aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: pofonok Takács Máté
2017. február 19. 17:46:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A President's Dayt megelőző hétvégén a premierek kivétel nélkül dugába dőltek: Matt Damon szörnynyilazása A nagy falban vaskos, ámbár nem váratlan bukássá lépett elő egyik utolsó állomásán, Ice Cube és Charlie Day egymásnak feszülése a Pofoncsatában szamárpadba került, Az egészség ellenszerére pedig semmilyen orvosságot nem találhat a forgalmazója azok után, hogy ötmillió alatt nyitott. Második hete a LEGO Batman - A film uralja a mezőnyt.

> új filmek
Az nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen produkciónak, mint A nagy fal (The Great Wall; hazai bemutató: még a mozikban) Kínában kellett megkezdenie hódítását, és az ázsiai ország kegyes is volt a Universal és a Legendary közös vállalásához. A kínai legendák Matt Damon szerepeltetésével való megkavarása, illetve Csang Ji-mou látványos behódolása a hollywoodi formuláknak nem talált különösebben meleg fogadtatásra a helyi és nemzetközi kritikusok körében, ugyanakkor az ottani közönség 170 millió dollárig tornázta a bevételt - a további nemzetek pedig 244 millióra egészítették ki. Ennyivel várta igencsak késlekedő amerikai debütálását a film. Hiába pozicionálták azonban egy hosszú hétvégére, amikor nincs is nagyon veszélyes konkurencia a színen, az idegen kultúrában való téblábolás és úgy eleve a szörnyfilmek langyosan fodrozódó kedveltsége felébe került az egyébként népszerű arc Damonnek. A várakozások nagyon alacsonyan mozogtak, azokat azért sikerült haloványan túlteljesíteni: 18,1 millió dollárt lőtt magának a film, amivel bronzérmes lett a listán. Mondani se kell, ritka hervasztó eredmény ez egy 150 milliót kóstáló, top sztárral fémjelzett, látványos kalandfilmtől, de hát nem az első áldozata annak, hogy az amerikai közönséget nehezebb ezekkel befogni, mint az európait vagy az ázsiait. A kedvetlenítő kritikákat nem jobbítják a nézői vélekedések, úgyhogy A nagy fal gyorsan ki is fog kopni a mozikból, minekutána márciusban hétről hétre érkeznek az újabb blockbuster-aspiránsok. 50 millió dollárnál sokkal többel nem járulhat hozzá a globális tételhez Észak-Amerika, de talán a 300 millió végül meglesz.

Ice Cube a Pofázunk és végünkkel és folytatásával alapozott némileg vígjátéki profilján, Charlie Day pedig jó pár ilyenben bukkant fel az utóbbi pár évben. Kettősük egy korhatáros komédiában simán elsülhetett volna jól - és erre a 20 millió közelébe húzó előrejelzések is igent mondtak -, ám a Pofoncsata (Fist Fight; hazai bemutató: már a mozikban) sztorija csúnya ellentmondásba került korhatárával: iskolai szórakozás iskolásoknak nem valóan nem tudott kellőképpen elrugaszkodni, úgyhogy 12 millió dollárral kellett beérnie a Warner terjesztésének. Nehezen lehet ezt akár csak kielégítőnek elkönyvelni, hiába csak 25 milliót költöttek elkészítésére. A nyitónapon nyilatkozó nézők ezt sem találták különösebben jónak, a kritikusokról ne is beszéljünk, s így minden adott ahhoz, hogy a Pofoncsata semmilyen nyomot se hagyjon február havában - 40 millió dollárral távozhat a vészkijáraton.

Ha egy film érdekesnek, különlegesnek ígérkezik, az egy stúdiónak csak rosszat jelent. Az egészség ellenszere (A Cure for Wellness; hazai bemutató: már a mozikban) egy 40 millió dollárt felemésztő, nem a szokott rémisztésekkel operáló, két és fél órás horror-thriller. Igaz ugyan, hogy A kör rendezője, Gore Verbinski felel érte, de ez rossz kritikák ellen még nem véd, és a nézői értékelések is a szokásosak, amik horrornak kijárnak. A Fox tehát nem tett jó lóra, és nem is jeleskedett a marketingben - a filmcím nélküli, hamis újságcikkek kavarta kisebb botrányt sem tudták pénzre fordítani, vagy ha mégis, a 4,2 milliós nyitány még szerényebb annál, mint amilyennek tűnik. A több mint 2700 moziban futó filmtől ritka gyenge, és még a pesszimista jóslatokat is alulmúló start ez, a folytatás pedig borítékolhatóan nem lesz derűsebb. 10 millió dollárt kevéssel meghaladó végeredmény várható. Verbinski tehát nem csak méregdrága és nagyot perecelő Disney-kalandokkal tudja magát pár évre kivonni a forgalomból, hanem talán saját ideákkal is.

> korábbi filmek
A LEGO Batman - A film a vártnál alacsonyabb nyitányát a kelleténél tán erőteljesebb visszaeséssel fűzi tovább. -35% távolról sem egy halálos ítélet, de ha valamikor lehetett volna ez -25% felé tendáló, akkor az egy négy napos hétvége első három napja. A Warner animációs filmje 34,2 millióval vezet másodjára is, összbevétele pedig éppen 100 millió alatt tanyázik.

A sötét ötven árnyalata 21 millió dollárt hozott második hétvégéjén, ami nagyjából megegyezik az első rész azonos adatával. A Universal forgalmazta adaptáció tehát a módfelett alacsonyabb nyitánynak köszönhetően nem porlad oly iramban, mint elődje, mindazonáltal két hétvége után még csak 90 milliónál jár. 115-120 millió dollár gondoskodik róla, hogy még A szabadság ötven árnyalatának is teremjen majd némi babér. De nem sok.

> végszó & ami jön
136 millió dollárt költöttek a nézők a top 12-re, ami nem kevés úgy, hogy minden premier bedőlt, de 2013 óta a leggyérebb forgalmat jelenti erre a hosszú hétvégére. A hónap vége nem segít a dolgokon: a Rock csont, a nálunk szeptemberben látott Ütközés és az egyetlen eséllyel is rendelkező páciens, a Get Out című méltatott horror érkezik majd.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  LEGO Batman - A film
$34.2m $98.8m $80m
2  A sötét ötven árnyalata
$21.0m $89.7m $55m
3  A nagy fal
$18.1m $18.1m $150m
4  John Wick: 2. felvonás
$16.5m $58.7m $40m
5  Pofoncsata
$12.0m $12.0m $25m
6  A számolás joga
$7.1m $142.6m $25m
7  Széttörve
$7.0m $123.6m $10m
8  Egy kutya négy élete
$5.6m $50.7m $22m
9  Kaliforniai álom
$4.5m $133.5m $30m
10  Az egészség ellenszere
$4.2m $4.2m $40m

Címkék

fox horror fantasy thriller zhang yimou box office comedy legendary warner matt damon ice cube universal gore verbinski charlie day asian cinema the great wall a cure for wellness fist fight

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6812273327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2017.02.19. 23:06:09

damont mi hajtotta a falhoz? pénz. aztán?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása