aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: langyos buli Takács Máté
2016. december 11. 18:28:00

Kategória: boxoffice 8 komment

Változatlanul takaréklángon dolgoznak az amerikai kasszák, a fő premier, vagyis a Hivatali karácsony nem ugrott ki az átlagból, mi több, a harmadik hetébe lépő Vaianával éles küzdelmet vívott az első helyért. Több film is országos szintre lépett, a Kaliforniai álom pedig álomszerűen rajtolt el pár moziban, miközben a nézők érdeklődése már most a jövő heti újdonságok felé terelődik...

> új filmek
Széles gárdát mozgat a Hivatali karácsony (Office Christmas Party; hazai bemutató: már a mozikban), élen az ilyesfajta filmekben a közönség által már alaposan megszokott Jason Batemannel és Jennifer Anistonnal, és ahogy a korhatáros vígjátéksikereknél lenni szokott mostanság, nagyon egyszerű alapötlettel áll elő. Mindemellett némi aktualitással is bír így karácsony közeledtével, szóval lehetett volna belőle sikeres példány. A túlzott egyszerűség most nem volt annyira kifizetődő: 17,5 millió dollár gyűlt össze, ami nem volt elegendő az első helyhez. Tekintve, hogy a költségvetés 45 millióra rúg, ennél illett volna némileg magasabban kezdeni, hogy bőven kifizetődő legyen a Paramount terjesztése, hiszen a nézői vélekedések nincsenek éppen a topon, s így csak a téli szünet rásegítésével mehet 55 milliónál messzebbre a menet.

A kategóriájától elvárhatóhoz képest közepes eredményekkel indult pár hete az Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals; hazai bemutató: már a mozikban), így a Focus nem sietett a szélesedéssel, de most erre is sor került: 1262 helyen játsszák már a súlyos drámát, s ez a műfaji meghatározás bír némi korláttal; a jól csengő szereplőgárda és a méltató visszhang igyekezett dolgozni ellene. 3,2 millió dollár folyt be, érdektelen mozinkénti átlagot szülve. A csak korrekt, de nem acélos kritikák alapján nem lesz érdemi versenyző az Éjszakai ragadozókból a következő két és fél hónapban a díjátadókon, így hát 15 millió dollárnál messzebbre nemigen jut majd.

Az EuropaCorp még mindig lóg magának egy épkézláb módon teljesítő filmmel, és sajnos a Miss Sloane sem változtat ezen a szükségen. A Jessica Chastain főszereplésével készült politikai thriller (a Szerelmes Shakespeare rendezőjétől) két hétvégén keresztül hozott decens számokat pár moziban, a mostani országos szintre lépés azonban kinyírta: 1,9 millió dollár jött össze 1648 teátrumból, ami gyors leépítést helyez kilátásba, vagyis a végeredmény nem lesz több 5 millió dollárnál jelen állás szerint. A kritikák elnézőek, javarészt Chastain alakításának köszönhetően, a közönség véleménye sem rossz, de ezekkel együtt sincs sok remény a fordulatra. Kétségtelen, hogy nem egy közönségsimogató darabról van szó, de ennél azért többet érdemelt volna.

Már 367 mozi játssza szimultán A régi város (Manchester by the Sea; hazai bemutató: február) című, díjszezonban alaposan érdekelt drámát. A Roadside Attractions gondozta film 3,2 millió dolláros bevétellel a top 10-be is beküzdötte már magát, és ahogy a helyzet áll, hosszú hónapokig lesz a vendége a top 15-nek. Feltehetőleg az országos terjesztés sem várat sokat magára, néhány Golden Globe-jelöléssel a zsebben akár már jövő hétvégén felveheti további 4-500 mozi.

5 mozi tűzte műsorra a Kaliforniai álomot (La La Land; hazai bemutató: december 29.); a három Los Angeles-i teátrum együttesen 76 vetítést tartott a három nap folyamán, szóval nem lehet azt mondani, hogy ne adták volna meg a lehetőséget a történelmi számok megszületésének. Csaknem erről van szó: 855 ezer dollárt fialt a Lionsgate bemutatója, ami átlagosan 171 ezer dollárt jelent minden helyről. Játékfilmek között ez bizony a második legmagasabb, ugyanis csak A Grand Budapest Hotel kasszái csilingeltek serényebben ezt megelőzően (ezen felül meg fél tucat Disney-rajzfilm). Ugyan a metropoliszok fogékony közönségének ízlése ritkán vetíthető ki a teljes Egyesült Államokra, ezúttal bizton állítható, hogy nagy jövő áll a film előtt a kasszáknál is.

> korábbi filmek
A Vaiana jól megszorongatta a Hivatali karácsonyt; a Disney animációs nevezése 19 milliós harmadik hétvégét zárt, ismét az első helyen, összesen pedig 145 milliót hajtott fel eddig.

A harmadik helyen a Legendás állatok és megfigyelésük áll. A Warner fantasyje egy ujjbegynyire van a 200 milliótól.

> végszó & ami jön
Ahogy tavaly és tavalyelőtt, úgy idén sem szedték szét a mozikat az amerikaiak az esztendő 50. víkendjén. A kielégítő új filmek hiányában ez nem csoda, ám legközelebb ilyen jellegű panasz nem érheti a házat: a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet céloz meg egy 150 milliós nyitányt, de biztonsággal inkább olyan 130 milliót ildomos elvárni tőle. Jön még a Váratlan szépség című fantasy-dráma is Will Smithszel, 15 milliós reményekkel.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Vaiana
$18.8m $145.0m $150m
2  Hivatali karácsony
$17.5m $17.5m $45m
3  Legendás állatok és megfigyelésük
$10.8m $199.3m $180m
4  Érkezés
$5.6m $81.5m $47m
5  Doctor Strange
$4.6m $222.4m $165m
6  Szövetségesek
$4.0m $35.6m $85m
7  Éjszakai ragadozók
$3.2m $6.2m $22.5m
8  A régi város
$3.2m $8.4m $8.5m
9  Trollok
$3.1m $145.5m $125m
10  A fegyvertelen katona
$2.3m $60.9m $40m

 

 

 

Címkék

box office comedy drama paramount lionsgate jessica chastain focus features europacorp la la land nocturnal animals office christmas party miss sloane manchester by the sea roadside attractions

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6212040857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.12.11. 22:47:18

Az Éjszakai ragadozók legalább is a boxoffice mojo szerint csak 3.2 milliót hozott. Amúgy szerintem az év legjobb filmje. Eddig nem tudtam hova tenni Amy Adamst, meg hogy miért kapják mostanában fel, de ebben a filmben láttam leginkább, hogy tehetséges... és ha már Amy Adams, az ugyancsak nagyszerű Érkezés c. film nagyon szép lefutást produkál. Szerintem esélye van eljutni a 100 millióig, ha az ünnepek alatt is a radaron marad.
Hivatali karácsonytól szerintem több, mint korrekt nyitás ez tekintve, hogy 15 millió köré, egyes források szerint inkább alá várták. Még talán hétfőn olvastam egy cikket, ami szerint 14 milliót jósolnak neki. Az ünnepi négyszeres szorzó pedig simán érvényesülhet és 70 milliót behozhat... bár a Star Wars tavaly is a többi cím kárára lett óriási siker. Most is meg fog minket lepni szerintem.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.12.11. 23:06:44

@Repce Manó: Eh, véletlenül a vázlatot mentettem el, de már javítva (más is).

A Hivatali karácsonytól leginkább a stúdió várt hivatalosan 13-14 milliót, azért józanul ennél módfelett többet illett hoznia, legalább annyit, amennyit végül csakugyan. Ilyen tiszta terepen nem elsőnek lenni nem túl kellemes eredmény, és igazán nem kellett volna hozzá vért izzadni.

Anak 2016.12.12. 10:44:42

Zsivány egyes szinkronról nincs hír? A héten bemutató.
Végül is mindegy, legkésőbb dec 17-én úgyis meghallom.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.12.12. 19:24:30

@Anak: Disney-filmek szinkron-szereposztása csak a premier napján kerül nyilvánosságra. Legkésőbb csütörtök reggel itt is olvasható lesz.

dzsoker1976 2016.12.14. 22:51:13

@Anak: Néhány szinkronhang akiket felismertem:
Felicity Jones-Bogdányi Titanilla
Diego Luna-Markovics Tamás
Forest Whitaker-Ifj. Jászai László
Mads Mikkelsen-Rosta Sándor
Ben Mendelshon-Csankó Zoltán
Donnie Yen-Kassai Károly
Wen Jiang-Sörös Sándor
Jimmy Smits-Szabó Sípos Barnabás
Genevieve O'Reilly-Bertalan Ági
Fares Fares-R. Kárpáti Péter
James Earl Jones-Horányi László(ki a fenének van ilyen rossz hallása,hogy ezt az embert tették meg Vader hangjának?)
Ben Daniels-Mihályi Győző

Anak 2016.12.14. 23:40:46

@dzsoker: Köszi. Horányi László a Star Trekes Jean Luc Picard kapitány (Patrick Stewart) magyarhangja? Ha igen, akkor őt a Star Wars Rebels sorozatban találták Vader hangjának. Merthogy ott is szerepel James Earl Jones hangján.

Egyébként egész jól hangzik ez a szereplőgárda. Szombaton megyek megnézem szinkronosan is. A feliratosról most értem haza.

Vader második megjelenése a filmben...hú a mindenit...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása