aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: rebourne Takács Máté
2016. július 31. 18:44:00

Kategória: film 2 komment

A nyár utolsó blockbuster-folytatása szintén nem tudott felnőni az előző részhez, de a Jason Bourne azért tekintélyt parancsoló összeggel nyitott. Jó kört futottak az olcsóságok is: a Rossz anyák forgalmazójának eddigi legsikeresebb bemutatójává válik, az Idegpálya pedig a fiatalság jelentékeny részét csábította el a pokémonozástól.

jason_bourne_kiskep.jpg

> új filmek
Ugyan adta volna magát, hogy a Bourne-franchise következő filmje az eredeti trilógia és a spinoff főhősét egyesítse (ha már utóbbi nem nőtt újabb sorozattá), mégis az alapokhoz nyúlt vissza a Universal, de hát ez már csak így szokás. A Jason Bourne (hazai bemutató: már a mozikban) azonban nem is vállalt többet, mint visszanyúlást, és ez a kritikákon alaposan tükröződik, viszont a nézők zömét éppen ezzel szolgálta ki a 120 milliós projekt. A figura népszerűsége megmutatkozott: 60 millió dollárt kasszírozott több mint 4000 moziból ez a negyedik rész, ami kilenc évnyi hiátus és az ismétlő jelleg mellett figyelemreméltó, mindazonáltal kevesebb dollár és még kevesebb néző hozzájárulása, mint amit az Ultimátum nyitánya jelentett. Minden damonös epizód kiegyensúlyozott lefutást élvezett, viszont ma már kicsit más világot élünk, mint az előző évtizedben, de tán az idősbek még mindig ráérősen moziznak, úgyhogy 170 millió dollár egyelőre elérhető célt jelent. Egyfelől többre még egy felettébb ütős film esetében sem lehetett volna számítani, másfelől kimondottan jó árfolyam ez egy veterán akcióhősnek.

A Másnaposok íróitól érkezett a Rossz anyák (Bad Moms; hazai bemutató: augusztus 11.) című vígjáték, amivel az STX forgalmazó számításai már bőséggel bejöttek, nem úgy, mint a Harc a szabadságérttal egy hónapja. Vígjáték köll a nagyérdeműnek, nem dráma, ennyi. A rossz valaki(k)-koncepcióból csippentő film 23 millió dollárt hajtott fel, ami a fenemód jó nézői visszajelzésekkel és az elnéző kritikákkal 75-85 milliós végződéshez is jó alap lehet. És tekintve, hogy 20 millió dollárt kóstáló produktumról beszélünk, csakhamar formát ölthetnek a rossz nagyi és a rossz tejesember-féle elképzelések is... A korhatáros komédia főbb szereplői egyébként Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn, Jada Pinkett Smith és Christina Applegate. Kunis játszott már anyát amúgy?

Az angol nyelvű Wikipédia megjelölése szerint bűnügyi techno-thriller túlélőfilm az Idegpálya (Nerve; hazai bemutató: szeptember 22.). Nem vitatkoznék vele, de az biztos, hogy jól játszik rá a fiatalság mániáira: meri vagy nem meri okostelefonos alkalmazással, kínos-vészes helyzetek kukkolása, mutatós főszereplők. A Lionsgate szerdán küldte szét 2500 moziba a filmet, és meglepően jó eredmény született, a hétvégét már 6 millióval kezdhette az ugyancsak 20 milliós árcédulát viselő mű. Az érdeklődés ugyanakkor ingadozónak bizonyult: a premiernapi adatok alapján jósolt 12-14 millió dollár helyett végül alig 9 jött össze péntek és vasárnap között, nem mintha az ne lenne így is több annál, amire taksálták kezdetben. A kritikák itt se rosszak, egészen pontosan a Jason Bourne-nal egy szinten áll a Rotten Tomatoes-értékelés - ez tulajdonképpen mindkét filmről elmond valamit. Lehet, hogy gyorsan letudják az Idegpályát a nézők, de 30 millió felett már nyert ügye van, mondhatni.

> korábbi filmek
A Star Trek: Mindenen túl most igazán elhozta a szériába a zuhanásokat: 60%-kal hozott kevesebbet a film ezúttal, mint a premierkor. Nem jó fejlemény azok után, hogy a 200 milliós határvidékről már a startkor le kellett mondania, mert így bizony a 150 millió is komoly kihívásként jelentkezhet. A sci-fi tíz nap alatt 105 milliót gyűjtött.

Ugyan már 100 millió felett jár, de ezúttal is nagyot lépett hátra a listán a Szellemirtók. A természetfeletti vígjáték ilyen bizonyítvánnyal aligha válik (újabb) sorozattá, de legalább lefejték még, ami benne rejlett a brandben.

> végszó & ami jön
A premierek jól teljesítettek, úgyhogy most csak a már szokásos mantra marad: a folytatásoknak nem kedvez ez a nyár. Inkább új franchise-kezdőre tekintsünk: a Suicide Squad - Öngyilkos osztag nagyot durran egy hét múlva, a Kilenc élet című vígjáték pedig vérbeli blamának ígérkezik minden fronton.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Jason Bourne
$60.0m $60.0m $120m
2  Star Trek: Mindenen túl
$24.0m $105.7m $185m
3  Rossz anyák
$23.4m $23.4m $20m
4  A kis kedvencek titkos élete
$18.2m $296.2m $75m
5  Amikor kialszik a fény
$10.8m $42.9m $4.9m
6  Jégkorszak: A nagy bumm
$10.5m $42.1m $105m
7  Szellemirtók
$9.8m $106.2m $144m
8  Idegpálya
$9.0m $15.1m $20m
9  Szenilla nyomában
$4.2m $469.0m $200m
10  Tarzan legendája
$2.4m $121.9m $180m

 

 

Címkék

thriller box office comedy matt damon action universal jason bourne sequel lionsgate stx

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr998926534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2016.07.31. 18:53:33

Paul Haggis-nek volt valami érfelvágós unalma pár éve, abban mintha Mila anya lett volna.

misafeco 2016.08.01. 16:55:50

A Jason Bourne-nel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy bár a nyitás jó, jövő héten elveszíti a premium screeneket. A nézői visszajelzések is vegyesek, a 170 tényleg a maximum, sőt szerintem még azt se fogja elérni. A jövő hétvége a Suicide Squad ellen kritikus lesz ebből a szempontból, Jokerék nagyon jó eséllyel 100 millió felett indítanak (optimistább becslések szerint akár 150 millióval is).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása