aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: üdvözlés Takács Máté
2016. november 13. 17:36:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A pénteki Veteran's Dayjel erősített hétvégén három kisebb reményű film került a novemberi nagy blockbusterek közé, s ezek közül az Érkezés járt a legjobban: a sci-fi rálicitált az óvatoskodó elvárásokra. Jól futott még az Almost Christmas című aktuális afro-vígjáték, ellenben a Bezárva egy újabb szégyenfoltként éktelenkedik a horror műfajának idei bizonyítványában. Az első két helyen második hete a Doctor Strange - Trollok páros tanyázik.

arrival_kiskep.jpg

> új filmek
Az előző pár évben az ősz mindig termett egy olyan science fiction (vagy annak tűnő) filmet, ami uralma alá hajtotta a kasszákat és még a díjszezonban is komoly szerepet töltött be. Ezt a sort idén az Érkezés (Arrival; hazai bemutató: már a mozikban) hivatott folytatni, ám Denis Villeneuve filmje sok mindenben eltér a Gravitáció - Csillagok között - Mentőexpedíció triótól, és ezt az amerikai terjesztést intéző Paramount is tudomásul vette, amikor csupán 2300 moziba küldte szét gyermekét (szemben a másik három 3500 feletti induló moziszámával). Villeneuve ugyanis nem nyitott jelentős mértékben a Fogságbanhoz és a Sicario - A bérgyilkoshoz képest a nagyközönség felé az Érkezéssel, így tehát a műfaja által tömegeket vonzónak látszó - és olykor bizonyuló -, mégis az alkotói sajátosságok mentén készült filmről van szó. Mindennek a forgalmazó nem csak a mérsékelt szélességű premierrel ment elébe, hanem az elvárásokkal is, amik 12-15 millió dollár szintjén mozogtak, de az összipari kalkuláció sem mozdult igazán 20 millió dollár fölé. Az említett tömegeket vonzó sztori (idegenek érkeznek a földre) és a jól megkreált előzetes azonban úgy dolgozott, ahogy máskor is, vagyis jelentős mértékben mozgósított, így 24 millió dolláros nyitányt jegyezhetett a film, ami több mint 10 ezer dolláros átlagos bevételt jelent minden teátrumból. Beszélhetünk tehát a várakozásokat kisebb mértékben túlszárnyaló bemutatkozásról, ám hiába az elsöprő kritikai éltetés, a pozicionáltnál nagyobb tömeg megszólításának biztos velejárója is lesújtott, legalábbis a 'B' értékelés a CinemaScore felmérésében arról árulkodik, a nézőket nem nyűgözték le különösebben a látottak (a három emlegetett film mind jobb osztályzatot kapott, a Csillagok között nem sokkal). Mindent egybevéve, ha a Paramount gondolkodik a moziszám emelésében és a kritikák még intenzívebb felhasználásában, akkor az Érkezés 85-90 millió dollárig is elszállhat, egyébiránt az átlagos visszaesés is erősen a lehetőségek között leledzik, tehát 65-70 millió dollár közötti végösszegre is érdemes forgatókönyvet írni. 47 milliós büdzsé mellett még ez a legrosszabb eshetőség sem megvetendő.

Millió karácsonyos vígjáték született az elmúlt tíz évben, s ezeknek komoly hányada csaknem teljesen fekete szereplőgárdával bírt. Javuk hozzánk legfeljebb a televízióban jutott el, de nem is várnak mást az ilyen filmek producerei, minthogy bezsákoljanak 50 millió dollárt az ünnepek végéig, és kalap-kabát. Az Almost Christmas - aminek poszterén nem kevesebb, mint 11 nevet emeltek ki - meg fog felelni ezen elvárásoknak, úgyhogy a Universal számításai idén is bejöttek az ünnepi eresztéssel (tavaly a Krampusz sodort be elég sok zöldet, pár éve pedig szintén ők mutatták be a Buli holtunkiglant). A 17 millióból forgatott vígjáték 15,6 millió dollárt fialt az elmúlt három nap folyamán, s a nézők részéről legkedvezőbben fogadott újdonságként kitarthat ereje fentebb megnevezett 50 millióig is, de 40 alatt biztosan nem áll meg, gyatra kritikák ide vagy oda, ahogy ezt már megszokhattuk.

A szállító: Örökséggel (nagy)pályára lépő Europacorp kevés sikert lelt eleddig, hiszen nevezett akció-reboot mellett a rendkívüli idejétmúlt Kilenc élet is 20 millió dollár alatt ragadt. A Bezárva (Shut In; hazai bemutató: november 24.) folytatja a sort a szerencsétlen filmválasztásokban és box office-katasztrófákban, hiszen ez a teljesen kezdetleges sztoriról árulkodó előzetessel megvert horror valamivel több mint 2000 moziból csupán 3,7 millió dollárt bírt kisajtolni. Kevés meglepő akad mindebben, elvégre egy olyan évet írunk, amikor a nagyjából kedvező kritikákat begyűjtött horrorok érvényesülnek csupán a kasszáknál - Naomi Watts egyetlen vigasza, hogy akadt, aki nála rosszabban járt egészen hasonló próbálkozással, alig két hónapja. A Bezárva számára a 0%-os Rotten Tomatoes-értékelésével és a 'C' CinemaScore-ral kevés lehetőség maradt; még a 10 milliós költségvetés utolérése is veszélyben forog.

> korábbi filmek
Kiváló bemutatkozása után (85 milliós start) kevés fenyegetéssel kellett szembenéznie a Doctor Strange-nek: valódi kihívó nem érkezett, kedvező kritikák és nézői elégedettség kísérte a bemutatót, így hát teljes erővel hajthatta ismét uralma alá a mozikat; a magas nyitányt persze komoly zuhanás követte, ám 50%-on belül maradni ilyen ismérvekkel (felfokozott várakozás megelőzte szuperhősös mozi) igencsak derék. A Disney fantasyje 43 millió dollárral vezet újfent, összbevétele pedig meghaladja már a 150 milliót is.

A DreamWorks Animation leginkább az ideális naptárnak köszönheti a Trollok sikerét, de persze maga a film is kedvére van mindenkinek a jelek szerint. A második hétvégét 35 millióval zárta az éneklős animáció, s ezzel igen közel helyezte magát a 100 milliós korláthoz. Hogy meddig jut még, az tényleg csak azon múlik, hogy két hét múlva a Vaiana mennyi esélyt hagy neki.

Ugyancsak kedvezően alakulnak A fegyvertelen katona üzelmei. A Lionsgate propagáltja a stabil, 15 milliós rajtot követően épp csak annyit ereszkedett, hogy még a második hétvége is 10 millió felett maradjon. Mel Gibson filmjét tehát a közönség is kedveli, így egyre biztosabb pont az év végi mezőnyben.

> végszó & ami jön
A premierek ideálisan teljesítettek, éppen csak november második víkendje a szokott módon nem tartogatott komoly versenyzőket. A múlt heti filmek kedvező változási mutatói nagyba hozzájárult ennek kompenzálásához, így a hétvégén a top 12-re 150 millió dollárt költöttek az amerikaiak - ez négy éve a legmagasabb összeg a 46. héten. Legközelebb nő a tét, hiszen érkezik a Legendás állatok és megfigyelésük, továbbá a The Edge of Seventeen és a Bleed for This is bepróbálkozik Hailee Steinfelddel ill. Miles Tellerrel, és Ang Lee új filmje, a Billy Lynn hosszú félidei sétája is országos színtérre lép mostani, eredményes bemutatkozását követve.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Doctor Strange
$43.0m $153.0m $165m
2  Trollok
$35.1m $94.0m $125m
3  Érkezés
$24.0m $24.0m $47m
4  Almost Christmas
$15.6m $15.6m $17m
5  A fegyvertelen katona
$10.8m $32.3m $40m
6  A könyvelő
$4.6m $77.7m $44m
7  Bezárva
$3.7m $3.7m $10m
8  Boo! A Madea Halloween
$3.6m $70.4m $20m
9  Jack Reacher: Nincs visszaút
$3.3m $54.6m $60m
10  Inferno
$3.3m $31.6m $75m

 

 

Címkék

horror box office comedy sci fi naomi watts paramount universal denis villeneuve arrival europacorp shut in almost christmas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9711957993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása