aeon flux

ready for the action now, danger boy?

harcban élve: jason statham tündöklése, bukása és tündöklése a magyar mozikban Takács Máté
2016. szeptember 06. 21:11:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Az akciófilm bérlete a magyarországi sikerfilmek klubjába nagyjából két évtizede járt le, akkortájt, amikor Stallone, Schwarzenegger, Van Damme és a többiek kilehelték magukból utolsó százezer nézős produktumaikat, legalábbis azon produktumaikat, amelyekben a jól marokra fogott pisztolyon kívül nem kellett más az üdvösséghez (pláne nem a Sátán, hogy Arnold esetével példálozzunk).

A leáldozás a blockbusterkorszak beköszöntével esik egybe, ugyanakkor oldalsávon a kisebb költségvetésű, a pergő koreográfiára és lazaságra építő akciófilm azért meghagyta a lehetőséget, és a Guy Ritchie-filmekből kilépő Jason Statham meg is ragadta azt, ma pedig gyakorlatilag egymaga viszi a vállán a zsánert. Belépője felettébb impozáns volt mifelénk, hogy aztán a legérdektelenebbek közé süllyedjen, majd lőn egy új korszak, amiben A mestergyilkos: Feltámadással visszakanyarodik minden A szállítóhoz.

Jason Statham szóló, főszerepes akciófilmjeit követjük végig a magyar mozikban.

statham_filmek.jpg

2002.11.28. Luc Besson Taxi-sorozata még javában aratta a babérokat (a második és a harmadik rész között járunk), amikor újabb széria kelt ötsebességes életre. A szállítót igazán jó helyre pozicionálta a forgalmazója így a téli szünetre, de a stílus és a vele járó egyszerűség volt az, ami az első hétvégén csaknem 30 ezer nézőt vonzott, meg sem állva végül 152 ezerig. Ha nevét még nem is, Statham ábrázatát kellően sokan megjegyezték maguknak. Nagyobb sikert csak mellékszerepekben ért el azóta is.

2005.09.22. A szállító 2. gyakorlatilag megismételne az első rész nyitányát, de a friss hatás híján - ellenben folytatás mivolta által azért erősen megpörgetve - már csak 113 ezer látogató előtt pergett. Az sem kevés, és a továbbiak éreztetni fogják, hogy Stathamet e két film hatására kifejezetten autóval egyetemben képzeljük el.

2006.11.02. A Crank - Felpörögvében márpedig annak híján vagyunk, meg hát ez túlzottan kívül is esik még manapság is a Statham-rajongók komfortzónáját, így a premierkor összesereglett 11 ezer nézőt korrektnek értékelhettük. Az eszeveszett hajtás a pénztáraknál nem volt úgy érezhető, mint a filmben, ám a 32 ezres végeredmény máig a nézettebb nevezések közé sorolja az életműben.

2007.11.01. Már Az egyetlenben is összeakasztotta a bajszát Jet Livel, ám akkor az ázsiai jobbára saját magával párosítva alakított főszerepet, Statham kárára. A War ellenben csaknem kiegyenlített csata, és ha ma kerülne mozikba, persze szinkronizáltan, alighanem nagyobb figyelmet élvezne, mint 9 évvel ezelőtt, amikor is csak 16 ezren járultak a kasszákhoz - s ebből ráadásul hétezren már az első hétvégén.

2008.07.10. Az akciók közül kis kitérő volt a Banki meló, ami a brit krimi legjobb hagyományait hordozza magán. Ez szép lassan feltűnt nekünk ugyanúgy, mint az amerikaiaknak, hiszen a nyitó 4611 nézőjét fel tudta tornászni egészen 26 ezer fölé.

2008.10.16. De minthogy nekünk mozgás közben kell a jó öreg Jason, pár hónappal később a Halálfutamot egyből addigi harmadik legnépszerűbb filmjévé avattuk (mármint a vizsgáltakon belül) 16 ezer premierjegy megvásárlásával. Autók, ugyebár, amik 61 ezer cirkuszra éhes magyart ültettek a vásznak elé.

2009.02.05. Ennyi alternatíva után A szállító 3. már szinte nosztalgiatrippel ért fel, de azért a magunk mérsékelt módján ezt is sikerre vittük 24 ezer első hétvégi nézővel - a benzin azonban módfelett hamarabb, 62 ezer nézőnél kifogyott, úgyhogy itt tényleg a rajongóbbakra kezdett szűkülni a kör.

2009.07.02. A Crank 2: Magasfeszültség egy eleve limitáltan befogadható akciólöket folytatásaként még a lazán pakolt nyári időszakban sem tudott érvényesülni: alig ötezren nézték meg elsőre, összesen pedig valamivel több mint 18 ezren.

2011.04.07. ...és egy pillanatra úgy tűnt, ez az új színvonal lesz, hiszen A mestergyilkos teljesen közönségbarát, erőszakos akciófilmként is csak éppen ugyanannyi magyart mozgatott meg hatezres kezdés után.

2011.11.24. Pont csak annyival haladta mindezt meg a Válogatott gyilkosok, amennyit Clive Owen és Robert De Niro jelenléte ért. A csaknem 10 ezer nézőre megint azt lehet mondani, öt évvel később akár duplaennyi is lehetne, persze szinkronizáltan. Kis híján 30 ezren váltottak rá jegyet anno, és ez még mindig a sikeresebb Statham-művek közé emeli.

2012.05.03. Kiváltképp, ha A biztonság záloga mellé állítjuk: a gyermekvédelmező üzemmód kirívóan alacsony, 16 ezres közönség előtt működött csupán, ebből az első hétvégi, ötezret sem elérő csődület új mélypontot hozott. Innen felállni...

2013.02.28. ...a Parkerrel sem sikerült mondjuk, de így, hogy végre egy hölgyemény is társult a marcona figura mellé - Jennifer Lopez személyében - a Halálfutam/A szállító 3. páros óta először jött össze a tízezer néző a nyitánykor. Hosszú útra nem indult ez a krimi sem, a 30 ezret nem tudta elérni, tehát fordulat nem állt be.

2013.05.09. De egyfajta standard igen: pár hónappal rá a Kolibri-kód is hasonló pályát járt be a maga kilencezer ill. 29 ezer látogatójával, és tekintve, hogy ez kissé alter Statham-beöntés, azért nem megvetendő bizonyítvány - és létrejöttét a most először fellépő szinkronizálás alaposan segítette, ezt nem lehetett nem észrevenni.

2013.11.28. A sebtiben behozott Harcban élve azonban csúf visszaeséssel járt: feliratos keménykedés Stallone szellemével körbelengve - mindez A biztonság záloga és A mestergyilkos sztorijánál jobban csengett hétezer néző számára, akik egyből rohantak a filmre, ám sokkal többen nem követték őket, így a kaput 14 ezer eladott jeggyel zárta, ami a legalacsonyabb össznézőszám, amivel Stathamnek szembesülnie kellett magyar kedvelői irányából.

2015.01.29. Ezek után tényleg nem volt más út: az Amerikában már szinte be sem bemutatott
Jokerrel a forgalmazó első dolga volt a szinkronizáltatás, s láss csodát: a majd' 18 ezer néző olyan első hétvégét varázsolt, amit A szállító-trilógián kívül még nem pipálhattunk eme sorok folyamán. Persze, 2015 januárja kedvező időszak volt, mint ahogy...

2016.09.01. ... mostanság is ilyeneket élünk. Mostanság, mikor A mestergyilkos: Feltámadás képes egy bukott előzmény folytatásaként A szállító-i magasságokba törni csaknem 25 ezer nézővel. Azt már hozzá sem kell tenni ugyebár, hogy szinkronizáltan folyik a móka, no de ma már másképp semmi sem. A vége ugyancsak dobogós helyezés lesz majd a (leszűkített) filmográfiában, és ennél jobb fordulatot aligha vehettek volna a dolgok így a Halálos iramban nyolcadik része előtt a színész számára.

mechanic_resurrection_kiskep.jpg

Címkék

box office action jason statham sequel box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8911683321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása