aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: második felvonások Takács Máté
2017. február 12. 17:54:00

Kategória: boxoffice 1 komment

Az év eddigi legforgalmasabb hétvégéjén folytatások (vagy folytatásszerűségek) söpörtek be komoly összegeket, a sorrend pedig a vártnak megfelelően alakult, még ha a mennyiségek változatosak is. A LEGO Batman - A film nem csak a hétvégét, hanem egész februárt nyerte, A sötét ötven árnyalata viszont teperhet a százmilliós végeredményért - és bizony a John Wick: 2. felvonás is.

> új filmek
Ugyan animációs filmeknél elég csak éppen azt kínálni, amire a gyerekek nagyon vevők, A LEGO-kaland azért több volt a népszerű játékkockák kiaknázásánál, és ez meg is látszott bevételein: csaknem 260 millió dollárral zárta pályafutását. A folytatás majd jön, a kettő között pedig az első rész eleve, de így még jobban kedvelt mellékszereplője, Batman futja le a maga körét. A LEGO Batman - A film (The LEGO Batman Movie; hazai bemutató: már a mozikban) már az előzeteseivel biztosította, hogy nem fog elmaradni az elődtől, és a humoros akciófilm irányában a várakozások így igencsak magasra szöktek: 70-80 millió dollárt szemrebbenés nélkül megszavaztak a szórakoztatóipari lapok a Warner terjesztésének nyitány gyanánt. A spinoffok ugyanakkor ritkán nőnek túl az eredetin (bár erről a Minyonokat is érdemes megkérdezni...), és ez most sem alakult másképpen: a legtöbb mozit igénylő februári bemutatóként 55,6 millió dollárt zsákolt a 80 milliót kóstáló animáció. Ezzel a hetedik legmagasabb februári nyitány birtokosa lett (a Deadpool, A szürke ötven árnyalata, A passió, A LEGO-kaland, a Hannibal és a Valentin nap mögött) és biztos pályára helyezte magát a 200 millió feletti kapuzáráshoz. Ősszel jön a következő megmérettetés, A LEGO Ninjago-film, aminek viszont a mostani nyilván lejjebb vitte az árfolyamát egy kicsit, de a kitörő lelkesedést, ami ezeket a LEGO-filmeket övezi, aligha. Ami pedig magát Batmant illeti, végre megint a gyerekek kedvence (is) lehet, és ez váljék a DC mozis univerzumát istápolók okulására.

A szürke ötven árnyalata biztosan valóban ideális Valentin napi program volt sok amerikai párnak, és remélhetőleg csak töredék esetben vezetett szakításhoz. A nézők által sem különösebben méltatott, korhatáros romantikus dráma ugyan alaposan helyben hagyta a kasszákat 85 millió dolláros nyitányával, ezt már megduplázni sem tudta a későbbiekben. A halálos iramú elpártolás, plusz az eleve kedvezőtlen fogadtatás hevesen ásta a sírját a folytatásnak, de hát a shownak azért mennie kell tovább. A Universal túlzottan nem tudott mit kezdeni A sötét ötven árnyalatával (Fifty Shades Darker; hazai bemutató: már a mozikban), már ami a meg-kell-nézned vagy az ez-most-más döntő hatású kérdéseket illeti, így hát csak azok maradtak hátra, akik szerették-olvasták a könyvet vagy csak érdeklődnek, miként folytatódik Christian Grey és Anastasia Steele története. Még a szerelmesek napja is kívül maradt most a körön, így hát a folytatás csak azt hozta, amit csupaszon tudott: 46,8 millió dollárt, aminek majdnem felét a nyitónap termelte. A még hitványabb kritikák és a még tudatosabb nézők mellett még gyorsabb kopás várható, így hát az első rész bevételének nagyjából fele körvonalazódik végeredményként. Az olyan 85 millió dollár - ez persze még mindig nem tragédia az 55 milliós költségvetés mellett, pláne, ha nemzetközileg megint összegyűlik rá 400 millió.

Ritkán születik manapság a leghétköznapibb dolgokból tartós nézőcsalogató, így hát a Lionsgate-nek illene aranyba foglalnia Chad Stahelski nevét. A fickó egy visszavonult, de most újra munkába kényszerülő bérgyilkosról forgatott filmet 2014-ben, márpedig ez a sztori, kis költségvetéssel és tényleg csak lövöldözéssel elmesélve nem az a tipikus kasszasiker-recept. A John Wick mégis elég pergő és dögös volt ahhoz, hogy módosabb sikerré lépjen elő a maga 43 millió dollárjával, és visszaröpítette Keanu Reevest is a reflektorfénybe. A folytatás lehetőségét még a Rotten Tomatoes kritikai konszenzusa is meglebegtette, és lőn: a John Wick: 2. felvonás (John Wick: Chapter 2; hazai bemutató: február 23.) megszületett, nem nagyon kínál mást, mint legutóbb, csak hosszabban és többet, s mégis nyerő tudott lenni. Duplázta az első rész nyitányát az új, s ez a 30 millió dollár az igazi jele annak, hogy mennyire is bejött - akár moziban, akár azután - a nézőknek ez a kis shoot-em-up. Persze, a jó időzítés is számított: az elmúlt hetekben a Széttörvén kívül nem akadt semmi érdekes, ezen a hétvégén pedig a gyerekeknek és a hölgyeknek szállították a nagy stúdiók a néznivalót, úgyhogy volt kinek a figyelmét lekötni. A John Wick: 2. felvonást ráadásul zabálja a kritika és a nézők is eléggé csípik, úgyhogy hosszú távon biztosan beelőzi majd A sötét ötven árnyalatát, és ha van annyi szusz benne, a százmilliót is megközelíti. 40 milliós büdzsével (ez is duplázódott) ez ellenségek közt is derekas siker.

> korábbi filmek
Százmillió dollár felett folytatja a Széttörve. A Universal thrillere továbbra is jelentős tényező a listán, több mint 9 millió dolláros negyedik víkendet jegyezve. 130 millió felett zárja majd kapuit, vagyis a Jelek óta a legtöbbet termelő Shyamalan-filmmé lép elő.

> végszó & ami jön
A top 12-re több mint 175 millió dollárt hagytak ott, ez meglehetősen erős egy olyan februári hétvégétől, amit se President's Day nem követ, se Valentin napot nem foglal magában - nem mellesleg a Zsivány Egyes premierje óta nem jött össze ekkora összeg. Egy százmilliós blockbuster biztosan termett, de még a három sem zárható ki teljes bizonyossággal. És most jön egy hosszú hétvége, melyen végre A nagy fal megmérkőzik Amerikában is, bár nagy reményei nincsenek. Az egészség ellenszere című thriller és a Pofoncsata című vígjáték próbálja még megszorongatni a LEGO Batman - A filmet.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  LEGO Batman - A film
$55.6m $55.6m $80m
2  A sötét ötven árnyalata
$46.8m $46.8m $55m
3  John Wick: 2. felvonás
$30.0m $30.0m $40m
4  Széttörve
$9.3m $112.4m $10m
5  A számolás joga
$8.0m $131.5m $25m
6  Egy kutya négy élete
$7.4m $42.6m $22m
7  Körök
$5.8m $21.5m $25m
8  Kaliforniai álom
$5.0m $126.0m $30m
9  Oroszlán
$4.1m $30.4m $30m
10  The Space Between Us
$1.8m $6.6m $30m

 

Címkék

lego batman box office animation warner keanu reeves spinoff drama action universal sequel romance adaptation lionsgate children movie fifty shades of grey john wick fifty shades darker the lego batman movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr312251102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2017.02.12. 20:02:44

A John Wick sikerének örülök, még úgyis, hogy annyira azért nem lelkesedtem az elsőért, mint sokan mások. Viszont kellenek az ilyen klasszikus, egyszerű vonalvezetésű filmek is, és jó, hogyha sikeresek éppen.

Az egészség ellenszerének nem tudom mik az esélyei, de 30-35 millió nem lenne rossz kezdésnek. Iszonyat jól néznek ki a film előzetesei. Remélem nem bukik vele Verbinski.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása