aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: éber erő Takács Máté
2016. december 18. 17:44:00

Kategória: boxoffice 12 komment

A Disney nagy tervei a Star Wars-univerzum kiaknázására az új fejlemények szerint teljes mértékben megvalósulnak: a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet a második legjobb decemberi nyitóhétvége birtokosa lett rövid úton, nagyon erős forgalmat bonyolítva. Az összpontosuló figyelmet a Váratlan szépség igyekezett a tőle telhető módon megbontani, ám a Will Smith-dráma kudarcot vallott...

rogue_one_kiskep_2.jpg

> új filmek
Egy galaxis - akár közeli, akár messzi - elég sok lehetőséget rejt magában, és a Disney nem tétlenkedik a megkaparintott Lucasfilm-jogokkal. Az évi egy Star Wars-film tervének első kézzel fogható megnyilvánulása a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story; hazai bemutató: már a mozikban), a saga epizódokra bontott folyamától külön kezelendő akció-kalandfilm, ami ugyanakkor egy már jól ismert sztorit mesél el, jól ismert, vagy annak tűnő környezetben, viszont teljesen új figurákkal. Hogy a figurák újak, az mindig okozhat gondot az érvényesülésben, ezt Az ébredő Erőnél ügyesen intézték a régiek és újak összeboronálásával. A mostani filmnél is igyekeztek bevetni egy ismerőst, méghozzá a régen látott Darth Vadert, és ez bizonyosan meg is tette hatását, mint ahogy az egy éve ismét alaposan felfuttatott Star Wars-márkanév is markánsan megdolgozta a bevételt. A bevételt, ami 29 milliós csütörtök esti és ezzel együtt 71 milliós pénteki összeget foglal magában, illetve 155 milliót a teljes három napra. Ennél magasabbra természetesen csak Az ébredő Erő jutott december havában, egy éve, a Zsivány Egyes oldalági mivolta pedig nagyjából százmillió dollárral pörög alacsonyabban (ti. a tavalyi, 7. epizód 248 millióval nyitott, annyival, amennyivel film előtte még soha). A stúdió természetesen már régen elébe ment a tavalyihoz képest lényegesen szerényebb összegek megítélésének, és végül várakozásait 120-130 millió közé lőtte be. A kedvezőtlen fényt vető újraforgatásos hírek meg bármi más negatív hatású értesülés elenyészett mostanra, a várakozás éppen a kellő mértékben fordult tényleges dollármilliókba, úgyhogy a 200 milliót kóstáló sci-fi kalandfilm mindenképpen beváltja a hozzá fűzött reményeket a derék kritikák és a nagy elégedettségről tanúskodó nézői visszajelzések nyomvonalán. A Zsivány Egyes 450 millió dollárig jó lehet, a Szenilla nyomábant (486 millió) is megelőzheti, hogy első legyen 2016-ban. A világ más tájain összesen 135,5 millió dollár gyűlt össze a hétvégén.

Épkézláb elgondolás egy nagypályás premier mellé szerényebb reményű filmeket kínálni, tavaly Az ébredő Erő farvizén a Lánytesók és az Alvin és a mókusok: A mókás menet szervezte üzelmeit az elvárható módon. Az idei próbálkozó azonban minden fronton elhasalt. A Váratlan szépség (Collateral Beauty; hazai bemutató: december 22.) karácsonyra ideális drámának tűnt a valaha tévedhetetlen sztárerővel bíró Will Smith főszereplésével, plusz megannyi ismert mellékszereplővel, ám képtelen volt a kicsinél nagyobb érdeklődést kicsikarni az amerikaiakból. 7 millió dollárral lépett be a Warner terjesztése, aminek mondjuk úgy a kétszeresét kellett volna produkálni a következő osztályba lépéshez. Az elbukás azért is jelent komoly bajt Smith számára, mert A boldogság nyomában kritikai és közönségsikere óta hajtott év végi drámáinak mélypontja ez (a színész leggyengébb nyitánya), pedig már a Hét élet is vészesen közel került a teljes kritikai dorgáláshoz, s így intő jelként kellett volna szolgáljon. A Váratlan szépséget dráma létére viccesnek tartják a kritikusok, ami halálos ítélet, s bár a nézői értékelések nyilván szépek, 30 millió dollárnál többet nehéz lesz keríteni végül úgy, hogy gyors moziveszteségekre lehet számítani a hónap második felében a sok új, sokat követelő aspiráns érkezésével. Smith a Bad Boys 3-mal tér vissza bő egy év múlva.

> korábbi filmek
Már több mint 1200 moziban látható A régi város című dráma, ami a díjszezon egyik éllovasa, a férfi főszereplő kategóriában mindenképp. A Roadside Attractions 4,2 millió dollárt jegyezhet most fel és egy 6. helyet, összesen pedig közel 15 milliót gyűjtött már Kenneth Lonergan munkája. Ha minden jól megy, 40 millióig is eljuthat végül.

200 moziban fut már a Kaliforniai álom. A méltatott zenés film 4 millió dollárt gyűjtött ezúttal, vagyis 20 ezret minden mozijából, és ez a csaknem történelmi nyitány után várható is volt, mármint, hogy további városokat bevonva azért mérséklődnek a mutatószámok. Ha csakugyan letarolja a díjszezont a Lionsgate gondozottja, ahogy sokan sejteni vélik, akkor persze a határ a csillagos ég, vagyis 100 millió dollár is lehet, de 50 millióig anélkül is eldalolja magát.

200 millió fölé ért a Legendás állatok és megfigyelésük, ezzel együtt már bizonyos, hogy a legalacsonyabban záró Potter-epizódot, a Harry Potter és az azkabani fogolyt sem fogja utolérni, elvégre ahhoz még több mint 40 millió dollárra volna szükség, a tartalékok pedig 25 tájékára rúghatnak a téli szünet rásegítésével is. A folytatásokat persze bőven igazolja a Warnernél a 230 millió dolláros eredmény is.

> végszó & ami jön
A top 12 205 millió dollárt halmozott fel a hétvégén, ennek háromnegyede a Zsivány Egyes jussa. Komoly arány, de Az ébredő Erő 81%-át nem éri el. A következő két hétvégét is simán vezetheti a film, legközelebb szerdán bástyázza körbe az Assassin's Creed, ami komoly költségvetéssel komoly babérokra tör, de simán a porban maradhat, stabil rendező ide vagy oda (elvégre az a Warcrafton se segített). Jön még az Utazók, menő sztárokkal és egy Oscar-jelölt rendezővel, viszont hervasztó első kritikákkal, úgyhogy az igazi nyertes vélhetően az Énekelj! lesz, vagy a pénteken belépő Miért pont ő?.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
$155.0m $155.0m $200m
2  Vaiana
$11.7m $161.9m $150m
3  Hivatali karácsony
$8.5m $31.5m $45m
4  Váratlan szépség $7.0m $7.0m $36m
5  Legendás állatok és megfigyelésük
$5.0m $207.7m $180m
6  A régi város
$4.2m $14.0m $8.5m
7  Kaliforniai álom
$4.0m $5.3m $30m
8  Érkezés
$2.8m $86.5m $47m
9  Doctor Strange
$2.0m $226.1m $165m
10  Éjszakai ragadozók
$1.4m $8.8m $22.5m

 

 

 

Címkék

star wars disney box office sci fi will smith warner drama rogue one star wars anthology la la land manchester by the sea collateral beauty

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr10012056051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.12.18. 18:19:22

Az imént néztem meg Zalaba Ferec közreműködésével is az ign kibeszélőt a youtube-on és ahhoz képest, hogy 10/7-es értékelést adott neki, 80%-ban negatív hangon beszél a filmről, amikor meg nem, akkor mentegetőzik a filmmmel kapcsolatban, mint ha védeni akarná. Ezek az egyértelműen pozitív visszhangok szerintem nem a filmnek szólnak, hanem a hype-nak. Azért Az ébredő erő esetében is, ha nem is gyalázták porba, elég sok olyan véleménnyel találkoztam az interneten is, akikben azért éreztem egy kis keserű szájízt és ehhez képest soknak gondolom azt a 97%-ot, amit a premierkor kapott és ez természetesen lejjebb ment azóta. Amúgy meg Zalaba Ferenc volt, akinek az írásait ezen a blogon úgy ismertem meg, hogy azért ha valami 7 pontot kapott, az már nagyon stabil minőséget képviselt, ehhez képest úgy beszélt a Zsivány Egyesről, mint ha egy 10/3-4-es filmről beszélne, ami mondjuk egy fajta kedvenc rossz filmje. De azon ismerőseim között is sokkal nagyobb arányban érzékelek elégedetlenkedést, mint az interneten. Szóval kíváncsi leszek, hogy mégis csak gyorsan el fognak-e pártolni a filmtől, vagy tartja magát. Szerintem egyébként minden idők legrosszabb közönségfilmje. Mostantól szándékosan fogok ilyen filmeket, mint a Váratlan szépség is megnézni, hogy lássam, tényleg olyan rosszak-e

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.12.18. 18:26:45

@Repce Manó: "Az ébredő erő esetében is, ha nem is gyalázták porba, elég sok olyan véleménnyel találkoztam az interneten is, akikben azért éreztem egy kis keserű szájíz" - minden film esetében talál az ember negatív véleményeket, van, amikor nagyon kell keresni, de vannak olyan filmek amiknél házhoz jönnek, mert kb. mindenki látta. Csak a számuk a nagyobb, mert eleve minden szám nagyobb egy ilyen filmnél, mint a Star Wars, viszont az arány kb. ugyanaz, mint bármely 90% feletti Rotten Tomatoes-értékelésű filmnél, alighanem.

"Szerintem egyébként minden idők legrosszabb közönségfilmje." - Az ébredő Erő vagy a Zsivány Egyes? Amúgy így hirtelen a House of the Deadet tudom ajánlani 2003-ból, az talán rosszabb ezeknél.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.12.18. 18:32:05

@Takács Máté: Még annyit, hogy amikor kedvezői nézői értékelésekről beszélek egy ilyen szövegben, akkor a CinemaScore-ra gondolok. A Zsivány Egyes "A", vagyis nagyon jó értékelést gyűjtött be. Ez persze csak egy szerény érzékeltetője az átlagos közönség általános ítéletének.

Repce Manó 2016.12.18. 18:58:34

@Takács Máté: A Zsivány Egyes a legrosszabb, amit valaha láttam. A House of Dead-et mondjuk pont nem láttam, de más Uwe Boll filmet igen, és szerintem még azokban is sokkal érdekesebbek voltak a karakterek. Ugyanakkor olvasom a legnagyobb bukások rovatot is, amiért elismerésem, de ott is minden esetben rossz ómennek van titulálva, ha egy filmet újra kell forgatni, vagy késés van, de ott még sokszor időhöz sem voltak kötve, itt meg már eleve meg volt a premierdátum és mégis nagyon sokan jónak titulálják a filmet és nem hajlandóak beszélni a film ordítóan fájdalmas hibáiról, kliséiről... hogy lehet az, hogy több elismert rendező is belebukott az újraforgatásokba, de pont egy Star Wars nem fog, amit egy Gareth Edwards rendezett, akiről amúgy senki nem tudna semmit. Az pedig, hogy a nyitóhétvégén A cinemascore-t kapott, az egy dolog, majd hónapokkal később nézzük meg, de amúgy a Baljós árnyak meg A- ahogy a fent említett gyatra kritikákkal megáldott Will Smith film is A-

de most komolyan a filmbiznisz legnagyobb részét birtokló Disney nem tudná megbuherálni az eredményeket? amúgy nem kell, mert a hype hatás az megteszi az eredményét, elvégre mindenki imádni akarja a filmet. Én is akartam az ébredő erőt is, csak hát felismerek egy rossz filmet, és a Zsivány Egyest is élvezni akartam, de felismerek egy rossz filmet akkor is, ha rajongok az univerzumért, modnjuk már nem sokáig, ha ilyen filmek fognak készülni.

Marvel Paraszt 2016.12.18. 19:56:21

@Repce Manó: sajátos, mondhatni teljesen egyéni a filmes ízlésed, intim rálátásod az alkotásokat övező felhajtás folyamataira illetve hatásaira, egyenesen irigylésreméltó! nagyon örülök hogy végre valaki kimondta azt amit én abszolút ellentétesen gondolok!

Repce Manó 2016.12.18. 20:36:41

@Marvel Paraszt: köszönöm a szarkasztikus választ, ez arra enged következtetni, hogy a fent leírtakkal kapcsolatban nem tudsz értelmes érvet felhozni, ezért inkább megpróbálod degradálni a személyemet, jó húzás.
Amúgy én szívesen beszélek magáról a filmről is, leírom, hogy mi nem tetszett benne és mi volt mondjuk tényleg jó, amiből az én részemről nem sok van. Akkor beszéljünk róla, ha megengeditek, de akkor SPOILER címszó alatt. Hosszú lesz attól félek.

1. Kezdjünk egy klisével, jön a Krennic, aztán apuka megmondja a lányának, hogy menjenek el biztonságos helyre, majd szétválnak, de anyuka visszamegy... nem beszélték meg ezt előre, hogy jobb, ha halottnak hiszi őt? A lány sem megy oda, ahova kellene, de neki nem is róhatom fel ezt a hibát, csak a forgatókönyvnek ezt a rossz klisét, ami egy ostoba és logikátlan húzás miatt következett be.
2. Karakterek kidolgozatlansága. Jyn-ről nem tudunk meg semmit, lényegében a film nagy részében csak néz ki az ablakon vagy a fejéből és van egy monológja, hogy "Most kell harcolnunk" vagy valami ilyesmi. Ez volt a legütősebb, amit írtak neki? Cassian és Jyn között van egy veszekedés, mert Cassiannak az volt a feladata, hogy megölje az apját, amit végül nem tett meg, ami ugyancsak klisé, de a veszekedést követően úgy viselkednek, mint ha meg sem történt volna ez a kis nézeteltérés. Bodhi Rooknak mi volt a szerepe? miért segít a lázadóknak? De miután még meg is kínoztatja azzal a szörnnyel vagy mi, azután is minden megkérdőjelezés nélkül megy a többiekkel segíteni, miután az egyik még meg is akarja tépni. Ő csak úgy van, mint egy bábú, hogy majd ahol a forgatókönyvnek szüksége lesz rá, majd akkor ott lesz. De motivációját nem láthatjuk. Azt elismerem, hogy a K2 droid jó húzás volt, tényleg megmosolyogtam egy-két hozzá köthető beszólást.
3. Felicity Jones Arany Málnát érdemelne szerintem, olyan volt, mint ha Kristen Stewart Alkonyat színvonalon játszott volna Az éhezők viadala karaktert, de ez már csak az én véleményem
4. Az olyan olcsó húzás, hogy valakinek a dominanciáját vagy gonoszságát érzékeltesse, mint amikor Krennic kihívja a tervezőket, hogy lépjen ki az áruló, és miután Erso bácsi kilép, mégis megöl mindenkit. Mi volt abban a logika? pláne, hogy majd a Jedi visszatérben építenek még egy Halálcsillagot, azon ki fog dolgozni, ha mindenki meghalt? Gondolom pont ezért kapta a felhatalmazást Tarkin, hogy lebombázza a bolygót, ahol volt, mert a Nagyúr haragudott rá, amiért megint felvételiztethet mérnököket majd hogy legyenek.
5. Ha már a végén járunk, Krennic lelövi Cassian-t, aki zuhan, csattan, eközben Jyn kimászik, hogy elküldje az adatokat, de amíg szerencsétlenkedik a hídon, addig Krennic megvárja, hogy dramaturgiailag indokolt legyen a megjelenése. Akkor jön a klisés beszólás mindkét oldalról és akkor Cassian, aki mint a rossz trasher horrorokból visszatér a majdnem halálból, hogy megmentse az utolsó pillanatban a nőt. Ez mi, ha nem klisé? De azt hiszem, hogy a sötétben játszódó jelenetnél is volt valami ilyesmi, hogy megkérik őket, hogy maradjanak a hajón, de csak kimennek utánuk, ami megint klisé, de tudom, kellett, hogy odaérjenek.
6. én mindig azt mondtam, hogy a Star Wars egyik nagy erőssége a változatos és jól kidolgozott karakterek mellett - mint Chewbacca, mint érzelmileg megnyilvánuló karakterarchetípus, amit az üvöltése tesz egyedivé, és a Han Solo-val a nem minden vitát mellőző, de egyértelműen szoros kapcsolat is erősítő kötelék, vagy C3PO, mint humánjellegű robot stb... de nem Luke, az tényleg unalmas karakter, de akik körülveszik, na azok, na szóval, tehát az erős és változatos karakterek mellett, ami ebben a filmben nincs, John Williams zenéje, ami nagyban hozzájárult a Star Wars életérzéshez. Nem azt mondom, hogy azt kell kopizni, de valami hasonló azért segített volna. Itt még csak halványan tartalmazott Star Wars-ost a zene, mint ha mindenáron valami mást akarnának, de hasonlót, így sajnos pont rossz lett. Olvastam, hogy a zeneszerzőnek volt 4 hete, hogy összedobja a munkát, látszik is rajta, hogy milyen gyenge.

In medias res kezdés - én speciel, azért is szerettem a Star Wars-t, mert megteremtette a rögtön a történések közepébe hangulatot és pont ezért az epizódok sem kapcsolódtak szorosan egymáshoz, mint ha kivágtak volna pár unalmas jelenetet. A Zsivány Egyesben ilyen nincs. Ott flashback jelenet van és hosszú ideig a kontinuitást megszakítva innen onnan dobálnak be információkat, hogy majd a néző, mint a legót összerakja. Folyamatosan kizökkent, mit kizökkent, azt sem hagyja, hogy belezökkenjek egy adott történésbe.

Darth Vader - értem én, hogy menő, meg nekem is van Darth Vader maszkom valahol, de annyira érezhető volt, hogy csak a rajongói faktor miatt került bele a filmbe, mert amúgy szerepe nem volt a cselekmény sodrásában és még ha cool is az a jelenet a végén, én akkor is indokolatlannak éreztem.

de ezek csak az én véleményem, és tényleg látványos volt meg minden, de engem látvánnyal nem lehet megvenni megértem hogy mást igen

Repce Manó 2016.12.18. 20:41:24

Nem bántani akarok senkit a hozzászólásaimmal, csak beszélni a filmről, hogy lássam ki van hasonló véleménnyel és ki mással... és szívesen olvasok ellenvéleményt, hogy "szerintem meg tök jó volt ez meg az a jelenet, meg az, hogy ebben legalább nem mindenki fekete vagy fehér, hanem mondjuk sárga, mint Donnie Yen"

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.12.18. 21:41:27

@Repce Manó: Az újraforgatások mint költségvetést növelő, s ez által a nagyobb pénzvesztést potenciálisan előidéző tényezőkként jelennek meg azokban a cikkekben, ám a Zsivány Egyest aligha fenyegette bármikor is, hogy a kasszáknál leszerepel. A pénzügyi bukás egyik közvetett oka lehetett ezáltal újraforgatás is, de az adott film rossz mivoltának ismertetőjele nem feltétlenül - ezt a vonatkozást majdnem lényegtelen volt ott tárgyalni, bár nem egyszer mégis kéz a kézben jártak.

A Baljós árnyak az A- értékelésének mondhatni megfelelően, hosszú-hosszú ideig, alig lankadó érdeklődés mellett szerepelt a toplistán 1999 folyamán, így hát tulajdonképpen érvényesült az aktuális közönség vélekedése, bár az mintegy családi filmként funkcionált, ami a Zsivány Egyesről például egyáltalán nem mondható el. Éppen ezért én 450 millió dollárnál messzebbre jutást nem jósolnék neki jelenleg, vagyis a téli szünetes rásegítéssel se nagyon tudja majd megháromszorozni nyitányát. De ennek oka inkább az, hogy jobban rajongói cucc, mint az eddigi Star Wars-filmek. És a rajongói cuccok gyorsabban végzik be dolgukat.

Fejlődő szervezet 2016.12.19. 10:54:59

@Repce Manó: Abszolút egyetértek veled. A legrosszabb Star Wars-filmnek tartom a Zsivány Egyest, pedig nem gondoltam volna, hogy mondjuk a Baljós árnyakat sikerül alulmúlni.

Ahogy te is írod, a karakterek tökéletes érdektelensége volt a legfőbb hibája a filmnek. Egyik figura unalmasabb volt, mint a másik, így aztán maga a történet sem vált érdekessé, hiszen alapjában véve egyáltalán nem tudott érdekelni, mi történik a karakterekkel.

Nagyon remélem, hogy a VIII. epizóddal szépítenek majd.

misafeco 2016.12.19. 13:22:01

@Takács Máté: Szerintem 500 alá nem adja = 3,25x a nyitóhétvége.

pele_nka 2016.12.19. 13:50:06

Érdekesen szélsőséges véleményeket lehet olvasni a Zsivány Egyes kapcsán. Jómagam nagyon felemás szájízzel jöttem ki a VII. epizód vetítéséről, már akkor is azt a később, leülepedés után is megtartott véleményt fogalmaztam meg, hogy helyenként nagyon erős, látványos, okos film volt bántó hibákkal, pofátlan másolással, dilettáns fan-service-szel és óriási kihagyott ziccerekkel. Ott sokáig ingadoztam a 4-es és a 7-es pontszám között. Jelen film esetében és

innentől SPOILER

egy erős 6-os érzéssel távoztam a moziból, helyenként karcolta a 8-ast. A cselekmény nagyon leült egy ponton, a végső csata lehet, hogy látványos volt, de szerintem nagyon zavaros volt, hogy mi is történik, a rádiókapcsolatért való hősies küzdelem megmosolyogtató volt, látszólag mindennemű koreográfia nélkül lettek feldobálva majd feláldozva az amúgy kidolgozatlan karakterek. Azt nem értem, hogy ha ilyen könnyedén át lehetett törni a védőpajzsot, akkor a VI. epizódban minek küldték le Hanékat az Endorra (oké, meglepetésszerű támadást akartak, egyből rárontani a DS2-re, azért). Nekem Tarkin nagyon tetszett. De az egész sztoriból valahogy hiányoztak azok a "mikrokalandok", amik a IV. epizódot szerethetővé tették (mi lesz a Tatuinra kilőtt droidok sorsa, mi lesz az elkóborolt Artuval, mi lesz Luke-kal, aki nem akar Kenobival menni, találnak-e hajót, hova lett az Alderaan, honnan jött ez a Tie-fighter, kikapcsolódik-e a vonónyaláb stb), legmarkánsabb példa talán a szemétzúzdás jelenet amonnan, itt nem volt semmi hasonló izgulnivaló, amire persze lehet mondani, hogy tudtuk a végkifejletet, de ettől még lehetett volna.
A jedhai "terrorista-akció" nagyon közel-keleti szagú volt.
Amúgy szerintem az igazán badass, V. epizódot megidéző befejezés az lett volna, ha nem kötik direktben össze a IV. epizóddal, hanem Vader levadászik mindenkit egyesével és az egész ZsE végül egy bukott vállalkozás lesz és majd csak egy ZsK jut sikerre a tervrajzlopással!

Fellegjáró Marci 2016.12.21. 13:15:26

Ilyen jól nem szórakoztam mostanában moziban! 10/9.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása