aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: kitörés Takács Máté
2017. február 26. 19:16:00

Kategória: boxoffice 2 komment

Arról, hogy unalmasnak ne nevezhessük az Oscar hétvégéjét az amerikai mozikban, egy alacsony költségvetésű horrorkomédia gondoskodott: a Get Out majdnem a semmiből vágott ki magának 30 millió dollárt. Ezalatt a Rock csont és az Ütközés című melléktermékek a top 10-en kívül égtek el.

get_out_kiskep.jpg

> új filmek
Jordan Peele, aki országos cimborájával, Keegan-Michael Keyjel tavaly a Keanu - Macskalandot szülte ki magából - kulturált kritikákat, ám hitvány bevételeket eredményezve - ezúttal egy szatirikus hangvételű horrorral csöngetett be a Universalnál, és lőn: a fekete srác/fehér lány szerelmespár a csaj szüleinek házába tett, parásba forduló látogatásának sztorija igencsak meghatotta a nagyérdeműt, hiszen 30,5 millió dollárt markolt fel a 4,5 millióból forgatott Get Out. Ehhez dobjuk hozzá a 100%-os Rotten Tomatoes-értékelést, és láthatjuk, miről is van itt szó: a zsáner újabb csont nélküli kosaráról. A producer egyébiránt nem más, mint a Széttörvét is jegyző Jason Blum, aki mostanra már elég dellát halmozott fel bankszámláján ahhoz, hogy egy évezredig zsebből ellássa a horrorkedvelők igényeit. A Get Out a nézőknél is betalált (majdnem maximálisra értékelték a premier napján megkérdezettek), úgyhogy hosszabbra is nyúlhat pályafutása a megszokottnál - vagyis 90 millió dollárig jelen állás szerint simán elszaladhat.

Kínai-amerikai gyártású rajzfilm a Rock csont (Rock Dog; hazai bemutató: március 9.), melyben egy tibeti masztiff zenészi álmokat dédelget, miközben körülötte nem hiszik, hogy ilyesmit kéne csinálnia. Követi az álmait? Naná, ellenben az amerikai nézők szerény számban tették tiszteletüket. A Lionsgate alig több mint 2000 moziba küldte szét a filmet, ebből azért sejthető, hogy robbantani nem terveztek - a 3,7 millió dollár viszont még így is nagyon semmirekellő összeg. A csúnya animációs és a totálisan lerágott csont (bocsánat) sztori nagyjából ezt a szintet érdemli, ugyanakkor a 60 milliós költségvetés meglehetősen elszálltnak tűnik úgy, hogy a film Kínát már letudta tavaly nyáron, és mindössze 6 millió dollárt sajtolt ki onnét. A pálya szabad pár hétig, de minden tartalékot felélve sem valószínű, hogy 12-13 millió dollárnál többre tarthat számot a Rock csont.

Ugyancsak régi adóssága az amerikai forgalmazónak az Ütközés (Collide; hazai bemutató: megvolt) című német-amerikai akciófilm, amelyet mi tavaly szeptemberben láthattunk. A sokat húzott-halasztott film 21,5 millió dollárból készült és fel tud mutatni jó pár Oscar-jelölt/díjas színészt, ám semmi mást, ami az ilyesfajta szimpla akciófilmekre még nehezebben megmozduló amerikaiak figyelmét felkeltené. Az Open Road Films 2045 moziban írta alá a halálos ítéletet, ami 1,5 millió dollár formájában jött el. A film eddigi legjövedelmezőbb piaca természetesen Kína volt, 2,2 millió dollárral.

> korábbi filmek
A LEGO Batman - A film után A sötét ötven árnyalata is átlépte a 100 milliót, bár a Universal továbbra is izgulhat a harmadik rész sorsáért. Persze jobbára csak Észak-Amerikában. Az erotikus dráma 115 millió dollárig juthat.

Miközben a Get Out szárnyal, a hosszabb és költségesebb delikvens, Az egészség ellenszere a gyenge kezdés után mélyrepülésbe fogott: 68%-kal kevesebb folyt be most, mint egy hete. A Fox így vaskos moziszám-csökkenéssel számolhat - Az éjszaka törvénye után röviddel újabb produkció jelentkezik a dobogóra ebben a vonatkozásban.

Az Oscar-versenyben érintett filmek számára kedvezően alakult ez a hétvége. A számolás joga túl van a 150 millión, miközben a pár mozival kibővült Kaliforniai álom 140 millióhoz ért. Ha a Lionsgate terjesztése tarol, akkor 160 millióig is felkúszhat a romantikus musical. A hét folyamán végre az Érkezés is 100 millió fölé érkezett; a Paramount gondozottja számára ez 8 jelöléssel tényleg csak idő kérdése volt már...

....ellenben a Sony vért izzadva sem tudja ugyanezt elérni az Utazókkal. A sci-fi már nem egyszer termett ismét több száz moziban, hogy megkaparintsa utolsó pár millióját, ám sem január végén, sem a múlt héten nem tudott elég ember meggyőzni ahhoz, hogy a cél megvalósulhasson. A film várhatóan 99 és 99,5 millió dollár között fékez be - 99 és 100 millió között eddig csak két filmről mondott le forgalmazója: a Herkules és a Gnómeó és Júlia maradt karnyújtásnyira a százas határtól.

> végszó & ami jön
Az év 8. hétvégéje a csendesebbek közé tartozik rendszerint, bár tavaly a Deadpool gondoskodott róla, hogy az addigi legforgalmasabbat jegyezze 2016. Idén sem kell szégyenkezni, 100 millió felett a top 12 forgalma, a Get Out pedig ki tudott törni. Jöhet a március, ami akár június is lehetne: Logan - Farkas, Kong: Koponya-sziget, A szépség és a szörnyeteg, Power Rangers, Páncélba zárt szellem, Bébi úr. Ezeknek már a fele több mint 430 millió dollárt emésztett fel, szóval folynia kell majd a pénznek befelé. A Logan - Farkas 70-80 millió dollárért ácsingózik, mellette két regény filmváltozata, a The Shack és a Before I Fall próbál labdába rúgni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Get Out
$30.5m $30.5m $4.5m
2  LEGO Batman - A film
$19.0m $133.0m $80m
3  John Wick: 2. felvonás
$9.0m $74.4m $40m
4  A nagy fal
$8.7m $34.4m $150m
5  A sötét ötven árnyalata
$7.7m $103.6m $55m
6  Pofoncsata
$6.4m $23.3m $25m
7  A számolás joga
$5.9m $152.8m $25m
8  Kaliforniai álom
$4.6m $140.9m $30m
9  Széttörve
$4.1m $130.8m $10m
10  Oroszlán
$3.8m $42.8m $30m

Címkék

horror box office animation action universal collide lionsgate get out children movie jason blum open road films rock dog jordan peele

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6212295947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2017.02.27. 08:22:19

reggel 8:22 van, és nem innen tudtam meg, h megint lett oscar-díjas filmünk?
c-c-c-c

Atkakukac1989 2017.02.27. 16:03:27

Tök jó, hogy az Oroszlán is nyereséges lett. A Széttörve, meg A számolás joga durva számokat mutat, ahogy a Kaliforniai álom is masszív siker volt, már az Oscar előtt. Kíváncsi vagyok, hogy Chazelle mekkora költségvetésből dolgozik majd a Neil Armstrong filmen. De lehet annak már meg van szerződésben a büdzséje, de lehet utólag még hozzátesznek pár millát.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása