aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: töretlenül Takács Máté
2017. január 29. 17:46:00

Kategória: boxoffice 4 komment

Az Egy kutya négy élete bevételeit nem háborgatta kritikus mértékben kéretlen visszhangja, mindazonáltal nyerni nem tudott a hétvégén, mint ahogy a kifulladás szélén álló videojátéksorozat záró epizódja, A Kaptár: Utolsó fejezet sem, mi több, az akcióhorror messze a leggyérebb érdeklődést váltotta ki az összes rész közül. Ezzel szemben a Széttörve továbbra is komoly figyelem tárgya: Shyamalan thrillere az élen újfent, erős számokkal.

> új filmek
Ismerve az ilyesfajta mézesmázos-állatos családi filmek bevételi mozgását, az Egy kutya négy élete (A Dog's Purpose; hazai bemutató: már a mozikban) első hétvégi eredménye gyakorlatilag háborítatlan maradt az állatkínzás gyanúját felvető videó kiváltotta negatív visszhangtól, hiszen a Universal lefújt díszbemutatója és takarékra tett marketingje mellett is 18 millió dollárt költöttek a nézők a könyvadaptációja. Korrekt összeg és általános, ami a kedvező szájhagyomány útján szokott határozottan tetszetős mértékűre duzzadni - márpedig a premier napján véleményt formálók kitűnőre értékelték a látottakat. Ez már csak így megy, minél jobban rájátszanak az érzelmekre, annál inkább befogható az amerikai közönség. A szabotőrök tehát még a jó időzítéssel sem hiúsították meg az anyagi nyerészkedést, de legalább az IMDb bottom-listájába benevezik a filmet. Az is valami. Meg hogy a 22 milliós költségvetésre összehozhat 60 milliót is, ha minden úgy zajlik az elkövetkezendőkben, ahogy az lenni szokott, de ha nem, akkor sem érzi majd magát kutyául a producerbanda, ez biztos.

2002 márciusa mozgalmas hónap volt, akkor bukott meg az eredetileg 2001 vége nagy durranásának szánt Az időgép, ekkor tért vissza Penge még nagyobb zsozsót szakítva, és ekkor indult útjára két kinyírhatatlan franchise: a Jégkorszak és A Kaptár. Mindkettő 2016-ban szenvedte ki utolsó ivadékát, legalábbis erre engednek következtetni amerikai számaik. A Kaptár: Utolsó fejezet (Resident Evil: The Final Chapter; hazai bemutató: már a mozikban) decemberben ugyan elég jól termelt Japánban, amerikai üzelmeihez viszont nem fűzhetett túl sok reményt a Sony; a legutóbbi, ötödik eresztés már csak éppen fejelte meg a sztenderd 20 milliót a nyitánykor, és alig duplázni tudta ezt. Az Underworld: Vérözön mintájára ez az akció-horror franchise is mélyrepülést vett: nem egészen 14 millió dollárral a harmadik helyen nyitott, ez nem csak eladott jegyeket tekintve messze a legkevesebb, hanem a dollárok szempontjából is elmarad az első rész 17,7 milliójától. Szó se róla, egy hatodik részről beszélünk, ami kábé ugyanazt nyújtja, mint az eddigi összes, ennek fényében pedig elismerésre méltó a nézőtábor kitartása. A hitvány kritikák nem mennek újdonságszámba, aki megnézi, az meg úgyis tudja, mit fog látni, szóval csak a szokásos várható még itt is: irtó gyors elpártolás, 30 milliós végződés (40 milliós költség ellenében), és kivételesen a címben tett ígéret megtartása (ami sokszor nem megy, kérdezzétek a Freddy halála: Az utolsó rémálom, A végső állomás vagy a Péntek 13. alkotóit, akik 1984-ben ("The Final Chapter") és 1993-ban ("The Final Friday") is ellőtték ezt a trükköt.

Matthew McConaughey Oscarja óta többször tesz rossz lóra, mint nem: a tavalyi Harc a szabadságért után most az Arany (Gold; hazai bemutató: február 16.) is mellément nem csak a kritikusoknál, hanem a kasszáknál is, bár jelen esetben az első nagyban befolyásolta a másodikat. Stephen Gaghantől ez csúnya dolog, viszont a film nem az egyetlen, ami kénytelen volt a "semmibe" debütálni; egy hete Az alapító is hasonlóképpen járt, sőt akár a Némaságot is ide vehetjük, amit szélsebesen vonnak ki a mozikból. Szóval a The Weistein Company számára újabb gyalogáldozat a 15 millióért megvásárolt Arany, amit némi tanácstalan tilitoli után 2166 moziban ástak el. A várt szintet sem sikerült hoznia a szokásos "true story"-nak, pusztán 3,5 millió dollárt fialt, úgyhogy Matthew esetleg egy időre visszatérhetne Kate Hudson mellé pár romantikus limonádéra.

> korábbi filmek
A közönség nagy kedvenccé avatta a Széttörvét: a Universal bemutatója egy hét alatt félszáz millió dollárt termelt, és a második hétvégét is (magasan nyitó) horrorokat meghazudtolva uralta: csupán 34%-kal hozott kevesebbet mint egy hete - vagyis 26 millióval képviseli magát, annyival, amennyivel A látogatás indult anno. Az eddig 78 milliót felhajtó film lesz 2017 első százmilliós kasszasikere, technikailag.

Mert gyakorlatilag A számolás jogát és a Kaliforniai álomot érte a megtiszteltetés. Előbbi már sokadik hete vonz tömegeket, és komolyabb Oscar-hátszél nélkül röppent át a bevételi mérföldkövön, míg utóbbi sok-sok jelöléssel megtámogatva, illetve több mint ezer mozival bővülve növelt hétvégi összegein.

Rekordot állított be Az éjszaka törvénye. Amellett, hogy veretes anyagi kudarccá lépett elő a Warner terjesztése, ennyi mozi még egyetlen filmet se passzolt le a harmadik országos hétvégéjén (Az üresfejű vezette ezt a listát 2008 óta). Míg legutóbb még 2822 teátrum vetítette Ben Affleck munkáját, addig most csak 163. A stúdió nem is jelentett már hétvégi bevételt.

> végszó & ami jön
Mozgalmasnak bizonyult a hétvége, abból a szempontból mindenképpen, hogy ebben az évtizedben csak egyszer mértek magasabb összforgalmat a 4. víkenden, mint most. Mindezt úgy, hogy a premierek nem tettek túl mély benyomást a listára. Ez legközelebb sem lesz másképp, ugyanis a Körök és a The Space Between Us című családi sci-fi próbálkozik a Széttörve letörésével. Kétséges, hogy menni fog.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Széttörve
$26.3m $78.0m $10m
2  Egy kutya négy élete
$18.4m $18.4m $22m
3  A számolás joga
$14.0m $104.0m $25m
4  A Kaptár: Utolsó fejezet
$13.9m $13.9m $40m
5  Kaliforniai álom
$12.1m $106.5m $30m
6  xXx: Újra akcióban
$8.3m $33.5m $85m
7  Énekelj! $6.2m $257.4m $75m
8  Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
$5.1m $520.0m $200m
9  Monster Trucks
$4.1m $28.1m $125m
10  Arany
$3.5m $3.5m n.a.

Címkék

horror sony gold box office action resident evil universal matthew mcconaughey adaptation weinstein game adaptation a dogs purpose resident evil the final chapter

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1412166777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2017.01.29. 18:15:29

McConaughey az Interstellar óta keresi magát. Lehet, hogy ennyi volt a szerencseszéria? Ettől függetlenül ez az Arany még elég érdekesnek tűnik az előzetes alapján. Majd meglátjuk.

Vajon a Jackie moziszámain emelnek majd? Illetve a 50 Shades majd mekkora mértékben fog tarolni? Nagyon rosszul érinti majd az oscaros filmeket, lesz olyan siker, mint az első?

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2017.01.29. 21:55:40

A hatalmas Affleck bukta után biztosan érik a Batflack film, már ha a színész/rendező szeretne még valaha saját projektet a második legnagyobb stúdióbirodalom égisze alatt.

@Atkakukac1989: A BoxOffice.com kb. 100 millió dolláros összbevételt jósol az 50 Shadesnek, szóval vélhetően az elődnél gyengébben teljesít majd.

isvaen 2017.01.30. 11:47:01

a weinst. valamit nagyon át kéne nézni, mert sorra buktatják meg a filmjeiket...
scorsese filmjétől 2 éve annyit vártak, hogy... erre kb senki nem látta :D gyász.

isvaen 2017.01.30. 11:48:26

(a lalaland eközben meg összetrillázott 200 milliót... na jó. :o))). )

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása