aeon flux

ready for the action now, danger boy?

eközben kínában... (2.) Takács Máté
2016. október 09. 11:18:00

Kategória: boxoffice 5 komment

Az október elsejei nemzeti ünnepnapot kihasználandó, szeptember utolsó napjaiban négy helyi film debütált a kínai mozikban, más-más műfaj képviselőjeként. Kettő közülük mostanra már a 100 millió dolláros bevételi határt ostromolja...

kinai_filmek_02.jpg

> újdonságok, toplistások
A fantasy-kalandfilmek mellett akad még más is, ami képes nagy tömegben megszólítani a népköztársaság lakóit: a romantikus vígjátékok. A szeptember 29-én 100 ezer előadással elrajtolt I Belonged to You egy kapós novellasorozat adaptációja két lemezlovasról és szívügyeikről. Egyik főszereplője Deng Chao, aki látható volt minden idők legsikeresebb kínai filmjében, a The Mermaidben is. Az első napon több mint 11 millió dollár folyt be 2,4 millió néző jóvoltából (ebből kiszámítható, hogy az átlagos jegyár kicsivel a miénk alatt van), az előző hétvégét pedig csaknem 47 millióval zárta. Tegnapig 95 millió dollárt regisztrált, egyúttal átlépte a 20 millió nézőt a tíz nap leforgása alatt. A film Észak-Amerikában day-and-date (azaz egy időben) debütált 50 moziban, mégpedig a 23. helyen, és egy hét alatt 432 ezer dollárt gyűjtött.

Egy nappal az I Belonged to You után, szeptember 30-án került a vásznakra az Operation Mekong nemzetközi címet viselő akciófilm, melyet a gyakorlott hongkongi akcióguru, Dante Lam rendezett, főszereplői pedig olyan prominensek, hogy A Nagy Falban is láthatjuk majd őket az év végén (mondjuk gyakorlatilag minden aktív kínairól-hongkongiról elmondható ez). A film a Mekong folyón történt 2011-es mészárlást exploitáljadolgozza fel, ami két hajó legénységéből összesen 13 főnek követelte az életét. Az Operation Mekong csendesebben vágott neki, az első hétvégét 24,7 millió dollárral zárta a második helyen, mindezt 130 ezer előadáson gyűjtve - ami azt is jelenti, hogy egy vetítésen többen ültek, mint az I Belonged to You esetében, átlagosan számítva (40 vs. 36). Kedden a napi elsőséget is átvette a film, azóta rendületlenül az élen áll és tegnapig 93,3 milliót tárazott be.

A L.O.R.D: Legend of Ravaging Dynasties szintén 30-án szállta meg a mozikat, s párhuzamosan az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon is bemutatta a Lionsgate. A motion capture technológiát hasznosító animációs fantasy-kalandfilm a 33 éves Guo Jingming rendezte, akinek Tiny Times című vígjátéka három folytatást is megért. A L.O.R.D. a nyitóhéten megelőzte az Operation Mekongot 29,5 millió dollárral és 5,9 millió nézővel, majd kissé befékezett, így tegnapig 52,5 milliót hajtott fel.

Andy Lau (Szigorúan piszkos ügyek, A replő tőrök klánja, hogy csak a nálunk is bemutatottakat említsük) a főszereplője a Mission Milano című akció-vígjátéknak, melyet a veterán Wong Jing rendezett. Máskor lehetett volna átütőbb siker a film, mint e zsúfolt időszakban, amikor is csak a negyedik helyen tudott becsatlakozni, 16 millió dolláros első hétvégével, amely összeg tegnapig megduplázódott.

Október 4-én a nálunk áprilisban játszott Robinson Crusoe című belga rajzfilmet is bemutatták, s öt nap alatt 5 millió dollárt jövedelmezett, vagyis útja magasabbra vezet majd, mint Észak-Amerikában, ahol The Wild Life címen 8 millió alatt hullik ki a mozikból. Az összeg egyébként hasonló a Gólyákéhoz, ami még rosszabb színben tünteti fel a Warner nagyobb pályás, 11,3 milliónál járó animációját.

> érkező reménységek
Holnap mutatkozik be a Ben-Hur a kínai mozikban, s így végre átlépheti globálisan a 100 millió dollárt az MGM súlyos melléfogása. Röviddel utána A barátságos óriás is terítékre kerül, de a helyi filmek is sűrűsítik a kínálatot.

A cikkben a kínai nevek angolos írásmóddal szerepelnek.

Címkék

comedy animation action andy lau romance asian cinema asian movies box office kina

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1011782677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2016.10.10. 11:59:14

Amúgy mennyibe szoktak kerülni ezek a kínai filmek?
(Bár gondolom,biztos hogy profitügyileg teljesen rentábilisek.)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.10.10. 20:19:27

@dzsoker1976: A két legnagyobb siker, a The Mermaid és a Monster Hunt, meg Jackie Chan legutóbbi nagy vállalása, A sas és a sárkány is 55-65 millió dollár közötti összegekből készültek, szerintem az lehet ott a top.

dzsoker1976 2016.10.11. 07:39:06

@Takács Máté: Akkor tanulhatnának tőlük a hollywoodiak költséghatékonyságból.

Csaba Turbucz 2016.10.11. 22:43:40

@dzsoker1976: na jó de egy Mermaidot biztos nem fogsz lenyomni a nyugatiemberek torkán. Itt akkora bukta lenne mint a ház!

dzsoker1976 2016.10.12. 08:46:39

@Csaba Turbucz: Nem hiszem,hogy különösebben bánkódnának miatta,amilyen jó bevételt csinálnak otthon a filmjeik.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása