aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: figyelőállás Takács Máté
2016. november 20. 17:10:00

Kategória: boxoffice 2 komment

Tizenöt évvel a Harry Potter és a bölcsek köve után ismét J.K. Rowling fantáziavilága a leglátogatottabb az amerikai mozikban: a Legendás állatok és megfigyelésük tekintélyes, ámbár legendákat nem szülő összeggel szerzett vezetést. A többi premier kisebb reményekkel vágott neki, de sem a The Edge of Seventeen, sem a Bleed for This, sem pedig a Billy Lynn hosszú félidei sétája nem váltotta be még azokat sem.

> új filmek
A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész után nyilvánvaló volt, hogy a Warner nem mond le végleg legnagyobb pénztermelőjéről, és a csend csak 2013 szeptemberéig tartott, amikor is bejelentette a stúdió, hogy filmet készít J.K. Rowling további műveiből. A Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them; hazai bemutató: már a mozikban) az azonos című, pár tucat oldalas füzetet (újabb kiadásaiban már módfelett könyvszerűbb, árában is) hasznosította kiindulópontnak, méghozzá egy több filmen átívelő történet kiindulópontjának. Ilyen mozis múlttal ugyanakkor még a telefonkönyv is elegendő kiindulópont lett volna, ahogy mondani szokták, hiszen a rajongótábor tetemes, és még csak nem is kellett nagyon erőszakosan Harry Potterre asszociálnia a marketinggépezetnek, elegendő volt Rowling neve és világa ahhoz, hogy a november a régihez hasonló lázban teljen a varázslókalandok kedvelőinek. Persze, a forgácsolódás azért várható volt az eltelt idő (a mostani tizenévesek elmaradtak, a közönség kétharmada 25 év feletti volt) és a nagy (szereplő)ászok hiányában, mindazonáltal nem átallottak egyes szakértő weboldalak 90 millió dollárig merészkedni előrejelzéseikben, vagyis éppen azt a szintet jósolni, amit az első Potter-film is megütött 2001-ben, nyitányrekordot okozva. A Legendás állatok és megfigyelésük azért nem ette olyan forrón, és 75 millió dollárt tett le az asztalra, ami derék összeg. S mivel a kritikák szerint David Yates is derék munkát végzett újfent, a folytatásokról szőtt terveknek az sem vet gátat, hogy a kilátások eme nyitány alapján 225 millió dollárnál sokkal messzebbre nem szólnak. Ha mégis szárnyra kap, és uralni tudja a családi mozi-színteret az év végéig, akkor negyedmillió fölé is vezethet az útja, ellenben az kétséges, hogy 750 millió dollárnyi bevételt realizálni tud a világ más tájain, szóval a milliárd most elmarad. Annyi baj legyen!

Széles körben méltatott felnőtté válási történet a The Edge of Seventeen, melynek főszereplője az Oscar-jelölt Hailee Steinfeld, akinek ügynöke meglehetősen rapszodikusan választ szerepeket. Most ugyan jól döntött, ám az STX forgalmazó nem tudott a kritikákhoz méltó nézői érdeklődést kicsikarni a szókimondó vígjátékból, így a nem egészen 2000 mozihoz nem egészen 5 millió dollár társult, szemben az előzetesen 8-10 millió közé taksálttal. A célközönség nagy részét minden bizonnyal Eddie Redmayne állatsimogatója foglalta le, szóval a kedvező szájhagyomány útján még szépíthet a The Edge of Seventeen, ha mondjuk valahogy eljut 15 millióig, hiszen csak 9 millióba került.

Miles Teller és Aaron Eckhart látványos átalakuláson ment át a Bleed for This című bokszfilm kedvéért, ami talán kifizetődő lesz számukra a díjszezonban, viszont a kasszáknál az Open Road Films nem tudott csodát tenni. A valamivel több mint 1500 moziban futtatott életrajzi dráma nem újít különösebben a műfajban, és nem is volt túl nagy jelenléte az elmúlt hetekben ahhoz, hogy 3-4 milliónál többet gyűjtsön, ám még ez is túl magas ligának bizonyult: 2,4 millió dollár folyt be. A nézői értékelések hátán 7 millióig elsodorhatja az ár, de valószínűbb, hogy gyorsan kiseprik a mozikból.

A Veteran's Dayhez kapcsolt, két mozira korlátozott premier impozánsra sikerült, ám a Billy Lynn hosszú félidei sétája (Billy Lynn's Long Halftime Walk) témájában is korlátozott, már ami a megszólítható közönség nagyságát illeti. A Sony most 1100 moziban dédelgeti Ang Lee filmjét, ám még a jó kritikák sem tudtak a regényadaptáció segítségére sietni (mert nem nagyon vannak, ami roppant szokatlan a rendezőtől), a technológiai vívmány (120 képkocka / másodperces kép, térhatás) pedig szintén nem olyan pont, amitől sokat lehet várni a pénztáraknál. A film 930 ezer dollárt szedett össze péntek és vasárnap között, vagyis a 800 dolláros átlagot sem érte el - miközben egy hete 57 ezren állt.

Több hete futott kitörő eredménnyel a Moonlight című Oscar-esélyes dráma, amely egy homoszexuális fekete srác felcseperedését követi nyomon. Az A24 forgalmazó immáron 650 mozit rendelt alá a filmnek, és ahogy az lenni szokott a szűk réteg érdeklődésére számot tartó daraboknál, országos szinten alaposan szétoszlik a figyelem: 1,6 millió dollár gyűlt össze, ami a mozinként nem egészen két és félezer dollárt jelent. A díjszezonos felkapottsággal ugyanakkor jelenlegi 6,7 milliója akár 15 millióig is feltornászható.

> korábbi filmek
A második helyre csúszó Doctor Strange 17,7 millió dolláros harmadik kört könyvelhet el; a Disney szuperhősös filmje 180 millió fölé ért. Túl van a 100 millión a Trollok is, hiszen a Fox forgalmazta DreamWorks-mese 17,5 milliót tett hozzá most eddig bevételéhez.

A Veteran's Day erősítette premiert követően az Érkezés szokványos módon zuhant második víkendjén, vagyis a nézők nem kapták úgy fel, mint a kritikusok. A Paramount sci-fije 51%-os esés mellett 11,8 milliót regisztrált most, összbevétele pedig 43,4 millió dollár.

> végszó & ami jön
Csaknem 150 millió dollárt számlál a top 12 bevétele, aminek feléért a Legendás állatok és megfigyelésük a felelős. A 47. hétvége minden évben felettébb forgalmas, az elmúlt nyolc (8!) évben a legnagyobb franchise-ok uralták (Alkonyat, Harry Potter, Az éhezők viadala), így felnőni hozzájuk csekély eséllyel kecsegtetett - tíz éve volt hasonló szinten az összforgalom. A hálaadás hetében mindenki mozizhat, elsősorban a gyerekek, hiszen jön a Vaiana, amivel a Disney megint megcélozhatja a 300 milliót. Robert Zemeckis is hallat magáról a Szövetségesekkel, illetve a Tapló télapó 2.-re is mutatkozhat értékelhető érdeklődés. Warren Beatty visszatérése, a Rules Don't Apply ellenben nem fog sok vizet zavarni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Legendás állatok és megfigyelésük
$75.0m $75.0m $180m
2  Doctor Strange
$17.7m $181.5m $165m
3  Trollok
$17.5m $116.2m $125m
4  Érkezés
$11.8m $43.4m $47m
5  Almost Christmas
$7.0m $25.4m $17m
6  A fegyvertelen katona
$6.8m $42.9m $40m
7  The Edge of Seventeen
$4.8m $4.8m $9m
8  Bleed for This
$2.4m $2.4m $6m
9  A könyvelő
$2.1m $81.3m $44m
10  Bezárva
$1.6m $6.0m $10m

 

 

Címkék

sony fantasy box office comedy warner jk rowling drama ang lee aaron eckhart adaptation hailee steinfeld stx miles teller open road films fantastic beasts billy lynns long halftime walk a24

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3511977304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejlődő szervezet 2016.11.20. 17:43:35

Gibson filmje egész jól áll. Ennek őszintén örülök.

Atkakukac1989 2016.11.20. 18:17:43

Fura a Bleed for This sorsának alakulása. A színészek, meg az előzetesek miatt én azt hittem sokkal nagyobb port kavar majd. Erre kb. itthon max. csak dvd-n ha megjelenik majd ezek után.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása