váratlanul érhette a hazai közönséget A nyolcadik utas: a halál képében, mikor 1981. január 15-én begyűrűzött a vásznakra - meg is nézte mindenki, aki élt és mozgott, mondhatni. Az Alien-franchise azóta is a magyarok egyik nagy kedvence, a Covenant tehát igen hálás környezetbe érkezik, ahogy azt a sorozat epizódjainak számait végigkövetve érzékelhetjük.

alien.png

> A nyolcadik utas: a halál

Az első film tehát két évvel nemzetközi bemutatóját követően került itthon a vásznakra, feliratosan, erősen korhatárosan, 18 éven felülieknek ajánlva. Ez csak fokozta a szenzációt, és a bemutató évében, vagyis fél hónap híján egy év alatt 1,36 millióan váltottak rá jegyet 6297 előadáson. Ez 63.3%-os kihasználtságot jelentett, vagyis 1981 folyamán minden előadás majdnem kétharmados házzal ment. A későbbiek során a látogatószám 2,22 millióra kúszott fel, 30 millió forintos bevételt eredményezve. Az 1981-es premierek sorában csupán négy film volt nézettebb: két Bud Spencer-film, egy Terence Hill-film és a Vuk.

A filmet a Pannónia Entertainment küldte mozikba ismét, 2014. szeptember 4-én, méghozzá a rendezői változatot. 20 moziban 3.255 néző tette tiszteletét a nyitóhétvégén, összesen pedig 10.250 új nézővel és 11,45 millió forinttal gyarapodott. Az, hogy több mint harminc éves filmként képes volt áttörni a 10 ezer nézőt, önmagáért beszélő tény.

> A bolygó neve: Halál

A második rész már egy sűrűbb mezőnyben találta magát, mikor 1988. április 21-én mozikba került. Amellett, hogy csökkenő tendenciát mutatott a mozilátogatottság, ez az év tobzódott sci-fikben: a Terminátor - A halálosztó, Az utolsó csillagharcos, a Szárnyas fejvadász és a Feltámad a vadnyugat is ekkor pergett, sok más mellett. A pálmát azért James Cameron filmje vitte, már csak a kiemelkedő előélet miatt. A bolygó neve: Halál már szinkronizáltan érte a mozikat (így ehhez előbb készült, mint az első részhez), és az év folyamán 5636 vetítést tartottak belőle. A kihasználtság az év egyik legjobbja volt a maga 48,8%-ával, ami mögött 879 ezer jegyváltó bújt meg. Végül 1988 negyedik legnézettebb filmje lett 944 ezer eladott jeggyel, ami 33,9 millió forintos bevétellel járt.

A Pannónia Entertainment az első rész sikerével csak erősítve 2015. január 15-én A bolygó neve: Halál rendezői változatát is bemutatta. Az első hétvégén 3.239-en nézték meg, összesen pedig 8.599-en, 10,5 millió forintos bevételt generálva.

> A végső megoldás: halál

1992 nyári szezonjának tulajdonképpeni sikerfilmje volt a tengerentúlon a harmadik rész, és az akkor bevett menetrend szerint hozzánk ősszel érkezett meg, egészen pontosan 1992. október 16-án, pénteken (ekkortájt péntek volt a premiernap), szinkronizáltan, 22 kópián. 2071 vetítést tartottak belőle a két és fél hónap alatt, ami még hátra volt az évből, s ez az időszak 38,3%-os kihasználtsággal telt - ennél jobb arányt csak a Tökéletes katona és Kuroszava Káosza élvezett abban az évben, na meg pár decemberi bemutató, amik csak a szűk időtáv miatt fogadtak sűrűbben nézőket. Ez a részadat az igazi szemléltetője, hogy A végső megoldás: halál a maga körülményei között nem különben élvezte a nézők kiemelt figyelmét, mint a korábbi részek. Éves negyedik helyet érő 360 ezren látták 32,5 millió forintos bevételt mellékelve, s ez már nem a Moképet, hanem az InterComot gazdagította.

> Alien 4.: Feltámad a halál

A multiplex-korszak már javában élt, mikor a Feltámad a halál kérte a maga szeletét a tortából. 1998. február 12-én mutatta be az InterCom, 25 kópián, ugyancsak szinkronizáltan. A szinkron ekkortájt családi filmeknek és kiemelt figyelemre számító produkcióknak szólt, és nem is kellett csalatkozni a kiemelt figyelmet illetően. Az első hétvégén 104 ezren ültek be rá, többen, mint pár héttel korábban a Titanicra. Viszonylag kitartónak is bizonyult az érdeklődés, mert végül 347 ezren járták meg a nézőtereket, 109,4 millió forintos bevételhez segítve a filmet. Ez a százmilliós határ igencsak jelentőségteljes volt tizenkilenc évvel ezelőtt, így a bemutatója idején a 14. legnagyobb bevételt elért film volt piacunkon. A rohamos bővülés miatt persze még abban az évben jelentősen visszacsúszott. A Feltámad a halálból több mint 3000 vetítést tartottak, s 35% feletti kihasználtsággal (ugyancsak az élmezőnyben járt eme viszonyszámmal) lett 1998 hetedik legnézettebb filmje.

> Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen

Hat és fél évet ugrunk előre az időben, és 2004 nem is tűnik oly régmúltnak, mégis: éppen ugyanannyit kellett várnunk az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellenre az amerikai premier után, mint a Feltámad a halálra. Az InterCom 27 kópián, természetesen szinkronizáltan prezentálta 2004. október 28-án a filmet, aminek fogadtatása sejthető volt. A fő Alien-vonalat elhagyott, Sigourney Weaver-mentes akciófilmben már csak az idegen maga volt a piacképes tényező, ami 46 ezer embert vezényelt a vásznak elé a premier hétvégéjén. Bő két hónap alatt több mint 4200-szor pergett le a film, még mindig átlag feletti, 15.7%-os kihasználtság közepette. 140 ezren nézték végig a két rémet házasító haddelhaddot, ami 124,8 millió forintos bevételre volt elegendő.

> Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2.

Ez a film az igazi tanúsítója az Alien-franchise állóképességének: a gyenge első rész után még mindig akadt 39 ezer tántoríthatatlan, aki ott volt a 2008. január 31-ével kezdődő hétvégén valamelyik moziban, ahová a 27 kópia egyike került. A minden téren életképtelen Aliens vs. Predator túl sokáig azért nem húzta: az első lett a sorozatból, ami 100 ezer néző alatt zárta pályafutását. Nem egészen 92 ezren tették ki magukat a borzalmaknak, 96,7 millió forint lerabolását eredményezve a 3772 előadás során. Szó se róla, mindez azért figyelemreméltó a film nemzetközi karrierjét szemlélve.

> Prometheus

A rossz emlékű legutóbbi találkozást kiheverendő, és mert megint a régiből ígért újabb kört, a Prometheus csinos sikerfilmmé vált nálunk már az első hétvégén, ami 2012. június 7-ével kezdődött meg. Változatlanul az InterCom gondozta a film világát szélesítő darabot, ami egy viszonylag csöndes nyári szezonból 66 ezres nyitóhétvégével emelkedett ki, immáron 3D-ben is riogatva. Kiegyensúlyozottan élvezte a nézők érdeklődését (szemben az amerikai helyzettel, ahol gyorsan letudták), így végül 8337 vetítés alkalmával 224 ezren szálltak a fedélzetre. Ez 13,4%-os kihasználtságra fordítható le (átlagosan 27-en ültek egy-egy előadáson), ami még a jobbféle arányok közé tartozott, tűnjék bármily alacsonynak is. 332 millió forintos bevétellel zárt, az éves lista 11. helyén.

> Alien: Covenant

A jegyelővétel április 26-a óta él, az érdeklődés nagy, az időpont éppen ideális. A Covenant biztosra vehetően pályázik a Prometheus fölé, s ki tudja, talán még a Feltámad a halál első hétvégi nézettségének is kihívója lesz...

Címkék

fox horror alien sci fi alien vs predator action james cameron ridley scott intercom sequel aliens david fincher mokep jean pierre jeunet prometheus paul ws anderson alien anthology alien covenant

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5212527891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2017.05.21. 09:13:05

azért egy kicsit szomorú, hogy már nincs ott a címben a "halál"... :o))) egy kitartó, kreatív korszak végére értünk :D

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.05.21. 10:30:50

@isvaen: Hát mióta elkezdte Scott űrhajók nevét tenni meg a címnek, nehezebb az ügy. De mondjuk lehetett volna Szövetségben a halál! ;)

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2017.05.21. 11:20:44

A Paradicsomban vár: a Halál simán jó lett volna.

Repce Manó 2017.05.21. 16:35:07

@isvaen: mondjuk azért, mert alapvetően ez még mindig nem Alien film.

Repce Manó 2017.05.22. 17:57:47

@isvaen: had ne spoilerezzek már, hogy attól, hogy ebben a filmben voltak alienek, nem azok voltak a főszereplői, hanem...

isvaen 2017.05.22. 20:24:40

@Repce Manó: ripley hadnagy mind a négy film főszereplője. nem a kis genyák.
de megvallom őszintén: nem is érdekel, miről szól ez a film. nekem két alien létezik a címtáramban, a többi már csak kérődzés egy elfuserált és elbagatellizált katyvasz....

Repce Manó 2017.05.22. 20:45:11

@isvaen: láttad a Covenant-ot? mert, ha nem, nem akarok spoilerezni, de ha nem is főszereplőként van jelent az alien, de fő antagonistaként. A Covenantnek nem az alien az antagonistája.

Én mindegyik Alien filmet vagy Alien világában játszódó filmet imádom a maga nemében, így a Prometheus-t és a Covenant-ot is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása