aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: power Takács Máté
2017. március 26. 17:36:00

Kategória: boxoffice 8 komment

A szépség és a szörnyeteg ezúttal is olyan összeggel vezeti a listát, ami nyitányként is javára vált volna - a negyedik legmagasabb második hétvégi összeg birtokosa a Disney musicalje. Eközben a nyári viszonyok a Power Rangers nyitányával is folytatódtak, hiszen a poros franchise új, sőt tulajdonképpen sosem látott erőre kapott. Az Élet és Bukós szakasz viszont túl olcsók volt ahhoz, hogy sikerek lehessenek...

power_rangers.jpg

> új filmek
Előbb-utóbb mindenkit utolér. Nem a halálról van szó, hanem az újraálmodás bizniszéről, ami lecsap az összes filmre, filmsorozatra, ami valaha ötmillió dollárnál nagyobb nyereséget generált. Na jó, a Power Rangers (hazai bemutató: április 6.) elkészülte inkább csak abból a szempontból vitatható, hogy igencsak szerény az erénylistája ennek a franchise-nak, ugyanakkor kétségtelen, hogy erősek az alapjai: a '90-es évekbeli két mozifilm és egy televíziós sorozat is gondoskodott ennek a szuperhőscsapatnak a népszerűségéről. Ugyanakkor 2017-ben 100 millió dollárt fektetni egy elavult termék felturbózására, nos, az egy teljesen ésszerű elképzelés. A világ közönsége ugyanis mindenre vevő, amire egyszer már az volt, vagy korábbi generációk azok voltak, ezt tudjuk. Az amerikaiak befogása már nehezebb feladat, ráadásul most inkább őket kellett becélozni, de olybá tűnik, Haim Saban kreálmánya ott maradt a köztudatban, majdnem úgy, mint a Tini nindzsa teknőcök. 40,5 millióval nyitott ugyanis a Lionsgate terjesztése, úgyhogy a stúdió akár rá is akadhatott régóta keresett új pénztermelőjére. Ez a jövő zenéje, előbb nem árt 100 millió fölé jutni, ami azért még egy erősebb menet lesz. A Power Rangers Transformers-szerűsége nyilván nem ártott az érvényesülésben, a szuperhős-kultúra pedig jobban tombol mint valaha, s immáron a hőn áhított egyéb szexuális orientáltság és az autizmus is belekeverte lapját a kártyapakliba. A filmen túlmutató kérdések is izgalmasak: ebben a márciusban, úgy tűnik, semmi nem tud igazán megbukni, amit kifejezett kasszarobbantásra szánnak, és békésen megférnek egymás mellett a hétről hétre érkező nagypályás versenyzők. Ezek után a Páncélba zárt szellem számára szorul a hurok...

Nem egységes az amerikai nézők hozzáállása a science fictionhöz, de még mindig az egyik legnyerőbb műfaj tud lenni az, ami megmozgatja a fantáziát, és olyan kínál, "amit csak a moziban láthatunk." Talán az volt a probléma az Élettel (Life; hazai bemutató: már a mozikban), hogy éppen olyasmivel kereskedik, amit már láttunk párszor, és még látni is fogunk a moziban. A Sony mindenesetre láthatóan sokat remélt az űrös haddelhaddtól: több mint 3000 moziban mutatták be, miután elköltöttek csaknem 60 millió dollárt az elkészítésére. Alapvető sci-fi izgalmak és jó nevű színészek sorakoztak fel a trailerben, de meggyőző erővel nem tudtak hatni ebben a 100 millió dolláros büdzsé alatt igencsak exkluzívnak tűnő mezőnyben. 12,6 millió dollárral startolt az Élet, aminek legalább másfélszerese kellett volna az üdvösséghez. Ha azt vesszük, a stúdió legutóbbi hasonlója, az Utazók sem volt sokkal népszerűbb elsőre, de azt ne vegyük, mert az decemberben történt, most meg olyan időszakban járunk, amikor a 20 millió feletti kilövést sem kellene túlzottan magyarázni. Tekintve a rettenetes nézői visszajelzéseket, rövid életre számíthat az Élet: 35 millió dollár lehet a legvégső cél, vagyis egészen derekas bukássá lép elő a viszonylag szerény próbálkozás.

S ha már bukás, a Bukós szakasz (CHiPs; hazai bemutató: már a mozikban) sem marad le. 25 millióból készült a régi (egyébként drámának minősülő) televíziós sorozat felelevenítése, ami jobbára Dax Shepard lelkén szárad: megírta, megrendezte, a főszerepek egyikét is eljátszotta. Viccessé vagy érdekessé viszont nem tette a végeredményt, erre utalnak a langyos nézői reakciók, a hitvány kritikák és az elemi érdeklődés hiánya. A Warner nem is lihegte túl a dolgot a kevesebb mint 2500 mozis terjesztéssel, bár a 7,6 milliós nyitányra nem vigasz a visszafogottabb disztribúciós költség. Nyerőbb színészekkel talán sikerült volna tízmillióig eltekerni, így viszont 20 millió dolláros végeredményben lehet legfeljebb gondolkodni.

> korábbi filmek
Elképesztő, 174,8 millió dolláros nyitányát követően hétköznapokon is tüsténkedett A szépség és a szörnyeteg, így a második hétvégét már csaknem 230 millió dollárral várta. Az előrejelzések egészen biztosra vették, hogy 80 millió dollár felett alakul ez a kör is, ám a Disney pénztermelője képes volt majdnem 90 millióig felkúszni; egészen pontosan 88,3 millióval áll újfent az élen, ami kevesebb mint 50%-os elpártolást jelent. Ez a negyedik legjobb második hétvégi bevétel, és érdekes jelenség, hogy e négy film, ami az élen áll, rendszerint igen jó csökkenési arányt produkált: 50,3% volt a legnagyobb visszaesés közöttük, pedig ugye magasabbról... A szépség és a szörnyeteg tíz nap alatt 317 millió dollárt termelt, és ha így folytatja a menetelést, akkor egészen biztosan feljut a hatodik helyig az amerikai bevételi rangsorban, maga mögé utasítva A sötét lovagot.

A Logan - Farkas vasárnap átlépte a 200 millió dollárt. A Fox szuperhősös filmje számára ez többszörösen is ütős teljesítmény; 220-225 millió között fejezi be pályafutását, vagyis egészen közel a franchise csúcstartóihoz.

> végszó & ami jön
Öt éve nem volt ennyire forgalmas az év 12. hétvégéje; akkor Az éhezők viadala lehengerlő nyitánya járult hozzá a pörgéshez. Idén csak az előző víkend termelt több pénzt, úgyhogy ez A szépség és a szörnyeteg igazán feladja a leckét a nyári aspiránsoknak is. Egyelőre még a tavaszi forgatag folytatódik a Páncélba zárt szellem és a Bébi úr premierjével. A két film együtt ideális esetben 75 milliót is kitermel, bár a prognózisok 60 millióhoz esnek közelebb.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A szépség és a szörnyeteg
$88.3m $317.0m $160m
2  Power Rangers
$40.5m $40.5m $100m
3  Kong: Koponya-sziget
$14.4m $133.5m $185m
4  Élet
$12.6m $12.6m $58m
5  Logan - Farkas
$10.1m $201.5m $97m
6  Tűnj el!
$8.7m $147.5m $4.5m
7  Bukós szakasz
$7.6m $7.6m $25m
8  The Shack
$3.8m $49.1m $20m
9  LEGO Batman - A film
$2.0m $170.8m $80m
10  The Belko Experiment
$1.8m $7.6m $5m

Címkék

sony disney life thriller box office comedy sci fi warner dax shepard power rangers lionsgate beauty and the beast

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8812371981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cel 2017.03.26. 18:37:43

A Tűnj el jól tartja magát mit ne mondjak, kezdek kiváncsi lenni rá, hogy mit tud.

Atkakukac1989 2017.03.26. 22:49:02

Nézem a Kong számait, lehet rá mondani, hogy enyhe bukás otthon? Nyilván a nemzetközi piac finomít, de szerintem többet vártak tőle a producerek és a stúdió. Mondjuk tény, hogy gyilkos volt ez a március. Hetente jött valami nagy cím.

isvaen 2017.03.26. 23:22:12

power rangers és tsai: sose hittem volna, h egy cikkben
ilyen címeket fogok olvasni... borz-alom!

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.03.27. 09:21:21

@Atkakukac1989: Annyi biztos, hogy a box office-elemző weboldalak várakozásait túlszárnyalta.

Csaba Turbucz 2017.03.27. 11:41:20

@Atkakukac1989: nem vártak többet.érdekes nem?
50 milliót vártak opening és 61 lett.Eddig sokkal jobban esik mint a Godzilla.
150-160 még meglehet neki otthon az már nem olyan csúnya.
Kinában meg 70 millióval nyitott és Japán is ott van még

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.03.27. 19:14:38

@Atkakukac1989: Most meg is néztem, hogy a boxoffice.com, akik mindig ilyen két hónappal előre már latolgatják az esélyeket, még a premiert megelőző héten is csak 40 milliót szántak a Kongnak, 100 milliós végeredménnyel. Ehhez képest a 61/kb. 155 cseppet sem rossz...

Atkakukac1989 2017.03.27. 19:17:39

@Takács Máté: Így már más a majom fekvése. Akkor nem hagy rossz emlékeket sem a stúdióban, sem a készítőket illetően. Ez a lényeg. Düböröghet tovább a szörnyuniverzum, ahogy kell.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása