aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a legjobb filmek ezen a nyáron... Takács Máté
2016. szeptember 03. 15:48:00

Kategória: film 5 komment

Nem vagyok az a válogatós vagy panaszkodós fajta, de 2016 nyári szezonja kirívóan kevés olyan filmet tartogatott, amire könnyű szívvel mondhatnánk, hogy: jó. Éppen ezért most, hogy elérkezett a számvetés ideje (mert hát számot vetni azt mindig kell egy prominens időszak lezárásául), a legcélravezetőbbnek az tűnt, hogy ne a konkrétan jó filmeket - amikből tényleg csak 4-5 akadt - hanem a közepesnél jobb produktumokat is megnevezzem. Mind a 69 filmet természetesen nem volt lehetőségem abszolválni a május elejétől augusztus végéig nyúló kínálatból, de ami megvolt, abból felállt a 16-os lista (persze az újrabemutatók nélkül, hogy igazságos legyen). Lássátok.

summer_2016.jpg

#16 Elliott, a sárkány
premier: 8.18.
Tipikus Disney-film, annak minden jó és kevésbé jó tulajdonságával: ártalmatlan, kedves fantasy, belevaló gyerekszereplőkkel, ám rendkívül hagyományos cselekményszövéssel. 8-12 éveseknek ideálisabb játékfilm aligha akadt a nyáron, a zenéjét szerző Daniel Hart nevét pedig megjegyeztem magamnak.

#15 Pénzes cápa
premier: 6.2.
Jodie Foster két évtizedet késett filmjének éppen ez a régimódisága jelenti előnyét és hátulütőjét egyszerre. Embere válogatja, mennyire tudja átadni magát egy filmsztárokra és a nézői igazságérzetre építő, light thrillernek; én kifejezetten.

#14 A Bigger Splash
premier: 6.30.
Ez a színészekről szólt, és Ralph Fiennes szállította is az év egyik legnyerőbb alakítását. Persze A medence című Delon-opus remake-je már címével és eme központi, rekreációs-szabadidős elemével is igen csábító tudott lenni július magas hőfokú napjaiban. De elsősorban tehát Fiennes az, aki a szokvány fölé hajította; hiába, vannak színészek...

#13 Vaksötét
premier: 8.25.
Már bevallottam, hogy kifejezett horrort utoljára 2003-ban láttam moziban, de a hév most engem is magával ragadott, és fogjuk rá, hogy nem bántam meg. A tőlem egy kőhajításnyira forgatott Vaksötét megint elsősorban egy színész, Stephen Lang erőteljes jelenléte miatt emlékezetes, de olykor a feszültség is magasra hágott, szó se róla, és az ilyen irányú erőfeszítések igen ritkák manapság.

#12 Az ember, akit Ovénak hívnak
premier: 7.7.
Semmi eredetiség nincs ebben a skandináv drámai vígjátékban, de jól mesél és hamar szimpatikussá teszi címszereplőjét; ha a vége felé sem engedi el túlzottan a gyeplőt a rendező, akkor Ove pár hellyel feljebb roboghatott volna Saabján e listán.

#11 Az élőhalottak éjszakája
premier: 5.12.
A sok újrabemutató közé becsúszott egy eredeti premier is: George Romero klasszikus horrorját annak idején kiröhögte a Filmátvételi Bizottság, így a mozikba nem jutott el. Röhögnivaló még mai szemmel sincs rajta, sőt: a sokkot most már nem is inkább a zombik és cselekedeteik szolgáltatják, hanem...

#10 Star Trek: Mindenen túl
premier: 7.21.
Lazább, pergőbb és jobban disztingválható a Mindenen túl, mint a Sötétségben, ami talán nem is egy rossz döntés így harmadik nekifutásra, ám éppen ez a lazaság nem engedi, hogy tartsa a színvonalat: kevés humor és egy-két figura javára eltékozolt szereplők (ejnye, Mr. Pegg), frenetik, agyonvagdalt akciójelenetek billentik meg a filmet, ami azonban még így is az egyik legszórakoztatóbb két óra volt a mozikban az elmúlt négy hónap folyamán. És ahogy hallom, a régi szellemiség is tetten érhető benne... az sem utolsó dolog.

star_trek_beyond_kiskep.jpg
#9 Haverok fegyverben
premier: 8.18.
Jonah Hill legjobb alakítása ennek az elképesztő szatírának a szíve, de most nem csak egy színész érdeme a győzelem: Todd Phillips filmje elég vicces és elég felháborító ahhoz, hogy nyomot hagyjon. A nagy dobással twinpackben lehetne árusítani: Ez Amerika, 21. századi kiadás.

#8 A klán
premier: 7.21.
Megtörtént eseményeket feldolgozó argentin bűnügyi film, ami csakhamar a székhez szögez: nem pusztán a jéghideg tekintetű és döbbenetesen higgadt Arquímedes Puccio (Guillermo Francella mesteri alakítása) figurája révén, hanem mert szembesít vele, hogy egy emberrablás éppen olyan letaglózó és vérfagyasztó tud lenni, mint teszem azt, egy gyilkosságsorozat.

#7 Amerika Kapitány: Polgárháború
premier: 5.5.
Végre nem dől romba egy fél kontinens, nem hull alá az égből valami hatalmas objektum, s így nem hagy alább az érdeklődés: a Polgárháború a legjobb Marvel-mozik közé sorolt be. Átérezhető konfliktus és világos, jó pár filmen át alapozott motivációk segedelmével kellő drámaisággal szövi át az akciókat... hogy aztán a végén megfutamodjon. Kár, de addig nagyvonalúan szórakoztat.

#6 A messzi észak
premier: 7.7.
Nincs semmi különleges ebben a francia-dán gyártású rajzfilmben, ám mégis: egyszerűen, felnőtt igényeket kielégítően mesél el egy módjával kalandos történetet, s ezzel máris nagy megbecsülést vív ki magának, egyúttal maga mögé utasítja az idei animációs mezőny legjavát.

#5 Szenilla nyomában
premier: 6.16.
A Szenilla nyomában a Pixar kevésbé élményszámba menő produkció közé úszott be, mindazonáltal új szereplői egytől-egyig jópofák (élükön Hankkel, a polippal), a helyszínek pezsegnek, a kaland önismétlései ellenére átélhető, a humor kedves vagy frappáns, a finálé pedig hal-áli. A Némó nyomában nem kiáltott folytatásért, ennek fényében a Szenilla kétségtelenül jó film.

finding_dory_kiskep.jpg
#4 Emlékezz!
premier: 7.14.
Megúszó náci vénemberek és rájuk vadászó zsidó vénemberek - elsőre a legkevésbé sem tűnik frissnek és originálnak ez a dráma, ám Abel FerraraAtom Egoyan filmje nem olyan, mint gondolnád. Valójában az öregkoron a hangsúly, és nem csak Christoper Plummer kiváló alakítása tesz róla, hogy végig lekössön másfél órájában.

#3 Sing Street
premier: 8.18.
Ha John Carney minden hónapban készítene egy filmet, az is kevés lenne: az Egyszer és a Szerelemre hangszerelve után a Sing Streetben iskolások mondják el dalban örömüket-bánatukat, méghozzá a '80-as évek nevezetes számaival körítve, szuper mellékszereplőkkel és ellenállhatatlan hangulattal támogatva.

#2 Csontok és skalpok
premier: 7.7.
Nem csípem a horrort, a westernt ellenben annál inkább, és bizony S. Craig Zahler filmje oly mesterien vegyíti e két zsánert, hogy ilyen ellentéteket is azonnal képes feloldani, pedig a nyomasztó atmoszféra és borzasztó végjáték mellett nem is kérdés, merrefelé húz. A Csontok és skalpok sokat követel nézőjétől, de megismételhetetlen filmélményt kínál.

#1 Rendes fickók
premier: 5.26.
Ismételném önmagam: a legszórakoztatóbb, legeszeveszettebb két óra a Rendes fickók, amit idén nyáron a moziban eltölthettünk. Vicces vígjáték, izgalmas krimi és meglepően intenzív akciófilm is egyben, Ryan Gosling és Russell Crowe csúcsformájával. Shane Black vitte a nyarat.

Címkék

horror lista star trek western disney music thriller marvel comedy animation sci fi drama jodie foster russell crowe ralph fiennes pixar romero romance christopher plummer abel ferrara shane black todd phillips ryan gosling simon pegg john carney stephen lang jonah hill eurocinema zombiemovie top film crime movie children movie captain america civil war s craig zahler

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4511673258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.09.03. 16:53:36

Az Emlékezz!-t sajnos kihagytam, pedig tervben volt, a Rendes fickók jó helyen van, a Star Trek és az Amerika kapitány pedig a legrosszabb filmek listáján kéne legyenek a Függetlenség Napja mellett (ez utóbbit ennek ellenére én kifejezetten élveztem)

isvaen 2016.09.03. 23:15:01

örülök, hogy életben tartod és működteted ezt a blogot. bár ezt már lecserélhetnéd. szólj, csinálsz saját naplót... hozom a rumot ;o)

Fejlődő szervezet 2016.09.04. 08:43:00

Egy korrigálás: az Emlékezz! rendezője nem Abel Ferrara, hanem Atom Egoyan. A film egyébként valóban jó.

K. Kálmán 2016.09.06. 19:54:26

Most jövök a Sing Streetről. Ha valaki még nem látta, azonnal menjen megnézni! MOST!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása